To Gillian on Her 37th Birthday

Recensent:
Arnold van Oostrum
19-03-2007

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

To Gillian on Her 37th Birthday (DVD)
Samenvatting

De werkloze weduwnaar David Lewis (Peter Gallagher) woont samen met zijn 16 jaar oude tienerdochter Rachel (Claire Danes) in een prachtig huis op Nantucket Island. David kan het verlies van zijn vrouw Gillian (Michelle Pfeiffer), die twee jaar eerder door een ongelukkige val om het leven kwam, niet verwerken. Hij houdt de gedachte aan haar in leven door met haar ‘geest’ lange strandwandelingen te maken. Ter gelegenheid van ‘Gilian’s Day’, de dag dat Gillian 37 jaar zou worden, komen Gillian’s zuster Esther (Kathy Baker) en haar man Paul (Bruce Altman) op het eiland. Volgens Esther verwaarloost David door zijn obsessieve gedrag Rachel en zij wil Rachel bij haar in huis nemen. Het wordt tijd dat David zich realiseert dat hij het verleden los moet laten om een toekomst met zijn dochter te kunnen hebben…

Commentaar

To Gillian on Her 37th Birthday is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van schrijver Michael Brady. Het hierop gebaseerde script voor deze film is geschreven door David E. Kelly, die ook mede producent van de film was. David E. Kelly is tevens producent van uitstekende televisieseries als Ally McBeal en The Practice. De film is geregisseerd door Michael Pressman. Pressman heeft vooral naam als regisseur van goede televisieseries als Chicago Hope en Picket Fence. Pressman heeft voor deze laatste serie twee keer een Emmy Award gewonnen.
To Gillian on Her 37th Birthday vertelt het verhaal van een man die het plotselinge verlies van zijn vrouw niet accepteert. Zijn liefde voor haar is zo sterk, dat zij voor hem nog steeds reëel aanwezig is. Hij voert nog lange gesprekken met haar, meestal tegen de avond op het strand. De man kan de pijnlijke waarheid van het verlies van zijn vrouw niet onder ogen zien, iets dat voor zijn omgeving niet te begrijpen is. Hierdoor ontstaat er een steeds grotere kloof tussen hem en zijn dierbaren. Pressman zet het verhaal neer met veel gevoel. Je voelt de speciale relatie die de man met zijn vrouw had en in zijn gedachten nog heeft. De vrouw wordt prachtig gespeeld door Michelle Pfeiffer. Omdat zij ook gewoon in beeld is, voel je als kijker dezelfde zin voor ‘realiteit’ als de man. Verder heeft het verhaal de bekende klassieke kenmerken. De man is steeds meer in zichzelf gekeerd, vijandig en afwijzend tegen zijn omgeving. Een omgeving die het met lede ogen aanziet maar ook dat het tijd wordt dat de man de waarheid onder ogen ziet. Met 89 minuten is de film geen lange film. Te kort om de verschillende relationele aspecten dieper uit te werken. Van alles krijg je een topje van de ijsberg te zien. De relatie tussen vader en dochter blijft wat op de achtergrond. De blind date die de zuster en haar man hebben meegenomen, komt in het verdere verhaal nauwelijks aan bod. Een beetje jammer. Maar dankzij het goede spel en de fraaie sfeer die Pressman in de film oproept, is To Gillian on Her 37th Birthday toch een leuke film om een keer te bekijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1996
Speelduur: 89 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609680072

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is met de oorspronkelijk verhouding van 1.85:1 anamorf op de disc vastgelegd. De beeldkwaliteit van deze ruim tien jaar oude film is ruim voldoende. De kleuren zijn mooi helder en natuurlijk. Het beeld is voldoende scherp en redelijk gedetailleerd. Contrast en zwartniveau zijn ook in orde. Het beeld is niet helemaal vrij van ongerechtigheden. Filmgrain is in sommige scènes zichtbaar aanwezig. Verder is een hele lichte vorm van edge-enhancement te zien. De optionele ondertiteling (wit) staat goed geplaatst in het beeld. De film is opgedeeld in 13 chapters. De DVD is van het type DVD-5, dus geen laagwisseling tijdens de film.

Geluidskwaliteit

De Engelse soundtrack is in Dolby Digital 5.0 (met een bitrate van 448 kb/s). De soundtrack concentreert zich op de frontspeakers. De mooie filmmuziek van James Horner wordt met een goede stereospreiding weergegeven, waarbij de surroundspeakers voor een mooie ruimtelijkheid zorgen. Verder worden de surroundspeakers subtiel voor wat geluidseffecten gebruikt. Een LFE-kanaal is niet aanwezig, maar het aanwezige laag is meer dan voldoende. De dialogen zijn prima te volgen en komen, zoals gebruikelijk, mooi helder uit de centerspeaker.

Extra's

Deze DVD uitgave heeft een eenvoudig statisch keuzescherm voor keuze geluidstrack en ondertiteling. Extra’s zijn niet aanwezig.

Conclusie

To Gillian on Her 37th Birthday is een met gevoel gefilmd romantisch drama waarin een man het verlies van zijn vrouw niet kan verwerken. Als hij zijn dochter dreigt te verliezen, realiseert hij zich dat het tijd wordt het verleden los te laten. Met mooi gespeelde rollen van Michelle Pfeiffer, Peter Gallagher en Claire Danes. Beeld- en geluidskwaliteit van de DVD zijn beide ruim voldoende. Extra’s heeft deze uitgave niet.

Laatste reacties

Richard B.  |  19-03-2007

Ik vindt het eigenlijk niet echt een goeie film, maar het idee erachter vindt ik wel weer goed. Het acteerwerk is ook best wel aardig maar toch vindt ik het een...
Lees meer >

Frank  |  19-03-2007

Dat zou voor mij ook een reden zijn om de film eens te gaan bekijken. De DVD is niet prijzig, dus wellicht dat ik 'm binnenkort aanschaf. Heeft de DVD ook zo...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  19-03-2007

Ik ken de film (nog) niet, maar ben wel erg gecharmeerd van de soundtrack van James Horner. Alleen daarvoor al zou ik de film nog wel eens willen zien.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.