Battlestar Galactica - Seizoen 2

Recensent:
Marcel den Haan
16-03-2007

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Battlestar Galactica - Seizoen 2 (DVD)
Samenvatting

Jarenlang leefden de mensen in vrede op één van de twaalf koloniën tot zij in oorlog kwamen met een ras van robots genaamd de Cylons. Deze robots werden gemaakt door de mensen zelf maar kwamen in opstand en doel van de oorlog was het uitroeien van de mensheid. Na jaren van vechten kwam er eindelijk een wapenstilstand en vele jaren zag niemand een Cylon. Nu na jaren van stilte duiken ze ineens weer op en weten grote getale van de menselijke bevolking uit te roeien. Slechts een kleine groep overleefd en deze groep verzameld zich aan boord van één van de schepen die de aanval hebben doorstaan. Onder leiding van het militaire schip, de Battlestar Galactica, zetten zij koers richting de aarde. Een mythische planeet die volgens de overlevering onderdeel uitmaakt van de koloniën.

Commentaar

Battlestar Galactica was eind jaren \'70 en in Nederland begin jaren \'80 een bekende serie van de hand van Glen A. Larson. Deze man is verantwoordelijk voor veel bekende series zoals Knight Rider en Magnum P.I.. Namen als Apollo, Starbuck, Boomer en Commandant Adama zijn bekende namen voor de mensen die deze serie gevolgd hebben. De hier besproken serie is afgeleidt van de originele show en gebruikt veel thema\'s en personages uit de oorspronkelijke serie. Toch zijn er ook enkele nieuwe dingen toegevoegd en veranderd en ook de algehele sfeer van de show is anders dan het origineel.
In 2003 werd er een miniserie gemaakt van zo\'n drie uur lang die als basis diende voor de serie die hierop volgde. De miniserie was namelijk een groot succes en besloten werd om hier een langlopende show van te maken. In deze miniserie en in het eerste seizoen van de show konden we zien hoe de mensen worden aangevallen op één van de twaalf koloniën waarop zij wonen. De aanvallers zijn de Cylons, een robotras gemaakt door de mensen zelf. Miljoenen mensen komen om het leven bij de aanval maar een klein gedeelte weet te ontsnappen en zet in een aantal schepen koers richting de Aarde, een voor hen mythische planeet en volgens de overlevering onderdeel van de kolonie. Tot dusver is het verhaal vrijwel gelijk aan dat van de originele show. Het grootste verschil ligt hem toch vooral in de sfeer van de show en deze kan gerust een stuk rauwer en harder genoemd worden. De originele show was toch vrij lief en ook waren er veel momenten met humor. Hier zal je dat niet zo snel tegenkomen. Verder komen de namen van de personages ook veel overeen maar is Starbuck hier bijvoorbeeld een vrouw, evenals Boomer. Ook de Cylons zien er wat anders uit en deze keer kunnen het echte robots genoemd worden in plaats van mannen in slecht zittende pakken. Ook het feit dat de Cylons zich voor kunnen doen als mensen is nieuw en dit gegeven brengt veel spannende momenten met zich mee. Het uiterlijk van de show is erg mooi en voor een televisieshow zijn de special effects erg overtuigend te noemen. Dit is uiteraard erg prettig voor het realisme en daarmee zit het dan ook wel goed. De afleveringen zijn goed geschreven en spannend. Het niveau van de show is constant gedurende het seizoen met hier en daar een uitschieter naar boven. Ook met de optredens van de cast zit het wel goed en vrijwel alle rollen worden prima neergezet.
Deze vernieuwde visie van Battlestar Galactica kan gerust een aanrader genoemd worden voor mensen die houden van science fiction series en films. Ook de fans van het origineel zullen zich geen moment vervelen en op veel vlakken overtreft deze nieuwe versie het origineel.
In deze boxset van het tweede seizoen zijn alle 20 afleveringen te vinden waaruit het seizoen bestaat.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 950 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (7x)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582443974

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar (7x)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afleveringen staan anamorf op de DVD\'s in het formaat 1.78:1. De makers hebben ervoor gekozen het beeld een realistische sfeer mee te geven en ook zijn veel beelden geschoten met handheld camera\'s. Hierdoor is het beeld soms erg schokkerig en wisselt de scherpte van het beeld wel eens door het plotseling inzoomen en doordat de actie van dichtbij gevolgd wordt. Het beeld bevat ook redelijk wat filmgrain maar ook dit is met opzet gedaan door de makers. Verder ziet het beeld er prima uit en zijn alle scènes goed te volgen. Ook de veel voorkomende donkere gedeelten dankzij het prima contrast en schaduwdetail. De kleuren ogen soms wat flets, maar ook dit heeft weer te maken met de stijlkeuze van de makers. Het zwartniveau schommelt ook en verschillende tinten zwart passeren de revue. Soms zijn er wat compressiefoutjes te zien, maar dit blijft gelukkig allemaal redelijk beperkt. Een prima beeldkwaliteit en een stap voorwaarts ten opzichte van de televisie-uitzending. De stijlkeuze van de makers moet je aanspreken en dit is zeker even wennen.
De afleveringen zijn verdeeld in zes hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Net als het beeld is ook het geluid van prima kwaliteit en zelfs zo goed dat menig bioscoopfilm hier een voorbeeld aan kan nemen. De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 formaat (448 kb/s) op de DVD\'s. De serie bevat aardig wat momenten met actie en op deze momenten worden alle kanalen ten volle benut. De surrounds worden gebruikt voor het weergeven van effecten in split-surround. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn prima te volgen. De frontspeakers laten het overige geluid en de muziek horen en hier is een mooi breed stereogeluid te horen. Het LFE kanaal laat een mooi diep en goed gedoseerd laag horen en ondersteunt prima de actie op het scherm. Het geluid klinkt over het algemeen lekker dynamisch en agressief. De tracks klinken verder mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze set bevat niet echt veel extra\'s, maar wel enkele audiocommentaren tijdens enkele afleveringen. Deze zijn uiteraard te vinden op de betreffende schijf en op schijf nummer zes zijn ook nog wat verwijderde scènes te vinden. Volgens de hoes zou op deze schijf ook nog wat podcasts en een video blog moeten staan, maar die zijn nergens te bekennen.

Disc 1

Audiocommentaar
Executive producer Ronald D. Moore geeft tekst en uitleg bij drie afleveringen op deze schijf en wel Scattered, Valley Of Darkness en Resistance. Het betreft hier zogenaamde podcasts die Moore opnam voor de zender Sci-Fi Channel en die gratis te downloaden waren. Hij vertelt hoe de afleveringen tot stand kwamen en wat er allemaal kwam kijken bij het maken ervan.

Disc 2

Audiocommentaar
Op deze schijf zijn alle afleveringen te bekijken met een commentaar van Ronald D. Moore en het betreft hier wederom podcasts. De opzet is gelijk, elke aflevering vertelt hij wat over het creatieve proces rond het maken van de afleveringen en welke problemen om de hoek komen kijken.

Disc 6

Deleted Scenes (73 min.)
Hier zijn een reeks verwijderde scènes te bekijken uit verschillende afleveringen. De scènes staan gerangschikt per aflevering waarna ze apart bekeken kunnen worden, maar ze kunnen ook allemaal achter elkaar bekeken worden.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Conclusie

De mensen die wonen op de twaalf koloniën van Kobol zijn in oorlog met een door henzelf gecreëerd robotras, de Cylons. Na jaren van vrede vallen deze robots ineens weer aan en miljoenen mensen komen om het leven. Slechts een klein gedeelte van de bevolking weet te ontkomen en zet koers naar de mythische dertiende kolonie, Aarde. De vele burgerschepen worden begeleidt door het enige militaire schip dat de aanval overleefde, de Battlestar Galactica. Deze vrij recente serie is een herbewerking van de klassieke serie met dezelfde naam. Begin jaren \'80 zat heel Nederland voor de buis om de avonturen van Apollo, Starbuck en Commandant Adama te volgen. Deze personages keren allemaal terug, soms in een wat veranderde opzet. Ook de sfeer van deze show is anders, namelijk veel donkerder en harder. Fans van de oude serie en science fiction in het algemeen zullen zich niet vervelen met deze goed geschreven serie met sterk acteerwerk en goede special effects. De afleveringen hebben een goede beeldkwaliteit en ook het geluid is dik in orde. Tevens zijn er nog enkele extra\'s voorhanden die een klein kijkje geven in de keuken.

Laatste reacties

Jerry2  |  05-02-2009

Ik vond het ook een geweldige serie, negatief vond ik dat elk woordje F*ck of F*cking vervangen werd door Fricking. Zal wel voor de Amerikaanse tv zijn, maar of...
Lees meer >

Bas Hokke  |  27-01-2009

Ik vond het ook een geweldige serie, negatief vond ik dat elk woordje F*ck of F*cking vervangen werd door Fricking. Zal wel voor de Amerikaanse tv zijn, maar of...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  04-04-2008

En seizoen drie laat nog steeds schromelijk op zich wachten..... Ik heb de divxjes toch zeker een jaar geleden al gezien!
Lees meer >

MiguelTegen  |  22-12-2007

Cylons kunnen geen mensen zijn? De nieuwe BSG had geen primeur, wat dat betreft... Check Battlestar Galactica 1980 anders nog eens... ;) Ik ben echt een huge ...
Lees meer >

Ron-G  |  22-12-2007

Nou, omdat jullie er zo eindeloos op door zijn gegaan (de telefoontjes midden in de nacht waren ECHT een beetje overdreven!) heb ik season 1 toch maar aangescha...
Lees meer >

Richard B.  |  21-12-2007

Nou, omdat jullie er zo eindeloos op door zijn gegaan (de telefoontjes midden in de nacht waren ECHT een beetje overdreven!) heb ik season 1 toch maar aangescha...
Lees meer >

Jerry2  |  25-03-2007

Nee, ik begin er niet aan. De originele serie is (ondanks z'n gebreken) heilig voor mij. :roll: :wink: Komaan! Als zelfs Richard Hatch de nieuwe reeks goed vi...
Lees meer >

Ron-G  |  20-03-2007

Nee, ik begin er niet aan. De originele serie is (ondanks z'n gebreken) heilig voor mij. :roll: :wink: Nogmaals dan mis je echt wat........het is echt te k...
Lees meer >

Richard B.  |  19-03-2007

Ik was en ben gek op de originele serie en daarom laat ik deze maar aan me voorbij gaan. :? Richard, zoals de anderen al vermelden, deze serie moet je echt ...
Lees meer >

Paul H.  |  18-03-2007

Weer een serie om in de gaten te houden. Eens rondkijken op het net of de miniserie & seizoen 1 voor een zacht prijsje aan te schaffen zijn.
Lees meer >

Werner  |  18-03-2007

Ik kijk toch nog even de kat uit te boom, vooral uit financiële redenen. Heb laatste mijn collectie uitgebreid met o.a. The Dead Zone, Space Above And Beyond, A...
Lees meer >

Jerry2  |  17-03-2007

Ik kan me enkel aansluiten bij wat de meesten hier al gezegd hebben. Deze reeks is gewoon een van de beste series die op dit moment te verkrijgen zijn, en dan h...
Lees meer >

Jeroen D  |  17-03-2007

Ik was en ben gek op de originele serie en daarom laat ik deze maar aan me voorbij gaan. :? Richard, zoals de anderen al vermelden, deze serie moet je echt ...
Lees meer >

Ron-G  |  17-03-2007

Ik was en ben gek op de originele serie en daarom laat ik deze maar aan me voorbij gaan. :? Dan mis je toch echt heel wat, heb zelf ook de orginele serie de...
Lees meer >

The Scratcher  |  16-03-2007

Ik was en ben gek op de originele serie en daarom laat ik deze maar aan me voorbij gaan. :? Zo dacht ik er ook over, niet doen! Heb ook heel lang de boot ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 70
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.