Lost City, The

Recensent:
Ludo Keeris
14-03-2007

Totaalbeoordeling:

4.6
DVD

Lost City, The (DVD)
Samenvatting

Fico Fellove (Andy Garcia) is eigenaar van een club in Havana, Cuba, aan het eind van de jaren vijftig, waar president Batista nog aan de macht is. In Havana stikt het van de gokhuizen en clubs, waar vooral rijke Amerikanen zich komen vermaken. Het verzet tegen president Batista groeit. Allerlei kleine revolutiegroepen proberen zijn regime omver te werpen. Ook de broers van Fico zijn, tegen de zin van hun vader, lid van zo’n verzetsgroep. Fico probeert zich alleen op z’n club te concentreren, maar langzaamaan wordt hij ongewild in de strijd betrokken. Zijn familie raakt door de verwikkelingen steeds meer verscheurd. Als Batista het land uit vlucht en Fidel Castro aan de macht komt hoopt Fico dat de rust weer terug zal keren. Maar het tegendeel blijkt waar. Castro stelt nieuwe regels in die het voor een clubeigenaar erg moeilijk maken om z’n zaak draaiende te houden. Fico weet zich geen raad en bezint zich op wat hij verder met z’n leven wil.

Commentaar

The Lost City is het droomproject van de voornamelijk als acteur bekend staande Andy Garcia. Hij is niet alleen regisseur, hoofdrolspeler en producent, maar heeft ook nog - een gedeelte van - de muziek gecomponeerd. Garcia heeft bijna 16 jaar gewerkt aan dit project. Hij is zelf in Havana, Cuba geboren en hij heeft al eerder een film over zijn vaderland geproduceerd; het mooie For Love or Country over de Cubaanse trompettist Arturo Sandoval, die door het regime van Castro het spelen onmogelijk werd gemaakt en uiteindelijk gedwongen was het land te verlaten. Andy Garcia wil met The Lost City een hommage brengen aan Cuba. Hij is daar echter maar ten dele in geslaagd. De film heeft enkele zeer aangrijpende scènes, maar is als geheel te fragmentarisch en ongestructureerd om in z’n totaliteit te blijven boeien. Men springt van de hak op de tak (ook in de montage) en probeert zoveel mogelijk details in het verhaal te stoppen waardoor het nogal onoverzichtelijk wordt. Dat wordt naar het einde toe iets beter, als een paar verhaallijnen al zijn afgerond en de rest zich op Fico Fellove, gespeeld door Garcia zelf, concentreert. Dan voel je je ook meer betrokken bij het verhaal, mede door een paar aangrijpende scènes (inclusief historisch beeldmateriaal), waarbij je de machteloosheid van Fellove ook als kijker ervaart.
Onduidelijk is een beetje de rol van Bill Murray als een verlopen Amerikaanse komiek. Veel invloed op het verhaal heeft hij niet, maar komt af en toe met een analyse van het gebeuren. Daar wordt dan verder ook weer niet zo veel mee gedaan. Murray is zeker grappig, maar voegt weinig toe aan het geheel. De rol van Dustin Hoffman als maffiabaas is slechts beperkt tot twee scènes van gezamenlijk amper vijf minuten. Zijn naam staat groot op de poster en is goed voor de commercie, maar zijn rol is dus maar heel beperkt. Wel interessant is de sociale situatie die Garcia schetst van Cuba eind jaren vijftig, bij het begin van het regime van Fidel Castro. Je krijgt het niet vanuit het oogpunt van de machthebbers te zien, maar vanuit het gewone volk. Daaruit blijkt dat de komst van Castro niet door iedereen gewenst was of een verbetering van de leefsituatie betekende. Dat geeft de film de nodige diepgang, maar had Garcia de film wat korter en bondiger gemaakt en de (overbodige) zijlijnen uit het verhaal gehaald dan zou The Lost City een stuk interessanter zijn geweest.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 138 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045212209

Extra's

  • Reclametrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in 1.78:1 anamorf op de DVD. De kwaliteit van de transfer is erg goed. Beschadigingen of vuil zijn niet aanwezig. De film is goed scherp, met hier en daar een paar softe momenten. De detaillering is verder prima in orde. Kleuren komen goed tot hun recht en zien er mooi verzadigd uit. Het zwartniveau is dan weer niet helemaal optimaal, want het diepe zwart ontbreekt. Het camerawerk zelf is prachtig. Mooi gedraaid met oog voor detail en gevoel voor ritme. De sfeer van Cuba in de jaren ’50 wordt mooi weergegeven (hoewel de film is opgenomen in de Dominicaanse Republiek). Qua artefacten valt verder nog het jasje van Bill Murray op, wat behoorlijk veel last heeft van moiré.
De film is onderverdeeld in 15 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is goed leesbaar, maar had een halve regel lager geplaatst mogen zijn.

Geluidskwaliteit

De DVD heeft alleen een Dolby Digital 5.1 (384 kb/s) geluidsspoor. Die is dik in orde. Je kan merken dat Andy Garcia een groot muziekliefhebber is, want het aandeel muziek in de film is behoorlijk groot en klinkt erg mooi. Naast muziek is dialoog toch het belangrijkste bestanddeel van het geluid. Deze komt volledig uit het centerkanaal en is goed verstaanbaar. Ondanks dat de film zich voor het merendeel op Cuba afspeelt is de voertaal, om commerciële redenen, Engels. De frontkanalen worden bezet door de muziek, atmosferen en een paar geluidseffecten. De achterkanalen bevatten lichte atmosferen en muziek. Er zitten ook geluidseffecten (met name schoten) in de achterkanalen, maar die zijn heel beperkt. Bij muziek wordt het LFE kanaal aangesproken, waardoor er een vol geluid gecreëerd wordt. Een aangename geluidsband, die kwalitatief dik in orde is en een flinke dosis salsamuziek bevat.

Extra's

De DVD bevat geen menu. Behalve een paar trailers (die met de afstandsbediening zijn te skippen) zijn er geen extra’s te vinden op deze DVD. Dat is jammer, daar de Regio 1 versie zeer interessant materiaal bevat, waaronder een audiocommentaar en een documentaire over Andy Garcia.

Conclusie

Fico Fellove runt een succesvolle club in Havana, Cuba. In het land zijn een paar rebelse groepen actief die het regime van president Batista omver willen werpen. Fellove houdt zich hier verre van, maar als zijn beide broers betrokken raken in de schermutselingen kan Fellove niet langs de zijlijn blijven toekijken. Zeker niet als het nieuwe regime van Fidel Castro het runnen van een club bijna onmogelijk maakt.
The Lost City is de eerste lange speelfilm van Andy Garcia - zelf afkomstig van Cuba - als regisseur. Deze film kun je beschouwen als zijn levenswerk, maar helaas is het niet helemaal geslaagd. Het verhaal is te fragmentarisch en wijdt teveel uit naar zijlijnen. Een korter en bondiger verhaal zou een betere film op hebben geleverd. De technische kwaliteit is dik in orde, daar valt niet zo veel op aan te merken. Helaas bevat de DVD geen extra’s, terwijl deze wel voorhanden zijn. Mogelijk dat we deze in de toekomst nog te zien krijgen op een Special Edition uitgave.

Laatste reacties

Rotterdam5314  |  14-03-2007

Keek erg naar deze film uit, maar het was 1 grote tegenvaller. Saaie en matige film wat zo veel meer had kunnen zijn..
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
2.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.