Guido Weijers - Oudejaarsconference 2006

Recensent:
Marcel den Haan
08-03-2007

Totaalbeoordeling:

5.7
DVD

Guido Weijers - Oudejaarsconference 2006 (DVD)
Samenvatting

Aan het einde van elk jaar maken verschillende cabaretiers en stand-up comedians een zogenaamde Oudejaarsconference of show. Hierin nemen zij het afgelopen jaar onder de loep en voorzien dit van enkele, vaak pittige, grappen en commentaren. Voor het jaar 2006 heeft Guido Weijers zich ook, speciaal voor SBS 6, gewaagd aan zo\'n oudejaarsconference en op geheel eigen wijze neemt hij een blik terug op het jaar 2006. De show werd opgenomen in het Posttheater in Arnhem en de show bevat veel grappen die typisch zijn voor een show van Weijers. Harde grappen, fysieke humor en een kenmerkende mimiek zijn wat Weijers voor staat.

Commentaar

De oudejaarsconference is een gegeven dat al vele jaren bestaat. Vroeger stemde heel Nederland op oudejaarsavond af op de conferences van Wim Kan en Seth Gaaikema en vele collega\'s volgden later hun voorbeeld. Ook de moderne cabaretiers maken graag een show gebaseerd op het afgelopen jaar en nu is dan ook Guido Weijers toegetreden tot het illustere rijtje. Weijers won in 2000 de publieksprijs op het Camerettenfestival en maakte sindsdien drie programma\'s waarmee hij verschillende theaters in Nederland aandeed.
De humor van Weijers laat zich het beste kenmerken als fysiek, snel en hard. Hij wordt wel eens vergeleken met collega Jochem Meyjer, die het ook moet hebben van snelle grappen en een salvo aan woorden.
De drie soloprogramma\'s van Weijers waren allen een groot succes en inmiddels mag Weijers zich rekenen tot de populairdere cabaretiers van het land. Toch is er ook kritiek op de beste man en wordt hij soms beschuldigt van het schaamteloos kopiëren van andermans grappen. Hiervoor zijn complete websites uit de grond gestampt om dit plagiaat aan te pakken. Of dit allemaal waar is laten we maar even in het midden, hier kijken we puur naar de kwaliteit van de show en dat zit bij deze DVD wel goed.
In sneltreinvaart schiet Weijers door het jaar 2006 en dit levert uiteraard veel herkenbare grappen op. Hij maakt hier regelmatig gebruik van beeldschermen waarop beelden te zien zijn van het onderwerp wat hij aan het bespreken is. Ook doet hij wat fysieke komedie zoals het moment waarop hij het nummer Rood van Marco Borsato met gebaren en dans tot uitvoer brengt.
Al met al kunnen we zeggen dat de oudejaarsconference van Guido Weijers zeker geslaagd is en dat fans van zijn werk zich niet zullen vervelen. Ook mensen die nog niet echt bekend zijn met hem, maar wel houden van cabaret zullen zich zeker vermaken.

Filmspecs

Regisseur

Willem van der Vet

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Cabaret, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 51 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582465952

Extra's

  • Backstage
  • Niet Geschikt Voor TV
  • Guido Bij Shownieuws
  • Fotoshoot

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De show staat anamorf op de DVD in het formaat 1.78:1. De kwaliteit van het beeld is prima en er valt eigenlijk op aan te merken. De scherpte is gedurende de gehele voorstelling ruim voldoende. Hier en daar is het beeld wat onscherp, vooral bij close-ups, maar dit is vooral te wijten aan de cameraman. De kleuren zien er natuurlijk uit en goed verzadigd, maar echt veel kleuren zijn niet aanwezig. Alleen in het pak van Weijers en in de belichting. Contrast, schaduwdetail en zwartniveau zijn ook allen voldoende. Artefacten komen niet tot nauwelijks voor, hier en daar wat beeldruis en lichte aliasing.
De show is verdeeld in 10 hoofdstukken en er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit twee audiotracks, uiteraard beiden in de Nederlandse taal. De eerste is een Dolby Digital 5.0 track (448 kb/s), op de hoes wordt melding gemaakt van een 5.1 track, en een Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s). De tracks doen niet veel voor elkaar onder aangezien een show als deze niet echt veel meerwaarde heeft van een 5.0 track. Bij beide kanalen worden de achterkanalen gebruikt voor het weergeven van het zaalgeluid. Bij de 5.0 track in split-surround en bij de 2.0 track in mono. De dialoog van Weijers komt netjes uit de centerspeaker en is goed verstaanbaar. De frontspeakers laten ook wat van het zaalgeluid en de soms aanwezige muziek. Beide tracks klinken mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Niet Geschikt Voor TV (2 min.)
Drie korte stukjes die uit de DVD versie van de show geknipt zijn. Een beetje rommelig om deze stukjes zo te bekijken en de eerste grap wordt niet eens afgemaakt!
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Guido Bij Shownieuws (9 min.)
Drie stukjes van het programma Shownieuws van SBS 6 die werden gebruikt om af te tellen naar de uitzenddatum van de show. Elk stukje heeft zijn eigen onderwerp en zo bezoekt het programma bijvoorbeeld zijn huis en zien we een korte biografie.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Fotoshoot (1 min.)
Een soort fotogallerij waarin een reeks foto\'s voorbijkomen onder begeleiding van muziek.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Backstage (2 min.)
De naam zegt het al, een korte blik achter de schermen tijdens de voorbereidingen op de uitvoering van de show.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Speciaal voor SBS 6 nam Guido Weijers een oudejaarsconference op en op geheel eigen wijze blikt hij terug op het jaar 2006. Scherpe en fysieke humor en een niet aflatende energie zijn de kenmerken van Weijers en bij deze show is hij goed in vorm. Hij maakt veelvuldig gebruik van videobeelden die te zien zijn op schermen achter hem en op deze manier weet hij veel zaken op te frissen die misschien net even weggezakt waren. De show is een aanrader voor de fans van Weijers, die weten wat ze kunnen verwachten, maar ook algemene fans van cabaret zullen zich niet vervelen. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit en er zijn enkele korte extra\'s aanwezig die het geheel mooi afronden.

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  09-03-2007

Er is idd nogal wat kritiek op Guido, omdat hij kennelijk grappen van Engelse komieken in zijn shows gebruikt die de gemiddelde theaterbezoeker toch niet kent. ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Grof Anamorf Dolby Digital 5.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
4.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.