Reds (25th Anniversary Edition)

Recensent:
Marcel den Haan
04-03-2007

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Reds (25th Anniversary Edition) (DVD)
Samenvatting

John Reed (Warren Beatty) is journalist van beroep in Amerika rond de tijd van de Eerste Wereldoorlog. Hij is altijd op zoek naar een goed verhaal en leeft een beetje voor de spanning en het avontuur. Op een dag ontmoet hij de mooie Louise Bryant (Diane Keaton), die ook schrijver is van beroep. De twee krijgen een relatie en Louise verlaat haar man voor Reed. Samen zetten zij zich in voor meerdere zaken en vooral het gebied van de vakbonden is waar John zijn passie in kwijt kan. In zijn thuisland wordt hij met argusogen bekeken vanwege zijn linkse sympathieën In 1917 vertrekt John naar Rusland om daar verslag te gaan doen van de revolutie die daar gaande is. Louise volgt hem en ook daar raakt John betrokken bij het lot van werknemers die niet goed behandeld worden. Zoals al eerder worden zijn acties niet goed uitvangen in zijn thuisland, maar John is vastberaden en probeert zelfs de eerste communistische partij van Amerika te stichten.

Commentaar

Reds is voor veel mensen geen bekende film. Toch is het een film die genomineerd werd voor maar liefst twaalf Oscars, waarvan er drie verzilverd werden. De film is geschreven en geregisseerd door Warren Beatty en hij speelt ook zelf de hoofdrol. De Oscar voor Beste Regisseur mocht Beatty mee naar huis nemen. Het verhaal van de prent draait rond schrijver en politiek activist John Reed, gespeeld door Beatty, die bovendien echt bestaan heeft. Hij schreef het boek Ten Days That Shook the World over de Russische Revolutie en mede dankzij zijn werk voor de vakbonden in zowel Rusland en Amerika en zijn pogingen om een communistische partij op te richten in thuisland, werd hij enigszins met argusogen bekeken. Volgens zeggen is hij dan ook de enige Amerikaan die begraven ligt bij het Kremlin.
Mede door het onderwerp en de grootschaligheid van de film wordt Reds vaak vergeleken met Doctor Zhivago, maar de kwaliteit van die film wordt niet gehaald. Reds lijkt in eerste instantie ook meer een romantische film te zijn over het wel en wee van twee geliefden. Het Rusland ten tijde van de revolutie lijkt meer als achtergrond te dienen voor dit romantische verhaal en echt diep wordt hier niet op ingegaan. Jammer is dit zeker want het had de film zeker interessanter gemaakt en leuker om naar te kijken. Iets wat beide films wel hebben is dat de speelduur vrij lang is. Reds duurt bijna drie uur, maar gelukkig weet het allemaal wel te boeien en wordt het nergens echt langdradig. Ook komt het turbulente leven van John Reed niet echt goed naar voren en zoals gezegd komt dit ook voornamelijk door de concentratie op zijn turbulente liefdesleven met zijn vrouw Louise. Zaken als Reed\'s verslag van de Mexicaanse Revolutie en zijn omgang met Pancho Villa worden grotendeels buiten beschouwing gelaten.
Het verhaal van de film wordt hier en daar onderbroken door beelden van interviews met mensen die de echte John Reed gekend hebben of geleefd hebben ten tijde van het verhaal. Deze documentaireachtige invoegingen leiden echter af van het geheel en hadden misschien beter apart uitgebracht kunnen worden. Nu zit je als kijker midden in een verhaal en ineens verschijnen er een paar mensen die hun eigen ervaringen met ons delen. Deze beelden zijn geschoten in een hele andere setting en hoewel ze dus wel met het onderwerp te maken hebben, leiden ze toch af van de film zelf.
Al deze zaken zorgen ervoor dat Reds de status van echte topper misloopt, maar vermakelijk en onderhoudend is het allemaal nog wel degelijk. De optredens van de betrokken acteurs is hier ook aan te danken. Zoals gezegd speelt Warren Beatty zelf de rol van John Reed en hij doet dit op verdienstelijke wijze. De rol van zijn vrouw Louise wordt gespeeld door Diane Keaton, ten tijde van de opnames ook echt de geliefde van Beatty. De chemie tussen de twee is dus niet gespeeld en dit draagt bij aan het realisme. Verder zien we nog Jack Nicholson in een kleine rol, maar deze is duidelijk ondergeschikt aan de vorige twee.
Reds is een mooie, onderhoudende film met hier en daar wat minpunten. Maar zoals gezegd is het allemaal goed te bekijken en de manier waarop alles gemaakt is straalt kwaliteit uit. De film is dan ook zeker aan te raden voor mensen die houden van waargebeurde films met een politiek tintje en een liefdesverhaal.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1981
Speelduur: 186 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865553886

Extra's

  • Reds DVD Trailer
  • Witness To Reds Featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Vanwege de lengte van de film is Reds verdeeld over twee schijven. Normaal zijn we geen voorstander van deze behandeling, behalve bij films van deze lengte. Compressiefouten zijn dan ook geheel afwezig en het de kwaliteit van het 1.78:1 anamorfe beeld is prima te noemen. De film stamt al uit 1981 en dit is uiteraard wel af te zien aan het beeld. Vooral de gebruikte kleuren verhogen het tijdsbeeld en het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit bruine tinten. De transfer is verder mooi scherp, hier en daar wat softe momenten, maar die zijn op één hand te tellen. Beeldruis is soms aanwezig maar verder is het beeld opvallend schoon. Eigenlijk komen artefacten nauwelijks voor en dit is zeker een goede zaak. Het beeld is soms wat donker van aard maar dit komt vooral door de belichting op de set zelf. Beatty heeft niet veel gebruik gemaakt van kunstlicht en hierdoor is alles geschoten bij het licht dat beschikbaar was. Contrast en schaduwdetail zijn dan ook prima en zorgen ervoor dat deze donkere scènes toch goed te volgen zijn. Tenslotte komen ook alle tinten zwart goed over en kunnen we zeggen dat Reds een prima transfer heeft meegekregen.
Deel één van de film op schijf één is verdeeld in tien hoofdstukken en deel twee op schijf twee in negentien. De optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in twee smaken op de DVD\'s te vinden. De eerste is een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en deze klinkt vrij goed. Het geluidsbeeld richt zich voornamelijk op de voorste kanalen waarbij de dialogen netjes uit de centerspeaker komen. Deze zijn goed te verstaan en klinken mooi helder. De frontspeakers worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden en de muziek en ook hier een mooi helder geluid. De surroundspeakers worden zo nu en dan gebruikt voor het weergeven van wat omgevingsgeluiden en lichte muziek. Het LFE kanaal is grotendeels stil, maar dit komt uiteraard voornamelijk door de film zelf. De tweede track is een Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s) en het betreft een monotrack. Deze track doet wat hij moet doen en dat is geluid geven bij de beelden op het scherm. Veel meer niet en daarom raden wij ten alle tijden de beter klinkende 5.1 track aan.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze 25th Anniversary Edition van Reds bestaat uit twee schijven en de aanwezige extra\'s zijn grotendeels op de tweede schijf te vinden. Op Disc 1 is alleen een trailer te vinden van de film.

Witness To Reds (65 min.)
Deze extra bestaat uit zeven featurettes met elk hun eigen onderwerp. Ze zijn los van elkaar te bekijken of allemaal achter elkaar. We zien interviews met de cast en crew waaronder Jack Nicholson en Diane Keaton, maar ook Warren Beatty en dit is vrij uniek. In het begin vertelt hij namelijk zelf al nooit mee te werken aan extra\'s, maar voor deze film maakt hij een uitzondering. De featurettes zijn vrij interessant en we krijgen een goed beeld wat er kwam kijken bij het maken van de film. Zo wordt de pre-production besproken maar ook zaken als de casting, de interviews met de getuigen die door de film te vinden zijn en de opnames zelf.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

John Reed is een Amerikaanse journalist, altijd op zoek naar spraakmakende zaken. In Amerika is hij betrokken bij het linkse activisme en de strijd van de werknemers tegen hun bazen door middel van vakbonden. Hij wordt hierdoor met argusogen bekeken door de regering. Op een dag ontmoet hij Louise, die ook schrijver is van beroep. Tussen de twee ontstaat een heftige romance. Op een dag vetrekken ze naar Rusland waar op dat moment de revolutie op het punt van beginnen staat. John wordt meegezogen in het communisme en probeert zelfs een partij op te richten in zijn thuisland. Reds is een film van, met en door Warren Beatty. Hij schreef het verhaal, regisseerde het geheel en speelde de hoofdrol. De film is in feite een liefdesverhaal, verteld tegen de achtergrond van de revolutie. John Reed heeft echt bestaan, maar zijn motivaties en daden sneeuwen een beetje onder tussen al de romantiek. De film werd genomineerd voor twaalf Oscars, dus te pruimen is het allemaal wel. De uitgave heeft een goede beeld en geluidskwaliteit en ook zijn er enkele interessante featurettes terug te vinden.

Laatste reacties

nachtwaker  |  25-11-2008

Was echt blij dat deze film eindelijk op dvd verkrijgbaar was , stond al lang op mijn verlanglijstje. In mijn ogen is dit wel het meesterwerk van Warren Beatty,...
Lees meer >

Richard B.  |  22-11-2007

Uiteindelijk ben ik deze dvd toch nog tegengekomen, en dan nog niet eens in een bekende winkel zoals FRS of MM. Deze dvd blijft moeilijk te vinden. De film i...
Lees meer >

Theo B  |  09-04-2007

En momenteel staat er weer "Niet leverbaar". :confused: Dan was ik vrijdag nog net op tijd met bestellen. Deze film wacht ik ook al lang op.
Lees meer >

Richard B.  |  09-04-2007

Reds is nu inderdaad te bestellen bij Bol.com, maar dat is dan pas sinds afgelopen weekend. En momenteel staat er weer "Niet leverbaar". :confused: Ik he...
Lees meer >

Werner  |  15-03-2007

En sinds vandaag ligt 'ie bij MM Antwerpen voor de schokkende prijs van 7,90 euro!
Lees meer >

Frank  |  12-03-2007

Reds is nu inderdaad te bestellen bij Bol.com, maar dat is dan pas sinds afgelopen weekend.
Lees meer >

Richard B.  |  12-03-2007

Op bijv. de site van Bol.com is ie gewoon te bestellen. Misschien dat ie van het releaselijstje van de winkelinkopers is gevallen, maar ik heb toch wel het idee...
Lees meer >

Werner  |  12-03-2007

Ik zal straks eens naar mijn vrienden bij Paramount mailen...
Lees meer >

Frank  |  11-03-2007

Blijkbaar weten de winkeliers niet dat deze DVD ingekocht kan worden. Je kunt 'm nergens kopen. Hetzelfde geldt voor Ghost SE en An Officer and a Gentlemen SE d...
Lees meer >

Werner  |  11-03-2007

Als je me daar meer over zou kunnen vertellen, zou ik uiterst dankbaar zijn. De DVD is door Paramount gewoon per 1/2 gereleased en kan net als alle andere titel...
Lees meer >

Frank  |  05-03-2007

Dan hebben de winkeliers deze DVD dus niet ingekocht, want je kunt 'm nergens kopen.
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  05-03-2007

Ik weet eerlijk gezegd niet of hij wel daadwerkelijk uit is. Ik heb hem nog niet gezien bij de online shops en ook in DVD Profiler staat hij nog niet. Moest he...
Lees meer >

steven van dijk  |  05-03-2007

Inderdaad een indrukwekkende heb een keer gezien in de bioscoop heel lang geleden dus, ik ga hem zeker aanschaffen.
Lees meer >

Werner  |  04-03-2007

Ik weet eerlijk gezegd niet of hij wel daadwerkelijk uit is. Ik heb hem nog niet gezien bij de online shops en ook in DVD Profiler staat hij nog niet. Moest he...
Lees meer >

Richard B.  |  04-03-2007

Volgens DVD Home had ie al op 1 februari uitgekomen moeten zijn. Misschien dat Marcel maar heel zuinig moet zijn op die testdiscs (als ie ze niet terug moet stu...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 33
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.