Grey's Anatomy - Seizoen 2 (deel 2)

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-02-2007

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

Grey's Anatomy - Seizoen 2 (deel 2) (DVD)
Samenvatting

De Amerikaanse televisieserie Grey’s Anatomy is de Golden Globe winnende ziekenhuisserie die in Nederland op NET5 wordt uitgezonden. Greys Anatomy startte in Amerika op 27 maart 2005. Het eerste seizoen van deze ziekenhuisserie bestaat negen afleveringen. De serie was direct een groot succes en wist een grote schare kijkers aan zich te binden. In het tv-seizoen 2005-2006 werd in Amerika het tweede seizoen uitgezonden, dat in totaal uit 27 afleveringen bestaat. Buena Vista heeft dit tweede seizoen nu op DVD uitgebracht, waarbij het totale seizoen is gesplitst in twee boxsets. Dit is de bespreking van het tweede deel van seizoen 2, dat de afleveringen 15 t/m 27 bevat. Onze bespreking van het eerste deel van dit tweede seizoen kun je hier nalezen. De afleveringen zijn verspreid over vier DVD’s. Onderstaand een overzicht van de titels van de afleveringen in deze boxset. Een aardige bijzonderheid is dat deze titels allemaal songtitels zijn. Een trend waar de serie het eerste seizoen mee begon en deze lijn is in dit tweede seizoen ook doorgezet.

DVD 1
15. Break On Through
16. It’s The End Of The World … (deel 1)
17. …As We Know It (deel 2)
18. Yesterday

DVD 2
19. What Have I Done To Deserve This?
20. Band Aid Covers The Bullet
21. Superstition
22. The Name Of The Game

DVD 3
23. Blues For Sister Someone
24. Damage Case
25. 17 Seconds
26. Deterioration Of The Flight Or Flight Response

DVD 4
27. Losing My Relegion

Commentaar

In Grey’s Anatomy worden vijf jonge artsen in het Seattle Grace Hospital gevolgd tijdens hun opleiding tot chirurg. De jonge artsen moeten zien te overleven in de dagelijks terugkerende trauma’s en sociale valkuilen in zowel het ziekenhuis als het echte leven. Ondanks hun verschillende achtergronden en competenties vormen zich hechte vriendschappen en steunen de jonge artsen elkaar in moeilijke tijden. Hoofdpersoon is Meredith Grey (Ellen Pompeo), dochter van de beroemde chirurg Ellis Grey (Kate Burton). Iedere aflevering start en eindigt met een soort levensbeschouwelijk overweging van Meredith. Ze doet haar chirurgische ervaring samen met haar vier collega studenten op. Zij zijn de ambitieuze Cristina Yang (Sandra Oh), de gevoelige en onzekere George O\'Malley (T.R. Knight), het voormalig model Isobel “Izzie” Stevens (Katherine Heigl) en de botte, seksistische Alex Karev (Justin Chambers). De groep wordt begeleid door Dr. Miranda Bailey (Chandra Wilson), die de jonge studente hard maar ook fair aanpakt. De chirurgische staf staat onder leiding van Dr. Richard Webber (James Pickens Jr.). De twee hoofdchirurgen zijn de ambitieuze Dr. Preston Burke (Isaiah Washington) en de rustige Dr. Derek “McDreamy” Shepperd (Patrick Dempsey). Zij begeleiden de studenten in het opdoen van ervaring en selecteren bij elke operatie een gelukkige uit het team die hen daarbij mag assisteren. Iedere aflevering krijgen de vijf te maken met de meest uiteenlopende medische gevallen. In dit tweede seizoen is de aanwezigheid van Dr. Addison Montgomery-Shepherd (Kate Walsh), de vrouw van Dr. Derek Shepperd, een opvallende uitbreiding van het team. Zij is naar Seattle gekomen om haar man Derek weer voor zich te winnen. Derek had haar verlaten nadat hij haar in bed met een ander had aangetroffen. Die ander was zijn beste vriend Dr. Mark Sloan (Eric Dane). En Sloan komt uitgerekend ook naar Seattle, omdat hij nog steeds in Addison geïnteresseerd is. Een extra complicerende factor is dat Derek ondertussen een relatie heeft met Meredith, waarbij zijn gevoelens voor haar erg sterk zijn.
De meest uiteenlopende medische gevallen worden afgewisseld met vele persoonlijke perikelen van de studenten en chirurgen. Problemen van persoonlijke aard, maar ook problemen ten aanzien van het eigen presteren. In dit tweede deel van het seizoen komen de persoonlijke problemen van de artsen in een stroomversnelling en leiden richting het einde van het seizoen tot een climax. De persoonlijke perikelen zijn onder andere de nog steeds sterke gevoelens die Derek “McDreamy” Shepperd heeft voor Meredith. Meredith probeert zich los te maken van Derek en ziet in een dierenarts een welkome afwisseling. De mooie Dr. Izzie Stevens valt voor een patient met een ernstige hartkwaal, waarbij haar gevoelens voor hem zo sterk worden dat het haar oordeel als arts vertroebeld. Izzie gaat heel ver om haar patiënt een donorhart toegewezen te krijgen. Voor Dr. Burke verloopt de reis om het hart op te halen dramatisch, wat ook weer een sterke wissel trekt op zijn relatie met Cristina. George krijgt een relatie met Dr. Callie Torres (Sara Ramirez). Dit en nog veel meer houdt de studenten en de staf ieder aflevering weer bezig en leidt richting het einde van het seizoen tot een climax. Het tweede deel van dit seizoen begint met een staking en een zeer explosieve patiënt. Afleiding wordt ’s avonds gezocht in Joe’s (Steven W. Bailey) café nabij het ziekenhuis.

De serie is een creatie van schrijfster Shonda Rhimes. Het tweede seizoen kreeg maar liefst elf Golden Globe nominaties, waarvan één Award werd verzilverd. Voor de tweede keer kreeg de serie namelijk een Award voor de uitstekende casting. De serie heeft een uitgekiende balans tussen interessante medische en sociale aspecten en een gewoon ‘soapkarakter’ met alle persoonlijke probleem en perikelen daarbij. Vooral het levensbeschouwelijk intro en einde van elke aflevering voegt iets persoonlijks aan de serie toe. Dankzij een goede balans in de scripts, het uitstekende spel van de spelers en de evenzo zeer geslaagde cinematografie en editing is Grey’s Anatomy een onderhoudende en boeiende serie. Een serie die met veel gevoel is gemaakt en je als kijker als een spreekwoordelijke warme deken omkleedt. In Amerika is Grey’s Anatomy ondertussen al vergevorderd bezig met haar derde seizoen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: TV
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 540 min
Verpakking: Slimcase(s) in Slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Portugees, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8717418111694

Extra's

  • Audiocommentaar bij twee afleveringen
  • Grey’s Anatomy ontleed: unieke scènes
  • Achter de explosie
  • Grey's Anatomy in Jimmy Kimmel Live

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De serie heeft een 1.78:1 breedbeeldformaat en staat in deze verhouding anamorf op de DVD. De serie is in High Definition opgenomen, en wordt in Amerika ook in HD formaat uitgezonden. De kwaliteit van het beeld op de DVD verraadt zeker het originele HD karakter. Het beeld ziet er namelijk bijzonder goed uit. Een zeer natuurlijk, helder en kleurrijk beeld, met goed verzadigde kleuren en een prima contrast. De scherpte van het beeld is eveneens zeer goed met eveneens goed detailniveau. Toch zal een HD uitgave op dit gebied nog veel verbetering geven. In het beeld is beeldruis marginaal aanwezig. De dertien afleveringen van elke ruim 41 minuten zijn verspreid over vier DVD’s. Elke aflevering is onderverdeeld in tien chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling staat zoals gebruikelijk bij de Buena Vista uitgaven wat aan de hoge kant geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De serie heeft een zeer fraai klinkende surround geluidstrack, die op de DVD in Dolby Digital 5.1 surruond (bitrate 384 kb/s) voor handen is. De soundtrack klinkt mooi ruimtelijk met prima definitie. Nadruk ligt op de voorste kanalen, waar het merendeel van de filmgeluiden en de muziek vandaan komt. De surrounds worden voornamelijk voor de ruimtelijk sfeer gebruikt, zowel met betrekking tot de muziek als bij de omgevingsgeluiden. Het LFE kanaal geeft in het laag van de muziek goed ondersteuning. De dialogen komen netjes via de centerspeakers en zijn prima te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. Deze uitgave verrast in positieve zin met een redelijk aantal goede extra’s. Alles is uiteraard Nederlands ondertiteld.

Gesproken toelichting
De dubbele aflevering 16. It’s The End Of The World … (deel 1) &
17. …As We Know It (deel 2)
heeft een begeleidend audiocommentaar met showontwerper Shonda Rhimes, regisseur Peter Horton en editor Edward Ornelas.

Op de vierde DVD staan dan nog de volgende extra’s:

Achter de explosie (5½ min)
Een aspect van de dubbele aflevering 16 & 17 dat hier nader wordt belicht.

Grey’s Anatomy ontleed: Unieke scènes
Ofwel, een ruime verzameling scènes uit verschillende afleveringen die niet gebruikt zijn of ingekort zijn. Alleen per aflevering los te kiezen.

Grey’s Anatomy in Jimmy Kimmel Live (21 min)
De presentator Jimmy Kimmel maakt melding van een bijzondere gebeurtenis, die direct plaats vond na de laatste aflevering van het tweede seizoen, 15 mei 2006. Hij interviewt in zijn show de actrice Katherine Heigl. Daarna krijgt hij een dierenspecialist in zijn show en wordt gebeten door een slang. En dan zit je toch zo in een extra aflevering van Grey’s Anatomy met acteur James Pickens Jr. en actrice Chandra Wilson.

De vier DVD’s zijn verpakt in twee slimeline keepcase en een stevig kartonnen slipcase.

Conclusie

Het tweede seizoen van de ziekenhuistelevisieserie Grey’s Anatomy zet de succesvolle lijn van het eerste seizoen voort. In deze meeslepende serie volgen je de lotgevallen van vijf medische chirurgiestudenten in het Seattle Grace Hospital. Hoofdpersoon is Meredith Grey, die elke aflevering inleidt en afsluit met een persoonlijke beschouwing. De jonge artsen en hun chirurgische begeleiders worden elke aflevering weer geconfronteerd met de meest uiteenlopende medische gevallen. Ondertussen moeten ze ook tal aan tal van persoonlijke perikelen het hoofd bieden. Grey’s Anatomy is een boeiende serie die met veel gevoel is gemaakt. Buena Vista heeft de 27 afleveringen van het tweede seizoen op DVD uitgebracht in twee boxsets met elk vier DVD’s. Het breedbeeld is van goede kwaliteit, de 5.1 surroundtrack klinkt prima. De set heeft ook een aantal leuke extra’s meegekregen. Deze recensie ging over het tweede gedeelte van het seizoen, de eerste 14 afleveringen van deze prachtige serie zijn in een aparte boxset uitgebracht.

Laatste reacties

Hugo R  |  14-10-2007

Waarom staat er eigenlijk op de cover aflevering 9-14? Die staan namelijk op de 2e disc van deel 1. In deze box zitten aflevering 15-27. Coverfout?
Lees meer >

martini  |  23-02-2007

Ook het tweede deel van seizoen 2 is weer super, zeker de laatste aflevering. Helaas vallen ook deze keer de extra's weer wat tegen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
4.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.