Allen Carr – Stoppen met Roken

Recensent:
Wilbert Rietman
14-02-2007

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Allen Carr – Stoppen met Roken (DVD)
Samenvatting

Elke roker weet het zeker, stoppen met roken is moeilijk. Allen Carr bedacht een methode dat de vloer aanveegt met deze mythe. Jarenlang rookte hijzelf meer dan honderd sigaretten op een dag. In 1983 ontdekte hij niet alleen dé methode voor hemzelf, maar ook de manier voor anderen. Deze methode werd al gauw bekend als Allen Carr’s Easyway to Stop Smoking. Het gelijknamige boek werd een internationale bestseller en vele vertalingen en varianten volgden. Nu is er ook de DVD. In één uur (eigenlijk iets langer) tijd wordt het stoppen met roken beloofd. Door middel van instructies gepresenteerd door Allen Carrs rechterhand Robin Hayley verandert de kijker van roker tot niet-roker. Althans, dat is de bedoeling, uiteindelijk heb je het zelf allemaal in de hand.

Commentaar

Allen Carr was een Britse publicist van zelfhulpboeken, die voornamelijk bedoeld waren om te stoppen met roken. Carr was zelf ook een kettingroker en hij rookte zo\'n 100 sigaretten per dag. In 1983 wist hij na vele pogingen te stoppen met roken. Over de door zijn eigen ervaringen geïnspireerde \"Easyway” methode schreef hij boeken die wereldwijd goed verkochten. Later schreef hij ook zelfhulpboeken over o.a. afvallen en minder alcohol drinken. Zijn boeken werden in vele talen vertaald. In de jaren zeventig richtte hij 30 klinieken op waar men hulp kon krijgen bij het stoppen met roken. Inmiddels zijn dat er honderden en kent alleen Nederland er al vier. Carr was wel zelfverzekerd van zijn werk, want als enige kliniek op dit gebied geldt een geld-terug-garantie. Carr stierf in 2006 aan de gevolgen van longkanker. Artsen beweerde dat als hij niet was gestopt met roken, hij al veel eerder zou zijn overleden. Waarschijnlijk kreeg Carr longkanker, omdat hij door zijn groepsessies veelvuldig aan tabaksrook bloot heeft gestaan bij het gezamenlijk roken van de laatste sigaret.
Na de vele boeken en de klinieken is er nu dan ook de DVD. De roker is na het kijken van deze DVD van het roken af, maar mocht dit niet lukken, dan krijgt hij/zij het aankoopbedrag in de vorm van korting op een Allen Carr sessie terug. Het moet gezegd worden dat ondergetekende al jaren een stevige roker is, maar sinds het bekijken van deze instructiefilm, geen sigaret meer heeft aangeraakt. Het kan dus gezegd worden dat het werkt, maar houd er rekening mee dat 85 % daadwerkelijk het roken verslaat op de Allen Carr methode. Er blijft dus 15 % over die gewoon doorgaat.

Filmspecs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 66 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664040799

Extra's

  • Allen Carr Intro
  • Clinics
  • Interview with Allen Carr

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldverhouding van dit filmpje wordt anamorf weergegeven in de verhouding 1.78:1. De algemene beeldkwaliteit van deze instructiefilm is te vergelijken met die van een goede televisieproductie of documentaire, waarbij gezegd moet worden dat het geheel een beetje wazig overkomt. De kleuren ogen mooi natuurlijk en ook het zwartniveau is zeker in orde. Beschadigingen in de vorm van krasjes of vlekjes zijn niet waarneembaar. Beeldruis is in lichte mate aanwezig, maar niet storend en ook is er soms wat lichte edge enhancement zichtbaar. Voor een film van deze lengte is hij ruim verdeeld in 15 hoofdstukken. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen, maar staat misschien net te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het hele gebeuren is te bekijken met een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) audiotrack in de originele Engelse taal. Het geluid klinkt mooi helder en beschadigingen zijn niet aanwezig. Er wordt niet veel gevraagd van de tracks aangezien het geluid voornamelijk uit dialoog met een beetje achtergrondmuziek bestaat, maar voor dit doeleinde voldoet de track prima. En laten we eerlijk zijn, deze DVD wordt niet bekeken omdat de kijker zijn oren lekker wil verwennen. Een goede track dus voor een product als deze.

Extra's

Het geanimeerde menuscherm staat in 1.78:1 anamorf op de disk met achtergrondmuziek in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s). Dit menu verschaft toegang tot de volgende, Nederlands ondertitelde extra’s:

Allen Carr Intro (3:50 min.)
Een introductiefilmpje voor de DVD gepresenteerd door Allen Carr zelf, waarin hij vertelt over zichzelf, zijn methode en het succes van het programma. Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s).

Clinics (7:57 min.)
Een promotiefilmpje voor de klinieken die Allen Carr overal ter wereld heeft opgericht, maar dat zich vooral richt op de Britse kijker. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door Robin Hayley. Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s).

Interview with Allen Carr (16:27 min.)
De titel dekt de lading hier. Jason Salkey interviewt zowel Allen Carr als Robin Hayley over henzelf, de methode en de DVD. Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s).


Verder is er nog een acht pagina’s tellend boekje bijgevoegd met tips en trucs, een korte biografie van Allen Carr en een aantal adressen van Allen Carr klinieken.

Conclusie

De methode die ex-kettingroker Allen Carr ontwikkelde om te stoppen met roken is wereldwijd al jaren een succes. Zowel zijn boeken als zijn klinieken zijn zeer bekend in meer dan 40 landen. Na het succes van de boeken en de klinieken is er nu ook de DVD, in Nederland uitgegeven door House of Knowledge. Na het kijken van deze DVD is de roker inmiddels een ex-roker, althans dat is wel de bedoeling. Ondergetekende is in ieder geval op het moment van schrijven al enkele dagen van het roken af na ruim 10 jaar stevig gerookt te hebben. Qua beeld en geluidskwaliteit scoort deze DVD een voldoende, maar dit zijn niet direct de dingen die er toe doen bij een product als deze. Zelfs enkele extra’s, die samengevat bestaan uit Allen Carr die zichzelf aan de kijker voorstelt alsmede reclame voor zijn klinieken, hebben hun weg naar deze schijf gevonden. Al met al een prima product voor diegene die snel en doeltreffend wil stoppen met roken en anders altijd nog via deze DVD goedkoop een sessie mag volgen bij één van de klinieken.

Laatste reacties

Wilbert Rietman  |  21-02-2007

Misschien is een update vanaf mijn kant wel aardig, na bijna 4 weken ben ik nog steeds gestopt met roken en is er ook absoluut geen behoefte. Sterker nog, ik zi...
Lees meer >

intexor  |  17-02-2007

Een kameraad was vol lof over het boek van Carr, maar ondertussen is ie wel zelf terug beginnen roken :) Ik heb nog nooit geprobeerd te stoppen, ik hoop dat als...
Lees meer >

Tim k  |  16-02-2007

Ben al vanaf zondagmiddag aan het stoppen met roken ( niet gestopt mét, want ik ben nog bezig met stoppen - vooral op bepaalde momenten -en dat gaat me lukken )...
Lees meer >

Avalan  |  15-02-2007

misschien toch eens gaan proberen....probeer er al een hele tijd vanaf te komen. Aan je avatar (voor/na) te zien is dat ook dringend nodig... ;)
Lees meer >

kruspe  |  15-02-2007

misschien toch eens gaan proberen....probeer er al een hele tijd vanaf te komen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:3
4.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.