Wire, The - Seizoen 3

Recensent:
Marcel den Haan
12-02-2007

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

Wire, The - Seizoen 3 (DVD)
Samenvatting

De drugshandel in Baltimore bloeit nog steeds en de bende die voorheen onder leiding stond van Avon Barksdale (Wood Harris) mag hier nog steeds een vooraanstaande positie innemen. De bende staat nu onder leiding van Stringer Bell (Idris Elba) en hij pakt de zaken heel anders aan. Barksdale staat echter op het punt om vrij te komen en dit baart Bell zorgen. In de tussentijd probeert de politie van Baltimore nog steeds vat te krijgen op de drugshandel, iets dat maar matig lukt. Vooral de leden van de Barksdalebende zijn een stuk slimmer geworden in het ontlopen van de politie. Dan komt de politiechef met een omstreden plan dat een einde moet maken aan het handelen van drugs in bepaalde delen van de stad. Hij wil op deze manier woonwijken schoon krijgen, maar noch de politie, noch de criminelen zelf snappen weinig van dit controversiële plan.

Commentaar

The Wire mag zich nog steeds één van de meeste ondergewaardeerde series noemen van dit moment. Vrijwel iedereen die de show volgt is het erover eens, dit is een steengoede serie met goede verhaallijnen en sterke optredens van de betrokken acteurs. Toch vallen in Amerika de kijkcijfers wat tegen en in Nederland is de show nog niet eens op televisie te zien geweest. De reden hiervoor laat zich uiteraard raden, maar een vermoeden hebben we wel. De show bestaat doorgaans uit zo\'n twaalf a dertien afleveringen en eigenlijk mogen ze gezien worden als één lange doorlopende episode. Het verhaal zit ook vrij complex in elkaar met veel verhaallijnen en een grote groep karakters. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk een aflevering te missen aangezien je dan veel informatie mist. Misschien dat dit de reden is dat veel mensen afhaken of niet eens de moeite nemen de show te bekijken, maar degene die doorzetten zullen beloond worden met één van de beste shows van de laatste jaren. Zoals wel vaker bij veel goede shows de laatste jaren wordt ook deze serie uitgezonden op de Amerikaanse zender HBO, een zender die garant staat voor veel goede televisie. Bijkomend voordeel van deze zender is dat het een betaalzender is en daarom worden vrijwel niet gehinderd door censuur. The Wire is dan ook hard en realistisch, iets dat alleen maar bijdraagt aan de kracht van de show.
Dit derde seizoen gaat eigenlijk terug naar het begin en het verhaal dat verteld werd in het eerste seizoen. Hier stond de handel tegen drugs en in het bijzonder de strijd tegen de bende van Avon Barksdale centraal. Het tweede seizoen had een iets andere benadering, dit ook omdat de voornoemde Barksdale achter de tralies zat. Nu staat hij op het punt om vrij te komen en daarom kunnen we weer getuige zijn van de oplaaiende strijd tussen leden van de politie en de bende. Ook de machtsstrijd in de gelederen van de bende is interessant om te zien. Uiteraard zijn ook de leden van het politieteam weer van de partij en ook McNulty, prachtig gespeeld door Dominic West, is weer present. Hij is toch nog één van de belangrijkste personages van de show en in dit seizoen heeft hij af te rekenen met heel wat demonen die zijn leven er niet makkelijker op maken. Verder staat dit seizoen in het teken van een nieuwe maatregel, bedacht door de politiechef van de stad. Deze beste man wijst bepaalde delen van de stad aan die gebruikt mogen worden om drugs te verhandelen. Wordt er buiten deze zones gehandeld dan worden de dealers zonder pardon opgepakt, erbinnen dus niet. Deze maatregel stuit uiteraard op veel verzet, ook onder de leden van de politie. De politiechef stelt echter dat de handel in drugs niet uit te roeien valt en dat ze daarom maar beter in goede banen geleidt kan worden. Een interessante theorie die dit seizoen iets extra\'s meegeeft en voor ons Hollanders erg herkenbaar genoemd kan worden. In ons land gelden namelijk ook van deze regels en niet voor niets draagt één aflevering van dit seizoen de naam Amsterdam.
In deze uitgave is het complete derde seizoen te vinden van de serie bestaande uit twaalf afleveringen verdeeld over vijf schijven. Ook dit seizoen is weer erg goed te noemen en fans van de show zullen zich geen moment vervelen. Mensen die nog niks gezien hebben van deze serie missen dus heel wat. Ben je van plan om de show te volgen, begin dan uiteraard wel bij het eerste seizoen. Dit is normaal al de manier van aanpak maar bij The Wire is dit essentieel omdat je anders er niks van zal snappen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, TV
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 720 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (5)
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906825690

Extra's

  • Audiocommentaren (5x)
  • Q&A With The Cast And Creative Team
  • David Simon At Eugene Lang College

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Net als de voorgaande seizoenen zijn ook de afleveringen van het derde seizoen in het beeldformaat 1.33:1 op de DVD\'s te vinden. Dit is ook het formaat waarin de show in Amerika op de buis te zien was. Ook de kwaliteit van het beeld is vergelijkbaar en dit betekent weer een prima beeldkwaliteit die erg lekker wegkijkt. Het beeld is mooi scherp en bevat veel detail. Hier en daar zijn wat softe momenten zichtbaar maar dit blijft beperkt tot een minimum. De kleuren ogen natuurlijk en goed verzadigd. Ook contrast, schaduwdetail en zwartniveau zijn allen dik in orde. De veel voorkomende donkere scènes zijn hierdoor uitstekend te volgen. Beeldruis, aliasing en posterisatie zijn artefacten die soms voorbij komen, maar ook hier geldt dat het allemaal binnen de perken blijft. Een prima beeld dat goed past bij de sfeer van de show.
De afleveringen zijn verdeeld in 6 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid tijdens de afleveringen wordt verzorgd door Dolby Digital 5.1 tracks (384 kb/s), uiteraard in de originele Engelse taal. De show bestaat voornamelijk uit dialoog en daarom richten de tracks zich voornamelijk op de voorste kanalen. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers laten de omgevingsgeluiden horen en zo nu en dan wat muziek. Hier is een mooi breed stereogeluid te horen waar regelmatig onderscheidt valt te maken tussen beide speakers. De achterkanalen hebben niet veel te doen, hier en daar wat sfeergeluiden. Ook het LFE kanaal draagt niet veel bij, maar zoals gezegd komt dit voornamelijk door de show zelf. Het geluid klinkt verder mooi helder en bevat redelijk veel detail. Er zijn beschadigingen te horen en ook ruis is niet aanwezig.

Extra's

De menu\'s worden weergegeven in het formaat 1.33:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

De uitgaven van het eerste en tweede seizoen liepen niet over van de extra\'s en hoewel het ook hier nog wat behelpen blijft, zijn er toch wat meer extra\'s te bekijken dan voorheen.
De meeste extra\'s zijn te vinden op de laatste DVD van deze set, schijf nummer 5. Een aantal afleveringen zijn te bekijken met een audiocommentaar van de makers. Deze commentaren bevinden zich uiteraard op de schijf waarop de betreffende afleveringen te vinden zijn.

Audiocommentaren
- Time after Time (Disc 1): Het commentaar van deze aflevering wordt verzorgd door bedenker en producent David Simon en producent Nina K. Noble.
- All Due Respect (Disc 1): Het commentaar van deze aflevering wordt verzorgd door regisseur Richard Pryce.
- Dead Soldiers (Disc 2): Het commentaar van deze aflevering wordt verzorgd door bedenker en producent David Simon.
- Middle Ground (Disc 5): Het commentaar van deze aflevering wordt verzorgd door schrijver George Pelecanos en regisseur Joe Chapelle.
- Mission Accomplished (Disc 5): Het commentaar van deze aflevering wordt verzorgd door bedenker en producent David Simon en producent Karen L. Thorson.

Q&A With The Cast And Creative Team Of The Wire (60 min.)
De cast en crew van de serie doen mee aan Q&A, een vraag en antwoordsessie bij het Museum of TV and Radio. Mensen in de zaal kunnen vragen stellen waarna de cast en crew hierop antwoord geven. De makers gaan vrij diep in op de show en alle verwikkelingen in dit derde seizoen. Erg interessant om te bekijken, ook door de lange speelduur.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

David Simon At Eugene Lang College (27 min.)
Een vergelijkbare extra als de vorige alleen is nu alleen bedenker en producent van de show, David Simon, het onderwerp van de vragen. Deze Q&A werd opgenomen op Eugene Lang College en ook deze sessie levert enkele interessante antwoorden en vragen op.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Het derde seizoen van The Wire staat weer garant voor veel goede afleveringen en deze keer gaan we weer terug naar de strijd tussen de leden van de politie en die van de bende van Avon Barksdale. Deze staat namelijk op het punt om vrij te komen en tevens speelt er een machtsstrijd af tussen Barksdale en de man die het leiderschap op zich heeft genomen tijdens zijn afwezigheid, Stringer Bell. De burgermeester komt met een controversieel plan dat bepaalde delen van de stad aanwijst als zones waarin drugs verhandeld mogen worden. Dit plan stuit uiteraard op veel verzet en ook de criminelen zelf weten in eerste instantie niet wat ze ermee aanmoeten.
The Wire is een nog altijd ondergewaardeerde serie die toch steevast garant staat voor veel kijkplezier. In deze uitgave zijn alle twaalf afleveringen van het derde seizoen te vinden, verdeeld over vijf schijven. Beeld en geluid zijn net als bij de uitgaven van de eerste twee seizoen prima en deze keer zijn er ook wat meer extra\'s voorhanden.

Laatste reacties

Zoolander  |  23-07-2008

Seizoen 3 net afgekeken en ik vind het de beste uit de reeks, met de kanttekening dat ik serie 4 en 5 nog moet zien. Juist de toevoeging van de stadspolitiek ga...
Lees meer >

marsie030  |  19-03-2007

seizoen 3 inmiddels af. Ondanks dat de kwaliteit zeer hoog is, vond ik het de minste van de drie tot nu toe. Eens, alhoewel ik tot nu pas 8 afleveringen heb ge...
Lees meer >

Coen P.  |  18-03-2007

seizoen 3 inmiddels af. Ondanks dat de kwaliteit zeer hoog is, vond ik het de minste van de drie tot nu toe. Eens, alhoewel ik tot nu pas 8 afleveringen heb ge...
Lees meer >

marsie030  |  18-03-2007

seizoen 3 inmiddels af. Ondanks dat de kwaliteit zeer hoog is, vond ik het de minste van de drie tot nu toe. Eens, alhoewel ik tot nu pas 8 afleveringen heb ge...
Lees meer >

mac  |  10-03-2007

Nog wel een aanmerking: Verder staat dit seizoen in het teken van een nieuwe maatregel, bedacht door de burgermeester van de stad. Deze beste man wijst bepaa...
Lees meer >

Spidey^  |  23-02-2007

Even een melding over de vergelijking met de Regio 1 boxsets, deze schijnen opvallend veel scherper te zijn omdat de Regio 2 afleveringen direct zijn overgezet ...
Lees meer >

Marcel v/d H.  |  21-02-2007

Alle rollen zijn zeer sterk, maar Omar blijft toch echt mijn held.
Lees meer >

Coen P.  |  17-02-2007

seizoen 3 inmiddels af. Ondanks dat de kwaliteit zeer hoog is, vond ik het de minste van de drie tot nu toe. Eens, alhoewel ik tot nu pas 8 afleveringen heb ge...
Lees meer >

TheGodfather  |  17-02-2007

seizoen 3 inmiddels af. Ondanks dat de kwaliteit zeer hoog is, vond ik het de minste van de drie tot nu toe. Eens, alhoewel ik tot nu pas 8 afleveringen heb ge...
Lees meer >

Coen P.  |  15-02-2007

seizoen 3 inmiddels af. Ondanks dat de kwaliteit zeer hoog is, vond ik het de minste van de drie tot nu toe. Toch blijft het een van de beste series ever en heb...
Lees meer >

Chris Taylor  |  13-02-2007

Staat al in de kast, ben nu halverwege met seizoen 3. Het hoge niveau van de voorgaande seizoenen is wederom aanwezig! Klinkt goed! Wij hebben van de Filmval...
Lees meer >

Coen P.  |  12-02-2007

Staat al in de kast, ben nu halverwege met seizoen 3. Het hoge niveau van de voorgaande seizoenen is wederom aanwezig!
Lees meer >

HiddeV  |  12-02-2007

Mooie recensie, leuk dat jullie weer een HBO serie hebben uitgekozen. Nog wel een aanmerking: Verder staat dit seizoen in het teken van een nieuwe maatregel,...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  12-02-2007

Ook al in huis en gezien. Gelukkig is dit deel weer beter als S2. S2 vond ik toch de mindere van de 3. S1 vind ik nog steeds de beste. Hopelijk komt S4 ook snel...
Lees meer >

Pascal Barroso  |  12-02-2007

Al in huis, en ook al gezien. Anders als eerdere seizoenen maar nogsteeds top. Laat seizoen 4 maar snel volgen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.