Lady in the Water

Recensent:
Marcel den Haan
06-02-2007

Totaalbeoordeling:

6.9
DVD

Lady in the Water (DVD)
Samenvatting

Cleveland Heep (Paul Giamatti) is woonachtig in Philadelphia waar hij werkzaam is als opzichter van een appartementencomplex. Hij is verantwoordelijk voor het onderhouden van de woningen en alle bijkomende faciliteiten. Hij woont zelf ook in het complex en leidt een bescheiden leven. Hij is wat eenzaam, maakt moeilijk contact en stottert bovendien ook nog eens. Al enige tijd wordt er in de avonduren gebruik gemaakt van het zwembad en dit is eigenlijk verboden. Cleveland gaat op onderzoek uit en ziet hij iets in het water. Hij komt echter ten val, komt in het zwembad terecht en raakt bewusteloos. Enige tijd later wordt hij wakker in zijn woning en zit er tegenover hem een blote vrouw. De vrouw blijkt hem gered te hebben uit het water en haar naam is Story (Bryce Dallas Howard). Hij komt erachter dat ze een Narf is, een soort waterwezen en dat ze afkomstig is uit de Blauwe Wereld. Story blijkt een belangrijke taak te hebben en Cleveland besluit haar te helpen en erachter te komen wat deze taak inhoudt. Dit is echter niet zonder gevaar aangezien er een wezen rondsluipt dat hele andere plannen heeft met Story.

Commentaar

In 1999 maakte regisseur en schrijver M. Night Shyamalan snel naam met zijn derde film, The Sixth Sense. Het verhaal over het jongetje dat geesten kan zien was een groot succes en Shyamalan\'s naam was gevestigd. Hij werd zelfs al vergeleken met één van zijn grote helden, de legendarische regisseur Alfred Hitchcock. Dat deze conclusie misschien iets te snel getrokken was bleek wel uit het feit dat zijn volgende films geen van allen het niveau haalden van zijn moderne klassieker. Het niveau nam zelfs gestaag af en er kwam veel kritiek op zijn werk. Ook het hier besproken Lady in the Water haalt niet het niveau van The Sixth Sense en veel meer dan een aardige film is het dan ook niet. Het verhaal is wederom door Shyamalan zelf geschreven en volgens eigen zeggen gebaseerd op een verhaal dat hij zijn kinderen vertelde voor het slapengaan. Zoals wel vaker bij films van deze regisseur gebeuren er weer de nodige bovennatuurlijke zaken en het verhaal zit vol met magie en mythische wezens. Op zich is dit niet erg, maar hier slaat hij een beetje te ver door en gebeuren er, zelfs voor een fantasiefilm, de nodige onverklaarbare dingen die veel vragen van het inlevingsvermogen van de kijker. Het verhaal is in het begin ook wat traag en gaandeweg komt er wat meer spanning om de hoek kijken, maar niet genoeg om de film te redden. Shyamalan probeert teveel elementen in het verhaal te verwerken en lijkt niet te kunnen kiezen welke richting hij op wil. De spannende momenten zijn dan ook gelijk de beste van de film, zoals het moment waar we een moordlustig beest te zien krijgen dat zijn zinnen gezet heeft op de vrouw in het water. Helaas wordt ook hier weer te weinig mee gedaan en het einde is overdreven sentimenteel en moralistisch.
Eén ding dat de film nog redt van een totale ondergang zijn de optredens van de acteurs. Deze zijn leuk om naar te kijken en vooral hoofdrolspeler Paul Giamatti maakt weer eens indruk. Deze veelzijdige acteur heeft al veel mooie rollen op zijn naam staan en ondanks het tegenvallende niveau van deze film, doet hij zijn werk naar behoren. Ook de ondersteunende cast is goed op dreef en zoals altijd is de regisseur ook zelf weer aan het werk te zien. In zijn voorgaande projecten bleef dit meestal beperkt tot een korte cameo, maar hier heeft hij een wat grotere rol voor zichzelf geschreven.
Lady in the Water heeft een op papier interessant verhaal dat helaas niet goed uitgewerkt wordt. Shyamalan probeert teveel elementen in zijn film te stoppen en na het trage begin worden veel zaken overhaast afgerond Wederom een film dus van deze regisseur die zich niet kan meten met zijn bekendste werk. Uit de film blijkt wederom wel dat hij een goed regisseur is en mooie beelden kan afleveren, alleen het verhaal is niet goed geschreven. Misschien wordt het eens tijd dat hij een script van een ander gaat verfilmen in plaats van alleen zelf geschreven verhalen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Fantasy, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 105 min
Verpakking: Allaine Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932763751

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Teaser trailer
  • Bloopers
  • Weggelaten scènes
  • Lady In The Water: A Bedtime Story
  • Weerspiegelingen Van Lady In The Water
  • Audities

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Lady in the Water is op de DVD te vinden met een anamorfe transfer in het formaat 1.78:1. De transfer is vrij donker van karakter en dit resulteert in niet echt felle kleuren of een spetterende beeld. De kleuren komen wel natuurlijk over, maar wat ingetogen. Het beeld is verder wat soft, maar over het algemeen voldoet de scherpte prima. Contrast en schaduwdetail zijn ook ruim voldoende en hierdoor zijn alle donkere scènes goed te volgen. Ook het zwartniveau is goed en alle verschillende tinten zwart komen natuurlijk over. De transfer bevat hier en daar wat filmgrain, vooral op de echt donkere momenten en scènes waarin mist gebruikt wordt. Ook is hier wat posterisatie te zien en hier en wat lichte aliasing. Een transfer die goed past bij de sfeer van de film, maar dus wat ingetogen en donker overkomt.
De film is verdeeld in 28 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Op de DVD zijn twee Dolby Digital 5.1 tracks (384 kb/s) te vinden, waar onze aandacht uiteraard uitgaat naar de originele Engelstalige track. De film is vooral gericht op dialoog en dit betekent een ingetogen track die op enkele momenten wat meer van zich laat horen. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. De surrounds worden soms gebruikt tijdens de scènes met wat meer actie en de rest van de tijd voor het weergeven van wat sfeergeluiden. De subwoofer heeft niet veel te doen, maar op enkele momenten is hier een redelijk diep laag te horen dat de actie op het scherm ondersteunt. De frontspeakers laten de omgevingsgeluiden horen en de muziek. Hier is een mooi breed stereogeluid te horen. De onnodig lage bitrate zorgt er bovendien voor dat de track toch net dat beetje detail en helderheid mist om echt goed te scoren. Dit is zeker jammer want er is genoeg ruimte op de DVD voorhanden.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Lady In The Water: A Bedtime Story (5 min.)
Zoals vermeldt in de recensie is het verhaal van de film gebaseerd op een kinderverhaal van M. Night Shyamalan zelf. Dit verhaal is inmiddels ook in boekvorm verschenen en hier leest Shyamalan er uit voor. Ook vertelt hij hoe het verhaal ontstaan is en hoe de overgang naar het grote scherm verlopen is.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Weerspiegelingen Van Lady In The Water (34 min.)
Deze extra is verdeeld in zes verschillende hoofdstukken die allemaal achter elkaar te bekijken zijn of los van elkaar. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen onderwerp zoals het script, de acteurs en het uiterlijk van de film.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Audities (2 min.)
Hier zien we gedurende twee minuten enkele beelden van acteurs die auditie doen voor enkele van de bijrollen in de film. Geen Paul Giamatti dus, maar waarschijnlijk hoefde hij niet eens auditie te doen.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Bloopers (3 min.)
De bekende bloopers van zaken die fout gingen tijdens de opnames van de film. Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Weggelaten Scènes (5 min.)
Scènes die de film niet gehaald hebben of in verkorte vorm. De scènes komen achter elkaar voorbij zonder enige uitleg over het hoe en waarom.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Teaser Trailer (1 min.)
Teaser trailer van de film. Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Bioscooptrailer (1 min.)
Bioscooptrailer van de film. Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Cleveland Heep is woonachtig en werkzaam in Philadelphia waar hij opzichter is in een appartementencomplex. Op een dag ziet hij iets vreemds in het zwembad, maar hij valt en raakt bewusteloos. Hij wordt wakker in zijn woning en de vrouw die hem gered heeft zit tegenover hem. Deze Story blijkt een mythisch wezen te zijn uit een andere wereld die is gekomen met een belangrijke taak. Cleveland besluit haar te helpen uit te vinden wat deze taak is en om deze tot uitvoering te brengen. Lady in the Water is een film geschreven en geregisseerd door M. Night Shyamalan, bekend van onder andere The Sixth Sense. Zijn laatste paar films vertonen steeds meer tekenen van achteruitgang in het niveau van zijn werk en ook deze film weet niet te overtuigen. Shyamalan wilt teveel verschillende elementen in het verhaal verwerken en moet ook zaken teveel afraffelen door het trage begin. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit, maar door het karakter van de film geen echte knallers. Er zijn tenslotte enkele redelijk interessante extra\'s toegevoegd die iets meer laten zien over het totstandkomen van de film.

Laatste reacties

pretorian22  |  10-05-2007

heb hem in de bioscoop gezien maar vond er niet veel aan eigenlijk. vermakelijk voor een keer gezien te hebben maar in de bios kon de film me zelfs al nie heel ...
Lees meer >

Mich  |  09-05-2007

Na heel lang twijfelen heb ik deze film toch maar gekocht. The Village viel me namelijk een beetje tegen omdat hij voor mij moeilijk een 2e keer te bekijken val...
Lees meer >

Bogart-Fan  |  15-03-2007

Ben ik de enige die bij het zien van de cover altijd aan Elijah Wood moet denken? http://www.dvd.nl/images/reviews/2856/cover.jpg
Lees meer >

Richard B.  |  07-02-2007

Ik heb de film nog niet gezien maar ik kan niet zeggen dat mijn interesse na Signs en The Village nog groot is voor Shyamalan's films. Hij heeft een beetje te l...
Lees meer >

rkrijger  |  07-02-2007

Dit wordt voor mij ook de eerste Shyamalan die ik niet koop. Same here... Gewoon niet mooi genoeg. Volgens mij heb ik hem zelfs een onvoldoende gegeven...
Lees meer >

mark9534  |  07-02-2007

(naar aarde komen en niet tegen water kunnen? .... oh please....) En wij kunnen kunnen niet tegen vuur, vindt je dat ook raar? Nee, toch?
Lees meer >

Nathan Strik  |  06-02-2007

Tsja, een recensie blijft een persoonlijke mening natuurlijk. Helemaal eens dan ook met deze recensie: als ik deze film niet te pruimen zou vinden, dan zou ik e...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  06-02-2007

Toegegeven, de regisseur probeert wat al te krampachtig een fantasieverhaal in een realistische setting te vertellen. En dat schuurt wel een beetje. Bovendien l...
Lees meer >

Coen P.  |  06-02-2007

Lady in the Water (M. Night Shyamalan, 2006) Lady in the Water is de eerste film van Shyamalan die ik niet in de bios zag. Zijn eerdere werken The Sixth Sense...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  06-02-2007

The sixthe sense was een zeer goede film Signs en Unbreakable waren nog ok The Village was slecht Volledig mee eens. Al moet ik zeggen dat Unbreakable bi...
Lees meer >

Chris W  |  06-02-2007

The sixthe sense was een zeer goede film Signs en Unbreakable waren nog ok The Village was slecht Volledig mee eens. Al moet ik zeggen dat Unbreakable bi...
Lees meer >

Hellboy  |  06-02-2007

Totaal niet eens met deze recensie... Toegegeven niet in de bios gezien maar gewoon gekocht op dvd... Deze film heeft mij overdondert kwa beeld, script en an...
Lees meer >

Erik Hagen  |  06-02-2007

The sixthe sense was een zeer goede film Signs en Unbreakable waren nog ok The Village was slecht Lady in the Water is nog slechter....... Onweerlegbaar. Da...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  06-02-2007

The sixthe sense was een zeer goede film Signs en Unbreakable waren nog ok The Village was slecht Lady in the Water is nog slechter.......
Lees meer >

Fokkeyou  |  06-02-2007

Dit wordt voor mij ook de eerste Shyamalan die ik niet koop. Ik vond The Sixth Sense een meesterwerk, maar ook Unbreakable en Signs waren te genieten. The Villa...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 107
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.