Madonna – The Confessions Tour (DVD+CD)

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-01-2007

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Madonna – The Confessions Tour (DVD+CD) (DVD)
Samenvatting

Madonna staat bekend als een van de meest controversiële artiesten. Met haar songs, teksten en show balanceert ze bewust op de grens van het toelaatbare. 2006 was weer een jaar dat er over Madonna gesproken werd. Eind 2005 kwam haar album Confessions on a Dance Floor uit, dat haar in meer dan 40 landen een nummer 1 positie bezorgde. Twee singles afkomstig van dit album, Hung Up en Sorry, zijn ook beide goed voor nummer 1 noteringen. Dit album is de basis voor haar wereldtour in 2006, de The Confessions Tour. Madonna startte de tour op 21 mei 2006 in Los Angeles. Begin september gaf zij twee uitverkochte concerten in de Amsterdamse Arena. Circa 100.000 mensen waren getuige van een spetterend muziekspektakel, die nogal wat opschudding veroorzaakte en wereldwijd de media beheerste. De tour eindigde met vier concerten in Japan.
De The Confessions Tour is door Warner Music nu uitgebracht op DVD. Op de ruim twee uur durende DVD zie je de spectaculaire show zoals Madonna die in Londen heeft gespeeld, met hits als Jump, Hung Up, Like A Virgin, Ray Of Light, Erotica en het geweldige Music Inferno. De complete tracklisting is:

1. Future Lovers / I Feel Love
2. Get Together
3. Like A Virgin
4. Jump
5. Confessions
6. Live To Tell
7. Forbidden Love
8. Isaac
9. Sorry
10. Like It Or Not
11. Sorry (Remix)
12. I Love New York
13. Ray Of Light
14. Let It Will Be
15. Drowned World / Substitute For Love
16. Paradise (Not For Me)
17. Music Inferno
18. Erotica
19. La Isla Bonita
20. Lucky Star
21. Hung Up

Commentaar

Nog voor The Confessions Tour goed op gang gekomen was, was de commotie weer groot. Wederom wist Madonna te choqueren en werd ze binnen bepaalde geloofskringen breeduit veroordeeld. Onderwerp van de ophef is de kruisingsscène die Madonna in haar show heeft zitten. Het nummer Live To Tell zingt Madonna terwijl ze aan een kruis hangt en een doornenkroon draagt, als verwijzing naar de kruisdood van Jezus Christus. Niet alleen de kruisigingscène is veelbesproken, ook de opening van het concert, waarbij Madonna iets heeft met ‘paardrijden’, wordt door bepaalde groeperingen als onkuis betiteld. Aan het einde van haar tournee legt Madonna in een perscommuniqué uit wat haar bedoelingen waren bij de ‘Crucifixion Scene’. Zij zegt onder andere: “This is not a mocking of the church. It is no different than a person wearing a Cross or ‘Taking Up the Cross’ as it says in the Bible. My performance is neither anti- Christian, sacrilegious or blasphemous. Rather, it is my plea to the audience to encourage mankind to help one another and to see the world as a unified whole.”
In het persbericht geeft zij ook aan zich het lot van de kinderen in Afrika sterk aan te trekken en roept ze iedereen op deze planeet op zich dat lot ook aan te trekken. Ze eindigt daarbij met een quote uit de Bijbel. In 2006 adopteerde Madonna het 13 maanden oude Malawische jongetje David. Het past in haar oproep aandacht te hebben voor de problematiek in Afrika, alleen de wijze waarop doet weer een hoop stof opwaaien. In een interview met Oprah Winfrey verdedigt ze deze adoptie.
Kortom, Madonna was weer regelmatig in het nieuws. Dit zal er ongetwijfeld aan bijgedragen hebben dat haar The Confessions Tour zeer succesvol is verlopen. Ondanks enkele veelbesproken scènes zijn critici het erover eens dat The Confessions Tour een van Madonna’s betere tours is geweest.

Warner Music heeft de concertregistratie van de The Confessions Tour uitgebracht op DVD. Deze concert DVD is ook verkrijgbaar met een live CD in een CD formaat digipack. Deze laatste set is onderwerp van deze bespreking. Op de verpakking staat een “Parental Advisory – Explicit Content” waarschuwing.

Filmspecs

Regisseur

Jonas Åkerlund

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 121 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Engels
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Music
EAN: 093624448921

Extra's

  • Photo Gallery
  • Live CD
  • Behind- the-scenes footage

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is vastgelegd in het 1.78:1 breedbeeld formaat. Het concert staat anamorf (geoptimaliseerd voor breedbeeld weergave) op DVD. De registratie is gedaan door regisseur Jonas Åkerlund. Tijdens de show is veel gebruik gemaakt van videobeelden. De show van Madonna kent veel spektakel en is als geheel zeer energiek. Åkerlund is uitstekend is staat gebleken dit alles goed vast te leggen, waardoor je als kijker een goede indruk van de show krijgt. De kwaliteit van het beeld is uitstekend. In het algemeen ziet het beeld er scherp uit met prima detaillering. Ondanks de donkere kleurstelling, Madonna maakt veel gebruik van zwart, en de gematigde belichting, blijft alles goed te volgen. Een fraaie registratie en evenzo fraaie DVD transfer. Het concert heeft onder andere Nederlandse ondertiteling.

Geluidskwaliteit

Bij het geluid heb je keuze uit een ongecomprimeerde LPCM stereotrack (bitrate 1536 kb/s) en een full bitrate DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 1504 kb/s).
Het geluid van de LPCM track is kwalitatief nagenoeg gelijk aan de CD geluidskwaliteit. Technisch is er een klein verschil; de ‘sample frequentie’ van CD is 44.1 kHz en van de DVD is dat 48 kHz. De stereoregistratie van het concert klinkt prima. De muziek heeft een goed klinkend, mooi breed stereobeeld. Helderheid en detaillering van het hoog is prima, laag is meer dan voldoende aanwezig.
Bij de DTS 5.1 surroundtrack ligt de nadruk van het geluid op de beide frontspeakers. De surrounds worden in split surround (stereo) gebruikt voor de ruimtelijke weergave van de muziek en het geluid van het enthousiaste publiek. Dankzij de hoge bitrate klinkt ook deze surroundtrack erg fraai. Het LFE kanaal geeft nu extra ondersteuning in het laag. De dialogen en de gezongen teksten zijn goed te volgen, dankzij de centerspeaker.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen met achtergrondgeluid. De extra’s hebben naar keuze LPCM stereo geluid of full bitrate DTS 5.1 surround.

Je Suis L’Art (12½ min)
Een achter de scherm featurette over de voorbereidingen op het concert, waarbij het merendeel van de aandacht uitgaat naar de dansvoorbereidingen.

They’re Naughty Children (1½ min)
Korte video over de acrobatische dansoefeningen.

Rollerskating (1½ min)
Nog een aspect van de show dat flink geoefend werd, het rolschaatsen.

Photo Gallery (1½ min)
Een fotocollage van de show, met muziekbegeleiding.

Live CD
Op de CD staat een compilatie van het concert, met het geluid uiteraard in ongecomprimeerde PCM stereo kwaliteit. De geluidskwaliteit van deze live CD is prima. De muziek heeft een prima klinkend stereobeeld. Hoog is voldoende gedetailleerd en er is ruimschoots laag aanwezig. Tracklisting:

1. Future Lovers / I Feel Love
2. Like A Virgin
3. Jump
4. Confessions
5. Isaac
6. Sorry
7. Sorry (Remix)
8. I Love New York
9. Let It Will Be
10. Music Inferno
11. Erotica
12. Lucky Star
13. Hung Up

Booklet
In de digipack verpakking zit nog een boekje met foto’s en een uitgebreid overzicht van betrokkenen bij de show.

Conclusie

Zonder enige twijfel is Madonna nog steeds de meest besproken en de best verkochte vrouwelijke artiest van dit moment. In 2006 tourde zij de wereld rond met haar Confessions Tour. Dit concert kwam in opspraak door de ‘Crucifixion Scene’ die Madonna tijdens een van haar liedjes opvoert. Het concert is door bepaalde geloofsgroepen verguist, maar critici zijn het er over eens dat dit een van haar beste concerttours is. Warner Music heeft de registratie van het concert in Londen nu op DVD uitgegeven. Beeld en geluid, zowel in PCM als full bitrate DTS 5.1, zijn beide prima in orde. Als extra een kort kijkje achter de schermen bij de dansoefeningen. Het concert is verkrijgbaar als een losse DVD of in een CD/DVD digipack combinatie. Op de CD staat een compilatie van het concert. Een prima uitgave voor de fans van Madonna.

Laatste reacties

pjblack  |  29-06-2011

Ik vind dit nog steeds een van de beste concerts. Jammer alleen dat ie niet op blu ray verschijnt, al is hij op DVD al heel erg mooi.
Lees meer >

Henk Heideveld  |  21-09-2007

Geen subwoofer activiteit met de DTS, terwijl met de stereo, de bass bijna de woonkamer uitbeukt. Jammer, ik had dit ook graag met de DTS gehad. Dus hoe zet je ...
Lees meer >

Daniel1974  |  12-09-2007

Geen subwoofer activiteit met de DTS, terwijl met de stereo, de bass bijna de woonkamer uitbeukt. Jammer, ik had dit ook graag met de DTS gehad. Dus hoe zet je ...
Lees meer >

Oakey  |  14-02-2007

Heeft iemand last van sync problemen? Op de madonna forums hebben een heleboel mensen hier namelijk last van. Yep, de DTS-track is bij mij niet geheel synchr...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  12-02-2007

Mensen die zeuren over madonna's mindere zangkwaliteiten moeten nu écht eens ophouden. Gelijk heb je, dan kunnen we nog een waslijst samenstellen van zangere...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  12-02-2007

Wie via een multichannel-kanaal werkt zal merken dat bij gebruikmaking van de DTS track de subwoofer geen geluid produceert. Dit is eenvoudig te verhelpen door...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  05-02-2007

Gelikt en superprofessioneel concert. Diep onder de indruk van de fraaaaaaaie geluidstrack :!: (y) :!:
Lees meer >

druppelstop  |  04-02-2007

Ben er bij geweest in de Arena, was echt een waanzinnige show. Mensen die zeuren over madonna's mindere zangkwaliteiten moeten nu écht eens ophouden. Als je naa...
Lees meer >

PieterWever  |  31-01-2007

ja BuffyLover, blijft vernuftig, er zitten een hoop hydrolische dingetjes daar onder. En dan zit ze ook nog met die grote hoed. Maar ja, het lukt haar toch iede...
Lees meer >

BuffyLover  |  31-01-2007

lol, tuurlijk.. ze hangt 3 uur voor showtime daar al boven in die bol te bungelen.. :wink: Nee, ze gaat van onder af de bol in door een kleine opening, dezelf...
Lees meer >

PieterWever  |  31-01-2007

Ik ben naar het concert geweest in de ArenA Amsterdam. Ik stond vrij vooraan. Heb alles redelijk goed kunnen zien. Ik heb de versie DVD+CD gekocht. Wat me...
Lees meer >

jeanreno  |  31-01-2007

Kaballa, kinderboeken, adoptie-perikelen, afwezigheid van acteertalent... Madonna (inmiddels 48 jaar) meent nog steeds te moeten shockeren tijdens haar optreden...
Lees meer >

BuffyLover  |  31-01-2007

Heeft iemand last van sync problemen? Op de madonna forums hebben een heleboel mensen hier namelijk last van. Ik vind de dvd wel OK, soms zijn de effects iets ...
Lees meer >

Werner  |  30-01-2007

Met haar songs, teksten en show balanceert ze bewust op de grens van het toelaatbare. Overdrijven is ook een kunst ;) Shockerend? Nee. Getuigend van goede sm...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 92
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.