World Trade Center (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
29-01-2007

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

World Trade Center (SE) (DVD)
Samenvatting

11 september 2001 leek voor de mensen van de New York City Port Authority Police een dag te worden als elk ander. Al heel in de vroegte vertrekt politiesergeant John McLoughlin (Nicolas Cage) naar de havendienstpost. De aanwezige politiemannen, waaronder Will Jimeno (Michael Peña) en Dominick Pezzulo (Jay Hernandez), ontvangen van John hun orders voor die dag. Nauwelijks zijn de mannen op patrouille of ze krijgen het bevel zich weer te melden op de politiedienst. Er is iets aan de hand. Een vliegtuig heeft zich in één van de torens van het World Trade Center geboord. Een groep mannen gaat onder leiding van John naar de torens toe. Onderweg komen er wat verwarde berichten als zou nog een vliegtuig in de torens gecrasht zijn. Snel en vaardig dirigeert John zijn mannen naar de juiste plek om materiaal te verzamelen voor hun reddingsmissie. Als ze daarna één van de torens binnengaan, stort opeens met luid donderend geweld alles ineen. John en zijn mannen vluchten een liftschacht in en worden bedolven onder het puin. Terwijl hun gezinsleden zich doodongerust maken over hun onzekere lot, vechten de mannen voor hun leven. Komt er redding? Bedolven onder het puin doen John en Jimeno hun best niet in slaap te vallen, een slaap waaruit ze anders nooit meer ontwaken….

Commentaar

Nog maar kort geleden deden we een bespreking van de film United 93. De film van regisseur Paul Greengrass die zich focust op lijnvlucht United Airlines 93, die op 11 september 2001 een dramatische vlucht maakte. Bijna gelijktijdig maakte regisseur Oliver Stone ook een film met 9/11 als onderwerp. Stone koos een geheel andere benadering. Met World Trade Center verfilmde Stone het aangrijpende en indrukwekkende waargebeurde verhaal van twee politiemannen die op 11 september 2001 ingesloten raakten in de puinhopen van het World Trade Center. Dit verhaal is door beide politiemannen en hun beider vrouwen zelf verteld aan Stone en scriptschrijver Andrea Berloff. Stone laat je als kijker de gebeurtenissen op deze dramatische dag zien door de ogen van deze twee bekneld geraakte politiemannen, hun liefhebbende verontruste echtgenotes en familieleden en de vele reddingswerkers. Een film maken met 9/11 als onderwerp is geen gemakkelijke opgave. De gebeurtenissen van die dag heeft een enorme emotionele lading en heeft bij veel mensen fysieke en psychische wonden achtergelaten die of een lange tijd nodig hebben om te helen of nooit zullen helen. Ook Oliver Stone is met World Trade Center er in geslaagd een film te maken die het onderwerp en de betrokken mensen met respect en waardigheid behandeld, zonder daarbij te vervallen tot goedkoop sentiment. Die kunde is maar weinig regisseurs gegeven. Gezien de staat van dienst van Oliver Stone, met films als JFK en Heaven and Earth, was niet iedereen er gerust op. Stone heeft met deze films laten zien dat hij kritisch kan zijn en dat hij controverse kan oproepen. Niet met World Trade Center. De eerste drie kwartier van de film is indrukwekkend. Geen lange inleiding, je zit direct in de ramp die zich aan het voltrekken is. Het instorten van de torens is indrukwekkend verfilmd, zowel visueel als auditief. Maar daarna brengt Stone emotie met enig sentiment in film. Hij wisselt de beelden van de bekneld geraakte politiemannen, waarbij het beangstigende claustrofobische gevoel perfect wordt opgeroepen, af met beelden van de ongeruste familieleden. Die afwisseling is welkom en maakt het de film boeiend. Sentiment, want als je denkt elkaar nooit meer te zien, dan dwalen de gedachten af naar betere tijden. Krachtig is dat Stone uit alle ellende een positief gevoel wil meegeven. Sterk punt is dat Stone zich bewust beperkt tot de ramp en de reddingsactie en niets doet met de agressieve sfeer en acties van de Amerikaanse president. Iets dat je eigenlijk wel van hem zou verwachten.
De hoofdrollen in de film worden gespeeld door Nicolas Cage en Michael Peña, die de bekneld geraakte politiemannen spelen. Beide laten een uitstekend gespeelde rol met realisme zien, vooral Michael Peña. Voor de rol van John McLoughlin zou Stone diverse grootheden benaderd hebben, zoals Mel Gibson, George Clooney en Kevin Costner. Toch was Cage, samen met Stone, de eerste die het script onder ogen kreeg. Uiteindelijk speelde Cage ook een van de hoofdrollen. De rol van de echtgenoten worden gespeeld door Maria Bello en Maggie Gyllenhaal. Uiteraard vele anderen in ondersteunende rollen, met onder andere Michael Shannon als de marinier die de mannen vond. Stone heeft ook veel echte politiemannen in de film gebruikt. De sfeervolle muziek is van de hand van Craig Armstrong. Stone maakte met World Trade Center een indrukwekkende film die de focus legt op een positief lichtpuntje temidden van alle ellende die de aanslag op de beide torens met zich mee bracht. Het heroïsche verhaal van twee politiemannen die uit de puinhopen van het WTC gered werden. Zij waren twee van de slechts twintig mensen die gered konden worden.

World Trade Center is door Paramount in twee DVD uitgaven op de markt gebracht, een 2-disc Special Edition en een 1-disc uitgave. De 1-disc uitgave is gelijk aan de eerste disc van de Special Edition, met daarop de film en enkele extra’s. De tweede disc van de Special Edition bevat nog diverse documentaires. Zie verderop in deze recensie voor een uitgebreide beschrijving.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 124 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, Zweeds
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865554166

Extra's

  • Fotogallerij
  • Audiocommentaren
  • Bioscooptrailer en TV Spots
  • Verwijderde en verlengde scènes
  • The Making of World Trade Center
  • Common Sacrifice
  • Building Ground Zero
  • Visual and Special Effects
  • Oliver Stone's New York
  • Q&A with Oliver Stone

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 1.85:1 anamorf op deze DVD. De beeldkwaliteit van deze recente film is uitstekend. De sfeer van de film komt goed tot zijn recht in deze transfer met krachtige kleuren en prima contrast. Het beeld heeft een fraai filmisch karakter, waarin scherpte en detaillering zonder meer goed zijn. In de vele donkere scènes blijven details goed te onderscheiden. Uiteraard is het beeld van deze nog zeer recente film vrijwel volledig vrij van ongerechtigheden. Een scène van de torens heeft last van moiré. De film is verdeeld in 22 chapterstops. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de schijf. Om kort te gaan, een indrukwekkende soundtrack, die op momenten angstvallig realistisch overkomt. De film begint met een rustige soundtrack. Het donderende geweld van de instortende torens zet je installatie aan het werk, waarbij alle speakers optimaal worden gebruikt om een zeer realistisch geluidsbeeld neer te zetten. Het is alsof je zelf midden in de instortende torens zit. Het laag in de soundtrack komt dankzij het aanwezige LFE kanaal prima tot uiting. Ook daarna blijft het een realistisch klinkende soundtrack met vele geluidseffecten rondom. De sfeervolle muziek van Craig Armstrong klinkt mooi ruimtelijk. De dialogen komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker en zijn prima te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn geanimeerd met achtergrondmuziek. Extra’s zijn allemaal voorzien van Nederlandse ondertiteling en hebben DD2.0 geluid.

DVD-1

Commentary by Director Oliver Stone
Een goede en boeiende toelichting van Oliver Stone, die vele aspecten van het filmmaken behandeld. Met name natuurlijk hoe je met een dergelijk gevoelig onderwerp omgaat en hoe gedreven is was om alles zo accuraat en realistisch mogelijk in beeld te brengen.

Commentary by Will Jimeno, Scott Strauss, John Busching and Paddy McGee
Commentaar van overlevende Will Jimeno en zijn redders Scott Strauss, John Busching en Paddy. Dit commentaar van de mensen die het allemaal zelf aan den lijve ondervonden hebben, geeft je een goed gevoel van het realiteitsgehalte van de film.

Deleted/Extended Scenes (17 min)
Een negental verwijderde en verlengde scènes met optioneel commentaar van regisseur Oliver

DVD-2

The Making of World Trade Center (51 min)
Deze documentaire over het maken van de film is verdeeld in drie delen, die optioneel elk apart te bekijken zijn. Een zeer uitgebreide documentaire die nagenoeg alle aspecten van het realiseren van de film belicht. Uiteraard met vele interviewfragmenten, waaronder ook met de echte familie McLouglin en Jimenjo die betrokken waren bij de realisatie van de film. Zeer de moeite waard.

Common Sacrifice (52 min)
In deze documentaire, die uit twee delen bestaat, staan de beide echte hoofdpersonen centraal, John en Donna McLoughlin en Will en Allison Jimeno. Je ziet hoe zij het gebeuren een plekje in hun leven hebben moeten geven. Zowel John als Will hebben beide blijvend lichamelijk letsel, waarbij John een indrukwekkend aantal operaties heeft ondergaan. Zij praten openhartig over de impact op hun leven van dit drama en de afgelopen vijf jaren erna.

Building Ground Zero (24 min)
Prima featurette over de realisatie van de indrukwekkende set, groot en miniatuur, om “Ground Zero” te kunnen verfilmen.

Visual And Special Effects (12 min)
De film had natuurlijk niet gemaakt kunnen worden zonder de visuele computereffecten.

Oliver Stone\'s New York (24 min)
Een stukje biografie over Oliver Stone die je meeneemt naar de plekjes in New York die belangrijk zijn geweest voor deze regisseur. Stone is vertelt hierin erg open over zijn eigen leven.

Q & A with Oliver Stone (12 min)
Een gedeelte uit een TV programma genaamd David Lean Lecture Series, waarin Oliver Stone werd geïnterviewd over World Trade Center.

Theatrical Trailer (2½ min)
De bioscooptrailer.

TV Spots (3 min)
Met keuze uit vijf televisiespotjes.

Photo Gallery
Een zeer uitgebreide fotocollectie.

Conclusie

Stone maakte met World Trade Center een indrukwekkende film die de focus legt op een positief lichtpuntje temidden van alle ellende die de aanslag op de beide torens met zich mee bracht. Het heroïsche verhaal van twee politiemannen die uit de puinhopen van het WTC gered werden. De hoofdrollen worden uitstekend vertolkt door Nicolas Cage en Michael Pena, met ondersteunende rollen van Maria Bello en Maggie Gyllehaal. World Trade Center laat slechts een aspect van deze dramatisch dag zien die, net als alle gebeurtenissen van 9/11, een blijvende indruk bij je achterlaat. Deze 2-disc Special Edition uitgave van Paramount komt niets te kort. Beeld en geluid van hoge kwaliteit. Een zeer groot aantal extra geven meer dan voldoende achtergrondinformatie bij de film. Van harte aanbevolen en een DVD.nl TOPPER!

Laatste reacties

Richard B.  |  24-02-2008

Het is niet de ultieme 9/11-film en voor Stone's doen is ie zelfs behoorlijk mat, maar toch heeft WTC zo zijn goede momenten. Overall is ie toch zeker wel de mo...
Lees meer >

intexor  |  05-12-2007

Toen ik de trailer van deze film had gezien, hoefde ik de film niet meer te zien. Misschien dat het meevalt, maar in de trailer kwam het over als zo'n typische ...
Lees meer >

Leijo  |  31-01-2007

Toen ik de trailer van deze film had gezien, hoefde ik de film niet meer te zien. Misschien dat het meevalt, maar in de trailer kwam het over als zo'n typische ...
Lees meer >

Zoolander  |  31-01-2007

De inhoud van een film blijkt (zoals ook hier blijkt) een zeer persoonlijke beleving te zijn. DVD.NL beoordeelt de DVD op een aantal objectieve criteria: beeld,...
Lees meer >

Zoolander  |  31-01-2007

Hoe vaak moeten we dit gaan uitleggen? Je hoeft het niet uit te leggen, de boodschap dat de inhoud van de film niet meetelt voor het bepalen van het predic...
Lees meer >

kruspe  |  31-01-2007

zit wel wat in, maar ik vind hoe het nu gaat nog steeds niet kloppen!
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  31-01-2007

Dat werkt niet Kruspe, want dan krijg je gevallen dat mensen voor de lol een 1 of 10 gaan stemmen zonder de film ook maar te hebben te zien of gewoon om een gem...
Lees meer >

kruspe  |  31-01-2007

misschien is het beter om de lezers te laten beslissen of een dvd een topper is of niet. bijvoorbeeld als een dvd bij minimaal 30 stemmen een punt heeft van ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  31-01-2007

Je kan toch best zelf bepalen wat een goede film voor jou is en wat niet? Waarom moeten wij dat voor je doen? Zoals al meerdere malen hier is aangegeven, hoe k...
Lees meer >

Lorre  |  31-01-2007

En waarom houd dat geen steek? Als je op de extra's, beeld en geluid let, kan je toch evengoed ook op de film letten voor je het DVD.NL topper logo meegeeft? ...
Lees meer >

Werner  |  30-01-2007

Als je op extra's, beeld en geluid let, let dan meteen ook op de kwaliteit van de film. Kijk, dat houdt dus geen steek. Een prachtige film kan een brol-relea...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  30-01-2007

De beelden en de muziek zijn schitterend tot aan het moment dat beide heren vast komen te zitten. Wat we dan krijgen is een grote stortvloed aan typisch Amerika...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  30-01-2007

maar je koopt een film toch niet omdat het beeld en geluid super zijn??? Ikke soms wel Rob, lekker optimaal genieten van mijn hardware! 8) :P :wink:
Lees meer >

Henk Heideveld  |  30-01-2007

Tegenvallende film die mij niet kon boeien. Stond bol van het overdreven theatraal sentiment waar bij voorbeeld ook Ladder 49 bol van staat. Jammer dat Stone hi...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  29-01-2007

Het verrast mij iedere keer weer hoezeer, naar het schijnt, sommige mensen 'persoonlijk' geraakt worden als wij een DVD uitgave niet de gewenste beoordeling gev...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:10
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 60
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.