Mutiny on the Bounty (SE)

Recensent:
Marcel den Haan
23-01-2007

Totaalbeoordeling:

8.1
DVD

Mutiny on the Bounty (SE) (DVD)
Samenvatting

Het is het jaar 1787 en het schip de Bounty staat op het punt de haven van Portsmouth te verlaten. Het schip zal koers zetten richting Tahiti om daar zogenaamde broodvruchtplanten op te halen. De Bounty staat onder leiding van Kapitein William Bligh (Trevor Howard) en hij houdt er een strak regime op na. Regelmatig straft hij de matrozen en dit niet op zachtzinnige manier. Zijn eerste officier Luitenant Fletcher Christian (Marlon Brando) is het hier vaak niet mee eens en de twee mannen hebben hier dan ook vaak discussies over. Bovendien wil Bligh naar Tahiti varen via een andere route dan gebruikelijk. Dit valt ook niet in goede aarde bij de bemanning en bovendien komt het schip daarom ook nog eens te laat aan in Tahiti. Om de planten te kunnen vervoeren moet het schip aankomen voor oktober maar door de omweg van Bligh komen ze dus te laat aan. Nu moet de bemanning langere tijd op Tahiti blijven en wachten tot de planten vervoerd kunnen worden. Echt een straf kan dit niet genoemd worden aangezien dit een prachtig tropisch eiland is en ook worden de mannen gastvrij ontvangen door de lokale bevolking. Wanneer het tijd is om terug te gaan met de planten proberen drie mannen te deserteren. Ze worden echter gepakt en de terugreis kan beginnen. Eenmaal weer op zee doen er zich weer de nodige problemen voor. De bemanning is het dan al snel zat en samen met Luitenant Christian nemen ze het commando over van het schip. Terugkeren naar Engeland zit er echter niet in, aangezien muiterij bestraft wordt met de dood, maar waar moeten de mannen dan heen?

Commentaar

Het verhaal over de muiterij op de Bounty is al meerdere malen verfilmd. In 1916 voor het eerst en hier ging het om een Australische productie. Ook in Hollywood hebben filmmakers zich gewaagd aan het waargebeurde verhaal van de reis van het bekende schip en dit inmiddels al meerdere malen. De eerste keer was in 1935 en hier speelde Clark Cable één van de hoofdrollen. Verder werd het verhaal verfilmd in 1984 en in deze versie zijn enkele bekende namen te zien zoals Anthony Hopkins, Mel Gibson, Liam Neeson, Daniel Day-Lewis en Laurence Olivier. De bekendste verfilming is ongetwijfeld de hier besproken versie, hoewel deze film qua opbrengsten ook niet echt succesvol genoemd kan worden. De prent kostte destijds ruim 19 miljoen dollar om te maken, iets dat nu zou neerkomen op 117 miljoen dollar. Een voor die tijd ongekend hoog bedrag en de studio zette dan ook alles op alles om het project een succes te laten worden. Het aantrekken van Marlon Brando voor één van de hoofdrollen had hier ook mee te maken, maar deze beslissing bleek achteraf geen juiste. Brando stond eigenlijk altijd al bekend als een lastig mannetje, maar hier maakte hij het, zelfs voor zijn doen, vrij bont. Ten eerste liet hij zich nauwelijks regisseren door regisseur Lewis Milestone, die het later ook maar helemaal opgaf en Brando zijn gang liet gaan. De studio vond dit allemaal best, uiteraard om hun grote ster en de immense investering te beschermen. Mutiny on the Bounty kan dan ook gezien worden als het begin van het einde voor Brando en na deze film zakte zijn carrière steeds dieper in de modder. Ook overschaduwden al deze problemen de kwaliteit van de film en het publiek liet de prent dan ook massaal links liggen. De in hetzelfde jaar verschenen Lawrence of Arabia ging ervandoor met alle goede kritieken en ook alle opbrengsten aan de kassa\'s. Toch is ook zeker Mutiny on the Bounty het bekijken waard en een zekere aanrader voor mensen van klassieke films. Vooral de mooie beelden van het schip en van de prachtige natuur van Tahiti vallen op. De film is ook geheel op locatie opgenomen, iets dat voor de acteurs en de crew zeker geen vervelende opgave geweest moest zijn. Brando had het er zelfs zo naar zijn zin dat hij hier nog vaak terug zou komen en zelfs een eigen land kocht in de streek. Vrijwel alle scènes zijn mooi en deskundig in beeld gebracht en het verhaal is spannend en interessant genoeg om gedurende de lange speelduur te blijven boeien.
Zoals gezegd speelt Marlon Brando één van de hoofdrollen en hij doet dit op verdienstelijke en zijn kenmerkende wijze. Toen de film uitkwam werd hij bekritiseerd om zijn mislukte Engelse accent en dit is inderdaad iets dat opvalt. Echt storen dat het echter niet en na een tijdje ben je hier helemaal aan gewend. Naast Brando zien we nog Trevor Howard in de rol van Kapitein Bligh en Richard Harris in de rol van één van de opvarenden. Beide mannen spelen hun rol naar behoren en vooral de spanningen tussen Bligh en Christian komen vrij sterk over. Het schijnt ook zo geweest te zijn dat Trevor Howard en Marlon Brando elkaar totaal niet mochten en misschien is dit wel de reden van deze voelbare spanning tussen beide heren.
Mutiny on the Bounty is een mooie, klassieke film over de tocht van deze bekende boot. De film ademt sfeer uit en eigenlijk alleen zoals ze toen gemaakt konden worden. De acteerprestaties zijn prima en ook het verhaal is spannend en onderhoudend. Geen echte klassieker maar nog altijd een dikke aanrader voor mensen van dit soort films.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Drama
Regio: 2
Jaar: 1962
Speelduur: 178 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.76:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931791977

Extra's

  • Theatrical trailer
  • Prologue
  • Epilogue
  • RCA's World Fair
  • Voyage Of The Bounty To St. Petersburg
  • After The Cameras Stopped Rolling: The Journey Of The Bounty
  • The Story Of The HMS Bounty
  • Tour Of The Bounty

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het originele formaat en anamorf op de DVD en wel in het superbrede formaat van 2.76:1. Uiteraard heeft de film een opknapbeurt ondergaan en dit is duidelijk af te zien aan de beeldkwaliteit. Deze is namelijk erg goed te noemen, zeker voor een film van 45 jaar oud. Ook heeft Warner besloten de prent te verdelen over twee schijven, iets dat gezien de lange speelduur zeker geen slechte beslissing genoemd kan worden. Compressiefouten zijn dan ook nagenoeg afwezig en slechts een enkele keer is er wat lichte blokvorming te zien. Het beeld is verder mooi scherp en bevat erg veel detail. Soms is er een soft moment zichtbaar, maar dit lijkt eerder te wijten aan de opname dan aan de transfer van deze DVD. Iets dat verder opvalt zijn de kleuren die uitstekend weergegeven worden. Vooral de scenes op het tropische eiland spatten van je scherm en de verschillende tinten groen in de jungle en de tinten blauw in het water zien er prachtig uit. Ook het zwartniveau is ruim voldoende, evenals het schaduwdetail en het contrast. Filmgrain is soms zichtbaar, maar niet in die mate dat het storend wordt. Verder zijn er nauwelijks artefacten te bespeuren, slechts hier en daar een kleine beschadiging. Een uitstekende beeldkwaliteit dus, zoals we inmiddels wel gewend zijn van Warner. Zeker voor een film uit 1962 ziet het beeld er erg goed uit en dankzij de vele mooie beelden is het genieten geblazen.
De film is verdeeld in 46 hoofdstukken, 26 voor schijf één en 19 voor schijf twee. De optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige geluidstrack is in Dolby Digital 5.1 formaat (384 kb/s) op de DVD te vinden. Net als het beeld is ook het geluid van goede kwaliteit, hoewel ook hier duidelijk wordt dat we met een al wat oudere film te maken hebben. Het geluid klinkt namelijk soms wat hol, iets waar vooral de dialogen last van hebben. Ook is de ruimtelijkheid beperkt en slechts tijdens enkele scènes komen de surroundspeakers aan bod. Ook het LFE kanaal heeft een rustige drie uur, maar er zijn momenten dat de subwoofer het geheel ondersteunt met een goed gedoseerd laag. De dialogen zijn verder prima te volgen en sneeuwen niet onder bij het andere geluid. Ook de muziek en overige geluiden klinken prima en net algehele geluidsbeeld past goed bij de sfeer van de film. Zoals gezegd worden de achterkanalen niet echt vaak gebruikt, alleen tijdens enkele actiescènes. Soms is hier ook wat muziek te horen, wel in lager volume als de voorkanalen. Ruis of beschadigingen zijn niet aanwezig. Een qua ruimtelijkheid wat tegenvallende track, maar gezien de leeftijd nog altijd een ruime voldoende.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (448 kb/s).

De aanwezige extra\'s zijn net als de film verdeeld over beide schijven en zijn zeker interessant om te bekijken. Soms is het geheel wat herhalend en wordt veel informatie herhaald.

Disc 1

Proloque (4 min.)
Een scène die bedoeld was om de film mee te openen, maar die op het laatste moment eruit geknipt werd. In een tekstscherm met voice-over voorafgaand aan de scène wordt verteld dat de scène terug in de film geplaatst werd voor de eerste televisie-uitzending in 1967, maar hierna niet meer te zien is geweest.
Het beeld is 2.40:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Epilogue (3 min.)
Vergelijkbaar met de eerste extra, maar deze scène was bedoeld om aan het einde van de film te laten zien. Ook deze scène is eenmalig terug geplaatst voor de televisiepremière in 1967, maar hierna weer verwijderd.
Het beeld is 2.40:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

RCA World\'s Fair ( 6min.)
Een filmpje afkomstig van de zogenaamde World\'s Fair in New York. Hier wordt verteld dat de filmmaatschappij de Bounty opnieuw liet bouwen voor de film en dat deze nu te zien is op deze tentoonstelling. Verder krijgen we nog wat technische informatie over het totstandkomen van de boot en de afmetingen. Ook zijn er wat scènes te zien uit de film en worden deze scènes vergeleken met het echt gebeurde verhaal.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Voyage Of The Bounty To St. Petersburg (23 min.)
Wederom een filmpje over de constructie van het schip dat gebruikt is in de film en hoe deze in St. Petersburg terecht is gekomen. Hiermee wordt wel het plaatsje St. Petersburg in Florida bedoeld en niet die in Rusland. Hier is het schip nog steeds te bekijken en hier zien we de reis die de replica afgelegd heeft tot de dag van aankomen in St. Petersburg.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Theatrical Trailer (4 min.)
De bioscooptrailer van de film. Het beeld is 2.40:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Disc 2

After The Cameras Stopped Rolling: The Journey Of The Bounty (24 min.)
Wederom een featurette over de constructie van de replica van het schip en deze keer horen we van de huidige eigenaar wat er gedaan wordt om het schip in goede staat te houden. Ook enkele problemen die er over de jaren langsgekomen zijn passeren de revue.
Het beeld is 2.40:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Story Of The HMS Bounty (27 min.)
Ook deze featurette staat weer in het teken van de constructie van het replicaschip maar hier zien we authentieke beelden van het bouwen van het bekende schip. De featurette is gemaakte ten tijde van het uitkomen van de film en hierdoor konden de makers meekijken met de bouw en ook zien we hoe het schip naar Tahiti gezeild werd voor de opnames.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Tour Of The Bounty (7 min.)
Hier krijgen we beelden te zien van de tour die het schip gemaakt voor de film aandeed op weg naar de wereldtentoonstelling in New York. Verschillende steden werden aangedaan en we zien beelden van de aankomsten in deze steden.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

De HMS Bounty is op weg naar Tahiti om daar enkele zeldzame planten op te halen. De kapitein van het schip voert een strak regime en dit gaat tegen de natuur in van zijn eerste officier. De twee mannen hebben hier meerdere verhitte discussies over en ook de beslissing om via een andere route te varen valt niet in goede aarde. Het gevolg is dat het schip te laat aankomt in Tahiti om de planten nog te kunnen verschepen. De mannen moeten nu meerdere maanden wachten tot dit weer mogelijk is en deze tijd wordt plezierig doorgebracht op het tropische eiland. Dan komt echter de dag dat moet worden begonnen aan de terugreis maar enkele bemanningsleden weigeren mee te gaan en proberen te vluchten. Het geheel komt tot een climax wanneer enkele leden van de bemanning samen met de eerste officier de controle over het schip overnemen van de kapitein. Mutiny on the Bounty is een verfilming van het waargebeurde verhaal van de muiterij op dit bekende schip. De film duurt vrij lang maar weet toch te boeien en interessant te blijven. De optredens van de acteurs zijn ook in orde en de geschoten beelden zien er mooi uit. De DVD heeft een uitstekende beeld en geluidskwaliteit voor een film van deze leeftijd en ook zijn er enkele interessante extra\'s aanwezig.

Laatste reacties

Richard B.  |  04-03-2007

Leuke film. Niet m'n favoriete verfilming van The Muntiny on the Bounty maar hij is zeker niet slecht. En visueel is deze film sowieso een plaatje. Het accen...
Lees meer >

Erwin vd H  |  01-02-2007

Hij kost trouwens EUR 48 incl bij Axel, en dan heb je geen gekloot met inklaring.Ik heb 'em toch maar bij Pacific besteld, nog nooit eerder problemen daar geh...
Lees meer >

Bogart-Fan  |  01-02-2007

Hij kost trouwens EUR 48 incl bij Axel, en dan heb je geen gekloot met inklaring.Ik heb 'em toch maar bij Pacific besteld, nog nooit eerder problemen daar geh...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  01-02-2007

Een betrouwbare recensie: http://www.dvdbeaver.com/film2/DVDreviews26/mutiny_on_the_bounty.htm (kijk ook eens naar die verwaande rotkop van Brando in die eers...
Lees meer >

Erwin vd H  |  01-02-2007

Een betrouwbare recensie: http://www.dvdbeaver.com/film2/DVDreviews26/mutiny_on_the_bounty.htm (kijk ook eens naar die verwaande rotkop van Brando in die eers...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  01-02-2007

Een betrouwbare recensie: http://www.dvdbeaver.com/film2/DVDreviews26/mutiny_on_the_bounty.htm (kijk ook eens naar die verwaande rotkop van Brando in die eers...
Lees meer >

Erwin vd H  |  01-02-2007

Een betrouwbare recensie: http://www.dvdbeaver.com/film2/DVDreviews26/mutiny_on_the_bounty.htm (kijk ook eens naar die verwaande rotkop van Brando in die eers...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  24-01-2007

Ietwat traag, maar voor mij is deze toch de voorkeurversie. De latere versie met Mel Gibson flopte voor mij volledig omdat Anthony Hopkins wel een perfecte rol ...
Lees meer >

Bogart-Fan  |  23-01-2007

Een betrouwbare recensie: http://www.dvdbeaver.com/film2/DVDreviews26/mutiny_on_the_bounty.htm (kijk ook eens naar die verwaande rotkop van Brando in die eers...
Lees meer >

Erwin vd H  |  23-01-2007

En die staat bij mijn Pacificwishlist :wink:. Juist het feit dat dit verschillende rollen zijn maakt het imho wat interessanter. Ik heb ook een John Wayne box...
Lees meer >

Bogart-Fan  |  23-01-2007

The Formula Julius Caesar Mutiny On The Bounty Reflections In A Golden Eye Teahouse Of The August Moon Ja inderdaad, dat is hem. Ik (als groot Brando-fan...
Lees meer >

Erwin vd H  |  23-01-2007

Op R1 verkrijgbaar in de Brando-boxset van Warner.Deze? http://www.dvdpacific.com/item.asp?ID=750229 Zijn die andere films ook de moeite waard? Meestal zijn di...
Lees meer >

Bogart-Fan  |  23-01-2007

De film is destijds inderdaad gigantisch geflopt, en het geouwehoer rondom Brando overschaduwden de produktie. En als ik mij goed herinner stond de film zelfs l...
Lees meer >

stevenbron  |  23-01-2007

Deze film maakte ooit onderdeel uit van een serie bij het vak Filmgeschiedenis op de Universiteit Leiden. Leuk om hem weer eens te zien en zeker een mooie aanvu...
Lees meer >

Peter van 't Wout  |  23-01-2007

Ga deze wel aanschaffen,een echte ouderwetse avonturenfilm!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 37
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.