Javier Guzman – Ton Zuur, de Vergeten Mens

Recensent:
Wilbert Rietman
15-01-2007

Totaalbeoordeling:

5.4
DVD

Javier Guzman – Ton Zuur, de Vergeten Mens (DVD)
Samenvatting

Ton Zuur, de man naar wie deze show vernoemd is, kwam in het nieuws doordat hij een nieuw Nederlands record vestigde. Nog nooit had een persoon zo lang (ruim 2 jaar) als hem dood in zijn eigen huis gelegen. Dit integreerde en inspireerde cabaretier Javier Guzman tot het maken van dit programma. Ton Zuur, de Vergeten Mens, zoals de titel volledig luidt, handelt over het vergaan van de maatschappij. We vinden tegenwoordig steeds meer dingen normaal, die niet als zodanig bestempelt hoeven te worden. Ook lijken de schaamte en logica volledig verdwenen bij de tegenwoordige Nederlander. Dit verontrust Guzman en hij heeft er uiteraard zo zijn eigen ideeën over en ervaring mee en hij schroomt niet om deze onderwerpen en verhalen te delen met zijn publiek.

Commentaar

Javier Guzman won in 2002 zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival en daarmee leek een glorieuze toekomst voor hem weggelegd. Met Paul Ruven maakte Javier het komisch bedoelde inburgeringsprogramma 100% AB voor de VPRO. In december 2003 maakte hij, wederom samen met Paul Ruven, de eerste van inmiddels 3 Sinterklaasconferences voor de VARA: Guzman deelt uit!. In 2003 kwam de half Spaanse, half Nederlandse Guzman met zijn eerste avondvullende voorstelling Bot wat zeer goed werd ontvangen. In oktober 2004 ging zijn tweede avondvullende voorstelling, het hier besproken, Ton Zuur, de Vergeten Mens in première. Onderwerp van deze show is de eenzaamheid en onverschilligheid in de maatschappij, geïllustreerd aan de hand van Ton Zuur, die pas na tweeënhalf jaar, dood in zijn woning gevonden werd. Opmerkelijk was het maatschappelijk engagement, waarop Guzman eerder bekritiseerd is geweest.
Het decor van deze voorstelling ziet eruit zoals de kamer van Ton Zuur eruit moet hebben gezien volgens Javier Guzman. Een kale stoel met tafel (veelvuldig door Guzman gebruikt), een vieze keuken en overal vuilnis (vooral lege pizzadozen). Dit decor dient ook als symbool voor de leegheid en vuiligheid van de hedendaagse, Nederlandse maatschappij. Een eenzaam mens wordt tegenwoordig niet meer gemist, volgens Guzman, als je er maar voor zorgt dat er geld binnenkomt (uitkering) en al je rekeningen automatisch worden afgeschreven. Hoewel het hier vertelde klinkt als een rode draad, is dat juist hetgeen wat node wordt gemist in deze show. Javier Guzman is nog teveel een stand up comedian en te weinig een traditionele cabaretier zoals we ze in Nederland kennen (en hij overigens graag wil zijn). Hij springt van de hak op de tak en zijn show bestaat eigenlijk meer uit losse stukjes waar vaak Ton Zuur (soms hals over kop) bij wordt gehaald. Het moge duidelijk zijn, het niveau van Bot wordt niet gehaald, maar wat overblijft is een solide, degelijke show, genoeg voor een aantal lachsalvo’s. Niet z’n beste show tot nu toe, maar Guzman blijft veelbelovend.

Filmspecs

Regisseur

Marcel de Vré

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Cabaret, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 85 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: CNR Entertainment
EAN: 8714221021219

Extra's

  • Koken met Guzman

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals het de laatste tijd wel vaker gebeurt met cabaret releases van CNR, staat ook deze voorstelling in de verhouding 1.78:1 anamorf op DVD. De transfer biedt datgeen wat je kunt verwachten van een uitgave als deze. Zo zijn er edge enhancement en grain aanwezig en zijn er lichte compressiefoutjes zichtbaar. Ook is er sprake van interlacing, wat pas echt goed zichtbaar en storend wordt als je de show bekijkt op je PC of via een beamer. Ondanks het feit dat de voorstelling is opgenomen in een theater en er weinig belichting wordt gebruikt, is het podium met zijn decor en de speler duidelijk zichtbaar. De kleuren hier ogen natuurlijk en helder. Beschadigingen in het beeld zijn niet aanwezig. Het geheel is verdeeld in 10 hoofdstukken en helaas voor de doven en slechthorenden ontbreekt een (Nederlandstalige) ondertiteling.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van geluid heeft Ton Zuur, de Vergeten Mens een Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s) meegekregen. Hetgeen wat gelijk opvalt bij deze track is het gegeven dat het geheel nogal galmt. Het geheel komt wel nogal ruimtelijk over door het geklap en gelach van het publiek dat netjes over de voor- en achterspeakers is verdeeld. Guzmans monologen komen netjes uit de centerspeaker met lichte ondersteuning van de frontspeakers die ook gebruikt worden voor de bijgeluiden en de muziek. Het LFE kanaal wordt niet of nauwelijks gebruikt bij deze show en wordt ook niet gemist. Geen perfect audiospoor dus, maar wel één die presteert naar verwachting.

Extra's

Het statische menu wordt gepresenteerd in 1.78:1 anamorf zonder achtergrondgeluid. Vanaf hier krijgt men de keuze om de hele voorstelling af te spelen of naar de scèneselectie te gaan. Ook geeft dit menu toegang tot de enige extra:

Koken met Guzman (9:06 min.)
In deze featurette parodieert Guzman menig kookprogramma. Met slechts een schort aan en voor de rest naakt, gooit Javier de meest (soms walgelijke) etenswaren met of zonder verpakking in één pan. Als hij ook nog eens diverse soorten groente en fruit te lijf gaat met een zaag of een hamer is het hek van de dam in dit grappige filmpje.

Conclusie

Ton Zuur, de Vergeten Mens is alweer de tweede avondvullende voorstelling van cabaretier Javier Guzman. Alhoewel deze show niet zo sterk is als zijn voorganger of de Sinterklaasconferences, blijft hij lang genoeg grappig. Guzman heeft echter veel meer in zijn mars en blijft zodoende veelbelovend voor de toekomst. Technisch gezien presteert deze DVD niet meer of minder als vergelijkbare producten en er is zelfs een korte, grappige extra toegevoegd. De fans zullen ongetwijfeld dit product blind aanschaffen, voor geïnteresseerden geldt een huuradvies. Een vermakelijk avondje is in het geval van huren in ieder geval gegarandeerd.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door CNR Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  22-01-2007

bestempelt? Bestempelen is een ambtenarenwerkwoord en mag dus naar believen vervoegd worden. :lol: :wink:
Lees meer >

Timothy  |  16-01-2007

bestempelt?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:2
3.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.