2001 Maniacs (SE)

Recensent:
Wilbert Rietman
11-12-2006

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

2001 Maniacs (SE) (DVD)
Samenvatting

De 2001 maniakken uit de titel zijn de inwoners van het pittoreske Pleasant Valley gelegen in het Zuiden van de Verenigde Staten. Waarom deze inwoners maniakken zijn? Nou, ze gijzelen een aantal jongeren die op weg zijn naar het strand in hun vakantie. Door een list van de bewoners, komen ze allemaal in het dorpje terecht. De zuiderlingen willen maar één ding: wraak nemen op de noorderlingen (en dat zijn deze jongeren) en dan wel op de meest bloederige manier denkbaar. Voor elke jongere apart hebben de maniakken een smerige dood in petto waarna hun vlees zal dienen om opgegeten te worden op de barbecue. Zijn de jongeren in staat te ontsnappen uit Pleasant Valley en aan zijn bewoners die onder leiding staan van de wrede, racistische burgermeester George W. Buckman (Robert Englund)?

Commentaar

Pas op, dit gedeelte kan spoilers bevatten! Met ruime voorsprong moet 2001 Maniacs van debuterend regisseur Tim Sullivan de meest politiek incorrecte horrorfilm van de laatste jaren zijn. Verwacht veel seksistische en racistische grappen en verwijzingen met een knipoog in deze film. Ongepast om een neger aan zijn einde te laten komen in een katoenpers? Misselijkmakend om een homoseksueel te spiesen waarbij de spies als eerste via zijn achterste wordt ingebracht? Verwacht dit en meer in 2001 Maniacs. Natuurlijk wordt dit alles gebracht met een knipoog, maar menigeen die hier daadwerkelijk kwade bedoelingen achterzocht. Ook seks heeft een grote rol in deze remake. Mannen en vrouwen die het met elkaar (dus ook biseksualiteit) en dieren doen (althans, er is de suggestie), SM en veel onnodig naakt. In principe is deze film een remake van de horrorklassieker Two Thousand Maniacs!, maar dan eigentijdser, goorder en bovenal grappiger. Alleen het geraamte van het origineel is overeind gebleven, voor de rest is er het één en ander veranderd, vooral op het gebied van de karakters en de moorden. Wat wel is gebleven zijn de muzikanten die rednecksongs brengen in de film. Door de vele knipogen is deze prent minstens zo goed als het origineel met die verstande dat je wel van dit specifieke genre binnen de horror moet houden. Qua acteerwerk zijn met name Robert Englund en Lin Shaye goed op dreef. Als kijker merk je gewoon dat de cast enorm veel lol moet hebben gehad op de set. Regisseur Tim Sullivan citeert er lustig op los uit andere films, waaronder genreklassiekers, maar ook uit films als Apocalypse Now en Gone with the Wind. De liefhebbers van het origineel en van andere vertellingen uit dit genre een dikke aanrader, anderen kunnen deze film misschien beter mijden. De film werd een dermate groot succes dat in 2007 een vervolg zal verschijnen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 84 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664039045

Extra's

  • Trailer
  • Photo Gallery
  • Audiocommentaar
  • Audition Reel
  • Liner Notes
  • Also or Soon Available
  • - Inside the Asylum: The Making of 2001 Maniacs Documentary
  • Deleted Scenes & Bloopers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldverhouding is 1.85:1 anamorf en voor een film van deze leeftijd, valt de kwaliteit niet altijd even mee. Er zijn namelijk af en toe krasjes en vuiltjes te zien. Ook is er veel filmgrain en edge enhancement aanwezig. Kleuren ogen met name bij de scènes gefilmd bij daglicht nogal onnatuurlijk. Ook op het gebied van scherpte valt het geheel nogal tegen. Desalniettemin vallen alle donkere scènes (bij nacht) zeer goed te volgen en zijn deze beter te noemen dan de dagscènes. De film is verdeeld in 13 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is goed leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Twee audiotracks heeft deze DVD meegekregen en wel een Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s) en een DTS 5.1 track (754 kbit/s), beide Engelstalig. Beide tracks doen amper onder voor elkaar, waarbij de DTS track lichtelijk de voorkeur krijgt, omdat je meer details hoort. Beide tracks klinken echter mooi helder en komen goed ruimtelijk over. De frontspeakers laten de omgevingsgeluiden en de muzikale soundtrack mooi tot hun recht komen in stereo. De dialogen zijn altijd goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. De surrounds dienen om de geluidseffecten en sfeergeluiden beter tot hun recht te laten komen en dragen zeker bij bij sommige schrikmomenten. Het LFE kanaal tenslotte ondersteunt het geheel met een mooi gedoseerd laag ook bij de muziek. Twee goede audiotracks dus die beide een zeer ruime voldoende met recht verdienen.

Extra's

Deze set bestaat uit 2 schijven waarbij in allebei de gevallen het menu wordt weergegeven in de verhouding 1.78:1 anamorf met achtergrondmuziek in Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s). De film heeft de volgende (en allemaal Nederlands ondertitelde) extra’s meegekregen:

Disk 1

Also Or Soon Available
Trailers van The Gravedancers, Dead Fish en The Wicker Man.

Disk 2

Audiocommentaar
Dit is niet de eerste keer dat Dutch FilmWorks het voor elkaar heeft gekregen om het audiocommentaar op de tweede schijf te krijgen. Dit is bereikt door de film in zijn geheel op deze disk te zetten, maar dan met het audiocommentaar in plaats van het normale geluid van de film. Waarom is niet duidelijk, het commentaar had ook makkelijk bij de eerste schijf opgekund. Het commentaar is ingesproken door de regisseur en schrijver Tim Sullivan en door hoofdrolspeler Robert Englund. De twee heren hebben zeker plezier gehad in het inspreken hiervan. Ze praten veel en snel, soms onzin, maar vaak ook zinnige dingen over de film, leuke anekdotes en (technische) weetjes over bepaalde scènes.

Trailer (2:48 min.)
Een trailer van de film. Het beeld is 1.85:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s).

Line Notes
Tien schermen met tekst die iets vertellen over de totstandkoming van de film. De beeldverhouding is 1.78:1 anamorf en geluid is niet aanwezig.

Photo Galley
Hier kun je tien foto’s terugvinden die allen rechtstreeks uit de film afkomstig zijn. Het geheel wordt weergegeven in 1.78:1 anamorf zonder geluid.

Audition Reel (6:35 min.)
Niets meer dan beelden van de audities en leessessies van diverse acteurs die soms wel en soms met een andere rol of helemaal niet in de film beland zijn. Enige vorm van commentaar ontbreekt, wat zeker jammer is. Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s).

Inside the Asylum: The Making of 2001 Maniacs Documentary (42:22 min.)
Een grappige, vlot gemaakte, maar bovenal informatieve ‘Making of’ documentaire die zich voornamelijk richt op de moordscènes van de film. De geïnterviewde cast en crew geven lang niet altijd een serieus antwoord, maar zijn wel continu bezig elkaar veren in de spreekwoordelijke reet te steken. Zoals gezegd richt men zich voornamelijk op het tot stand komen van de moorden, maar ook de andere aspecten die bij het maken van deze film kwamen kijken, komen (kort) aan bod. Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s).

Deleted Scenes & Bloopers (37:10 min.)
We krijgen een aantal gesneuvelde scènes en bloopers te zien en wel achter elkaar. Helaas zonder commentaar, maar de stukjes worden gescheiden door een tekstscherm met hele korte informatie. De kwaliteit van het beeld en het geluid is vrij slecht te noemen. Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s).

Also Or Soon Available
Maar liefst zes trailers van andere releases van DFW en wel van de films Reeker, The Gravedancers, Dead Fish, Minotaur, The Grudge 2 en Slither.

Al met al een aantal leuke extra’s die deze Special Edition ook redelijk speciaal maken. De steelbook verpakking maakt het geheel dan ook af.

Conclusie

“Incorrectheid kent geen tijd” moet de gedachte zijn geweest van de makers van 2001 Maniacs. De film is een gore, bloederige en politiek incorrecte horror geworden boordevol onfunctioneel naakt en allerlei vormen van seks. Op het gebied van beeld en geluid scoort deze Special Edition een voldoende, zeker voor het geluid. Qua extra’s worden we echter niet teleurgesteld. Voor de horrorfielen zeker de moeite waard, hoewel niet iedere fan blij zal worden van deze film.

Laatste reacties

Tarkus  |  05-07-2012

Matige film. Er zitten een paar scènes in die gruwelijk zijn, maar die je toch enigszins met humor moet bekijken, want meer dan een horrorfilm is dit voor mij t...
Lees meer >

Frank  |  15-05-2007

Ik denk niet dat het drukfoutje is. Het komt wel vaker voor dat een huur-DVD in de winkel te koop aangeboden wordt. VanLeest verkoopt al een tijdje de huur-DVD ...
Lees meer >

Avalan  |  15-05-2007

Sorry om een oude thread boven te halen. Heb deze film recent op de kop getikt in de MM. Tot mijn grote verbazing staat er op de achterzijde 'VOOR VERHUUR' ?!? ...
Lees meer >

Raskel  |  21-12-2006

Gezien, maar vooral tenenkrommend slecht. Zo slecht dat het af en toe leuk wordt. Een echte formulefilm die niet boven de 13 in een dozijn uitsteekt. Kijk v...
Lees meer >

Pulse  |  13-12-2006

Pas gezien. De invloed van Eli Roth (Hostel) is goed te zien: veel vrouwelijk schoon, maar vooral veel bloed . Het verhaal slaat nergens op, maar dit was neem i...
Lees meer >

Fokkeyou  |  12-12-2006

Toen ik deze in de videotheek zag liggen dacht ik eerst dat het weer zo'n 13 in een dozijn-film zou zijn (en ik ben geen horrorfan), maar na het lezen van deze ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.