Nieuwsgierig Aapje / Curious George

Recensent:
Alexander de Mol
06-12-2006

Totaalbeoordeling:

5.3
DVD

Nieuwsgierig Aapje / Curious George (DVD)
Samenvatting

In Nieuwsgierig Aapje (Curious George) maken we kennis met de bevlogen Ted (stem Will Ferrell), de man met de gele hoed, die werkt als een gids in het Bloomsberry Museum. Hij doet een rondleiding voor een groep schoolkinderen met hun lerares Maggie (stem Drew Barrymore), die toevallig Ted\'s grootste fan is. Als de eigenaar van het museum, Mr Bloomsberry (stem Dick van Dyke), aan Ted vertelt dat zijn geliefde museum moet sluiten wegens gebrek aan bezoekers, besluiten ze dat er drastische maatregelen moeten worden genomen. In een laatste poging het museum te redden zal een fantastisch voorwerp dat nog nooit in enig museum te zien was, worden tentoongesteld. Mr. Bloomsberry haalt zijn geheime dagboek tevoorschijn waarin een kaart zit van een verloren heiligdom van de Afrikaanse Zagawa-stam. Dat reusachtige afgodsbeeld vinden en tentoonstellen zal het museum redden! Ted begin enthousiast zijn reis naar Afrika voor te bereiden en koopt de benodigde uitrusting en kleding, waaronder een felgeel safaripak met bijpassend hoofddeksel. Maar Bloomsberry\'s zoon Junior (stem David Cross) ziet het museum het liefst veranderd in een parkeerterrein en stiekem saboteert hij de expeditie. Zo haalt hij juist wanneer Ted klaar is voor vertrek belangrijke pagina\'s over de vindplaats van het beeld uit het geheime dagboek. Als Ted in Afrika arriveert, stuit hij op een nieuwsgierig aapje, die later door een leerling van Maggie wordt omgedoopt tot George. Het aapje volgt Ted op zijn terugreis naar New York, naar het Bloomsberry museum. Door zijn nieuwsgierigheid brengt hij zichzelf en zijn nieuwe menselijke vriend continu in de problemen. Lukt het Ted alsnog om het museum te redden van de ondergang?

Commentaar

Curious George, in Nederland uitgebracht als Nieuwsgierig Aapje is gebaseerd op de succesvolle boeken van H.A. Rey. De meeste mensen hebben wel eens een boek van het aapje onder ogen gehad. Ondergetekende in ieder geval wel. De verhalen van het aapje en de Man met de Gele Hoed zijn immers al zo\'n 65 jaar oud. In deze tekenfilmversie gaan we terug naar de ontmoeting tussen Ted met de gele hoed en het aapje, dat later in de film tot George zal worden gedoopt.
Kenners van de boeken van H.A. Rey herkennen de scènes waarin George de muur onderkliedert bij Ted\'s bovenbuurvrouw en de reddingsactie van Ted met de ballonnen natuurlijk direct. Overigens had de \'Man met de Gele Hoed\' in de originele boeken geen naam. De stemmen in de originele Engelse versie zijn goed gecast. De stemmen van Will Ferrell, Drew Barrymore en Dick van Dyke geven de juiste warmte aan de film. Ik moet bekennen dat ik ook de stemmen in de nagesynchroniseerde versie uitstekend te pruimen vind. Vooral Hans Somers als Ted en Hein van Beem als Junior Bloomsberry doen het erg leuk. De herkenbare, ietwat zoete muziek van Hawaïaan Jack Johnson past naadloos bij deze kindvriendelijke animatiefilm. De aantrekkingskracht van de film zit hem in de menselijke trekken van het aapje George. Het zou makkelijker geweest zijn om het aapje te laten praten in de film. Dat is echter wijselijk niet toegepast. In de geest van de kinderboeken van H.A. Rey en tussen al het CGI geweld is deze luchtige kindertekenfilm best geslaagd.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 84 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Turks
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582426380

Extra's

  • A Very Curious Car

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Curious George wordt weergeven met een beeldverhouding van 1.85:1 (anamorphic widescreen), waarbij het originele beeldformaat is behouden. Het beeld ziet er simpelweg fantastisch uit. De prachtige kleuren springen in het oog en ook de uitstekende detaillering mag er zijn. De bewuste softe uitstraling geeft het geheel een wat kindvriendelijke uitstraling. Nergens is er sprake van enige vorm van zaken als filmgrain of compressiefouten. Een uitstekende transfer waar we niets op aan te merken hebben!

Geluidskwaliteit

De schijf bevat een viertal Dolby Digital 5.1 tracks allen met een bitrate van 384 kbit/s. Naast de gebruikelijke Engels- en Nederlandstalige tracks treffen we ook een Duits en een Turks Dolby Digital 5.1 spoor aan. Het geluid concentreert zich met name op de voorkanalen, waarbij er slechts een aantal keer redelijk gebruik wordt gemaakt van de achterkanalen. Bijvoorbeeld bij de scène waarbij Ted met de auto het drukke verkeer van New York probeert door te komen. De muziek, met name de nummers \'Talk of the Town\' en \'Upside Down\' van Jack Johnson, klinkt prettig uit de speakers. Over het geheel genomen volstaat het geluid prima.

Extra's

De menuschermen zijn geanimeerd en voorzien van muziek van Jack Johnson. Helaas ontbeert deze uitgave de extra’s die we wel terugvinden op internationale releases. Waaronder een muziekvideo van Jack Johnson, 15 verwijderde scènes, een instructie voor kinderen hoe ze George moeten tekenen, wat kinderspelletjes en een kort filmpje waarin Jeff Johnson (lead animator) een scène tekent.
De backcover maakt trouwens melding van Trailers als extra. Ik tel er echter toch echt maar één. Het betreft een trailer van Barbie en de 12 Dansende Prinsessen. Deze wordt toegediend bij het opstarten van de schijf.

A Very Curious Car (4:47 min)
Een korte feature waarin de transitie van kinderboek naar avondvullende animatiefilm wordt belicht aan de hand van de in de film aanwezige Volkswagen auto. Het productieteam licht toe dat men bij het ontwerp van de auto gebruik heeft gemaakt van een model van Volkwagen, dat vervolgens voor de film sterk vereenvoudigt is. Een techniek die een Dick Bruna bijvoorbeeld al tweehonderd jaar toepast voor zijn Nijntje-creatie.

Conclusie

Curious George is een luchtige tekenfilmversie van de aloude boeken van W.A. Rey waarin de Man met de Gele Hoed het nieuwsgierig aapje uit allerlei penibele toestanden moet redden. Dit gegeven zit ook sterk in deze animatiefilm verweven, waarbij een aantal keer delen van de originele verhalen in de film zijn verwerkt. Kenners zullen deze fragmenten zeker herkennen.
De beeldkwaliteit is erg goed. Prachtige, levendige kleuren en een uitstekende helderheid. Er is bewust een soort van dromerige, zoete kindvriendelijke softheid aanwezig in het beeld, waardoor alles wat minder hard overkomt. Nergens zijn er problemen in het beeld te ontdekken. Geluidstechnisch presteert de disc ook naar behoren, zonder een bovengemiddelde prestatie neer te zetten. Helaas laat deze disc het op het gebied van extra’s wel enigszins afweten. Prima filmpje om eens met de jonge kids naar te kijken.

Laatste reacties

deweb  |  06-12-2006

Geen extreem veel dubbele lagen waar we inmiddels bij tekenfilms aan gewend zijn, maar wel zeer onbezorgd en bijzonder humoristisch vermaak. Gewoon een hele ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
3.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.