Lois & Clark: The New Adventures of Superman – Seizoen 4

Recensent:
Arnold van Oostrum
01-12-2006

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Lois & Clark: The New Adventures of Superman – Seizoen 4 (DVD)
Samenvatting

De lijn die was ingezet bij het derde televisieseizoen van Lois & Clark: The New Adventures of Superman, zet zich door in dit vierde en tevens laatste seizoen. Tot een huwelijk tussen onderzoeksjournalist Clark Kent (Dean Cain), het alter ego van Superman, en zijn ambitieuze partner Lois Lane (Terri Hatcher) was het in het derde seizoen nog niet gekomen. Maar Lois kent als enige, naast Clark’s aardse adoptieouders Jonathan (Eddie Jones) en Martha Kent (K. Callan), de ware identiteit van Clark Kent. Het vierde seizoen start waar het derde seizoen was geëindigd. Met een dubbelaflevering, waarin Clark Kent terug moet keren naar zijn thuisplaneet Krypton. Op Krypton heet hij Kal-El en is daar de leider van de planeet. Het is al bij zijn geboorte voorbestemd dat hij trouwt met Zara (Justin Bateman). Het doet Lois dan ook veel pijn Clark te moeten verliezen. Ondertussen wordt Smallville, het dorpje waar Clark is opgegroeid, aangevallen door Lord Nor (Simon Templeman) van New Krypton. Lord Nor en zijn handlangers, die op aarde dezelfde krachten hebben als Clark/Superman, wil de aarde tot zijn planeet maken en eist van alle inwoners onvoorwaardelijke gehoorzaamheid. Uiteraard kan Superman dit niet toestaan, helemaal niet als Lord Nor dreigt Jonathan en Martha te vermoorden. Ook dit seizoen staat het huwelijk tussen Clark Kent en Lois Lane weer centraal. Daarmee wordt de relatie tussen beide als onderwerp in de serie belangrijker. Natuurlijk blijft Clark Superman en blijft hij zorgen voor de veiligheid van de inwoners van Metropolis. Karakters als de crimineel Tempus en tijdreiziger H.G. Wells komen dit seizoen in enkele afleveringen voor. Ook blijft het ‘kryptoniet’ in verkeerde handen komen, wat voor Superman grote problemen geeft. De huwelijksperikelen tussen Clark en Lois zorgen voor menig ‘probleem’, waar Jonathan en Martha uiteraard goed bedoeld ouderlijk advies kunnen geven. Ook de nog immer naar primeurs smachtende hoofdredacteur Perry White (Lane Smith) geeft beide de nodige adviezen, al is hij natuurlijk onwetend over de dubbele identiteit van Clark. Ook blijft Jimmy Olsen (Justin Whalin) zijn best doen een volwaardige journalist/fotograaf te zijn. Door de meer nadrukkelijke aandacht voor de relatie tussen Clark/Superman en Lois, neigt de serie naar een soapserie. Gelukkig hebben de schrijvers van de verhalen er genoeg relativerende humor in gebracht, waardoor de serie nog steeds leuk blijft. Dit vierde seizoen kende haar eerste uitzending in het televisieseizoen van 1996/1997. Een overzicht van de 22 afleveringen van dit vierde seizoen:

DVD 1
1. Lord of the Flys
2. Battleground Earth
3. Swear to God, This Time We\'re Not Kidding
4. Soul Mates

DVD 2
5. Brutal Youth
6. The People v. Lois Lane
7. Dead Lois Walking
8. Bob and Carol and Lois and Clark

DVD 3
9. Ghosts
10. Stop the Presses
11. \'Twas the Night Before Mxymas
12. Lethal Weapon

DVD 4
13. Sex, Lies and Videotape
14. Meet John Doe
15. Lois and Clarks
16. AKA Superman

DVD 5
17. Faster Than a Speeding Vixen
18. Shadow of a Doubt
19. Voice from the Past
20. I\'ve Got You Under My Skin

DVD 6
21. Toy Story
22. The Family Hour

Commentaar

Vanaf de allereerste aflevering, die in Amerika in september 1993 werd uitgezonden, was de serie een succes. Dit succes kwam met name door een geslaagde mix van diverse aspecten in de afleveringen. Natuurlijk de bijzondere relatie tussen Lois, Clark en Superman. Waarbij de casting van Dean Cain als Clark Kent/Superman en Teri Hatcher als Lois Lane ook als zeer geslaagd bestempeld mag worden. Naast de romantiek, de milde spanning en evenzo milde actie natuurlijk ook ruim aandacht voor humor. Ook de setting van de serie in het fictieve Metropolis is bijzonder. Enerzijds heeft de serie de uitstraling van een jaren ’50 programma. Want voor de meest gelezen nationale krant als de Daily Planet wordt het nieuws op zeer ouderwetse wijze vergaard en verwerkt.
Met dit vierde seizoen van Lois & Clark: The New Adventures of Superman kwam na 88 afleveringen een einde aan deze erg leuke serie. Warner heeft de 22 afleveringen van het vierde seizoen uitgebracht op zes DVD’s. Deze DVD’s zitten verpakt in drie duo-slimeline keepcases, die op hun beurt verpakt zitten in een kartonnen slipcase.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 1996
Speelduur: 968 min
Verpakking: Duo Slimcase (3x)
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931813396

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De serie is op 35 mm film opgenomen en staat met een beeldverhouding van 1.33:1 fullframe op DVD. Met dit beeldformaat is de serie ook uitgezonden op televisie. De stijgende lijn in beeldkwaliteit die we in de voorgaande seizoen al zagen, zet zich nu ook door. De beeldkwaliteit van dit vierde seizoen is nog weer iets beter. De afleveringen hebben goed verzadigde en natuurlijk ogende kleuren. Het beeld oogt iets scherper dan voorgaande seizoen met ook een betere detaillering. Helderheid van het beeld is goed, evenals het contrast. In het beeld is filmgrain in lichte mate aanwezig. Het beeld heeft een interlaced karakter, wat er toe dat bij snelle horizontale (links-rechts) bewegingen een lichte vervaging van het beeld optreedt en het kameffect zichtbaar is. De afleveringen zijn per DVD aaneengesloten te bekijken of gewoon los te kiezen. Elke aflevering is in zes chapterstops opgedeeld. De optionele Nederlandse ondertiteling is wit en heeft een goed leesbaar lettertype. De ondertiteling staat iets te hoog in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De serie is gewoon in stereo uitgezonden. De soundtrack staat op DVD als een Dolby Digital 2.0 surround soundtrack (bitrate 192 kb/s). Het is een goed klinkende soundtrack met prima stereospreiding. Dat laatste valt vooral op bij de begintune van de serie, die mooi ruimtelijk klinkt. Detail van de soundtrack is goed. In de soundtrack is een opvallend goed laag aanwezig. Dialogen zijn altijd goed te volgen en zijn midden in het geluidsbeeld geplaatst. Doordat de soundtrack surround geflaged is, schakelt de DPL-II(x) decoder automatisch in. De ruimtelijkheid van het geluidsbeeld, waarbij de surrounds heel subtiel meedoen, is redelijk goed. Dialogen zijn te allen tijde goed te volgen.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn met DD2.0 (192 kb/s) achtergrondgeluid. De menu’s zijn deels geanimeerd, deels statische plaatjes. De eerste DVD start met de compilatietrailer A Super Hero Like No Other (1½ min). Volgens de cover informatie zou op de zesde DVD een Kryptonische Chronologie staan, maar dit extraatje staat niet op DVD.

Conclusie

In de Amerikaanse televisieserie Lois & Clark: The New Adventures of Superman blijft in het vierde en tevens laatste seizoen de relatie tussen Lois Lane en Clark Kent / Superman centraal staan. Lois weet als enige dat Clark en Superman een en dezelfde persoon zijn. Hun gevoelens voor elkaar en wens tot trouwen maken het er allemaal niet gemakkelijker op. Ook dit seizoen natuurlijk weer schurken die niets goeds in het zin hebben, maar buiten Superman gerekend hebben. Ook dit vierde seizoen is door Warner uitgebracht in een 6-DVD boxset, ‘handzaam’ verpakt in duo-slimline keepcases. De kwaliteit van beeld en geluid is onverminderd ruim voldoende tot goed. Maar dit seizoen moet het zonder extra’s doen. Uiteraard mag dit laatste seizoen van deze leuke serie met bruisende actie, humor en romantiek ook niet missen in je Superman collectie.

Overzicht uitgaven van Lois & Clark: The New Adventures of Superman:
- Seizoen 1 (1993-1994)
- Seizoen 2 (1994-1995)
- Seizoen 3 (1995-1996)
- Seizoen 4 (1996-1997)

Laatste reacties

deweb  |  15-02-2011

Lag maandag al bij de lokale Blokker! Hier ligt 'ie ook al. Typefoutje? Maareh, leuke film. Niet heel erg extreem bijzonder, verwacht geen nieuwe Avatar o...
Lees meer >

Franklin1975  |  13-02-2011

De dvd met NL subs heb ik al sinds afgelopen zomer. Een erg lekkere, frisse film. Maar kennen we Amber Heard niet vooral van de film "All The Boys Love Mandy L...
Lees meer >

M-EX(treem)  |  09-02-2011

Lag maandag al bij de lokale Blokker!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 38
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.