Over the Hedge

Recensent:
Arnold van Oostrum
16-11-2006

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Over the Hedge (DVD)
Samenvatting

In zijn laatste poging aan voedsel te komen, probeert de wasbeer RJ (Bruce Willis) tevergeefs zijn geluk bij een snoepautomaat. Maar dan ziet hij het hol van de beer Vincent (Nick Nolte) en diens enorme wintervoorraad. Wauw…, RJ kan zich niet beheersen en neemt niet alleen maar mee wat echt nodig is. Nee, RJ neemt alles mee. En dat gaat dus niet goed. Bij de worsteling tussen Vincent en RJ verdwijnt de totale wintervoorraad tien meter lager onder een voorbijrazende vrachtwagen. De kwaadaardige Vincent geeft RJ een week om zijn voorraad weer op het oude peil te brengen, anders…. Bij zijn zoektocht komt RJ bij terecht bij een aantal dieren die net uit hun winterslaap komen. Deze dieren, het stinkdier Stella (Wanda Sykes), de hyperactieve eekhoorn Hammy (Steve Carell), vader- en dochterbuidelrat Ozzie (William Shatner) en Heather (Avril Lavigne), de familie egel en de schildpad Verne (Garry Shandling) als hun natuurlijke leider, ontdekken tot hun grote schrik dat tijdens hun winterslaap het hele bos nagenoeg verdwenen is. Wat rest is een klein stuk bos, met achter een metershoge heg een nieuwbouw woonwijk. RJ ziet in deze ‘naïeve’ dieren de ideale slachtoffers om de vereiste wintervoorraad voor Vincent binnen een week te verzamelen met de nieuwbouwwijk als ‘het winkelcentrum’. Bewoonster Cheryl huurt een professionele ongediertebestrijder in. En Verne heeft een kriebel in zijn staart, wat duidt op problemen.

Commentaar

De computeranimatiefilms (CGI) worden steeds populairder. En nog steeds spelen in deze films dieren meestal de hoofdrol. Je kunt met de dieren tenslotte ook zulke leuke persiflageachtige karakters neerzetten. Maar het laatste jaar zien we ook een trend dat de dierenwereld en mensenwereld steeds dichter bij elkaar komen. In Madagascar en The Wild verruilen dieren een dierentuin voor een hernieuwde ontdekking van hun natuurlijke habitat. In Dreamworks laatste dierenanimatiefilm Over the Hedge zien bosdieren hun natuurlijk habitat juist bedreigd door de mens. En zijn worden geconfronteerd met de mensenwereld in de vorm van een nieuwbouwwijk. Het bijeenvergaren van de wintervoorraad hebben de makers gebruikt om het exorbitante consumptiegedrag van de moderne mens op de hak te nemen. En daarnaast het contrast tussen de dierenwereld en de in dit geval extreem nette en gecontroleerde mensenwereld. De toepasselijke Nederlandse titel Beesten bij de Buren zegt in dit geval natuurlijk genoeg. Uiteraard mag de humor niet ontbreken, evenals wat actiescènes, een slechterik en wat spannende momenten. Om het allemaal verantwoord te laten zijn ontbreekt uiteraard een stukje educatieve emotie ook niet. Bij dit laatste staat in deze film de betekenis en waarde van familie centraal.
Over the Hedge is gebaseerd op de gelijknamige Amerikaanse komische strip van Michael Fry en T. Lewis, waarin wasbeer RJ en schildpad Verne de hoofdrol spelen. Uiteraard weer een keur van bekende artiesten die hun stem geleend hebben aan de karakters. Je hoort onder andere de stemmen van Bruce Willis, Garry Shandling, Wanda Sykes, William Shatner, Nick Nolte, Stevel Carell en Avril Lavigne. Voor Bruce Willis, die de stem van RJ doet, hadden de makers oorspronkelijk Jim Carey op het oog. De muziek is afkomstig van Rupert Gregson-Williams en is geproduceerd door Hans Zimmer. De songs in de film zijn van Ben Folds, die de liedjes ook zelf zingt. Al het bovenstaande bij elkaar maakt van Over the Hedge prima te consumeren familie-entertainment.

Paramount heeft Over the Hedge als een enkel disc uitgave en als een 2-disc Special Edition (SE) uitgebracht. Onze recensie is van de enkel disc uitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 80 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Dreamworks Home Entertainment
EAN: 8717722770105

Extra's

  • Trailers
  • galleries
  • Vele gekke spellen en activiteiten
  • Een kijkje achter de heg
  • Dwayne's Filmpje
  • Een ontmoeting met de sterren uit de film

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Evenals bij de andere digitale animatiefilms is ook bij Over the Hedge de digitale bron rechtstreeks overgezet naar DVD. Ofwel, het voorgeschotelde beeld ziet er fantastisch mooi en bijzonder kleurrijk uit. Scherpte en detaillering zijn uiteraard bijzonder goed, waarbij de fijne details bewaard gebleven zijn. Uiteraard is de rest als contrast, kleurverzadiging en zwartniveau ook dik in orde. In het beeld zul je geen ongerechtigheden ontdekken, op een incidenteel compressiefoutje of ietsje aliasing na. Een toekomstige HD (high definition) uitgave zal om te smullen zijn, maar voorlopig doen we het met deze uitstekende PAL transfer. De film is netjes verdeeld in 17 chapters. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk, maar staat te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Bij het geluid heb je keuze uit de originele Engelse track in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s), een Nederlandse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s) en een Vlaamse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s).
De soundtrack klinkt zeer goed en heeft een mooi breed en ruimtelijk geluidsbeeld. De geluidsmix is met veel gevoel voor richting en subtiele details gemaakt, waarbij alle speakers bijdragen aan het ruimtelijke geluidsbeeld. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste speakers, de surroundspeakers voegen hier subtiel omgevingsgeluiden en effectgeluiden in split-surround aan toe. De meeste dialogen komen uit de centerspeaker, maar afhankelijk van de plaats in het beeld komen de stemmen ook wel eens uit de frontspeakers en af en toe zelfs uit de surroundspeakers. Het LFE-kanaal wordt uitstekend gebruikt om de soundtrack een lekker laag te geven.
Uiteraard is de Nederlandse nasynchronisatie ook van zeer goede kwaliteit. Toch valt hier wel een klein verschil op, met name door de lagere bitrate van de track. De Nederlandse track is iets minder indrukwekkend qua impact (vooral in het laag) van het geluid en mist wat in de detaillering van het hoog.

Extra's

De DVD start met de trailer van de nieuwe Aardman animatiefilm Flushed Away. De breedbeeldmenu’s zijn weer zeer fraaie filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. Deze menu’s zijn naar keuze Engels- of Nederlandstalig. De meeste extra’s zijn in 1.78:1 anamorf breedbeeldformaat en hebben DD2.0 geluid (bitrate 192 kb/s).

Hammy\'s Boemerang Avontuur (4½ min)
Korte animatiefilm waarin de kinderen van de familie Egel de eekhoorn Hammy treiteren met een boemerang. Optioneel met audiocommentaar van regisseur Will Finn.

Bee Movie
Oow, kleine afknapper. Deze keuze levert slechts een advertentiescherm op voor de website van deze nieuwe animatiefilm. Ditzelfde geldt ook voor de keuze Shrek verderop het scherm, met reclame voor Shrek III.

DWK
Wat staat voor Dreamworks Kids en een aantal vervolgkeuzen (waaronder wederom Hammy’s Boemerang Avontuur):

Schepsel 411 (4 min)
Korte animatie over de verschillende dieren in Over the Hedge.

Spelletjes en activiteiten
Herbergt een Hindernissenrace voor de jeugd en wat DVD Rom materiaal voor op de PC. Dit laatste bestaat uit allemaal PDF bestanden met ‘printables’.

Achter de Heg!!
Herbergt een groot aantal vervolgkeuzen:

Achter de Heg (12 min)
Een kijkje achter de schermen, met hierin ook aandacht voor het originele stripverhaal.

Maak kennis met de acteurs (16 min)
Waarin aandacht voor de diverse stemacteurs, die allemaal iets zeggen over hun ‘personage’.

Bestrijders mts-commercial (3 min)
Wat Pixar ooit begon te doen bij de computeranimatie, een extra waarbij net gedaan wordt alsof de karakters echt zijn. In dit geval een commercial voor de Verm-Tech ongediertebestrijders.

Jingle Boertjes (1 min)
Persiflage op de melodie van Jingle Bells.

De Techniek van Beesten bij de Buren (6 min)
Kort snel gemonteerd stukje over de computertechniek bij Dreamworks

Commentaar van de filmmakers
Regisseurs Tim Johnson en Karey Kirkpatrick en producent Bonnie Arnold geven een redelijk onderhoudend en informatief commentaar.

Previews
Met de trailers van andere Dreamworks titels.

Galeries
Met een aardige verzameling tekeningen en andere grafisch materiaal, gerangschikt naar onderwerp: ‘Ontwerp Personages’, ‘Decorontwerp’, ‘Pakketontwerp’, ‘Schetsen’ en ‘Storyboards’.

Conclusie

Over the Hedge is weer een leuke, humoristische computer animatiefilm uit de studio’s van Dreamworks. Het verhaal gaat over een wasbeer die hongerige bosdieren zover krijgt in een nabijgelegen nieuwbouwwijk eten te gaan zoeken. Uiteraard loopt dat niet allemaal van een leien dakje, helemaal niet als de bewoners een ongediertebestrijder inhuren. Ook in deze film lenen bekende steracteurs zoals Bruce Willis, Garry Shandling, Wanda Sykes, William Shatner, Nick Nolte, Stevel Carell en Avril Lavigne hun stem aan de karakters. De kwaliteit van het beeld en het geluid van deze Paramount uitgave laat weinig te wensen over. De extra’s bieden het nodige aanvullend tijdvermaak, maar zijn niet diepgaand informatief.

Laatste reacties

Hugo R  |  14-03-2008

Leuke film dit. Heb me er prima mee vermaakt, verstand op nul en lekker kijken.
Lees meer >

Remco Out  |  12-12-2006

Ik had deze animatie in de bios gekeken en vond het toch een hele leuke eigenlijk. Niet de beste, maar zaten toch momenten bij waar ik dubbel lag. Is ook reeds ...
Lees meer >

BassFace  |  10-12-2006

Blijkbaar ben ik de enige die deze animatie maar gewoontjes vond. Ik denk dat ik bij de hele film maar 3 keer echt hard heb moeten lachen. Dat was bij films zoa...
Lees meer >

martini  |  25-11-2006

Weer een leuke animatie film. Vond m iets minder dan de rest van Dreamworks, maar zeker goed genoeg voor in mn collectie
Lees meer >

Edgar Smit  |  20-11-2006

Vond hem ook erg gaaf en vooral qua animatie weer superscherp gemaakt. Vond idd ook de NL soundtrack net wat tammer, maar dat mocht de pret niet drukken. Erg le...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  18-11-2006

Ok bedankt,misschien dan toch maar voor de 1 disc versie gaan. Zou ik zeker doen ja, heb zelf ook voor de 1 disc gekozen omdat op disc 2 echt weinig boeiends...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  18-11-2006

Ok bedankt,misschien dan toch maar voor de 1 disc versie gaan. Zou ik zeker doen ja, heb zelf ook voor de 1 disc gekozen omdat op disc 2 echt weinig boeiends...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  17-11-2006

Staat het bonusfilmpje "Hammy's Boomerang Adventure" wel op de 1 disc versie. Ja, want disc 1 van de 2-disc is gelijk aan de 1-disc. Op disc 2 staat trouwens ...
Lees meer >

Werner  |  17-11-2006

Ja, en nog zo'n hoop onzin. Dwayne heet Barend, en Verne plots Freek!!!
Lees meer >

Martin Zuidervliet  |  17-11-2006

Het viel mij op dat "RJ" ondertiteld wordt met "GJ". :?
Lees meer >

Frank  |  17-11-2006

Staat het bonusfilmpje "Hammy's Boomerang Adventure" wel op de 1 disc versie. Ja, want disc 1 van de 2-disc is gelijk aan de 1-disc. Op disc 2 staat trouwens ...
Lees meer >

Bjorn S.  |  17-11-2006

Ik had een hoop negatiefs gehoord van mensen uit mn omgeving, en afgelopen week dan toch maar eens opgezet. Geweldige film. Erg leuke stukjes, mooie animati...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  17-11-2006

Eén van de betere CGI's dit jaar Samen met Cars,Flushed Away en Happy Feet komen er ook nog aan waar ik toch ook wel het een en ander van verwacht.
Lees meer >

Werner  |  17-11-2006

Eén van de betere CGI's dit jaar, volgt misschien wel het klassieke stramien van de andere films, maar levert tegelijkertijd een paar flinke steken aan de overc...
Lees meer >

Chris W  |  17-11-2006

Staat het bonusfilmpje "Hammy's Boomerang Adventure" wel op de 1 disc versie. Ja :D erg grappige short is dat. Ik was waarschijnlijk in een erg flauwe bui...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 90
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.