In Cold Blood

Recensent:
Ludo Keeris
17-11-2006

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

In Cold Blood (DVD)
Samenvatting

Perry Smith (Robert Blake) is voorwaardelijk uit de gevangenis en heeft een brief van z’n oude vriend Dick Hickock (Scott Wilson) op zak. Dick heeft een tip om $10,000.- buit te maken in het huis van de familie Clutter, ergens vlakbij Kansas City. Op een koude novemberavond in 1959 dringen ze het huis binnen, maar van een buit blijkt geen sprake. Ze nemen alleen een verrekijker, radio en $43.- mee. ’s Ochtends worden de lijken van de familie Clutter gevonden. De hele gemeenschap is in shock. Iedereen wist dat er bij de Clutters niets te halen viel. Wie heeft dan zo’n laffe moord op z’n geweten? Het politieonderzoek wordt geleid door Alvin Dewey (John Forsythe). Hij is erop gebrand om de zaak tot een goed einde te brengen, maar hij heeft geen enkel spoor wat naar de daders kan leiden. Perry en Dick zijn intussen op weg naar Mexico. Het leven over de grens is ook niet makkelijk en ze hebben nauwelijks genoeg geld op zak om van te leven. Teruggaan naar de Verenigde Staten is een optie, maar dan bestaat de kans dat ze in de armen van inspecteur Dewey lopen.

Commentaar

In Cold Blood is gebaseerd op het gelijknamige boek van Truman Capote. Hij was journalist en schrijver en las een artikel over de moord op de familie Clutters in de krant en besloot er een boek over te schrijven. Over Truman Capote zelf is de film Capote gemaakt. Waar die film over de schrijver gaat, verteld In Cold Blood het verhaal van de twee misdadigers Perry en Dick. Regisseur Richard Brooks heeft er meer een psychologisch drama dan een misdaadfilm van gemaakt. Hoe is iemand in staat zo’n misdaad te plegen? De levens van Perry en Dick worden dieper geanalyseerd en zo valt uiteindelijk te begrijpen waarom ze tot deze daad zijn gekomen. Niet dat het goed te praten valt, maar misdaden worden vaak gepleegd vanuit een slechte jeugd of gebrek aan opleiding. Zo ook met Perry en Dick. Perry heeft z’n dromen, maar die vallen allemaal in duigen. En daarbij nog de beide karakters bij elkaar. Ieder voor zich zou zoiets nooit gedaan hebben, maar tezamen bleken ze een dodelijke combinatie. Door de prima acteerprestaties, de doordachte regie en de strakke beelden is In Cold Blood een goede film geworden.
De film bevat veel authenticiteit. Veel locaties zijn dezelfde als bij de werkelijke moordzaak. Zo is er gefilmd in het originele huis van de familie Clutter. En ook het gerechtsgebouw, een benzinestation, een winkel en het treinstation zijn oorspronkelijke lokaties. Figuranten zijn mensen die bij de echte moordzaak ook in de buurt waren. Dit was mogelijk omdat het filmen slechts vrij kort na het einde van de moordzaak is begonnen. De moorden zijn in 1959 gepleegd, maar het duurde tot april 1965 voordat de zaak ten einde was. In 1966 maakte Capote het boek af en in maart 1967 werd er met de opnames van de film begonnen. Veel locaties waren daardoor nog intact en konden daarom nog gebruikt worden. Ook het paard van dochter Nancy Clutter is nog te zien. Dit alles geeft de film een aparte sfeer mee. In Cold Blood werd genomineerd voor vier Oscars, maar won er uiteindelijk geen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 1967
Speelduur: 128 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 3.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609756104

Extra's

  • Trailer
  • Also Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is in zwart-wit gedraaid en staat dan ook als zodanig, met het originele beeldformaat van 2.35:1 anamorf op de DVD. De gebruikte print is goed geconserveerd gebleven. Er komen zeker een aantal spetters en vuiltjes voorbij, vooral in het begin en bij de reel-wisselingen, maar de staat is nog alleszins redelijk. Het meest positief in het oog springend is de scherpte. Deze is bovengemiddeld, ondanks de flink aanwezige filmgrain. Op enkele momenten is lichte edge-enhancement toegepast. Ook het contrast is in orde. Er zitten vrij veel donkere nachtscènes in deze film en donkere vlakken komen zeker voor, maar het geheel blijft uitstekend te volgen.
De film is onderverdeeld in een keurige 28 hoofdstukken, die ook ieder via het menu apart te kiezen zijn. De optionele witte ondertiteling is goed leesbaar en staat goed geplaatst in beeld.
Over het algemeen genomen is dit een prima transfer, met hier en daar een paar kleine minpuntjes.

Geluidskwaliteit

Het geluid van de film is Dolby Digital 3.0 stereo, waarbij alleen het linker-, rechter- en centerkanaal worden gebruikt. De film is ook in dit formaat opgenomen. Het is een niet alledaagse manier van geluidsregistratie, maar af en toe wordt dit formaat gebruikt. Door het gebruik hiervan is er een plaatsing van geluid mogelijk, die bij ‘gewoon’ stereo niet mogelijk is. Daardoor zijn dialogen iets meer naar links of rechts in het geluidsbeeld geplaatst, al naargelang de positie van het karakter op het doek. Erg veel verschil met mono-geluid is er niet, maar het geeft nét iets meer een ruimtelijk effect. Het grootste gedeelte van het geluid concentreert zich op de centerspeaker. Het meeste effect is nog hoorbaar op de muziek, die mooi stereo klinkt. Ruis is nauwelijks tot niet aanwezig en de dialogen zijn over het algemeen goed verstaanbaar, maar klinken wat dun en schel. Lage tonen zijn nauwelijks aanwezig. Dit heeft alles te maken met het frequentiebereik van de toenmalige geluidsregistraties. Toch zijn er ook een paar dialogen vrij off-mic, waardoor die moeilijker te verstaan zijn. Dit geeft wel aan dat er gebruik is gemaakt van het setgeluid en dat er niet of nauwelijks is nagesynchroniseerd (iets wat men toentertijd sowieso veel minder deed dan tegenwoordig). Een enkele keer kan de geluidsband het volume niet aan en klinkt het overstuurd. Het betreft hier echter hele korte momenten (woorden) en vallen nauwelijks op. Gezien de leeftijd is dit nog een prima geluidstrack, al heeft ‘ie last van een paar technische gebreken.

Extra's

De DVD bevat slechts een statisch menuscherm in 2.35:1 beeldformaat. Er zit geen achtergrondgeluid bij. De enige extra’s zijn de bioscooptrailer van de film en vier “also available” trailers.

Bioscooptrailer (2½ min)
De trailer van de film. Met niet alleen fragmenten uit de film, maar ook foto’s van de regisseur. Een voice-over vertelt bijzonderheden over de film. In 1.85:1 beeldformaat en DD2.0 mono geluid. De trailer is Nederlands ondertiteld.

Conclusie

De vrienden Perry en Dick krijgen een tip dat er zich in het huis van de familie Clutter een kluis met $10,000.- bevindt. Dit blijkt echter niet zo te zijn en met een geringe buit vertrekken de twee weer. De volgende ochtend wordt de gehele familie Clutter vermoord gevonden in hun huis. Aan inspecteur Dewey de opdracht om de moordenaars te vinden en te zorgen dat ze nooit meer vrij rond mogen lopen.
In Cold Blood is gebaseerd op het gelijknamige boek van Truman Capote. De aandacht ligt hoofdzakelijk bij de twee misdadigers. Hoe kwamen zij tot deze roofoverval? De film is meer een psychologisch drama dan een misdaadfilm. Het goed uitgewerkte verhaal toont zich als een documentaire, met veel gevoel voor authenticiteit. De beeldkwaliteit is behoorlijk goed, het geluid heeft wat last van technische gebreken, maar is nog steeds voldoende. Behalve een aantal trailers bevat de DVD geen extra’s. Deze film is zowel als 1 disc versie verkrijgbaar, als ook in combinatie met de film Capote in één box.

Laatste reacties

Swanski  |  08-03-2007

Dat vindt ik wel een laag cijfer Swanski. Ik zou zelf minstens een 8 geven. Is het ook wel een beetje, maar ik miste wat kijkplezier op sommige momenten en h...
Lees meer >

Richard B.  |  07-03-2007

Dat vindt ik wel een laag cijfer Swanski. Ik zou zelf minstens een 8 geven.
Lees meer >

Swanski  |  07-03-2007

In Cold Blood (1967) / Richard Brooks Verfilming van een boek van schrijver Truman Capote waar onlangs nog een film over is gemaakt. Dit verhaal draait om twee...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  21-12-2006

De verfilming van Truman Capote's bestseller. De film is in zwart/wit en over het algemeen erg donker. Dat zet gelijk al de (juiste) toon voor dit waargebeurde ...
Lees meer >

Richard B.  |  18-11-2006

Echt een hele goeie film dit. Ze hadden het boek waarschijnlijk niet beter kunnen verfilmen. Of er echt in het huis van de moord gefilmd is is trouwens niet ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.