Oorlog in Woord en Beeld: Deel 13 - Terrorisme: Ideologische Oorlogsvoering

Recensent:
Marcel den Haan
20-10-2006

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Oorlog in Woord en Beeld: Deel 13 - Terrorisme: Ideologische Oorlogsvoering (DVD)
Samenvatting

Terrorisme, een woord dat onderhand bij iedereen bekend is. Het fenomeen bestaat al vele jaren, maar de laatste jaren hebben wij er in Nederland zelf ook mee te maken en dan het religieus terrorisme. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 staat deze vorm van terrorisme het meest in de belangstelling en deze aanslagen toonde aan dat een grootmacht als Amerika ook weinig kan doen tegen deze vorm van oorlog. Terrorisme is echter al jaren oud en al honderden jaren geleden doken er organisaties op die onder deze noemer gerangschikt kunnen noemen. In de jaren 60 en 70 was het kapen van vliegtuigen populair en ook het gijzelen van grote groepen mensen. Eén ding hebben al deze mensen en organisaties gemeen en dat is dat ze zich willen afzetten tegen een regime of andere geloofsovertuiging dan hun eigen. Het inboezemen van angst is iets waar het terrorisme op draait en helaas zijn de terroristen hier vaak ook succesvol mee.

Commentaar

Het dertiende deel van Oorlog in Woord en Beeld behandelt een onderwerp dat voor ons het meest actueel genoemd kan worden. Elke dag nog worden we geconfronteerd met mensen en organisaties als Osama Bin Laden, Al Qaida, ETA en de IRA. De documentaires op de DVD richten zich voornamelijk op het moslim terrorisme en zaken als de strijd in Spanje voor een onafhankelijk Baskenland komen niet aan de orde. Het boekwerk dat bijgeleverd wordt gaat veel dieper in op het onderwerp in zijn totaliteit en hier kunnen we lezen hoe het terrorisme is ontstaan en welke ontwikkeling het heeft doorgemaakt. Hier is ook te lezen over mensen en zaken als Carlos de Jakhals, de ETA en de IRA, de Rote Armee Fraktion (RAF) en uiteraard ook Al Qaida, Osama Bin Laden en de aanslagen van 11 september in Amerika, 12 oktober 2002 in Bali en 11 maart 2004 in Madrid. Ook wordt er kort ingegaan op cyber terrorisme, een vorm van terrorisme die zich afspeelt op het internet.
Op de DVD zijn drie documentaires te vinden en de eerste hiervan gaat uitsluitend over de aanslagen van 11 september 2001 in Amerika. Gedurende 61 minuten krijgen we te zien wat er die dag gebeurde en hoe de mensen aanwezig of getuige van de aanslagen dit ervaren hebben. Veel beelden zijn er te zien van de dag zelf en de totale paniek die er heerste bij mensen in New York. De meeste bizarre verhalen doen de ronde en eigenlijk maken de mensen elkaar helemaal gek door allerlei spookverhalen te vertellen. De tweede documentaire is een biografie van de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor 11 september, Osama Bin Laden. Hier is te zien hoe hij van rijkeluiszoon in Saoedi-Arabië uitgroeide tot de bekendste en meest gezochte terrorist aller tijden. De derde en laatste documentaire op de DVD behandelt het cyber terrorisme. Deze vorm van terrorisme richt zich op het via internet ontwrichten van de wereldeconomie en ook gebruiken terroristen het internet om hun ideeën te verspreiden en verslag te doen van aanslagen en ontvoeringen waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Het beste voorbeeld hiervan zijn de vele onthoofdingen die uitgevoerd werden in Irak en waarvan een video steevast opdook op het internet.
Het dertiende deel uit de serie is dus akelig actueel en daarom ook minder leuk om naar te kijken. Het feit dat de strijd dat het terrorisme nog in volle gang is, zorgt er toch voor dat je als kijker minder objectief naar het geheel kunt kijken en puur op de feiten kunt richten. Gevoel en emotie gaan een rol spelen en dan zijn iemands ideeën en beweegredenen ineens veel minder interessant. Toch blijft deze serie erg leuk en interessant om te verzamelen en vullen de DVD en het boekje elkaar weer goed aan. In eerste instantie zou dit deel het laatste uit de reeks zijn maar achter in het boekje is te lezen dat de serie uitgebreid zal worden met nog eens zes delen.

Filmspecs

Regisseur

Diversen

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 151 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664030295

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alle documentaires op de DVD hebben een 1.33:1 beeld en de beelden bestaan vooral uit televisiebeelden en enkele recent opgenomen interviews met experts. De interviews zien er beter uit dan de televisiebeelden die doorgaans uit archiefmateriaal bestaan. Het beeld is hier wat minder scherp dan bij de interviews en het beeld oogt wat soft. De kleuren zijn van beide onderdelen redelijk goed te noemen, ook hier weer een verschil tussen de recente interviews en de archiefbeelden. Filmgrain is aanwezig in vrijwel alle documentaires en de archiefbeelden bevatten hier en daar wat beschadigingen. Een beeldkwaliteit die voor een uitgave zoals deze nog altijd voldoet.
De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid bij de documentaires wordt verzorgd door een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) in de originele Engelse taal. De tracks doen wat ze moeten doen en dat is geluid geven bij de beelden op het scherm. Veel meer valt hier eigenlijk niet over te vertellen, omdat enerzijds de 2.0 track zo hun beperkingen hebben en anderzijds het geluid voornamelijk uit dialoog bestaat. Het geluid klinkt wel mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig. Voor een uitgave zoals deze voldoende en meer hoeft ook eigenlijk niet.

Extra's

De menu\'s worden weergegeven in het formaat 1.33:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Er zijn geen extra\'s aanwezig op de DVD.

Conclusie

Deel 13 uit de serie gaat over het terrorisme, een onderwerp dat vandaag de dag erg actueel genoemd kan worden. De documentaires gaan over 11 september, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor deze aanslagen, Osama Bin Laden en het cyber terrorisme. Zoals altijd zijn de documentaires van goede kwaliteit, maar deze keer toch minder leuk om naar te kijken door het actuele onderwerp. Het bijgeleverde boekje gaat dieper in op het onderwerp en hier worden ook andere vormen van terrorisme en organisaties belicht. Beeld en geluid van de DVD zijn voldoende voor een uitgave zoals deze, extra\'s zijn niet aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door House of Knowledge.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.