Baantjer - Seizoen 9

Recensent:
Arnold van Oostrum
19-10-2006

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Baantjer - Seizoen 9 (DVD)
Samenvatting

Sinds oktober 1995 heeft de televisieserie Baantjer er al elf seizoenen op zitten. Elk aflevering trekt wekelijks ruim 2 miljoen kijkers, waarbij het weinig uitmaakt of dit nu een nieuwe aflevering betreft of een herhaling. Daarmee staat de serie al ruim 11 jaar in de top 10 van best bekeken programma’s in Nederland.

Deze succesvolle politieserie dankt zijn naam aan de schrijver van de misdaadverhalen, Albert Cornelis ‘Appie’ Baantjer. Alhoewel Baantjer de verschillende afleveringen niet schrijft, de serie maakt gebruik van de karakters van de gelijknamige boekenserie van Baantjer. Baantjer heeft ruim 60 boeken geschreven waarin de hoofdpersoon de oudere Amsterdamse rechercheur De Cock… met “ceeooceekaa”, is. In de televisieserie wordt de rol van Jurriaan De Cock op zeer fraaie wijze gespeeld door Piet Romer. De Cock onderzoekt elke week samen met zijn jongere partner Dick Vledder (gespeeld door Victor Reinier) en de collega’s Ab Keizer (Martin Schwab) en Vera Prins (Marian Mulder) een gepleegde moord. Patholoog anatoom Dr. Den Koninghe geeft hen daarbij aanwijzingen over doodsoorzaak, waarbij het team verder zoekt naar sporen, bewijzen, daders en motieven. De dader ligt niet altijd voor de hand, maar een borrel in het café van Lowietje (per seizoen een andere acteur) gelegen in de Amsterdamse rosse buurt, wil nog wel eens helpen het denkwerk te stimuleren. Uiteraard wordt De Cock in zijn onderzoek altijd ‘gesteund’ en aangespoord door zijn superieur, commissaris Buitendam (Serge-Henri Valcke). Een gesprek met Buitendam eindigt altijd met de bekende woorden “eruit De Cock” op.

Het negende seizoen werd op televisie voor het eerst in najaar 2003 uitgezonden. Dit seizoen bestaat uit 13 afleveringen. Alleen zijn de laatste vier afleveringen van dit seizoen op televisie pas in het tiende seizoen in najaar 2004 uitgezonden. In deze DVD box dus alle dertien afleveringen van dit seizoen compleet. Een kort overzicht:

Aflevering 9.1 “De Cock en de moord buiten schooltijd”
De mooie Yvonne Bloem (Frédérique Huydts) wordt dood gevonden in haar woonboot. Het spoor leidt naar het Amsterdams Lyceum waar De Cock en Vledder ontdekken dat niet iedereen blij was met de populaire Franse lerares.

Aflevering 9.2 “De Cock en de moord op het wrede lot”
Als in een eenvoudig straatje in Amsterdam de hoofdprijs van de Postcode Loterij valt, raken de onderlinge verhoudingen danig verstoord. De grote winnaar Jack van Vegten (Dennis Overeem) wordt dood aangetroffen in zijn nieuwe huis. Was het wel zelfmoord?

Aflevering 9.3 “De Cock en de moord op de afgeschreven dode”
Een criminele junk wordt dood gevonden onderaan een flat. De Cock denkt aan moord, maar loopt tegen de onverschilligheid aan van familie en vrienden.

Aflevering 9.4 “De Cock en de moord op de diva”
De beroemde operazangeres Lisa Bregonje (Marjolein Touw) wordt tijdens de repetities in het Muziektheater vermoord. De Cock en Vledder maken kennis met een wereld waarin veel geld omgaat en de weg naar roem en succes niet gemakkelijk is.

Aflevering 9.5 “De Cock en de moord op Elvis”
Tijdens een wedstrijd treden tientallen Elvis look-a-likes op. Een van hen, Johnny Black (Huub van der Lubbe), wordt dood aangetroffen in zijn kleedkamer. De Cock krijgt een beetje hulp van The King zelf.

Aflevering 9.6 “De Cock en de moord met een swing”
Op een chique golfclub wordt voorzitter Georges van Baaren (Derek de Lint) vermoord aangetroffen. Bij het onderzoek blijkt dat de familie de schone schijn hooghoudt om de uitspattingen van Georges te verdoezelen.

Aflevering 9.7 “De Cock en de moord op de clown”
In de honderdste aflevering (de TV-film meegerekend), die op 7 november 2003 werd uitgezonden, wordt de clown Grimaldo (Joke Bruijs) dood gevonden in het circus. Directeur Kramsky (Edwin Alofs) lijkt een motief te hebben, evenals de aanbidder van de clown.

Aflevering 9.8 “De Cock en de moord op het water”
Terwijl De Cock en Vledder op de kade een dode Joegoslaaf uit het water vissen, vaart Buitendam voorbij in een rondvaartboot. De Cock krijgt er nog een zaak bij als de kapitein van de rondvaartboot vermoord wordt.

Aflevering 9.9 “De Cock en de moord onder ogen”
Een doofstomme vrouw die voor de marathon aan het trainen is, ziet dat iemand wordt doodgeschoten. Door haar getuigenis lijkt de zaak snel opgelost te zijn. Tot ergernis van Buitendam zet De Cock het onderzoek toch voort.

Aflevering 9.10 “De Cock en de moord op afstand”
Sandra (Maike Meijer), een vriendin van Vledder, krijgt de schrik van haar leven wanneer ze midden in de nacht door haar telescoop kijkt en ziet hoe iemand in de flat tegenover haar wordt neergestoken. Vledder neemt haar verhaal niet erg serieus, totdat …

Aflevering 9.11 “De Cock en de moord op de schrijver”
De bekende detectiveschrijver Harry Schrijver (Henk Spaan) wordt in zijn huis dood aangetroffen. De dader lijkt een inbreker, maar waarom is er dan niets verdwenen. De Cock wordt telkens op het verkeerde been gezet.

Aflevering 9.12 “De Cock en de moord op de zigeuner”
Tijdens zijn vrijgezellenfeest wordt de flamboyante zigeuner Istvan Serbani (Bas Hoeflaak) vermoord. Volgens de bewoners van het woonwagenkamp is de rijke familie van de bruid hier schuld aan. Maar daar is De Cock natuurlijk niet direct van overtuigd.

Aflevering 9.13 “De Cock en de gemaskerde moord”
Tijdens een nachtelijk partijtje schermen sterft Waldemar Kant (Genio De Groot), doordat het floret van zijn tegenstander afbreekt. Volgens een talentvolle jonge schermer is er geen opzet in het spel, wat ook de gedachte van commissaris Buitendam is. Tot zijn ergernis wil De Cock het onderzoek toch voortzetten.

Commentaar

De ongeveer 45 minuten durende aflevering van Baantjer kent al twaalf seizoenen lang nagenoeg dezelfde opzet. Elke aflevering start met de ontdekking van een lijk, op televisie afgewisseld met een reclameblok, waarbij De Cock en zijn team zich vastbijten in het onderzoek. Vast ingrediënten hierbij zijn een verhelderend bezoek aan het café van Lowietje, een ‘er uit De Cock’ onderhoud met commissaris Buitendam en afsluitende borrel bij De Cock thuis. Vaste ingrediënten is ook de cast van de serie. Piet Romer speelt nog steeds op fraaie wijze de oudere rechercheur De Cock, die met jaren ervaring en licht voorover gebogen lopend in zijn lichtgrijze lange regenjas de moorden oplost. Ook tot de vaste cast behoren Victor Reinier als de impulsieve Vledder, Martin Schwab als Albert ‘Appie’ Keizer, Serge-Henri Valcke als commissaris Buitendam en Hans Karsenbarg als patholoog dr. De Koninghe. Sinds het vijfde seizoen speelt Wimie Wilhelm wachtcommandant Els Peeters. Een nieuw personage dit seizoen is rechercheur Iris de Graaf, gespeeld door Kirsten van Dissel. Zij is ter vervanging van rechercheur Prins. Haar introductie is in aflevering 9.3 “De Cock en de moord op de afgeschreven dode”. De rol van Lowietje wordt sinds seizoen zeven gespeeld door Piet Kamerman. Vanaf de start van de serie is ervoor gekozen om de vele gastrollen van verdachten, dader en slachtoffer veelal door bekende Nederlandse acteurs te laten spelen.

In de bekende vormgegeven 3-DVD digipack heeft Disky het negende seizoen van Baantjer op DVD uitgebracht. Sinds het zevende seizoen is de serie op DVD nu ook voorzien van een optionele Nederlandse ondertiteling, speciaal voor doven en slechthorenden. Alleen de gesproken teksten zijn trouwens van ondertiteling voorzien, een beschrijving van andere geluiden heeft men niet in de ondertiteling opgenomen. De 13 aflevering van elk ongeveer 47 minuten zijn weer voor goed voor dertien moordgevallen, die rechercheur Jurriaan De Cock en zijn team moeten oplossen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: TV
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 371 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Disky
EAN: 8711539036911

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afleveringen van Baantjer worden op 16 mm film gefilmd. Alle afleveringen hebben een fullframe beeldformaat van 1.33:1. Het beeld van deze serie ook bijzonder goed. Het beeld ziet er kleurrijk en goed verzadigd uit. Het contrast van het beeld is prima. De scherpte van het beeld is ook goed, waarbij het beeld ook goed gedetailleerd is. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. Filmgrain is in lichte mate te zien, maar dit past ook goed bij het filmische karakter van de serie. In vergelijking met de uitzendingen op televisie oogt het beeld op deze DVD’s stukken beter.
De tien afleveringen zijn verspreid over 3 DVD’s. De afleveringen zijn elk onverdeeld in 8 chapterstops. Per DVD is een optie om alle afleveringen aaneengesloten te bekijken. Optioneel is een Nederlandse ondertiteling aanwezig voor doven en slechthorenden.

Geluidskwaliteit

De serie is op televisie met stereogeluid uitgezonden. De soundtrack op DVD is een Dolby Digital 2.0 soundtrack (bitrate 224 kb/s). De soundtrack heeft een ruimtelijk geluidsbeeld, waarbij het zeker aan te bevelen is om de Dolby ProLogic IIx decodering in te schakelen. Dan krijg je een goed klinkende surround soundtrack, waarbij de surround zowel ruimtelijkheid aan de muziek geven maar ook de omgevingsgeluiden weergeven. De ondertussen zo herkenbare begintune van de serie heeft een mooi ruimtelijk stereobeeld. Detaillering van de soundtrack is zeer goed. Hierbij valt ook het verschil op met de televisie-uitzendingen, waarbij de DVD een veel gedetailleerder geluidsbeeld heeft. In de soundtrack is een voldoende laag aanwezig. Dialogen zijn altijd goed te volgen en komen dankzij de DPL-IIx decodering netjes uit de centerspeaker.

Extra's

Elke DVD heeft één statisch menuscherm met achtergrond geluid voor het selecteren van de afleveringen en het optioneel activeren van de ondertiteling. Er zijn geen extra’s aanwezig.

Conclusie

In het negende seizoen van Baantjer moeten de Amsterdams rechercheur De Cock - met “ceeooceekaa” – en zijn jongere partner Vledder samen met de collega’s Ab Keizer en Iris de Graaf en patholoog anatoom Den Koninghe weer dertien moordgevallen onderzoeken en oplossen. Dit seizoen is door RTL4 in het najaar van 2003 voor het eerst uitgezonden. De laatste vier afleveringen van dit seizoen zijn op televisie pas in het tiende seizoen in najaar 2004 uitgezonden. Disky heeft ook dit seizoen weer uitgebracht in de bekende digipack verpakking, waarbij de dertien afleveringen zijn verdeeld over drie DVD’s. Het beeld is standaard 1.33:1 en is ook nu weer van zeer goede kwaliteit. Het geluid is een goed klinkende Dolby Digital 2.0 stereo track. Extra’s zijn niet aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Disky.

Lees meer

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  30-10-2006

Beetje matig dat 't nog steeds niet verder strekt dan een 2.0. geluidstrack. Ik zit geen TV te kijken, ik heb een 5.1. installatie staan. :evil: :twisted: Ma...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  19-10-2006

Leuk seizoen dit, misschien toch maar een keertje kopen!
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  19-10-2006

De laaste 4 afleveringen zijn van S10 dacht ik. Aflevering 1,2,4 en 5. Althans hoe de afleveringen zijn uitgezonden op Rtl 4. En dit staat in de recensie, h...
Lees meer >

Quido  |  19-10-2006

Las laatst dat men eigenlijk De Gooyer wilde in de rol van De Cock, maar deze kon niet omdat hij net was begonnen met de opnames voor In Voor en Tegenspoed. Zij...
Lees meer >

pietdvd  |  19-10-2006

De laaste 4 afleveringen zijn van S10 dacht ik. Aflevering 1,2,4 en 5. Althans hoe de afleveringen zijn uitgezonden op Rtl 4.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.