16 Blocks (SE)

Recensent:
Marcel den Haan
17-10-2006

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

16 Blocks (SE) (DVD)
Samenvatting

Jack Mosley (Bruce Willis) is werkzaam bij de politie van New York. Hij is al wat op leeftijd en heeft tevens aan alcoholprobleem. Hij ziet het allemaal niet meer zo zitten en loopt wat versuft door het leven. Aan het einde van de dag krijgt hij van zijn baas ineens een klusje waar hij helemaal niet blij mee is. Hij moet een getuige van het bureau naar de rechtbank brengen, zestien straten verderop. Een simpele klus denkt hij en hij gaat dan ook op pad. Onderweg stopt Jack bij een drankwinkel om wat alcohol in te slaan. Dan wordt zijn auto en de getuige erin beschoten door twee mannen. Jack weet de één van de mannen buiten gevecht te stellen en gaat samen met zijn gevangene, Eddie (Mos Def), op de vlucht voor de andere schutter. Hij verstopt zich in een café waar hij vaak komt en roept de hulp in van zijn collega\'s. Zijn collega\'s waaronder zijn voormalige partner Frank Nugent (David Morse) zijn snel ter plaatse en stellen voor de getuige over te nemen. Jack vertrouwt het echter niet en terecht want zijn collega\'s zien Eddie het liefst dood aangezien hij moet getuigen tegen hen. Jack slaat op de vlucht met Eddie en samen proberen ze de rechtbank te bereiken.

Commentaar

Richard Donner is een regisseur en producent met een behoorlijke staat van dienst. 16 Blocks is één van zijn laatste projecten na klassiekers als de Lethal Weapon trilogie en de eerste Superman film. Met deze film levert hij een aardige actiethriller die echter niet de status zal bereiken als de voorgaande films. Echt erg is dit ook niet want 16 Blocks is gewoon een aardige en redelijk onderhoudende prent zonder al te veel fratsen. Meer pretendeert de film ook niet te zijn en is slechts bedoeld om te vermaken. Het redelijk simpele plot is aardig spannend en de achtervolging van de agenten op hun collega en de getuige is waar het verhaal om draait en waar de film zijn kracht vandaan haalt. Ook zijn er enkele korte actiescènes te zien maar die bestaan voornamelijk uit het lossen van wat enkele schoten over en weer. Er wordt verder nog geprobeerd enige diepgang te creëren door een band te laten ontstaan tussen de twee mannen die achterna gezeten worden en de manier waarop hun relatie zich ontwikkelt. Dit leidt echter nooit af van de rest van het verhaal en verder maakt het de karakters alleen maar sympathieker.
De hoofdrol wordt gespeeld door een andere oudgediende en wel Bruce Willis. Deze acteur behoeft natuurlijk geen verdere introductie en vrijwel iedereen heeft wel eens een film gezien met hem in de hoofdrol. Wat wil je ook met 69 films op je naam en klassiekers als de Die Hard films, Pulp Fiction, 12 Monkeys, Sin City en The Sixth Sense. Willis heeft al vaak een agent mogen spelen maar hier zet hij toch een geheel andere rol neer en het tegenovergestelde van zijn karakter John McClane uit de Die Hard trilogie. De agent die hij hier gestalte geeft is te zwaar, drinkt teveel en geeft niks om zijn leven. Een uitgeblust persoon waarin we Willis amper herkennen aan het begin van het verhaal. De andere hoofdrol wordt gespeeld door rapper Mos Def die langzaam maar zeker een naam voor zichzelf begint te maken in Hollywood. Zijn rol is hier in het begin vrij irritant met een raar stemmetje en zijn constante spraakwaterval. Gek genoeg werkt het nog ook en de irritatie die Bruce Willis voelt in het begin, voel je als kijker ook. Gaandeweg wordt zijn karakter wat beter te verdragen en zelfs nog leuk ook. De rol van één van de corrupte agenten en eigenlijk de leider van de groep wordt gespeeld door David Morse en hij zet een koele en berekende man neer waaraan je kan zien dat hij nergens voor terugdeinst, zelfs niet het neerschieten van zijn voormalige partner.
Al deze dingen zorgen ervoor dat je als kijker genoeg lol kan beleven aan deze film. Het verhaal is te standaard om echt te blijven hangen maar voor anderhalf uur kijkvermaak zonder al te veel na te denken voldoet het prima.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 97 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664037522

Extra's

  • Trailer
  • Behind the Scenes
  • Photo Gallery
  • Alternate ending
  • Liner Notes
  • Also or Soon Available
  • Film Clips
  • Interviews: Cast & Crew

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

16 Blocks was in de bioscoop te zien met een 2.35:1 beeldformaat, maar wij moeten het doen met een anamorf beeld van 1.78:1. Het betreft hier een open matte transfer waar je links en rechts wat beeld moet missen en boven en onder wat beeld erbij krijgt. Wederom dus een uitgave van Dutch Filmworks waarbij wordt afgeweken van het originele formaat. Zie screenshot 1 en 2 voor een vergelijking tussen de verschillende formaten.
De kwaliteit van het beeld is verder uitstekend te noemen. Het beeld is haarscherp en bevat veel detail. De kleuren komen wat koud over maar zijn met opzet bewerkt om een bepaalde sfeer op te roepen. Echt felle kleuren zal je dan ook niet tegenkomen in deze film. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zien er verder erg goed uit. Edge enhancement is soms zichtbaar maar in storende hoeveelheid en heel soms is er wat lichte beeldruis aanwezig. Verder zijn er geen artefacten te bekennen. Een uitstekende beeldkwaliteit, alleen jammer van de aangepast transfer.
De film is verdeeld in 18 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De film is te bekijken met twee geluidssporen en wel een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) of een DTS 5.1 track (754 kb/s), beiden in de originele Engelse taal. De achterkanalen worden gebruikt tijdens de actiescènes waarbij de actie van alle kanten lijkt te komen. Ook tijdens de scènes op straat is hier wat geluid te horen en hoor je overal om je heen auto\'s en publiek. De dialogen komen netjes uit het middenkanaal en zijn goed te volgen. Alleen Mos Def is wat moeilijk te verstaan maar dit komt vooral door zijn irritante hoge stemmetje. De voorkanalen laten de soms aanwezige muziek en overige geluiden horen en hier is een mooi breed stereogeluid te horen. Het LFE kanaal is actief tijdens de actiescènes en wordt gebruikt om het geheel wat meer impact te laten hebben. De twee tracks klinken allebei erg goed, maar de DTS track krijgt toch licht de voorkeur. Hier is wat meer detail hoorbaar en klinkt het laag wat beter gedoseerd.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Deze Special Edition uitgave bestaat uit twee schijven waarbij de meeste extra\'s op schijf 2 te vinden zijn.

Disc 1

Alternate Ending (11 min.)
Een ander einde van de film en één die nogal verschilt van die in de film, laten we zeggen wat minder vrolijk. Dit einde duurt overigens maar 4 minuten maar aangezien de gehele aftiteling ook nog voorbij komt kom je al snel aan de 11 minuten.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Also Or Soon Available
Drie trailers van andere Dutch Filmworks uitgaven. Bij het opstarten van de schijf komen deze trailers ook voorbij. Het gaat om trailers van Tristan & Isolde, Slither en Man About Town.

Disc 2

Liner Notes
Acht tekstschermen waarin wat te lezen is over de totstandkoming van de film.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en er is geen geluid aanwezig.

Trailer (2 min.)
Een trailer van de film. Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Film Clips (6 min.)
Deze extra hebben we al eens eerder gezien op uitgaven van Dutch Filmworks en dat betekent weer enkele scènes uit de film, in dit geval vijf, die weer in zijn geheel te bekijken zijn met slechter beeld en geluid. De scènes hebben hier echter wel het originele beeldformaat, alleen letterboxed. Het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Photo Gallery
Tien afbeeldingen die rechtstreeks uit de film komen. Het beeld is 1.78:1 anamorf en er is geen geluid aanwezig.

Interviews: Cast & Crew (15 min.)
Negen leden van de cast en crew reageren kort op enkele vragen die wij niet te horen krijgen. De interviews duren verder ook erg kort.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Behind The Scenes (20 min.)
Beelden van achter de schermen tijdens de opnames van de film. Er wordt geen uitleg gegeven of iets dergelijks en als kijker je gewoon mee over de schouder van de cameraman. Leuk om te zien hoe het er aan toegaat op zo\'n filmset.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Also Or Soon Available
Vijf trailers van andere Dutch Filmworks uitgaven. Het gaat om trailers van Dead Fish, Lord of War, Two for the Money, Chaos en Running Scared.

Conclusie

Jack Mosley is een uitgebluste agent met een alcoholprobleem die werkt bij de politie van New York. Op een dag moet hij een getuige naar de rechtbank brengen, een simpel klusje denkt hij. Dit is echter niet het geval aangezien hij en de getuige al snel aangevallen worden door twee mannen. Wanneer blijkt dat de getuige moest getuigen tegen enkele corrupte agenten zijn de rapen gaar en moet Jack er alles aan doen om de getuige heelhuids bij de rechtbank te krijgen. 16 Blocks is een redelijk vermakelijke actiethriller van Richard Donner. Het verhaal is spannend genoeg voor anderhalf uur kijkplezier maar echt blijven hangen zal het allemaal niet. De film profiteert verder van enkele sterke optredens van de cast. De beeldkwaliteit is uitstekend te noemen, maar de transfer heeft het verkeerde beeldformaat. Het geluid is ook dik in orde en er zijn enkele extra\'s aanwezig die helaas weinig toevoegen.

Laatste reacties

Hugo R  |  27-12-2007

Aardige film, maar had toch wel heel vaak het gevoel dat ik het allemaal al eerder en beter heb gezien. En die Mos Def (en vooral die stem) vond ik echt heel ir...
Lees meer >

Peter Rietveld  |  01-11-2006

Goede film voor als je een avondje niets te doen hebt! Zal nooit een klassieker worden, maar is wel goed vermakelijk!
Lees meer >

Hayko de Boer  |  31-10-2006

Goede film. Precies wat ik op wil zetten op een familie-avondje film. Natuurlijk is dit concept al vele malen gepasseerd, maar de film houdt zich goed staand...
Lees meer >

mjlfadriaans  |  31-10-2006

Was een leuke film om een keer te zien, maar voor mij niet meer dan dat. Te simpel en ik kan niet zeggen dat ik echt op momenten verrast werd.
Lees meer >

Jeroen D  |  29-10-2006

Leuke film. Niet wereldschokkend maar je word 90 minuten goed vermaakt. Mos Def vond ik juist erg leuk.......hij speelde ook goed vond ik. Henk, dat ie in de ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  24-10-2006

Ik hoop dat je die conclusie alleen op basis van deze film trekt want hij speelde erg goed in Something the Lord Made en in The woodsman. Ik denk dat we nog ...
Lees meer >

SuperDre  |  18-10-2006

Hmm, ik vond juist dat die Mos Def redelijk goed speelde, zeker voor wat ik van hem verwacht had. Laat ik het zo zeggen, als ik een film zie liggen met hem in d...
Lees meer >

ReRichard  |  18-10-2006

Ik hoop dat je die conclusie alleen op basis van deze film trekt want hij speelde erg goed in Something the Lord Made en in The woodsman. Ik denk dat we nog ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  18-10-2006

Mos Def, irritante man op het filmdoek. Qua voorkomen en qua stem. Missschien een getalenteerde rapper, maar absoluut geen acteur. :cry: :cry:
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  18-10-2006

Een aardig tussendoor filmpje wat leuk begint maar daarna verzand in een 13 in een dozijn aktie filmpje. Willis is gewoon goed gecast voor dit soort filmrollen ...
Lees meer >

Azazel  |  18-10-2006

Gewoon de regio 1 of de regio 3 kopen, die hebben wel het juiste a.r. Zouden er medewerkers zijn van DFW die deze besprekingen lezen?
Lees meer >

SuperDre  |  18-10-2006

Zoooh, 8 reacties inmiddels en ik krijg gelukkig al een goede indruk van de inhoud van deze film 16 Blocks :roll: :wink: Maakt mij niet zoveel uit hoor maa...
Lees meer >

SuperDre  |  18-10-2006

Nogmaals, in dit geval is sprake van een open matte waardoor meer beeld zichtbaar is. Tja, dan kun je zeggen dat veel 4:3 transfers ook goed zijn, want heel ...
Lees meer >

Martin Z.  |  18-10-2006

Zoooh, 8 reacties inmiddels en ik krijg gelukkig al een goede indruk van de inhoud van deze film 16 Blocks :roll: :wink: Maakt mij niet zoveel uit hoor maa...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  18-10-2006

T.a.v. 16 Blocks, hier is sprake van een open matte versie. Als je de beide screenshots goed bekijkt dan zie dat er geen beeld mist, maar is boven en onder juis...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 89
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.