Syriana

Recensent:
Marcel den Haan
28-09-2006

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Syriana (DVD)
Samenvatting

Veel olie betekent veel geld. Heel veel geld. Een eenvoudige vergelijking die een complex netwerk van corruptie ontketent, van Houston via Washington tot het Midden-Oosten, een aaneensluiting van dood en bedrog, van zet en tegenzet, waarin industriëlen prinsen, spionnen, politici, petroleumarbeiders en terroristen in verstrikt raken. Syriana is een film die op je gedachten en emoties inhakt met veel pertinente vragen: wat is de prijs van olie? Wat mag het kosten? Wie bepaalt de prijs? Wie betaalt de prijs? Het antwoord is schokkend en ontluisterend.

Commentaar

De bovenstaande tekst is een gedeelte van de tekst die achter op de hoes van Syriana te vinden is. Zelf proberen een uitleg te geven over het verhaal van deze film is een haast onmogelijke taak en zelfs na het lezen van de bovenstaande tekst weet je eigenlijk nog niet waar de film nou eigenlijk over gaat. We zijn hiermee ook gelijk bij het grootste probleem van Syriana aangekomen. De film is ingewikkeld en moeilijk te volgen en voor velen zelfs té ingewikkeld. De film begint vrij rommelig waarbij er regelmatig van locatie naar locatie gesprongen wordt. De karakters worden nauwelijks geïntroduceerd en hun acties zelden uitgelegd. Al snel denk je als kijker, waar zit ik nou eigenlijk naar te kijken en waar gaat dit heen? Uiteraard probeer je hiermee je geduld te bewaren en waarschijnlijk valt alles van zelf op zijn plaats, althans dat denk je. Helaas is dit niet echt het geval. De film is geregisseerd door Stephen Gaghan en hij tekende ook voor het script. Gaghan schreef eerder het script voor Traffic en de twee films vertonen zeker overeenkomsten. Zo bestaat Syriana ook uit verschillende verhaallijnen en was het in Traffic drugs, in Syriana krijgen we te zien hoe olie de levens van verschillende personen beïnvloedt Eigenlijk zijn maar twee verhaallijnen echt interessant te noemen, namelijk die waarin we het karakter van George Clooney en Matt Damon volgen. Ondanks de minpunten werd de film toch vrij goed ontvangen, maar misschien durven veel mensen er niet voor uit te komen dat zij de film te ingewikkeld vinden en er feitelijk niks van snappen. Niets is namelijk erger dan dom overkomen en toegeven dat je Syriana te moeilijk vindt staat voor veel mensen gelijk hieraan. Uiteraard zullen er ook mensen zijn die de film gewoon goed vinden, ondanks het moeilijke en rommelige verhaal, maar ook zij kunnen niet ontkennen dat de film zeker baat gehad zou hebben bij een wat meer evenwichtiger verhaal. Verder is vrijwel de gehele prent geschoten met handheld camera\'s en beweegt het beeld constant. Dit kan wat afleiden van het geheel en soms wat op de zenuwen werken.
In de prent zijn veel bekende acteurs te zien en vrijwel allemaal zetten een uitstekende prestatie neer. George Clooney werd zelfs genomineerd voor een Oscar en hij mocht het felbegeerde beeldje ook nog eens mee naar huis nemen. Hij zet zeker een goede vertolking en vooral qua uiterlijk is Clooney haast onherkenbaar. Verder zien we namen als Matt Damon, Chris Cooper, Christopher Plummer en Jeffrey Wright voorbijkomen. Acteurs die hun strepen wel verdiend hebben over de jaren.
Syriana is dus een film waarvan je blijft denken, hier had meer ingezeten. Het verhaal is namelijk redelijk origineel en interessant te noemen maar helaas laat te uitwerking wat te wensen over. Misschien dat de prent meerdere kijkbeurten nodig heeft om beter te worden, maar dankzij het ingewikkelde verhaal heb je niet snel de behoefte om het allemaal nog eens door te moeten worstelen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 122 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932807721

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Theatrical trailer
  • A Conversation With George Clooney
  • Make A Change, Make A Difference

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat van 2.40:1. De kwaliteit van het beeld is uitstekend te noemen. De film bevat veel verschillende locaties en de makers hebben gretig gebruik gemaakt van de optie om elke locatie zijn eigen uiterlijk mee te geven. Zo verschillen de kleuren voor vrijwel elke locatie en de ene keer overheersen blauwe tinten en een andere keer bruine tinten. Alle kleuren worden natuurlijk weergegeven en bijvoorbeeld de huidtinten zien er uitstekend uit. Ook wat betreft contrast en filmgrain zijn er verschillen tussen de verschillende locaties. Zo schommelt het contrast van normaal tot hoog en zien we ene keer vrijwel geen filmgrain en de andere keer wat meer, allemaal om een bepaalde sfeer aan de scène mee te geven. De scherpte is ruimschoots voldoende gedurende de gehele film en ook zwartniveau en schaduwdetail zien er goed uit. Edge enhancement is vrij vaak zichtbaar, maar echt storend wordt het nergens. Verder zijn er geen artefacten aanwezig.
De film is verdeeld in 33 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 formaat (384 kb/s) op de DVD. Het geluid bestaat voornamelijk uit dialoog welke uitstekend te volgen is en netjes uit het middenkanaal komt. De achterkanalen worden voornamelijk gebruikt voor het weergeven van wat sfeergeluiden en een enkele keer tijdens de scènes met wat meer voor wat effecten. De muziek klinkt erg goed en komt zoals het hoort uit de voorkanalen. Het stereogeluid is hier mooi breed en het aanwezige laag zorgt ervoor dat het allemaal mooi vol en rijk aan detail klinkt. Het LFE kanaal laat weinig van zich horen, enerzijds dankzij de ruime hoeveelheid laag in de track zelf en anderzijds door het gebrek aan scènes waarin de subwoofer eens lekker van leer kan trekken. Er zijn enkele explosies te horen en hier ondersteunt het LFE kanaal het geheel goed met een mooi diep laag. Een prima track die sfeerverhogend werkt en goed past bij een film zoals deze.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

A Conversation With George Clooney (9 min.)
Een gesprek met acteur en producent van de film George Clooney waarin hij wat zaken uitlegt over de film en het verhaal erachter. De film is gebaseerd op een boek van ene Bob Bear en Clooney\'s personage is gebaseerd op zijn Bear zelf. Clooney vertelt dan ook over de ontmoetingen die hij had met deze Bear en wat hij hiervan vond. De beelden van Clooney worden afgewisseld met beelden van de opnames.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Make A Change, Make A Difference (11 min.)
De acteurs en makers van de film steken een soort ecologisch praatje af over de negatieve invloed van fossiele brandstoffen op de natuur en wat wij hier zelf aan kunnen doen. Greenpeace mag blij zijn met deze gratis reclame. Verder zijn er nog beelden uit de film te zien en van de opnames.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted Scenes
Drie scènes die de uiteindelijke film niet gehaald hebben. Ze zijn los van elkaar te bekijken of allemaal achter elkaar.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Theatrical Trailer (2 min.)
De bioscooptrailer van de film. Het beeld is 2.40:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Syriana is een film die gaat over olie en de invloed die deze brandstof heeft op de levens van een reeks verschillende personen. De film bestaat uit verschillende verhalen die naast elkaar lopen, maar helaas is het allemaal nodeloos ingewikkeld en moeilijk te volgen. Op meerdere momenten tijdens het kijken vraag je je als kijker af waar je nou eigenlijk naar aan het kijken bent en waar het allemaal heengaat. De betrokken cast bestaat uit enkele bekende namen en vrijwel allemaal zetten ze een goede prestatie neer. De DVD heeft een prima beeld en geluidskwaliteit, maar de aanwezige extra\'s zijn teleurstellend te noemen. Graag hadden we bijvoorbeeld een audiocommentaar gezien waarin de regisseur en schrijver van de film wat zaken had kunnen uitleggen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Kees Hoekerd  |  03-04-2008

Wat een onzin van Olivier weer. Of je nou wat hebt aan Marcel's recensie of niet...veel mensen laten zo de film wel liggen. Vind ik terecht! Het eerste uur is o...
Lees meer >

Jeroen D  |  02-10-2006

Traffic vind ik beter dan Syriana omdat de film overzichtelijker is. Is dan ook beter te volgen en het boeide me meer omdat het onderwerp me iets meer aanspreek...
Lees meer >

Coen P.  |  01-10-2006

Wat ik een absoluut minpunt van de film vind, is dat 1 a 2 verhaallijnen/karakters zonder problemen uit de film gesneden hadden kunnen worden. Dit had de film...
Lees meer >

Esteban  |  30-09-2006

Mogelijk hebben we hier zelfs te maken met het beste script van 2006. Dat lijkt me sterk aangezien het een film uit 2005 is :wink: Wanneer ik het heb over ...
Lees meer >

Troy  |  30-09-2006

Kijk, een recensie is méér dan zo maar een mening. Een recensent die serieus genomen wil worden beoordeelt een film op een ander niveau dan leuk/niet leuk. Een ...
Lees meer >

Zoolander  |  30-09-2006

Misschien voelde Marcel wel hetzelfde als jij nu zegt. Overigens is het een persoonlijke mening van Marcel,ik heb daar niks op tegen in een recensie,iedereen ka...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  30-09-2006

Als ik daar een recensie over zou moeten schrijven, dan heb ik een groot probleem.Misschien voelde Marcel wel hetzelfde als jij nu zegt. Overigens is het een pe...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  30-09-2006

Mogelijk hebben we hier zelfs te maken met het beste script van 2006. Dat lijkt me sterk aangezien het een film uit 2005 is :wink:
Lees meer >

Esteban  |  30-09-2006

Dat deze knappe film hier en daar werd afgeraden wegens ongelooflijk ingewikkeld, té slim voor z'n eigen goed verwonderd mij nog steeds. Sinds wanneer is dat in...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  30-09-2006

Dat is nou net het probleem hier af en toe. Een film is ingewikkeld. Vind je 'em niet leuk dan heb je gewoon te weinig aandacht aan de film besteed. Rekenen ...
Lees meer >

riny  |  30-09-2006

Ik heb de film drie keer gezien en hij kan mij gewoon niet boeien. Misschien dat de prent meerdere kijkbeurten nodig heeft om beter te worden, maar dank...
Lees meer >

Zoolander  |  29-09-2006

Marcel, ik reageer gewoon op jouw recensie. En ik vertel je waarom ik de recensie zo slecht vindt. Kijk, bij het schrijven van een recensie gaat het er niet om ...
Lees meer >

Coen P.  |  29-09-2006

Ik heb de film ook gezien en vond hem goed te pruimen. Waarschijnlijk, om even een luie vergelijking te maken, omdat de film qua structuur me deed denken aan...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  29-09-2006

Volgens mij had ik wel aardig uitgelegd wat ik niet goed vind aan de film. Ik vind het verhaal nodeloos ingewikkeld, enkele subplots overbodig, karakters worden...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  29-09-2006

Allemaal graag even in de remmen ... Laten we elkaar niet persoonlijk gaan aanvallen op het wel of niet begrijpen van een film, de intenties van een regisseu...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 42
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.