Grease (SCE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-09-2006

Totaalbeoordeling:

4.7
DVD

Grease (SCE) (DVD)
Samenvatting

Danny Zuko (John Travolta) en Sandy Olsen (Olivia Newton-John) hebben een heerlijke verliefde zomervakantie achter de rug. Helaas moeten ze afscheid van elkaar nemen omdat Sandy weer terug gaat naar Australië. Als het schooljaar op Rydell High weer begint, is Danny weer de koele leider van de T-Birds, gekleed in een strak zwart lederen outfit. Ook de Pink Ladies, met Betty Rizzo (Stockard Channing) en Frenchy (Didi Conn) zijn er weer. Zonder dat Danny het weet komt ook Sandy op Rydell High, omdat haar ouders besloten hadden in Amerika te blijven. Sandy wordt opgenomen bij de Pink Ladies, alhoewel ze er nog bepaald niet zo ‘cool’ uitziet. Op de avond dat het sportteam van Rydell High wordt gepresenteerd en waarbij Sandy voor het eerst als cheerleader heeft meegedaan, neemt Rizzo haar mee om iemand te ontmoeten. Tot haar grote verrassing is het Danny. Alleen doet Danny totaal anders dan zij zich herinnert. Danny heeft een bepaald imago op te houden en tot groot verdriet van Sandy past de verliefdheid op één meisje daarbij niet. Maar als Sandy aanpapt met een van de jongens van het baseballteam, probeert Danny toch ook wat aan sport te doen. Ondertussen knapt de gang van de T-Birds een auto op om mee te kunnen doen aan een straatrace tegen een andere gang, The Scorpians. En komt de National Dance TV show vanuit Rydell High ook nog eens live op televisie. Danny en Sandy gaan samen naar deze danswedstrijd. Toch lukt het Sandy nog niet om Danny definitief voor zich te winnen.

Commentaar

De jaren ’70 waren de jaren van de musicalfilms. Denk aan films als Saturday Night Fever (1977) en Hair (1979). Producer Robert Stigwood had van Saturday Night Fever al een groot succes gemaakt. Hij deed dat in 1978 ook nog eens met Grease. Hoofdrolspeler John Travolta was het jaar daarvoor al zeer succesvol doorgebroken met Saturday Night Fever. Ook in Grease laat hij de hem zo typerende manier van dansen zien. Als tegenspeelster kreeg Travolta die onbekende Olivia Newton-John. Maar aan die onbekendheid van Olivia kwam met Grease direct een eind. Liedjes uit de film als “Hopelessly Devoted To You” en “You’re The One That I Want” waren eind jaren ’70 grote (nummer één) hits. Evenals het Greased Lightin’ met Travolta met een strakke jaren ’50 vetkuif. Ook de titelsong Grease, geschreven door Barry Gibb en gezongen door Frankie Valli, werd een grote nummer één hit.
De film, gebaseerd op de gelijknamige musical Grease, is met zijn muziek, de kleuren (denk aan het roze van de Pink Ladies), de vetkuiven en het strakke zwarte leder een ode aan de fantastische jaren ’50. De film is één swingend muzikaal feest. En het kon niemand schelen dat de hoofdrolspelers allemaal minstens tien jaar ouder waren dan de karakters die ze speelden. Oorspronkelijk was Henry Winkler, die toentertijd heel bekend was als Fonzie in de televisieserie Happy Days, gevraagd voor de rol van Danny. Winkler was bang voor ‘type casting’ en heeft de rol geweigerd. Evenals Mary Osmond, die was gevraagd voor de rol van Sandy. De film heeft diverse nominaties, waaronder een Oscar en een vijf Golden Globes, gekregen. Grease is tot op de dag van vandaag de meest succesvolle Hollywood musicalfilms.

Vier jaar na de eerste release van Grease, waarvan je de recensie hier nog eens kunt nalezen, heeft Paramount de film opnieuw uitgebracht. Belangrijkste verbeteringen zijn de betere beeldkwaliteit en de tweede disc met vele extra’s. Om het geheel extra aantrekkelijk te maken is de dubbel DVD uitgebracht in een zogenaamde T-Bird uitgave, met een zwart lederen ‘jas’ en in een Pink Ladies uitgave, dan met een roze ‘jas’. Aan jou de keuze wat het beste bij je past.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziekfilm, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1978
Speelduur: 106 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865552865

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar regisseur
  • Fotogalerij
  • Sing-Along Songs
  • 10 nooit eerder vertoonde scènes
  • Retrospectieve Making Of Documentaires
  • Filminleiding door regisseur
  • DVD Launch Party
  • Interviews met Travolta en Newton-John

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1 anamorf op de DVD. Belangrijkste kritiek bij de voorgaande release, was de ruim aanwezige filmgrain in het beeld en de ook aanwezige beeldspetters als gevolg van beschadigingen of vuil. Welnu, Paramount heeft het beeld zichtbaar opgeknapt. Nog steeds geldt dat je bij een bijna 30 jaar oude film niet een perfect beeld moet verwachten. Maar het ziet er nu toch allemaal wel fraai uit. De filmgrain is nagenoeg niet meer aanwezig. Ook ziet het beeld er nu schoon uit, zonder spetters of krasjes. De scherpte en detaillering van het beeld is redelijk goed. Op het eerste gezicht lijkt dit minder dan de voorgaande release, maar nu is edge enhancement volledig achterwege gelaten. Wat resulteert in een beeld dat gedetailleerder is dan bij de voorgaande release. Als geheel maakt het beeld nog wel een beetje een softe indruk. Het kleurrijke beeld met de vele heldere kleuren, waaronder natuurlijk het uitgesproken roze van de Pink Ladies, ziet er prima uit. Het contrast en het zwartniveau zijn beide ook prima. Wat opvalt bij de vergelijking van de screenshots met de dezelfde screenshots bij de voorgaande recensie is dat het beeld nu aan de zijkanten licht is bijgesneden.
De film is wederom verdeeld in 18 tracks. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een net lettertype en staat mooi onder in het beeld geplaatst. In tegenstelling tot voorgaande release, waar we als kritiek uitte dat de songteksten geen Nederlandse vertaling hadden, zijn de songteksten bij deze nieuwe release nu wel voorzien van een Nederlandse vertaling. Onze complimenten daarvoor.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige Dolby soundtrack is geremixt en staat nu in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Op het gebied van de soundtrack is er zo te horen geen of weinig verschil met voorgaande release. De muziek, een belangrijk onderdeel van deze film, komt met een breed stereobeeld uit de luidsprekers. De surroundspeakers geven met een licht echo-effect de muziek een ruimtelijk karakter. De dynamiek van de muziek is ook prima. Nog steeds is het laag bij deze soundtrack zeer nadrukkelijk aanwezig. De dialogen en filmgeluiden hebben nog een sterk mono karakter en komen voornamelijk uit de centerspeaker. Dialogen zijn goed te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. Beeldformaat van de extra’s is 1.33:1 standaard, alle filmfragmenten zijn in 2.35:1 niet anamorf formaat. Alles is Nederlands ondertiteld.

Disc 1

Introduction by Director Randal Kleiser (½ min)
Bij de start van de film kun je optioneel een korte inleiding krijgen van regisseur Randal Kleiser, die vooral het unieke van deze musical benadrukt.

Commentary by director Randal Kleiser and choreographer Patrica Birch
Regisseur Randal Kleiser en choreograaf Patricia Birch zijn er eens voor gaan zitten en geven een onderhoudend commentaar tijdens de film.

Rydell Sing-Along
De tien liedjes die in de film zitten kun je apart selecteren in een karaoke versie. Ofwel, laat je eigen zangtalent naar voren komen en zing uit volle borst mee. Optioneel kun je de film ook bekijken, waarbij de liedjes dan als Sing-Along worden gebracht.

Disc 2

The Time, the Place, the Motion: Remembering Grease (22½ min).
Mooie retrospectieve documentaire over de film. Hierbij ook aandacht voor het tijdsbeeld waarin de film is gemaakt en natuurlijk het succes dat de musical heden ten dage nog steeds heeft.

Deleted/Extended/Alternate Scenes (10 min)
Een elftal scènes die niet of andes in de film gekomen zijn. Het materiaal is recent teruggevonden in de Paramount archieven en is in zwart / wit. Allemaal apart te bekijken of aaneengesloten met de Play All optie. Regisseur Randal Kleiser geeft eerst een korte toelichting.

Grease on DVD Launch Party ( 15 min)
Korte featurette met de hoogtepunten van de feestavond met de presentatie van de eerste DVD uitgave van deze populaire musical in 2002.

Grease Memories from John & Olivia (3½ min)
Op de bovengenoemde feestavond werden John en Olivia natuurlijk bevraagd over hun herinneringen van Grease.

The Moves Behind the Music (8 min)
Waarin aandacht voor de choreografie van de dansscènes bij de muziekstukken.

Thunder Roadsters (5½ min)
En dan natuurlijk ook aandacht voor de nostalgische auto’s in Grease.

50\'s Beauty School 101 (7 min)
Met uitleg over de haarstijlen die in Grease zijn gebruikt.

John Travolta and Allan Car \"Grease Day\" Interview (2 min)
John Travolta en Allan Car praten over Grease tijdens de Amerikaanse “Grease Day” in 1978 ten tijde van de première van de film.

Olivia Newton-John and Robert Stigwood \"Grease Day\" Interview (2 min)
Idem, maar nu Olivia en gesprek met Robert Stigwood.

Theatrical Trailer (2 min)
De originele bioscooptrailer, in 1.85:1 anamorf formaat met DD2.0 monogeluid.

Photo Galleries
Met vier vervolgkeuzen om totaal ruim 70 plaatjes te kunnen bekijken.

De dubbel DVD is naar keuze te krijgen in een zogenaamde T-Bird uitgave, met een zwart lederen ‘jas’ of in een Pink Ladies uitgave, dan met een roze ‘jas’.

Conclusie

Grease is de meest succesvolle musicalfilm ooit. De film bezorgde hoofdrolspelers John Travolta en Olivia Newton-John dankzij hits als ‘Hopelessly Devoted To You’ en ‘Your’re The One That I Want’ een grote doorbraak. De film, gebaseerd op de gelijknamige musical, is een energiek en opwindend muzikaal eerbewijs aan de tijd van de rock ‘n’ roll.
Paramount heeft deze bijna 30 jaar oude film uit 1978 vier jaar na de eerste release opnieuw uitgebracht met zichtbaar verbeterd beeld. Het 5.1-geluid is kwaliteit nagenoeg gelijk gebleven. De extra’s zijn nu veel uitgebreider en vormen een mooie aanvulling. Naar keuze is de DVD-set verkrijgbaar in T-Bird zwart of Pink Ladies roze. De film is vanuit nostalgische overwegingen absoluut een aanrader en deze nieuwe uitgave kunnen we van harte aanbevelen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Paramount Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

MatrixTom  |  25-07-2007

Het blijkt dat speciaal voor deze 2006-uitgave ook een paar (kleine) digitale aanpassingen gedaan werden: "Note that this DVD features a few digital updates t...
Lees meer >

Kebab  |  09-11-2006

heb de nieuwe versie ook al tijdhe in huis blijft een leuke film
Lees meer >

TheGodfather  |  23-09-2006

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. de menu schermen van de oude release zijn idd. statische plaatjes, maar bij dez...
Lees meer >

Frank  |  23-09-2006

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. de menu schermen van de oude release zijn idd. statische plaatjes, maar bij dez...
Lees meer >

TheGodfather  |  23-09-2006

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. de menu schermen van de oude release zijn idd. statische plaatjes, maar bij dez...
Lees meer >

Ron-G  |  22-09-2006

zal wel geweldig zijn met Jim :? zijn monotone stem........ John Travolta is natuurlijk ook niet echt zanger-bij-uitstek... Misschien hadden ze beter Dan...
Lees meer >

rkrijger  |  22-09-2006

zal wel geweldig zijn met Jim :? zijn monotone stem........ John Travolta is natuurlijk ook niet echt zanger-bij-uitstek... Misschien hadden ze beter Dan...
Lees meer >

Ron-G  |  22-09-2006

Maar ik ga in januari wel naar de theaterversie met, jawel, idol Jim als Dany Zuko! brrrrrrrrrrrr 8) zal wel geweldig zijn met Jim :? zijn monotone stem.....
Lees meer >

rkrijger  |  22-09-2006

Maar ik ga in januari wel naar de theaterversie met, jawel, idol Jim als Dany Zuko! brrrrrrrrrrrr Hahaha! Ik ga dan ook vooral voor de muziek en niet zozeer...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  22-09-2006

Maar ik ga in januari wel naar de theaterversie met, jawel, idol Jim als Dany Zuko! brrrrrrrrrrrr
Lees meer >

rkrijger  |  22-09-2006

Heb zelf de rose versie. Dit is wel een heerlijke musical hoor. Ik ga de nieuwe versie niet kopen. Maar ik ga in januari wel naar de theaterversie met, jawel, i...
Lees meer >

nlamste3  |  22-09-2006

Ja dat de film een toppertje is van de Musical geschiedenis, hoeven we niet meer te bespreken. Ben wel erg blij met zulke leuke en treffend in het thema gema...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  21-09-2006

Denk dat Pink Ladys ook meer voor vrouwen/meisjes bedoeld is. Ik vind het model van het jasje niet leuk.. zo simpel.. Daarom zeg ik,wat vrouwen mooi vinden ...
Lees meer >

Martin Zuidervliet  |  21-09-2006

De scherpte en detaillering van het beeld is redelijk goed. Op het eerste gezicht lijkt dit minder dan de voorgaande release, maar nu is edge enhancement volled...
Lees meer >

Aloys  |  21-09-2006

Denk dat Pink Ladys ook meer voor vrouwen/meisjes bedoeld is. Ik vind het model van het jasje niet leuk.. zo simpel..
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
1.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 694
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.