Underworld: Evolution

Recensent:
Arnold van Oostrum
15-09-2006

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Underworld: Evolution (DVD)
Samenvatting

In het jaar 1202 ligt het begin van de eeuwenoude strijd tussen de vampiers en de lycans, die start met de vete tussen de broers Marcus Corvinius (Tony Curran) en William Corvinius (Brian Steele). De geweldadigheid van William is niet meer te controleren, zodat deze voor eeuwig wordt opgesloten.
Ruim 800 jaar later woedt de strijd tussen de aristocratische Death Dealers, de vampiers, en de barbaarse Lycans, de weerwolven, nog in alle hevigheid voort. De knappe vampierheldin Selene (Kate Beckinsale) en Michael Corvin (Scott Speedman) proberen de geheimen van hun afkomst te ontrafelen. Michael is in de strijd tegen de Lycans getransformeerd tot een Lycan-hybride, met de krachten van zowel de Lycans als de Vampiers. Zij worden achterna gezeten door Marcus Corvinius, die een zeer kwaadaardige hybrid is. Marcus wil zijn broer William weer vrijlaten. Zonder dat Selene het zich beseft heeft zij vitale informatie, die Marcus ten koste van alles wil bemachtigen. Haar enige bondgenoot lijkt Michael te zijn, die in deze strijd een rol speelt die hij nog niet kan bevroeden. En er blijkt nog een onbekende geïnteresseerd te zijn in Selene en Michael. Zal die hen helpen, of staan ze alleen in hun strijd tegen de schijnbaar onoverwinnelijke Marcus?

Commentaar

Underworld: Evolution is het vervolg op de wereldwijde kaskraker Underworld uit 2003. De saga over de oorlog tussen de vampiers (Death Dealers) en weerwolven (Lycans) gaat verder. Regisseur Len Wiseman en schrijver Danny McBride spelen met deze tweede Underworld film op safe. De ingrediënten die de eerste film zo’n succes maakten, zijn uiteraard hier ook weer terug. En in overtreffende trap zelfs. Want Underworld: Evolution kent meer actie, meer spektakel en meer special effects. Die special effects, vooral de transformaties, zijn zeer fraai in beeld gebracht. De film bevat ook meer geweld, meer bloed en zelfs een beetje bloot. Ondanks al de fraai in beeld gebrachte visuele aspecten is het belang van een goed verhaal niet op de achtergrond geraakt. De film start met een korte geschiedenisles, die bijdraagt aan het begrip voor het verdere vervolg. Daarna sluit het verhaal mooi aan op de eerste Underworld film met een onderhoudende combinatie van verhaal en actie. De van Underworld bekende cast is ook weer van de partij. Uiteraard speelt de knappe Kate Beckinsale, die trouwens getrouwd is met regisseur Len Wiseman, in haar strakke latexoutfit wederom een belangrijke rol. Met een evenzo belangrijke rol voor Scott Speedman. Andere rollen zijn er onder andere voor Tony Curran, Derek Jacobi en Brian Steele.
De film heeft, evenals vele Dracula en andere vampierverfilmingen, een beetje een Oost Europese uitstraling. Deels is de film in Hongarije opgenomen en deels in Canada. Spreekt de visuele gothic stijl horror van Underworld met vampiers en weerwolven je aan, dan zal dit vervolg Underworld: Evolution je zeker ook bekoren. Besef dat het horror aspect in dit vervolg explicieter in beeld is gebracht. Voor begrip van het verhaal is het aan te raden Underworld nog weer even in herinnering te nemen. Alles bij elkaar is Underworld: Evolution een fraaie actie en spektakel film, met een geslaagd verhaal en goed voor ruim 1½ uur horror vermaak.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Horror
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 102 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609687200

Extra's

  • Trailers
  • Videoclip
  • Audiocommentaar
  • Zes featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het anamorfe beeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1, wat uiteraard overeenkomt met het oorspronkelijke bioscoopformaat. De kwaliteit van het beeld is buitengewoon goed. Het overwegend donkere beeld, dat een blauwe koele uitstraling heeft, blijft altijd detailrijk. Contrast en zwartniveau zijn beide prima in orde, waardoor ook in de donkere beelden alles goed te volgen blijft. Verder zien de verschillende scènes er prachtig filmisch uit met goede diepte en volle verzadigde kleuren. De film is verdeeld in 28 tracks. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is goed leesbaar en staat netjes onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen, waarbij de achterkanalen in split-surround (stereo) worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden, effecten tijdens actiescènes en de ruimtelijkheid van de muziek. Als geheel geeft dit een goed klinkende en gedetailleerde ruimtelijke soundtrack. Het laag is goed strak, waarbij passend gebruik wordt gemaakt van het LFE-kanaal voor een stukje extra impact.
De dialogen zijn via de centerspeaker in het algemeen goed te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn geanimeerd en hebben achtergrondgeluid. Alle extra’s zijn in 1.33:1 beeldformaat, de filmfragmenten in 2.35:1 niet anamorf beeld en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Filmmakers’ Ccommentary
Regisseur Len Wiseman geeft samen met productieontwerper Patrick Tatopoulos, tweede regisseur en stuntcoördinator Brad Martin en filmeditor Nick De Toth een redelijk informatief, scènegericht commentaar tijdens de film.

Featurettes
Met zes korte documentaires over diverse aspecten van het film maken als vervolgkeuzen. Alles apart te bekijken of aaneengesloten via de Play All optie.

Bloodlines: From Script to Screen (13½ min)
Met toelichting op het verhaal, het feit dat het een vervolg is en de weg van script naar filmdoek.

The Hybrid Theory (13 min)
Waarin aandacht voor de vele special effects, zowel visueel als op het gebied van geluid.

Making Monsters Roar (12 min)
Gaat specifiek over de special effects die gebruikt zijn voor de transformaties.

The War Rages On (10 min)
Waarin de choreografie van de vechtscènes en het stuntwerk centraal staat.

Building a Saga (13 min)
Met aandacht voor de sets van de film en de filmlocaties.

Music and Mayhem (12 min)
Met onder andere muziekcomponist Marco Beltrami over de soundtrack en aandacht voor de geluidseffecten.

Music Video “Her Portrait In Black” by Atreyu
Videoclip van dit nummer.

Trailers
Met enkele crosspromotionele trailers. De trailer van deze film ontbreekt helaas.

Conclusie

Underworld: Evolution is het vervolg op de wereldwijde kaskraker Underworld. Wederom strijden de knappe vampierheldin Kate Beckinsale en de Lycanhybride Scott Speedman in de eeuwenoude vete tussen de Death Dealers en de Lycans. Het verhaal met actie, horror, intrige en verboden liefde is door regisseur Len Wiseman met vaart en veel speciale effects in beeld gebracht. Het is aan te raden het verhaal van Underworld nog weer even in herinnering te nemen.
Sony Pictures heeft de film met prima beeld- en geluidskwaliteit op de DVD gezet. Als toevoeging op de film een audiocommentaar en diverse featurettes over de verschillende aspecten van de filmproductie. Een onderhoudende horror actiespektakel film uitgebracht op een nette release.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Sony Pictures Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Koudijs  |  07-04-2008

Underworld waren ik en mijn vriendin helemaal weg van en Evolution kon alleen maar volgen en niet overtreffen. Maar hij viel mij zeker niet tegen en dat voor ee...
Lees meer >

bizarro  |  05-04-2008

deel 1 van underworld gaat nu 9.99 euro in mediamarkt oostende heb hem net gekocht
Lees meer >

bizarro  |  05-04-2008

underworld gaat nu 9.99 euro in mediamarkt oostende heb hem net gekocht
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  03-04-2008

Had de DVD al, nu de Blu Ray versie aangeschaft voor 21,99. Tja, ik denk dat ik deel I nu ook maar meteen op blu moet aanschaffen (6)
Lees meer >

intexor  |  05-05-2007

Ik vond dit ook zeker geen slechte film, gewoon een waardig vervolg op deel 1. Uitstekend beeld en geluid, meer actie en nog meer Kate... :P Tja, voor goede v...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  20-09-2006

mhm...ben ik nou de enige die deze film echt helemaal niets vond? Blijkbaar... Nee hoor :wink: Deel 1 vondt ik wel ok maar dit vervolg vond ik echt niks...
Lees meer >

Coen P.  |  20-09-2006

mhm...ben ik nou de enige die deze film echt helemaal niets vond? Blijkbaar...
Lees meer >

Bo2  |  19-09-2006

Leuk om naar te kijken, maar Evolution kan slechts in de schaduw staan van zijn voorganger. Spannig was volledig afwezig en de verhaallijn uiterst dun. Beeld, g...
Lees meer >

TheGodfather  |  18-09-2006

anderhalf uur lang beckinsale in een strak pakje te zien rondhuppelen blijft gewoon leuk vermaak.. precies, en dus komt deze ook weer in de collectie :P 8)...
Lees meer >

Werner  |  15-09-2006

De DD moet zeker niet onderdoen voor de DTS van de eerste film. In tegendeel, deze klinkt een stuk evenwichtiger.
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  15-09-2006

Ik vond dit ook zeker geen slechte film, gewoon een waardig vervolg op deel 1. Uitstekend beeld en geluid, meer actie en nog meer Kate... :P Tja, voor goede...
Lees meer >

SuperDre  |  15-09-2006

Oh wat ben ik blij dat DFW em nu niet released.. anders hadden we ook weer een fout beeldformaat gehad (alhoewel de 1ste wel een open matte versie is).. Ik k...
Lees meer >

Alexander D  |  15-09-2006

Dat is inderdaad jammer. Gelukkig is de DD track ook heel leuk om te horen en is het beeld net zo goed als van het eerste deel! :wink:
Lees meer >

nlamste3  |  15-09-2006

Wil hem heel erg graag hebben, maar wat weer jammer is, is dat deel 1 en 2 door twee verschillende maatschapijen is uitgebracht. Nu heb je van deel 1 een mooi g...
Lees meer >

Daniël V.  |  15-09-2006

Cool. 8) De eerste vond ik al erg vermakelijk, en deze komt ook gewoon in de collectie. :) Alleen nog effe wachten tot de prijs wat zakt, dat gebeurt tegenwoord...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 109
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.