Dream Theater - Score

Recensent:
Ludo Keeris
18-09-2006

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Dream Theater - Score (DVD)
Samenvatting

In het kader van 20 jaar Dream Theater wilde de band iets bijzonders doen. Als afsluiter van de 20th Anniversary World Tour gaf Dream Theater op 1 april 2006 een concert in de met 6000 bezoekers totaal uitverkochte Radio City Music Hall in New York. Die avond speelden ze eerst een set oudere nummers en na de pauze speelden ze meer recentere nummers samen met het Octavarium Orchestra.

Tracklist
01 - The Root Of All Evil
02 - I Walk Beside You
03 - Another Won
04 - Afterlife
05 - Under A Glass Moon
06 - Innocence Faded
07 - Raise The Knife
08 - The Spirit Carries On

09 - Six Degrees Of Inner Turbulence
10 - Vacant
11 - The Answer Lies Within
12 - Sacrificed Sons
13 - Octavarium
14 - Metropolis

Commentaar

Dream Theater is de koning van de progressieve rock. In het allereerste begin gingen ze onder de naam Majesty door het leven, maar na een paar jaar doopten ze zichzelf om tot Dream Theater en brachten ze de plaat When Dream And Day Unite uit. De band was z’n tijd ver vooruit en behoudens goede kritieken in de pers lusten de honden er geen brood van. Dat veranderde met de komst van Images And Words, waarna de band al vrij snel naar eenzame hoogte groeide. Dream Theater bestaat nu 20 jaar en daarom wilde men iets bijzonders doen. Al eerder speelde men complete CD’s van andere bands na, zoals Metallica’s Master of Puppets, Iron Maiden’s Number of the Beast en in Nederland speelde ze Pink Floyd’s Dark Side Of The Moon. Dit keer wilde men echter iets anders. Er werd gekozen voor een optreden met een orkest, voor de gelegenheid het Octavarium Orchestra genaamd. Met hulp van dirigent – en Dream Theater fan - Jamschied Sharifi werd een gedeelte van de muziek van Dream Theater in bladmuziek omgezet voor de orkestleden. Na slechts één gezamenlijke repetitie ging men het podium op en het resultaat mag er zijn!
De setlist is redelijk bijzonder. Van de oudere platen worden niet de geijkte nummers, maar de minder voor de hand liggende nummers gespeeld. Van elke plaat wordt een nummer gespeeld, behalve van Falling Into Infinity, waar dan juist wel het nummer Raise The Knife wordt gespeeld, wat de plaat Falling Into Infinity niet heeft gehaald. Ook het nummer Another Won uit de Majesty periode is niet eerder op plaat verschenen. Het orkest doet z’n intrede na de pauze tijdens het nieuwere werk. waarvan de epische stukken Six Degrees Of Inner Turbulence, Octavarium en als toegift Metropolis magistraal worden vertolkt. Werkelijk adembenemend om dit te mogen aanschouwen.
Een rockband met een orkest is op zich niets nieuws. Deep Purple, Metallica en Scorpions gingen Dream Theater voor. De muziek van Dream Theater is bij vlagen zeer geschikt voor samenwerking met een orkest. Niet alles, zoals ook blijkt tijdens het concert. Bij de heavy momenten wordt het orkest grandioos ondergesneeuwd, maar bij de meer sferische stukken is het een zeer mooie aanvulling op het al uiterst rijkelijk gearrangeerde materiaal van Dream Theater. De bandleden zelf zijn allemaal virtuoos op hun instrument en laten dat ook graag zien en horen. Hun podiumpresentatie daarentegen laat nogal wat te wensen over. Gitarist Petrucci en bassist Myung hebben voldoende aan één vierkante meter podiumruimte. Ze staan er een beetje als zoutzakken bij. Zanger LaBrie en voornamelijk drummer Portnoy leggen meer enthousiasme aan de dag, waarbij toetsenist Rudess aardig meedoet, maar sterk gebonden is aan de plek van z’n keyboard. Visueel valt er echter nog genoeg te beleven. De concertgangers krijgen videoschermen te zien met close-ups van de bandleden en animatiefilmpjes. De DVD-kijker krijgt de animaties voorgeschoteld in de vorm van split-screen beelden met de muzikanten. Van een lichtshow is niet echt sprake. Af en toe flitst er wel eens een lampje aan of uit, maar de aandacht ligt bij de muziek en minder bij het visuele aspect. En met de muziek zit het wel snor bij Dream Theater. Deze DVD is een echte aanrader!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 164 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Music
EAN: 603497161928

Extra's

  • The Score So Far (Documentary)
  • Octavarium Animation
  • Another Day (Live in Tokyo)
  • The Great Debate (Live in Bucharest)
  • Honor Thy Father (Live in Chicago)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD is in 1.78:1 anamorf beeldformaat. De DVD heeft de regiocode 2,3,4,5 meegekregen en daarom heeft Warner Music gekozen om de DVD in NTSC formaat uit te brengen. Wees dus zeker, voordat je tot aanschaf overgaat, dat je in staat bent om NTSC weer te geven! Het NTSC formaat heeft minder beeldlijnen dan PAL en dat geeft een iets mindere scherpte. Het beeld is afkomstig van een interlaced bron. Bij vertoning op een PC scherm of via de beamer is bij deze DVD enorme aliasing zichtbaar. Daar is de noodzaak om de-interlacing aan te zetten, anders valt er nauwelijks naar het beeld te kijken.
Verder ziet het beeld er over het algemeen goed uit. Zoals wel vaker bij concertregistraties is het contrast aan de vrij hoge kant. Veel donkere vlakken bevatten daardoor nauwelijks detail. De lichtshow is sober, maar degelijk. De bandleden worden goed belicht en zijn dan ook prima zichtbaar. Het orkest zit meer in het donker en ook hier is de detaillering wat minder. Voor een concertregistratie is de beeldkwaliteit prima in orde.
Het concert is onderverdeeld in 15 hoofdstukken. Ieder nummer en de aftiteling hebben hun eigen chapterstop gekregen. Via het menu zijn alle nummers ook afzonderlijk te kiezen. Storend is dat de laagwisseling midden in een nummer zit (het begin van het War Inside My Head deel van Six Degrees Of Inner Turbulence). Helaas zijn de teksten van de nummers niet ondertiteld, maar de paar zinnen die tussen de nummers door worden gesproken zijn wel ondertiteld (maar niet in het Nederlands). Deze ondertiteling staat wel redelijk hoog in beeld.

Geluidskwaliteit

Naast een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track bevat de DVD ook een ongecomprimeerde PCM track met een 1536 kb/s bitrate. De geluidskwaliteit van beide tracks is erg goed. De Dolby Digital 5.1 track klinkt zeer ruimtelijk, maar de muziek verzandt nergens in een brij. De zang staat in de frontspeakers gemixt en nauwelijks in de center-speaker. De instrumenten zijn ieder afzonderlijk goed te herkennen. De surrounds hebben de echo van de zaal toebedeeld gekregen, wat het ruimtelijke effect vergroot, al had het misschien íetsje minder mogen zijn. Het klinkt nu bij vlagen iets galmend. Het LFE-kanaal doet voldoende mee, maar het laag is niet erg diep.
Het PCM spoor klinkt fantastisch. Alles is zeer goed gemixt en het klinkt zeer open en helder. Vooral de instrumenten uit het orkest klinken warmer en komen beter tot z’n recht dan bij de DD5.1 track. Voor de beleving van het concert is de DD5.1 track de beste, voor de muzikale kwaliteit is de PCM track te prefereren. Er zijn weinig live muziek DVD’s die zo’n goede geluidskwaliteit hebben als deze van Dream Theater.

Extra's

De menu’s van de DVD zijn prachtig geanimeerd en zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat. De achtergrondmuziek is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s). De extra’s staan op de 2e DVD.

The Score So Far… (20th Anniversary Documentary) (56½ min)
Aan de hand van interviews met de bandleden en enkele ex-bandleden wordt de geschiedenis van 20 jaar Dream Theater verteld. Alle ups en downs komen aan bod. Het verhaal eindigt met het concert op 1 april in New York. Er is veel onbekend archiefmateriaal gebruikt. Het geluid van de interviews is nogal wisselvallig. Het beeld is 1.66:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 5.1 of PCM2.0.
Het geheel is ondertiteld, maar niet in het Nederlands.

Octavarium Animation (3 min)
Een korte animatiefilm in Beavis and Butthead stijl van Dream Theater die Octavarium speelt. Dit filmpje is ook te zien in de split-screen beelden tijdens het concert. Het beeldformaat is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 5.1 of PCM2.0.

Another Day (Live in Tokyo) (5 min)
Een concertregistratie van het nummer Another Day van Images And Words. Opgenomen in Tokyo, Japan, in 1993. De beeldkwaliteit is redelijk beroerd, het geluid klinkt wat dof.
Beeldformaat is 4x3 fullscreen en het geluid is Dolby Digital 5.1 of PCM2.1.

The Great Debate (Live in Bucharest) (13½ min)
Een nauwelijks bootlegkwaliteit ontstijgende opname van The Great Debate van Six Degrees Of Inner Turbulence. Opgenomen in Boekarest, Roemenië, in 2002. Beeldformaat is 4x3 fullscreen en het geluid is Dolby Digital 5.1 of PCM2.0.

Honor Thy Father (Live in Chicago) (10 min)
Een opname van Honor Thy Father van Train of Thought. De geluidskwaliteit is het beste van de drie bonustracks, maar het beeld is nogal wollig. Opgenomen in Chicago in 2005. Beeldformaat is 4x3 fullscreen en het geluid is Dolby Digital 5.1 of PCM2.0.

Conclusie

Op 1 april 2006 speelde Dream Theater het afsluitende concert van de 20th Anniversary World Tour. Als bijzonderheid speelde de band samen met het Octavarium Orchestra. Qua nummerkeuze is de setlist verrassend en de uitvoering is virtuoos. Dream Theater – Score is een goede registratie van het concert met een verbluffende geluidskwaliteit. Vooral het PCM spoor klinkt uitstekend. De beeldkwaliteit is iets minder, zeker ook doordat de DVD NTSC gecodeerd is. Wees daarom ook zeker dat je NTSC kunt weergeven en als je de DVD bekijkt via beamer of PC monitor is de-interlacing noodzakelijk. Van de extra’s is de documentaire zeer interessant en het is leuk om de live-clips te zien, maar de kwaliteit laat wel wat te wensen over. Deze DVD is een aanrader! Van het concert is ook een 3CD uitgebracht.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Music.

Lees meer

Laatste reacties

slagter  |  21-09-2006

Wat een gezeur man.... Als je Dream Theater niets vindt, gaat dan lekker naar die Arctische Apen luisteren en zeur de mensen die dit wel goed vinden niet aan hu...
Lees meer >

Swanski  |  21-09-2006

Tja, wat moet je hier nou van zeggen ? Absolute muzikale perfectie. Tja, wat moet je hier nou van zeggen ? Absolute circusmuziek. TECHNISCHE virtuositei...
Lees meer >

Jeroen D  |  20-09-2006

-het tegen de schenen schoppen van de gevestigde orde Vind jij echt dat het hier om gaat in de muziek ? Wat heeft dat nou met muziek te maken ? Dat gebeurt a...
Lees meer >

Jeroen D  |  20-09-2006

Tja, wat moet je hier nou van zeggen ? Absolute muzikale perfectie. Tja, wat moet je hier nou van zeggen ? Absolute circusmuziek. TECHNISCHE virtuositei...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  20-09-2006

Hm, tja, laatst liet iemand mij de Arctiv Monkeys horen en ik dacht 'waarom pakt mij dit niet?' Misschien omdat het juist te simpele nummers zijn. Ofwel, ieder...
Lees meer >

zetmoon  |  20-09-2006

Tja, wat moet je hier nou van zeggen ? Absolute muzikale perfectie. Tja, wat moet je hier nou van zeggen ? Absolute circusmuziek. TECHNISCHE virtuositei...
Lees meer >

tommy_ams  |  18-09-2006

Prima set. Prima muzikanten. En na 20 jaar nog steeds groeiende. Dream Theater is een band die, zeker live, adrenaline aanmakend werkt. Zo ook deze keer weer. ...
Lees meer >

Jeroen D  |  18-09-2006

Tja, wat moet je hier nou van zeggen ? Absolute muzikale perfectie.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 35
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.