Something the Lord Made

Recensent:
Arnold van Oostrum
17-09-2006

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Something the Lord Made (DVD)
Samenvatting

Het is 1930. Vivien Thomas (Mos Def) is een kundig timmerman, die het vakwerk van zijn vader William Thomas (Charles Dutton) heeft geleerd. Maar het hart van Vivien ligt ergens anders. En zo stapt hij op een dag binnen bij Dr. Alfred Blalock (Alan Rickman), een chirurg op de Vanderbilt University, Nashville. Blalock wil met zijn medisch onderzoek baanbrekende verbeteringen doorvoeren in de medische wetenschap. Vivien krijgt een baantje als schoonmaker aangeboden. Groot is de verbazing van Blalock als hij ontdekt welke medische talenten in Vivien schuil gaan. Al gauw werken de twee gezamenlijk aan Blalock’s onderzoek naar “shock”. Mede dankzij ideeën van Vivien bereiken de twee spectaculaire resultaten. Dertien jaar later wordt Blalock hoofd chirurgie in het John Hopkins University in Baltimore. Vivien Thomas, ondertussen getrouwd en vader, reist met zijn gezin ook mee naar Baltimore. Aldaar werkt hij samen met Blalock bij een onderzoek naar het hartfalen bij “blauwe baby’s”. Samen vormen ze een indrukwekkend team, dat met de resultaten van hun onderzoek proberen een stervende baby te redden. Terwijl Blalock en Thomas een nieuw gebied in de geneeskunde uitvinden, waardoor ze duizenden levens kunnen redden, dreigen zowel de sociale druk als het ego van Blalock hun samenwerking te ondermijnen en hun vriendschap te vernietigen.

Commentaar

Something the Lord Made vertelt het emotionele en indrukwekkende waar gebeurde verhaal van twee mannen die de regels van hun tijd trotseerden om een medische revolutie teweeg te brengen. Dit alles tegen de achtergrond van de toen nog heersende rassenscheiding tussen blank en zwart. Alan Rickman speelt op een fantastische wijze de rijke, gestudeerde en alom gerespecteerde Dr. Alfred Blalock. Tegenspeler is Mos Def die evenzo prachtig, zo niet nog beter, de rol speelt van Vivien Thomas, de timmerman die een laboratoriumtechnicus werd. Meer dan 30 jaar vormden Blalock en Thomas een indrukwekkend team, dat spectaculaire resultaten bereikte. Maar de tijd waarin dit alles speelt is Thomas niet gunstig gezind. Een tijd waarin de blanken de zwarte medemens nog niet als zijn gelijke zag. En daarbij had Vivien Thomas geen medische wetenschap gestudeerd. Maar het was vooral Blalock die de samenwerking met Thomas en zijn bijzondere inbreng daarin nodig had. Getweeën waren zij, samen met de kinderarts Dr. Taussing - een rol van Mary Stuart Masterson -, verantwoordelijk voor baanbrekend werk op het gebied van hartchirurgie en de eerste toepassing van een zgn. “shunt’. Zij ontwikkelden een revolutionaire operatietechniek met hartoperaties van zogenaamde “blauwe baby’s”. Baby’s die door een hartkwaal onvoldoende zuurstof kregen en er daardoor blauw uitzagen. Dat de geschiedenis zich in dit geval ten gunste van Thomas ontwikkelde, moge blijken uit het feit dat Thomas in 1971 van de John Hopkins Universiteit een eredoctoraat toegekend kreeg. In 1965 overleed Blalock, waarna Thomas nog 15 jaar werkzaam bleef op de universiteit. Na zijn pensionering schreef Thomas de autobiografie “Partners of the Heart: Vivien Thomas and his Work with Alfred Blalock”. Dit boek werd pas kort na zijn overlijden, in 1985, gepubliceerd. In 1989 schreef Katie McCabe een artikel over Thomas, genaamd \"Like Something the Lord Made\". Dit artikel is de basis voor deze prachtige HBO televisieverfilming, genaamd Something the Lord Made. Regisseur Joseph Sargent en zijn team ontvingen een indrukwekkende lijst met prijzen en nominaties voor deze bijzonder geslaagde verfilming, waaronder diverse gewonnen Emmy Award en een nominatie voor een Golden Globe.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 110 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931254007

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Achter de Schermen Featurette

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld staat met de oorspronkelijke beeldverhouding 1.78:1 anamorf op de schijf. Algemeen indruk is dat het beeld er prima uitziet. Maar toch heeft deze transfer één duidelijk zichtbaar minpunt. Deze PAL transfer is afkomstig van een NTSC bron. Dit heeft tot gevolg dat horizontale beeldverschuivingen schokkerig verlopen. Bijkomend negatief gevolg is dat het beeld daardoor een soort waas krijgt, veroorzaakt door het ontstane ‘kameffect’ (screenshot 3). Eigenlijk is het jammer dat dit probleem zich voordoet, omdat het beeld er verder prima uitziet. Goed kleurrijk met goed contrast. Ook de donkere beelden hebben nog voldoende detaillering. De scherpte van het beeld is redelijk goed, waarbij waarneembaar edge enhancement in lichte mate toegepast. In de film is constant een lichte beeldruis aanwezig. De film is opgedeeld in 17 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling (licht grijze kleur) staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijke Engelstalige geluidstrack staat in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s) op de DVD. De geluidstrack klinkt fraai met een redelijke surroundbeleving. De surroundspeakers worden voornamelijk gebruikt voor de ruimtelijke weergave van de muziek. Nadruk van de soundtrack, die vooral dialoog is, ligt verder op de voorste speakers. De filmmuziek komt met een goede stereospreiding uit beide frontspeakers, waarbij de surround er enige ruimtelijkheid aan geven. De detaillering van de soundtrack is goed. Er is voldoende laag aanwezig, met name bij de muziek. Het LFE kanaal wordt daarbij niet gebruikt. Dialogen zijn goed te volgen en komen uit de centerspeaker.

Extra's

De statische breedbeeld menuschermen zijn zonder achtergrondgeluid. Deze DVD heeft twee extra’s meegekregen.

Audio Commentary
Bijzonder voor een televisiefilm is het ingesproken begeleidende audiocommentaar van regisseur Joseph Sargent, scriptschrijver Peter Silverman en producers Eric Hetzel en Robert W. Cort. Een aardig commentaar waarbij voldoende achtergrondinformatie wordt gegeven over hoe men dit bijzondere levensverhaal in slechts twee uur tijd kon vertellen. Het audiocommentaar is niet Nederlands ondertiteld.

Featurette (3½ min)
Een promotioneel kijkje achter de schermen met name bedoeld om de televisiefilm aan te prijzen.

Helaas mist het regio 1 onderdeel Making History Slide Show, dat historische achtergrondinformatie geeft en enkele foto’s van de echte Blalock en Thomas.

Conclusie

Something the Lord Made een emotioneel geladen verhaal over de unieke medische samenwerking tussen een gerespecteerd blanke chirurg Dr. Blalock en zijn zwarte onderzoeksassistent Viven Thomas. Samen ontwikkelden zij, in een periode waarin rassendiscriminatie nog speelde, een revolutionaire techniek om hartoperaties te verrichten op zogenaamde “blauwe baby’s”. De zeer fraai gespeelde hoofdrollen in deze voor televisie geproduceerde film, gebaseerd op een waar gebeurd gegeven, worden gespeeld door Mos Def en Alan Rickman. Deze uitgave van Warner heeft redelijke goede breedbeeld- en Dolby Digital 5.1 surround geluidskwaliteit. Het beeld heeft helaas last van de gevolgen van een NTSC overzetting. Als extra een informatief audiocommentaar en een korte achter de schermen featurette. De film is een aanrader!

Laatste reacties

Werner  |  17-09-2006

Verrassende en aangename film waar ik niets dan lof over heb.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 50
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.