Farscape - Seizoen 1 (Afl. 1.01 - 1.08)

Recensent:
Koen Koene
14-09-2006

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Farscape - Seizoen 1 (Afl. 1.01 - 1.08) (DVD)
Samenvatting

Tijdens een testmissie met zijn experimentele ruimtevaartuig belandt astronaut John Crichton (Ben Browder) onbedoeld in een wormgat. Dit wormgat voert hem ver weg van de aarde, naar een ander deel van het universum. Daar komt hij midden in een ruimtegevecht terecht tussen de zogenaamde Peacekeepers en een schip met ontsnapte gevangenen. In de hectiek belandt hij op het gevangenenschip, wat een biomechanisch leven wezen blijkt te zijn. Daar ontmoet hij voor het eerst zijn nieuwe medereizigers, die wanhopig proberen om uit de handen van de Peacekeepers te blijven: Ka D’Argo (Anthony Simcoe), een woeste Luxaanse krijger, Rygel XVI (Jonathan Hardy), een slakachtige Dominar van het Hynerische Rijk, en Pa’u Zotoh Zhaan (Virginia Hey), de verheven blauwe priesteres van de planeet Delvia. En dan is er nog Aeryn Sun (Claudia Black), een gevangen genomen Peacekeeper-officier. Chrichton besluit om zich bij dit bonte gezelschap aan te sluiten, hopend dat het hem dichter bij huis zal brengen. Hij weet echter niet welke avonturen hem nog allemaal te wachten staan. Avonturen waarbij hij nieuwe vrienden zal maken, maar ook voldoende nieuwe vijanden...

Commentaar

Iedereen kent het werk van de Jim Henson Company, want wie is er nu niet opgegroeid met Sesamstraat-bewoners, Freggles en/of Muppets. Toen Brian Henson de zaak overnam, wilde hij iets maken dat anders was dan het familie-entertainment waar het bedrijf om bekend was. Iets meer volwassen, waarmee hij meteen ook kon laten zien waartoe de Jim Henson Company in staat was. Aldus bedacht hij samen Rockne S. O’Bannon de science fiction-serie Farscape, die na veel onderhandelingen terecht kwam bij het destijds piepjonge SciFi Channel. Daar draaide de serie vijf succesvolle seizoenen, van 1999 tot 2004. Het eerste seizoen is hier in Nederland gedeeltelijk op DVD verkrijgbaar (voor de overige seizoenen zul je moeten importeren), in een boxset met totaal acht afleveringen op vier DVD’s. Zodra je de eerste schijf van deze set in de speler stopt en de ongewone, ietwat vervreemdende openingstune van de serie hoort weet je genoeg: dit is geen standaard SF-serie. En dat blijkt te kloppen. Het eerste wat de serie uniek maakt zijn uiteraard de Henson-creaties: veel van de vreemde wezens die het Farscape-universum bevolken zijn poppen/robots uit de stal van Brian Henson en consorten. Een knap staaltje vakwerk, dat veel bijdraagt aan de unieke uitstraling van de serie. Weliswaar zijn in dit eerste seizoen sommige creaties nog wat ruw (in de vijf jaren dat de serie liep werd er uiteraard de nodige technische vooruitgang geboekt), maar dan nog steeds oogt het stukken overtuigender dan de slecht uitziende CG-effecten waar sommige concurrenten in het genre mee weg proberen te komen. De make-up effecten in Farscape zien er overigens ook uitstekend uit. Visueel zit het dus allemaal wel snor, maar hoe zit het met de verhaallijnen? Gelukkig ook op dat punt geen klachten. De scripts zijn namelijk goed geschreven, waarbij men heeft geprobeerd om grote SF-clichés te vermijden. Bovendien heeft de serie iets wat veel genregenoten missen: humor. Gecombineerd met het prima acteerwerk maakt dit alles Farscape tot een uitermate vermakelijke frisse wind in SF-land. In dit eerste seizoen moet alles en iedereen – zoals bij veel nieuwe series – de draai nog een beetje vinden, maar dat Farscape desondanks sterk begint staat buiten kijf. En daarmee is de serie een regelrechte aanrader voor de SF-fan die wel eens wat anders wil.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 1999
Speelduur: 386 min
Verpakking: Keep Case (4x)
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Bridge Entertainment
EAN: 8711983463783

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Cast Profielen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De acht Farscape-afleveringen staan in de oorspronkelijke verhouding van 1.33:1 op DVD. De scherpte van het beeld varieert ietwat, maar is over het algemeen dik in orde. Ook wat betreft de kleurweergave niks dan lof: de vele kleurrijke wezens en sets komen uitstekend tot hun recht. Bovendien blijven zaken als grain, ruis en compressieartefacting geheel achterwege. Kleine minpuntjes zijn de lichte edge enhancement en het sporadische spikkeltje dat in het beeld opduikt, maar echt storend zijn deze zaken nooit. En dus mag de conclusie duidelijk zijn: prima beeld, zeker voor een TV-serie!

Geluidskwaliteit

Wat audio betreft begint Farscape een beetje lauwtjes. Bij de eerste twee afleveringen lijkt het aanwezige Dolby Digital 5.1-geluid (448kbit/s) namelijk ietwat op een veredelde matrix-surroundtrack, met name omdat er weinig tot geen split-surround wordt toegepast. Vanaf aflevering drie verandert dit echter en kunnen we zelfs stellen dat het geluid zich qua agressiviteit kan meten met dat van grote SF-films. Maar ook wat de klank betreft weinig kritiek: mooi gedetailleerd met een goed gedoseerde hoeveelheid laag (waarbij regelmatig het LFE-kanaal wordt aangesproken). Uitstekend dus! Voor mensen zonder 5.1-installatie is ook het oorspronkelijke matrix-gecodeerde surround-geluid te selecteren (als DD 2.0-track), maar deze biedt weinig meerwaarde ten opzichte van een 5.1-downmix.

Extra's

De Nederlandstalige menu’s van de vier DVD’s in deze box bieden je toegang tot een redelijke hoeveelheid extra’s.

Audiocommentaar
Bij zes van de acht afleveringen is een optionele commentaartrack aanwezig. Het commentaar is niet Nederlands ondertiteld.
- Premiere (Disc 1): Een vermakelijke commentaartrack met acteur Ben Browder en bedenkers Brian Henson en Rockne O’Bannon. De heren praten onder andere over de cast, het productieproces en (het werken met) de poppen. Dit alles wordt gebracht met een gepaste dosis luchtigheid.
- I, E.T. (Disc 1): Bij deze aflevering hoor je hoe castleden Claudia Black en Anthony Simcoe herinneringen ophalen aan de opnames en hoe ze bij de serie betrokken raakten. Een leuke, openhartige toelichting.
- Exodus from Genesis (Disc 2): Brian Henson en actrice Virginia Hey praten over de casting, de personages en het verhaal van deze aflevering.
- Throne for a Loss (Disc 2): Voor deze commentaartrack schuiven castleden Claudia Black en Ben Browder aan. In hun leuke toelichting worden anekdotes en gegrap afgewisseld met serieuzere info.
- Back and Back and Back to the Future (Disc 3): Acteur Ben Browder en regisseur Rowan Woods geven een leuke en interessante toelichting, waarin ze verhaal en camerawerk toelichten en zich ook afvragen hoe ver je kunt gaan met betrekking tot seksueel getinte scènes.
- Thank God it’s Friday… Again (Disc 3): Acteur Anthony Simcoe en bedenker Rockne O’ Bannon praten over de stijl van de serie en de moeilijkheden bij deze aflevering (veel figuranten, veel CG). Ook de ontwikkeling van Simcoe’s personage komt ter sprake.

Cast Profielen
Verspreid over de schijfjes vind je een aantal (Nederlands ondertitelde) interviews met cast- en crewleden, gecombineerd met fragmenten uit het eerste seizoen. Wat dit laatste betreft valt op dat het in bepaalde gevallen om wel érg veel fragmenten gaat, soms meer dan de helft van de speelduur. Nogal overdreven, vooral omdat ze vaak weinig toevoegen. Hieronder een opsomming van de personen:
- Lani John Tupu (Disc 1, 30 min): Een gesprek met de acteur die naast de rol van slechterik Crais ook de stem van de Piloot verzorgt. In het interview komt onder meer naar voren hoe het was om die twee compleet verschillende rollen te spelen.
- Wayne Pygram (Disc 2, 11 min): Hier hoor en zie je de acteur die Scorpius speelt. Opvallend genoeg komt dit personage helemaal niet voor in de afleveringen die in deze box te vinden zijn, want deze slechterik duikt pas aan het eind van seizoen 1 op. Pygram vertelt iets over het karakter en wat hem aantrok in de rol.
- Gigi Edgley (Disc 3, 18 min): Evenals Scorpius krijg je ook het door Gigi Edgley gespeelde personage niet te zien in de acht afleveringen van deze set. Edgley praat over hoe ze betrokken raakte bij de serie en komt tevens met een aantal anekdotes.
- Rockne S. O’Bannon (Disc 4, 20 min): Bedenker/executive producer O’Bannon praat over het ontstaan en de opzet en wat de serie zo uniek maakt vergeleken met andere genregenoten.
-David Kemper (Disc 4, 12 min): In het kort vertelt executive producer Kemper hoe het was om mee te werken aan de serie en waar de uitdagingen lagen. Ook het schrijven van de verhaallijnen komt ter sprake.

Silkstone Promo (3 min)
Op elk schijfje kun je ook een overbodige reclame spot vinden voor de CD van Silkstone.

Conclusie

In Farscape zie je hoe de aardse astronaut John Crichton in een ander deel van het universum belandt en daar met een bont gezelschap aan boord van een levend schip allerlei avonturen beleeft. Farscape is een uitstekende science fiction serie met goed acteerwerk en leuke, originele verhaallijnen. Ook uniek is de betrokkenheid van de Jim Henson Company, die met hun mechatronische poppen veel bijdragen aan de sfeer en looks van de serie. Dus: verplichte kost voor iedere SF-liefhebber en daarmee een goede aanwinst voor de DVD-collectie. In Nederland zijn alleen de eerste acht afleveringen van het eerste seizoen verkrijgbaar, in een box met vier DVD’s. Kwalitatief gezien valt weinig aan te merken op de uitgave: beeld en geluid zijn prima en de aanwezige commentaartracks en interviews geven de nodige achtergrondinfo. Toch is het wel zuur dat je na het kijken van deze box (\"dat smaakt naar meer\") niet naar de winkel kunt rennen om de volledige vijf seizoenen aan te schaffen. Importeren is dan helaas de enige optie.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Bridge Entertainment Group.

Lees meer

Laatste reacties

Werner  |  07-05-2011

Ik herinner me dat I. E.T. zeker de eerste "reguliere" aflevering na de pilot was.
Lees meer >

Richard B.  |  07-05-2011

Dat hangt ervan af: respecteer je de productievolgorde of de uitzendvolgorde? Mij persoonlijk maar niet zoveel uit, behalve dat de verhaallijn geen rare sprong...
Lees meer >

Werner  |  07-05-2011

dat ik niet helemaal zeker weet wat dan wel de juiste volgorde is Dat hangt ervan af: respecteer je de productievolgorde of de uitzendvolgorde?
Lees meer >

Richard B.  |  06-05-2011

Ik heb ze inmiddels binnen en ben begonnen met bekijken. In het kort de eerste indrukken: - beeldkwaliteit en geluid zien er prima uit - verpakking is een dub...
Lees meer >

rogue  |  24-04-2011

Geen idee, maar ik ben van plan om ze te bestellen en zodra ik ze gezien heb zal ik mijn ervaringen hier posten. Alvast bedankt. Tot die tijd zal ik even kijken...
Lees meer >

Richard B.  |  22-04-2011

Weet je toevallig hoe deze zich verhouden t.o.v. de regio 1 Starburst editions? Qua beeld en extra's? Geen idee, maar ik ben van plan om ze te bestellen en zod...
Lees meer >

rogue  |  22-04-2011

Tip: er zijn anderhalve week geleden in de UK nieuwe seizoenboxen uitgebracht van deze geweldige serie! (y) Geen idee wat de kwaliteit ervan is, maar het is ee...
Lees meer >

Richard B.  |  22-04-2011

Tip: er zijn anderhalve week geleden in de UK nieuwe seizoenboxen uitgebracht van deze geweldige serie! (y) Geen idee wat de kwaliteit ervan is, maar het is ...
Lees meer >

Werner  |  25-12-2007

D'r is niks oneerbaars om mensen zo ver mogelijk in het Farscape-verse onder te dompelen...
Lees meer >

Hayko de Boer  |  25-12-2007

Ik heb zelf laatst hetzelfde probleem gehad - na een ruil-aanschaf van de eerste 7 afleveringen moest en zou ik de serie ook compleet hebben. Ik heb zelf een ...
Lees meer >

Werner  |  25-12-2007

Ik heb hem kortgeleden (welliswaar voor heel weinig) aangeschaft, maar ik besef nu pas wat voor een zinloze aankoop dat was. De serie is geweldig, maar een box ...
Lees meer >

Richard B.  |  24-12-2007

Ik heb hem kortgeleden (welliswaar voor heel weinig) aangeschaft, maar ik besef nu pas wat voor een zinloze aankoop dat was. De serie is geweldig, maar een box ...
Lees meer >

SuperDre  |  15-09-2006

uhm piepjonge scifichannel? die zender was er dus al 7 jaar (america) en 4 jaar (UK) voordat Farscape daar werd vertoond.. Tevens is het echt balen dat het d...
Lees meer >

Werner  |  14-09-2006

EIN-DE-LIJK! Topserie. Voor wie het vervolg wil zien en een regiovrije speler heeft kan ik aanraden over te stappen naar de zogenaamde "starburst editions" op r...
Lees meer >

hstadman  |  14-09-2006

Is wel een leuke sf serie. Heb wel een paar afleveringen gezien en zijn best aardig. :wink:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 96
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.