Jarhead

Recensent:
Koen Koene
29-08-2006

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Jarhead (DVD)
Samenvatting

Tegen wil en dank belandt Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal) bij de Amerikaanse marine. Aanvankelijk voelt “Swoff” zich er totaal niet op zijn gemak en denkt hij om er uit te stappen, maar dat verandert wanneer hij toetreedt tot de sluipschutterseenheid. Dit selecte gezelschap krijgt een zware training, onder leiding van sergeant Sykes (Jamie Foxx), waarin ze geleerd wordt hoe ze op verre afstand de tegenstander uit kunnen schakelen. Wanneer vervolgens de Golfoorlog uitbreekt worden Swoff en zijn collega’s (inmiddels vrienden) uitgezonden naar het Midden-Oosten. Daar, in de ondraaglijke hitte van de woestijn, krijgen ze de kans om het geleerde ook daadwerkelijk in praktijk te brengen. Tenminste: dat hopen ze. Want in werkelijkheid blijkt het met de actie zwaar tegen te vallen. En dus is het wachten op een conflict waarin Swoff zijn kunstje kan laten zien. Swoff wacht met jeukende vingers...

Commentaar

Er zijn tal van films die laten zien wat voor gruwelijkheden er tijdens een oorlog gebeuren, of het nu de bestorming van het Normandische strand is tijdens D-Day of de napalm-bombardementen in de Vietnamoorlog. Jarhead, een film over de Golfoorlog, heeft een andere insteek. Uit deze film blijkt namelijk vooral dat sommige manschappen maar één gevecht voeren: tegen de verveling. Maar ook die strijd is niet zonder slachtoffers, want niet iedere militair kan de psychische druk aan die de lange actieloze tijd ver van huis met zich meebrengt. Ook hoofdpersoon Anthony Swofford heeft het er op sommige momenten moeilijk mee. Als sluipschutter is hij getraind voor maar een ding: het lossen van een dodelijk schot op honderden meters afstand. Maar wanneer er maandenlang geen schot gelost wordt begint er toch ergens iets te knagen. Met alle gevolgen van dien. Jarhead, naar de in boekvorm verschenen memoires van Anthony Swofford, begint zoals wel meer oorlogsfilms beginnen: met het welbekende \"bootcamp\", het trainingskamp waar de nieuw recruten gedrild worden tot ze zich staande kunnen houden in een oorlogssituatie. In eerste instantie vindt Swofford het maar niks en krijg je als kijker het idee dat \"Het Regime\" deze jongen niet zomaar klein zal krijgen. Maar onderdeel kunnen zijn van de dodelijke sluipschutterseenheid, iets wat maar voor weinigen weggelegd is, trekt hem uiteindelijk over de schreef. En voor hij het weet zit Swofford samen met zijn collega\'s luidkeels te juichen tijdens de befaamde aanvalsscène in Apocalypse Now. Hoofdrolspeler Jake Gyllenhaal (Donnie Darko) zet de transformatie van potentiële deserteur naar enthousiaste marinier op prima wijze neer, en de rest van de cast is eveneens goed op dreef. Ook qua regie - in handen van Oscarwinnaar Sam Mendes, bekend van American Beauty - en verhaal zit het wel snor. Want al mag een oorlogsfilm waarin nauwelijks oorlogsactie te zien is op papier wellicht een suffe bedoeling lijken, toch weet Jarhead continu te boeien. Alleen al omdat het erg interessant is om eens deze kant van de oorlog te zien in plaats van het gebruikelijke pief-paf-poef-gebeuren. Dat Jarhead minder uniek is in het neerzetten van de militairen neem je dan ook graag voor lief (het haantjesgedrag en het feit dat ze in oorlogstijd tot rare dingen in staat zijn hebben we wel vaker gezien). Het is namelijk de invalshoek die het interessant maakt. Daar komt natuurlijk nog bij dat het allemaal op waarheid is gebaseerd. Het is echt een apart wereldje, dat van het (Amerikaanse) defensie-apparaat, zoveel wordt wel duidelijk. Ben je op zoek naar een film tjokvol actie en spanning dan ben je aan het verkeerde adres, maar wil je wel eens een oorlogsprent zien met een ietwat andere insteek dan is Jarhead zeker een aanrader. Welcome to The Suck!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Oorlog
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 118 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Noors, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582429992

Extra's

  • Trailer
  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar (2x)
  • De Fantasieën van Swoff
  • Volledige Nieuwsinterviews

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Jarhead is met de oorspronkelijke verhouding van 2.35:1 op DVD gezet. De transfer, uiteraard anamorf, heeft een uitmuntende scherpte. Ook prima is de weergave van de bewust fletse, gelige kleuren (perfect passend bij sfeer en locatie). Zoals we van een moderne film mogen verwachten is het beeld helemaal vrij van vuil en beschadigingen en grain en ruis zijn eveneens geen issue. Wel is er wat minimale edge enhancement gebruikt (zie bijvoorbeeld het vierde screenshot), maar dit wordt gelukkig nergens al te storend. Hetzelfde geldt voor de posterisatie die incidenteel zichtbaar is. De conclusie mag duidelijk zijn: een zeer nette transfer.

Geluidskwaliteit

Dat Jarhead niet overloopt van spectaculaire actiescenes wil niet zeggen dat er op geluidsgebied niks te beleven valt. De op DVD aanwezige Dolby Digital 5.1-track (384kbit/s) heeft namelijk een prima klank en zet bovendien een mooi ruimtelijk geluidsbeeld neer. De dialogen komen daarbij netjes uit de centerluidspreker, terwijl de overige speakers op agressieve wijze worden gebruikt voor omgevingsgeluiden, effecten en de passende muziek (zowel origineel materiaal als rockmuziek uit die tijd). Het LFE-kanaal wordt bijgeschakeld wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld bij de sporadische zwaardere geluidseffecten (jaja, ze zijn er wel). Al met al dus niks te klagen. Uitstekend geluid!

Extra's

In Amerika is een 2-disc Collector’s Edition van Jarhead verkrijgbaar, bomvol extra’s. Onze Regio 2-uitgave blijkt nagenoeg identiek te zijn aan de eerste schijf van de Amerikaanse CE. Wat minder extra’s dus, maar dat wil niet zeggen dat er op dit gebied helemaal niks te beleven valt. Je treft namelijk het volgende bescheiden pakket aan toevoegingen aan (allemaal Nederlands ondertiteld, inclusief commentaar):

Audiocommentaar
Op de DVD van Jarhead zijn twee interessante commentaartracks aanwezig:
- Commentaar 1: Een gesproken toelichting van Sam Mendes. De regisseur heeft
er weinig moeite mee om de tijd vol te praten en komt daarbij met flink wat boeiende informatie. Zo kom je bijvoorbeeld te weten wat nu precies de verschillen met het boek zijn en waarom. Opvallend genoeg verwijst Mendes menigmaal naar bepaalde andere extra\'s die op de DVD te vinden zouden moeten zijn, zoals productiedagboeken. Helaas blijkt dit alleen voor de eerder genoemde Amerikaanse CE te gelden.
- Commentaar 2: Op de tweede track hoor je auteur Anthony Swofford en scriptschrijver William Broyles Jr, die Swofford’s memoires geschikt maakte voor het witte doek. Zoals verwacht praat Swofford vooral over hoe het er “in het echt” aan toe ging/gaat. Ook Broyles kan hier over meepraten, aangezien hij meevocht in Vietnam. De zaken uit het boek die gewijzigd of ingekort zijn komen eveneens aan bod. Geen toelichting met veel productietechnische info, maar daarom niet minder interessant.

De Fantasieën van Swoff (6 min)
Onder deze noemer tref je een viertal verwijderde scènes (2.35:1 anamorf, DD 2.0) aan die te maken hebben met het fantasiewereldje van Swoff. Zo zie je bijvoorbeeld dat hij zich inbeeldt dat zijn drilinstructeur een jurk draagt. Dit soort fragmenten hebben in het boek een belangrijke rol, maar kwamen niet in de uiteindelijke film terecht. Desgewenst vertellen regisseur Mendes en editor Walter Murch waarom.

Volledige Nieuwsinterviews (17 min)
In de film worden de personages voor TV geïnterviewd over hun taak in het Midden-Oosten. Hier kun je de ongeknipte versies van deze interviews zien (2.35:1 anamorf, DD 2.0). Net als bij de vorige extra kun je het materiaal indien gewenst bekijken met een toelichting van Murch en Mendes.

Deleted Scenes (19 min)
Wederom een verzameling verwijderd materiaal (2.35:1 anamorf, DD 5.1), elf scènes in totaal. Ook hier kun je optioneel commentaar inschakelen van Mendes en Murch. Beide heren praten met name over waarom bepaalde zaken geknipt werden. Een interessante extra, vooral door de toelichting.

Trailer
Geen extra die iets met Jarhead te maken heeft, maar we noemen hem voor de volledigheid toch: de trailer van King Kong (2.35:1 niet anamorf, DD 2.0) die je te zien krijgt wanneer je de disc opstart. Met de menu-toets kun je trailer skippen.

Conclusie

Het door Oscarwinnaar Sam Mendes (American Beauty) geregisseerde Jarhead is de verfilming van de memoires van marinier Anthony Swofford, die na zijn militaire training in de Golfoorlog belandde. Helemaal klaargestoomd voor oorlogsvoering komt hij erachter dat het vooral de verveling is waar hij tegen vecht. Deze insteek maakt Jarhead tot een ietwat ongewone, maar boeiende oorlogsprent. De DVD-uitgave laat op audiovisueel gebied weinig te wensen over; zowel beeld als geluid zijn uitstekend. Wel jammer is dat het totaalpakket aan extra\'s wat beperkter is dan op de 2-disc Collectors Edition die in Amerika te krijgen is. Desalniettemin bevat ook onze R2-schijf een aantal interessante extra\'s, zoals twee goede commentaartracks en een groot aantal verwijderde scènes inclusief toelichting. Een nette uitgave dus, maar voor de ultieme versie zul je vooralsnog moeten importeren.

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  15-02-2007

Jarhead (2005) In Jarhead volgens we een groep mariniers ten tijde van de eerste golfoorlog. Het verhaal draait vooral om de sluipschutter Anthony Swofford die...
Lees meer >

Stephan Nobelen  |  30-08-2006

goede film!
Lees meer >

Roy Langeveld  |  30-08-2006

Een interessante oorlog-zonder-strijd-film met een paar intense scenes. Er wordt af en toe wel een beetje veel leentjebuur gespeeld bij andere films, bijvoorbee...
Lees meer >

Marcel Hagels  |  30-08-2006

De film kon mij niet echt boeien maar dat heb ik nog bij geen enkele film over de golfoorlog gehad.
Lees meer >

Pieter Kleine  |  29-08-2006

Saaie film. Heb hem aan het eind maar snel doorgedraaid.
Lees meer >

Henk Heideveld  |  29-08-2006

Ik vond Jarhead juist wel een hele aparte film die het nou eens een keer niét moet hebben van grote 'battles' of bepaalde special effects. Deze film laat juist ...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  29-08-2006

Ik vond Jarhead juist wel een hele aparte film die het nou eens een keer niét moet hebben van grote 'battles' of bepaalde special effects. Deze film laat juist ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  29-08-2006

Ik heb me wel vermaakt met deze film en al meerdere malen bekeken. Het is voor mij ook niet echt een oorlogsfilm. Alleen de verveling komt niet helemaal goed u...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  29-08-2006

Ik vond Jarhead juist wel een hele aparte film die het nou eens een keer niét moet hebben van grote 'battles' of bepaalde special effects. Deze film laat juist ...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  29-08-2006

Ik vond Jarhead juist wel een hele aparte film die het nou eens een keer niét moet hebben van grote 'battles' of bepaalde special effects. Deze film laat juist ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  29-08-2006

Ik heb me wel vermaakt met deze film en al meerdere malen bekeken. Het is voor mij ook niet echt een oorlogsfilm. Alleen de verveling komt niet helemaal goed u...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  29-08-2006

Ik ben een groot liefhebber van Warmovies, heb er vele in de kast staan. Maar dit is voor mij de slechtste film oooit. Er gebeurt inderdaad helemaal niets, het...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
7.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 51
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.