Munich

Recensent:
Marcel den Haan
21-08-2006

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

Munich (DVD)
Samenvatting

Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München worden elf Israëlische atleten gegijzeld en uiteindelijk omgebracht door hun Palestijnse kidnappers. De wereld en vooral Israël is in rouw, maar de regering besluit al snel dat er een vergelding moet komen voor deze zinloze daad. Er wordt een team samengesteld dat ervoor moet zorgen dat de betrokkenen krijgen wat ze verdienen. Avner Kaufman (Eric Bana) krijgt de leiding over het team dat de betrokkenen moet opsporen en ze moet elimineren. Zijn team bestaat uit vier andere mannen, ieder met een eigen talent dat kan helpen in het opsporen en ombrengen van de doelwitten. Avner\'s team is al snel succesvol maar ze krijgen ook al snel last van tegenstrijdige gevoelens. Is wat ze doen echt het beste voor Israël en zijn ze niet gewoon even slecht als de Palestijnse kidnappers? Worstelend met deze vragen en het gemis van zijn gezin moet Avner alles op alles zetten om de opdracht tot een goed einde te brengen.

Commentaar

Het door Steven Spielberg geregisseerde Munich is gebasseerd op waargebeurde feiten die zich afspeelden tijdens de Olympische Zomerspelen van 1972. Elf Israëlische atleten werden gegijzeld en gedood door een groep Palestijnse terroristen die zichzelf Black September noemde. Uiteraard was er met een onderwerp zoals dit kritiek uit vele kanten. Grootste punt van kritiek moet toch wel zijn dat Spielberg op veel punten afwijkt van wat er echt gebeurd is. Ook betrokkenen bij de moordaanslagen op de Palestijnen zeggen weinig terug te zien van hoe het in werkelijkheid allemaal gegaan is. De man op wie het personage van Eric Bana is gebaseerd was ronduit beledigd aangezien hij en zijn team worden afgebeeld als een stelletje amateurs. Voor mensen die niet bekend zijn met het verhaal achter de film zal dit allemaal weinig uitmaken, maar feit is wel dat de film gewoonweg te lang duurt en op sommige momenten zelfs wat saai te noemen is. Er hadden duidelijk enkele scènes geknipt kunnen worden. Vooral het einde is onnodig lang en de scène waarin Avner de liefde bedrijft met zijn vrouw, beelden die afgewisseld worden door beelden van de gijzeling, slaat de plank volledig mis. Ook voel je als kijker niet echt mee met de mannen in het team. Het feit dat Spielberg de mannen neerzet als redelijke beginnelingen helpt hier weinig aan mee. De ene na de andere aanslag komt voorbij en echt spannend wordt het nergens. Het resultaat is dus een redelijke vermakelijke spionagefilm die mede dankzij de herhalende opzet van de aanslagen nergens de stap zet naar een meesterwerk.
In de film is dus sprake van twee kampen die tegen elkaar strijden en ook de meningen over de prent zijn te rangschikken in twee kampen. Aan de ene kant de mensen die het een goede film vinden en aan de andere kant de mensen die het een tegenvaller vinden. Ondergetekende behoort dus duidelijk tot het laatste kamp, maar een ieder doet er verstandig aan zelf een oordeel te vellen aangezien een echte middenweg lijkt te ontbreken.
Steven Spielberg staat verder bekend als een groot vakman en dat wordt toch ook wel duidelijk bij deze prent. Zoals wel vaker bij hem is het geheel weer mooi in beeld gebracht en straalt het allemaal vakmanschap uit. Je waant je tijdens het kijken in het Europa van de jaren \'70 en op dit vlak is de film ruimschoots geslaagd.
De optredens van de acteurs zijn ook in orde en dan moeten we uiteraard vooral kijken naar het karakter van Eric Bana. Hij is ook het meest in beeld en hij weet redelijk goed de innerlijke strubbelingen van zijn karakter weer te geven. Dat je verder niet echt meeleeft als kijker met zijn personage helpt alleen niet mee in het bepalen van een oordeel van zijn optreden. De rest van de cast is puur ondersteunend, maar doet dit op een goede manier.
Munich is typisch zo\'n film die je helemaal te gek vindt of maar matig. Veel mensen zullen zich waarschijnlijk storen aan de vele fouten en onwaarschijnlijkheden en de lange speelduur die veel korter had gekund Voor een thriller bevat de prent verder weinig spanning en leef je niet echt mee met de personages. Ook bepaalde keuzes van de regisseur zijn gerust twijfelachtig te noemen, maar zoals al eerder werd gezegd, kijk de film en vorm je eigen mening. Als je dat al niet eerder hebt gedaan.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 157 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Dreamworks / Universal
EAN: 8050583027685

Extra's

  • Introductie Door Steven Spielberg
  • Munich: De Missie. Het Team

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat 2.35:1. Op de kwaliteit van het beeld valt weinig aan te merken. Het beeld is mooi scherp en bevat veel detail, edge enhancement is slechts een enkele keer zichtbaar. Om de jaren \'70 sfeer goed te benadrukken wordt er geen gebruik gemaakt van felle kleuren en zijn sommige scènes bewerkt. De kleuren ogen daarom ook wat grauw, maar huidtinten komen natuurlijk over. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn allen in orde. Soms is het contrast wat aan de hoge kant, maar dit lijkt met opzet gedaan aangezien dit gedurende de film wisselt. Naast de edge enhancement is er soms wat filmgrain aanwezig, al dan niet opzettelijk. Een uitstekende beeldkwaliteit en zo zien we het graag bij recente films zoals deze.
De film is verdeeld in 20 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit één audiotrack, een Engelstalige Dolby Digital 5.1 track (384 kb/s). Net als het beeld is ook het geluid van goede kwaliteit. De film bestaat grotendeels uit dialoog maar er zijn momenten dat er wat meer actie op het scherm te zien is en dit zijn dan ook de momenten dat de track van zich laat horen. We horen hier dan een mooi ruimtelijk geluid dat helder klinkt en waarbij beschadigingen niet aanwezig zijn. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn goed verstaanbaar. De frontspeakers laten de mooie muziek van John Willams horen en ook omgevingsgeluiden. Tijdens de scènes met wat meer actie komen aan de surroundspeakers en het LFE kanaal aan bod. Hier is goed ruimtelijk geluid te horen in split-surround en het aanwezige laag is goed gedoseerd. De track heeft een onnodige lage bitrate van 384 kb/s en een volledige bitrate was goed geweest voor wat meer detail. Toch nog altijd een prima track.

Extra's

De menu\'s bestaan uit beelden uit de film en worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1. Het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

In Amerika was er bij uitkomen van de film keuze uit twee edities. Een kale editie met één schijf en een speciale editie met twee schijven. Wij moeten het hier in Nederland doen met een vrij kale uitgave en dit is zeker jammer te noemen. Een film als deze leent zich namelijk uitstekend voor een uitgave vol met extra\'s. Op de schijf zijn slechts twee extra\'s aanwezig, die bovendien ook nog eens vrij kort zijn.

Introductie van Steven Spielberg (4 min.)
De eerste extra is een introductie door regisseur Steven Spielberg. In deze ruim vier minuten durende introductie, die voornamelijk bestaat uit beelden van achter de schermen en uit de film, legt Spielberg enkele keuzes uit die hij gemaakt heeft en verdedigt hij zijn film ten opzichte van alle kritiek.
Het beeld is afwisselend 2.35:1 letterboxed en 1.33:1. Het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Munich: De Missie. Het Team (13 min.)
In deze korte making of maken we kennis met de acteurs en hun rollen en zien we hoe de film tot stand is gekomen.
Het beeld is afwisselend 2.35:1 letterboxed en 1.33:1. Het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München worden elf Israëlische atleten gegijzeld en gedood door een groep Palestijnse terroristen. Na het drama besluit de Israëlische regering terug te slaan en de kopstukken verantwoordelijk voor het drama te elimineren. Er wordt een team samengesteld dat zich bezig zal houden met eliminaties. Uiteraard gaat niet alles van een leien dakje en ook krijgen de teamleden al snel last van hun geweten. Munich is geregisseerd door Steven Spielberg en vertelt zoals gezegd het verhaal hierboven. Er was veel kritiek op de film uit vele kampen en ook voor en tegenstanders van de film zijn zo in te delen. Veel mensen vonden de film saai en langdradig maar een even zo grote groep vond het juist weer allemaal erg goed. Een ieder doet er goed aan zijn eigen mening te bepalen door het kijken naar de film. De beeld en geluidskwaliteit van de DVD zijn ruim voldoende, de hoeveelheid extra\'s valt erg tegen.

Laatste reacties

Richard B.  |  03-09-2007

Een erg goeie film die me verrast heeft. Spielberg slaagt erin om een heel moeilijk verhaal op een hele genuanceerde en boeiende wijze te vertellen. Ik verwacht...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  16-12-2006

Een goede film die helaas niet helemaal goed is uitgewerkt. De laatste +/- 30 min van de film vond ik echt een stuk minder. Als het einde beter was uitgewerkt...
Lees meer >

Swanski  |  16-12-2006

Een film die inhoudelijk niet evenwichtig is als je het minimale politieke controversiële aspect uitvergroot. De film begint als een lange film waar het draait ...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  25-08-2006

De reden dat veel mensen dit een saaie thriller vinden lijkt me simpel: dit is namelijk geen thriller. Zo kan ik ook wel zeggen dat Saving Private Ryan als kome...
Lees meer >

Digi-gek  |  24-08-2006

Ik respecteer ieder zijn mening over de filmDie verdraagzaamheid ondermijn je een beetje met: maar mensen die Munich saai noemen hebben misschien te veel Missio...
Lees meer >

TheGodfather  |  23-08-2006

Ben het compleet niet met Marcel eens. Vind dit de op-1-na beste film van `t jaar tot nu toe (United 93 is nog beter). Vond `m interessant, geweldig geacteerd,...
Lees meer >

SuperDre  |  23-08-2006

Ik respecteer ieder zijn mening over de film, maar mensen die Munich saai noemen hebben misschien te veel Mission:Impossible en 24 gezien. Voor al het eerste uu...
Lees meer >

mark t  |  23-08-2006

Ik respecteer ieder zijn mening over de filmDie verdraagzaamheid ondermijn je een beetje met: maar mensen die Munich saai noemen hebben misschien te veel Missio...
Lees meer >

Digi-gek  |  23-08-2006

Ik geloof dat het punt van de film de recensist ontgaan is. Voor zover ik begrepen heb (and correct me if I'm wrong) is het boek waar deze film op gebasseerd is...
Lees meer >

Mark S  |  23-08-2006

niet alleen het europa van de jaren 70 is terug te zien, ook het schaamhaar van de jaren 70 in de scene op de woonboot in hoorn... Er is veel veranderd de afgel...
Lees meer >

Olivier Laemont  |  22-08-2006

niet alleen het europa van de jaren 70 is terug te zien, ook het schaamhaar van de jaren 70 in de scene op de woonboot in hoorn... Er is veel veranderd de afgel...
Lees meer >

steven van dijk  |  22-08-2006

Goede film, goede muziek wederom van John Williams, was zeer onder de indruk.
Lees meer >

Bas Hokke  |  22-08-2006

Dit is eigenlijk de 2de "slechte" film...na War of the worlds is Munich een echte tegenvaller. Ik heb Munich in de cinema gezien en ik vind de steden en de s...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  21-08-2006

De meest tegenvallende film van 2005 voor mij, ....super boring. Nee dit is niet mijn genre film (helaas).
Lees meer >

Frank  |  21-08-2006

Het blijft apart dat alleen de R1 meer extra's heeft en alle andere R2 uitgaves dezelfde extra's hebben zoals wij. Het lijkt mijn dus zeer waarschijnlijk dat er...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
7.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 136
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.