Sweet Bird of Youth

Recensent:
Marcel den Haan
18-08-2006

Totaalbeoordeling:

6.9
DVD

Sweet Bird of Youth (DVD)
Samenvatting

Chance Wayne (Paul Newman) is een man die het graag wil maken in Hollywood. Jaren heeft in de stad van films gewoond maar niet het succes gevonden waar hij op had gehoopt. Hij keert daarom terug naar zijn geboorteplaats in gezelschap van de mislukte actrice Alexandra Del Lago (Geraldine Page). Zij is verslaafd aan drugs en alcohol maar via haar hoopt Chance toch nog een rol te kunnen bemachtigen in een film. Zijn terugkeer naar zijn geboortestad betekent ook een weerzien met zijn voormalige geliefde, de mooie Heavenly Finley (Shirley Knight). Jaren geleden hadden zij een gepassioneerde verhouding wat resulteerde in een zwangerschap, die onderbroken werd door tussenkomst van de vader van Heavenly, een belangrijke politicus. Deze Tom Finley (Ed Begley) is bezig zich te laten herverkiezen en de plotselinge verschijning van Chance komt hem dan ook helemaal niet goed uit.

Commentaar

In 1958 maakte regisseur Richard Brooks en acteur Paul Newman samen de film Cat on a Hot Tin Roof, naar werk van Tennessee Williams. Deze samenwerking beviel blijkbaar want vier jaar later werkte ze wederom samen aan een Williams verfilming, de hier besproken Sweet Bird of Youth. Als we de twee prenten gaan vergelijken dan haalt de tweede het qua niveau niet bij de eerste, maar is het nog altijd een aardige film te noemen. Het verhaal is wederom typisch Tennessee Williams, dus de fans weten wat ze kunnen verwachten. De film is een bewerking van het bekende toneelstuk van Williams en iets wat in het voordeel werkt is dat vrijwel dezelfde acteurs in de film te zien zijn als in het stuk op de planken. Ze weten dus wat er verwacht wordt en dit is goed terug te zien in de prestaties. Niet voor niets werden drie acteurs genomineerd voor een Oscar en mocht Ed Begley, die de rol van de politicus Tom Finley speelt, het beeldje zelfs mee naar huis nemen. Verder voldoet ook hoofdrolspeler Paul Newman prima hoewel hij nergens zijn niveau haalt van het eerder genoemde Cat on a Hot Tin Roof.
Iets wat in het nadeel van de film werkt is dat het verhaal overduidelijk een aanpassing is van een toneelstuk. Iets wat op het toneel werkt hoeft ook niet op film te werken en soms is dat hier het geval. De dialogen zijn soms lang en dit haalt het tempo uit de film. Ook is het aantal locaties beperkt en zien we een vrij kleine cast voorbij komen. Ook is het verhaal niet zo spannend als andere werken van Tennessee Williams, maar laten we het er maar ophouden dat hij ook wel eens een mindere dag heeft. Williams\' werk zit altijd vol met allerlei verwijzingen naar seks en ook hier zijn er weer enkele zaken uit het script gelaten die wel in het toneelstuk te zien waren. De studiobazen vonden het toentertijd niet gepast om zaken als abortus en geslachtsziektes in een grote film neer te zetten.
Samenvattend kunnen we zeggen dat Sweet Bird of Youth een redelijke film is die de fans van klassiek werk zeker zal vermaken. Ook de fans van Tennessee Williams komen weer volop aan hun trekken, maar zij weten waarschijnlijk zelf ook al dat dit verhaal niet tot zijn beste werk behoort.
Warner heeft vijf films uitgebracht die gebaseerd zijn op het werk van Tennessee Williams. Naast deze uitgave zijn dat Cat on a Hot Tin Roof, A Streetcar Named Desire, The Roman Spring of Mrs. Stone en The Night of the Iguana.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1962
Speelduur: 114 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 321931657310

Extra's

  • Theatrical trailer
  • Sweet Bird Of Youth: Chasing Time
  • Rip Torn and Geraldine Page Screentest

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de schijf in het formaat 2.40:1. Deze prent is alweer 44 jaar oud en helaas is dit enigszins af te zien aan de kwaliteit van de transfer. Veel kleine beschadigingen zijn zichtbaar en ook de hoeveelheid filmgrain is soms wat een grote kant. De kleuren ogen wat uitgewassen, de scherpte is voldoende. Soms zijn er wat softe momenten zichtbaar, maar dit blijft gelukkig redelijk beperkt. Contrast en schaduwdetail zijn in orde zodat ook de nachtelijke scènes goed te volgen zijn. Het aanwezige zwart is mooi diep van kleur. Edge enhancement is een enkele zichtbaar, evenals wat lichte posterisatie.
De film is verdeeld in 28 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Net als de overige Tennessee Williams verfilmingen is ook deze prent te bekijken met de originele monotrack in Dolby Digital 1.0 formaat (192 kb/s). Zoals al eerder is aangegeven heeft dit formaat zijn beperkingen maar het geluid klinkt mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig. De dialogen zijn daarom goed te volgen en ook het overige geluid klinkt goed. Er is weinig tot geen laag hoorbaar maar dit heeft eerder te maken met het type film, wat vooral uit dialoog bestaat. Een track die doet wat hij moet doen en dat is geluid leveren bij de beelden op het scherm.

Extra's

De statische menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Sweet Bird Of Youth: Chasing Time (12 min.)
Een korte terugblik op de film met de makers en crew die nog in leven zijn en mensen die verstand hebben van Tennessee Williams\' werk. We zien interviews met de betrokkenen en beelden uit de film.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Rip Torn and Geraldine Page Screentest (4 min.)
De naam zegt het al, een screentest van de acteurs Rip Torn en Geraldine Page die samen een scène uit de film spelen.
Het beeld is 2.40:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Theatrical Trailer
Een bioscooptrailer van de film. Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Chance Wayne komt terug in zijn geboorteplaats na zijn geluk beproeft te hebben in Hollywood. Dit is niet helemaal gegaan zoals hij in gedachte had en daarom is hij weer terug. Hij heeft de dronken en verslaafde actrice Alexandra Del Lago meegenomen en met haar hulp hoopt alsnog door te breken in de filmstad. Zijn terugkeer betekent ook een weerzien met zijn voormalige geliefde, iets waar haar vader helemaal niet blij mee is. Sweet Bird of Youth is een verfilming van een toneelstuk van Tennessee Williams en bevat alle kenmerkende ingrediënten Het niveau van zijn beste werk wordt niet gehaald maar de film is nog altijd genietbaar voor fans van zijn werk. Beeld en geluid van de DVD zijn redelijk in orde, het beeld had wel wat beter gemogen. Extra\'s zijn nauwelijks aanwezig en niet erg interessant.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:3
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.