Living Daylights, The (UE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
03-08-2006

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Living Daylights, The (UE) (DVD)
Samenvatting

James Bond (Timothy Dalton) wordt ingeschakeld wanneer de Russische generaal Georgi Koskov (Jeroen Krabbé) overloopt naar het westen. Bond verijdelt hierbij een moordaanslag op de generaal door de celliste Kara Milovy (Maryam d’Abo). Eenmaal in het westen vertelt Koskov dat de KGB, onder leiding van generaal Leonid Pushkin (John Rhys-Davies), een geheime operatie is gestart onder de naam ‘ Smiert Spionom’, wat ‘dood aan de spionnen’ betekent. Kort daarna wordt Koskov weer door de russen ontvoerd. Bond begint zijn onderzoek bij de celliste Kara. Als twee 00-collega’s van Bond worden vermoord, waarbij de aanwijzing ‘Smiert Spionom’ wordt gevonden, is hij vastberaden de KGB generaal Pushkin hiervoor te straffen. Bond ontdekt dat Koskov kontakten heeft met de wapenhandelaar Brad Whittaker (Joe-Don Baker) en dat Puskin niet verantwoordelijk is voor ‘Smiert Spionom’. Wou generaal Koskov wel overlopen, welke rol speelt deze Brad Whittaker en kan James de lieftallige Kara wel vertrouwen? James Bond raakt verstrikt in een gevaarlijk wapencomplot en drugssmokkel. Een complot dat zijn climax krijgt in de Afghaanse woestijn.

Commentaar

Na 10 jaar James Bond met Roger Moore in de hoofdrol, nam in 1987 Timothy Dalton het stokje over. Waar Roger Moore een steeds luchthartiger en komischer toon neerzette in de rol van 007 geheim agent James Bond, zette Timothy Dalton weer een veel serieuzere en agressievere James Bond neer. Volgens kenners werd hiermee weer meer invulling gegeven aan het karakter van James Bond, zoals dat door zijn geestelijk vader Ian Fleming was bedacht. De rol van James Bond was eigenlijk toebedacht aan Pierce Brosnan, maar die had op dat moment nog verplichtingen met de Remmington Steele televisieserie. Zoals bekend kreeg Brosnan acht jaar later met GoldenEye de gelegenheid invulling te geven aan het karakter James Bond.
The Living Daylights verscheen 25 jaar na de eerste James Bond film Dr. No en was daarmee dus een jubileum film. Het verhaal van de film is gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal van schrijver Ian Flemming, dat hij in 1962 publiceerde. Regisseur van de film is John Glen. Glen had de drie voorgaande Bond films met Roger Moore ook geregisseerd. Dus op zich verrassend dat een verandering van hoofdpersoon al voldoende is om qua sfeer een heel andere Bond neer te zetten. De serieuze toon zetten regisseur Glen en acteur Dalton voort in hun volgende Bond verfilming Licence to Kill (1989). Timothy Dalton werd door producent Albert R. Broccoli midden jaren ’60 al overwogen om James Bond te spelen, in voorbereiding op de film On Her Majesty\'s Secret Service (1969). Dalton werd op dat moment nog te jong bevonden. Jeroen Krabbé werd gecast om de Russische generaal Georgi Koskov te spelen. Dit leidde er uiteindelijk toe dat Krabbé gecast werd voor The Fugitive en Immortal Beloved. Acteur Joe Don Baker speelt de rol van de wapenhandelaar Brad Whittaker. Joe Don Baker keerde acht jaar later ook weer terug in de Bond films, dan als de Amerikaanse CIA agent Jack Wade. Voor de elfde keer componeerde John Barry de soundtrack voor een Bond film. In 1962 zette John Barry de toon neer voor alle Bond films met zijn zo herkenbare Bond thema. Bijzonderheid is dat Barry in de film ook een korte (cameo) rol speelt als orkestdirigent. Juli 1987 ging The Living Daylights in première en leverde bijna 200 miljoen dollar op. Het commerciële succes bevestigde dat Timothy Dalton in de volgende Bond film terug zou keren als de charmante geheimagent met een Licence to Kill.

Vijf jaar na de Special 007 Edition (SE) brengt Sony Pictures alle 20 ‘officiële’ James Bond films opnieuw uit als een Ultimate Edition. Beeld en geluid zijn door DTS Image (voorheen Lowry Digital Images) met state of the art middelen gerestaureerd. Op het gebied van extra’s is deze 2-DVD set nog uitgebreider dan de voorgaande SE versie. Is dit de ultieme release? Reden om nu je oude versie te vervangen door deze nieuwe uitgave? Hieronder helpen we je op weg om deze vraag voor jezelf te beantwoorden.

Evenals bij voorgaande films is de aanbevolen leeftijd voor de film nu 12 jaar geworden. Bij eerdere releases was dit nog alle leeftijden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1987
Speelduur: 125 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Sony Pictures / MGM
EAN: 8712609687798

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Image Database
  • Audiocommentaar John Glen
  • Inside The Living Daylights
  • The Ice Chase Outtake
  • Happy Anniversary 007
  • Silver Anniversary
  • 007 Mission
  • Exotic Locations
  • Dalton & d'Abo interviews
  • Dalton on Acting

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afgelopen drie jaar heeft DTS Images (voorheen Lowry Digital Images) in opdracht van MGM alle 20 ‘officiële’ James Bond films volledig gerestaureerd. Onder supervisie van John Lowry is elke film vanaf het origineel frame voor frame digitaal gescand en opgeslagen. Hiervoor zijn 600 Apple computers gebruikt met een opslagruimte van 700 terrabyte. Alle films zijn gescand met een extreem hoge resolutie van 4000 bij 3000 pixels. Ter vergelijk: PAL DVD’s hebben een resolutie van 720 bij 576 pixels en de toekomstige HD DVD’s hebben een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Totaal is ruim 67 kilometer film gescand en vervolgens digitaal ontdaan van vuil en andere ongerechtigheden. Volgens John Lowry zijn op deze wijze ruim 37 miljoen stukjes vuil verwijderd. Ook de filmgrain is sterk geminimaliseerd en de kleurbalans is hersteld. Doordat nu bijna alle extra’s op een tweede DVD zijn geplaatst, kon de film met minder compressie op de schijf worden gezet. En hoe ziet het resultaat er nu uit?

Uiteraard is het filmbeeld op deze DVD het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.35:1 en staat de film anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit van de eerdere SE release was al zeer goed. Toch heeft men met deze Ultimate Edition nog kans gezien het beeld te verbeteren. Belangrijkste verbeteringen zitten in de detaillering van het beeld. Het feit dat de extra’s nu nagenoeg allemaal naar een tweede DVD zijn verhuisd en daardoor de compressie van de film lager kan zijn, zal daar ongetwijfeld aan bijgedragen hebben. Maar ook de filmgrain is in deze nieuwe transfer duidelijk minder. Ook nu geldt dat het beeld er sfeervol en mooi filmische uitziet. Verder is het beeld volledig vrij van vuiltjes, krasjes of beschadigingen. Het beeld is goed helder en heeft een goed contrast. De kleurbalans van het beeld is iets verbeterd, waardoor huidtinten, vergeleken met de SE versie, natuurlijker ogen. Edge enhancement is niet zichtbaar. Scherpte van het beeld is wederom prima, de mate van detaillering is licht verbeterd. De beelduitsnede is bij enkele scènes een beetje aangepast, zonder dat beeld verloren is gegaan. Vergelijk de screenshots met dezelfde screenshots bij onze bespreking van de SE versie. De film is netjes verdeeld in 32 tracks. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijk Dolby Surround geluid is opnieuw gemixt in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s). Op twee punten is de nieuwe geluidsmix ten opzichte van de SE versie verbeterd. Ten eerste is de surround geluidsbeleving bij deze nieuwe UE versie beter. Ten tweede klinkt de nieuwe UE soundtrack voller. Met name bij explosies valt op dat deze soundtrack meer laag bevat en meer gedetailleerd in het hoog is. Hierdoor klinken de explosies veel overtuigender. Als geheel klinkt de soundtrack mooi vol met een ruimtelijk geluid en een goede plaatsing van effect- en omgevingsgeluiden. De achterkanalen worden in split-surround gebruikt. Detaillering van de soundtrack is zeer goed met een goed gedetailleerd en helder klinkend hoog. Laag is in ruime mate aanwezig, waarbij het LFE kanaal intensief wordt gebruikt. De dialogen komen uit het centerkanaal en zijn prima te verstaan. De DTS 5.1 soundtrack klinkt iets beter dan de DD 5.1 track. Met name het laag is beter onder controle en het hoog klinkt rustiger. De DD soundtrack is 4 dB luider dan de DTS track, dus bij omschakelen moet je de volumeknop ook even bijstellen. Beide soundtracks zijn van zeer goede kwaliteit.

Extra's

De geanimeerde breedbeeld menuschermen zien er fraai uit en zijn speciaal voor deze nieuwe release gemaakt. Qua stijl zijn de menuschermen voor alle 20 titels gelijk. Alle menuschermen zijn voorzien van achtergrondgeluid. Op beide DVD’s zijn extra’s opgenomen. Uiteraard zijn alle extra’s van de SE versies ook nu weer opgenomen in de 2-DVD set. Bij deze Ultimate Edition zijn nog tal van extra’s toegevoegd, deze extra’s zijn met een (*) aangeduid. Belangrijk voordeel is dat de extra’s bij deze Ultimate Edition release nagenoeg allemaal Nederlands ondertiteld zijn. Een overzicht:

DVD-1

De eerste DVD begint met een reclametrailer voor de complete 007 James Bond Ultimate Edition.

MI6 Commentary
Met keuze voor het audiocommentaar.

Audio Commentary featuring John Glen and Members of the Cast & Crew
Regisseur John Glen geeft een begeleidend commentaar, waarin onder aandacht voor de introductie van de nieuwe James Bond. Verder praten enkele acteurs en crewleden mee. Prima commentaar.

Credits (*) (1½ min)
Is een overzicht van namen die meegewerkt hebben aan deze Ultimate Edition DVD.

DVD-2

Declassified: MI6 Vault (*)

Deleted Scenes with Introduction by Director John Glen (*) (2 min)
Twee korte scènes, een niet gebruikt en een verlengd, met een inleiding van John Glen.

The Ice Chase Outtakes – Deleted Footage with Narration by Director John Glen (*) (8 min)
De achtervolging op het bevroren meer werd met meerdere camera’s vastgelegd. Hier zie je allen beelden. Regisseur John Glen geeft een inleiding en tijdens de beelden een toelichting.

Happy Anniversary 007 (*) (48 min)
Een documentaire over 25 jaar James Bond met Roger Moore als gastheer. Uiteraard aandacht voor alles dat Bond zo bijzonder maakte aan de hand van veel fragmenten uit de verschillende films en aan het einde nog promotie voor The Living Daylights en Timothy Dalton.

Silver Anniversary (*)
Met vier vervolgkeuzen:
- Cubby Broccoli (1½ min) – Een kort stukje waarin Broccoli zijn geloof in Dalton uitspreekt.
- Maryam d\'Abo (1 min) – Introductie van de nieuwe Bond girl
- Around The World With James Bond (1½ min) – De locaties van The Living Daylights
- The New Bond Car (2 min) – De nieuwe Bondauto, de Aston Martin Volante

Timothy Dalton: The New James Bond / Vienna Press Conference (*) (4½ min)
Bij een persconferentie in Wenen werd Timothy Dalton geïntroduceerd als de nieuwe James Bond.

Dalton and d\'Abo Interviews (*) (5½ min)
Interviews met deze acteurs over hun rol in de nieuwe Bond film.

Timothy Dalton: On Acting (*)(7 min)
Dat Dalton al filmervaring had komt hier ter sprake, waarin hij een anecdote vertelt over zijn eerste film met Katherine Hepburn en eentje met Mae West.

007 Mission Control (*)
Wederom het onderdeel waarbij je een bepaalde scène in de film kunt bekijken gerelateerd aan een bepaald gekozen onderwerp. Niet Nederlands onderiteld.

Exotic Locations (*) (4 min)
Een overzicht van de locaties die in de film zijn gebruikt. Niet ondertiteld.

Mission Dossier
Met de featurettes die van de SE versie afkomstig zijn:

Inside The Living Daylights (33½ min)
In deze documentaire zien we onder andere een screentest voor de selectie van de opvolger van Roger Moore, met acteurs als Sam Neill en Pierce Brosnan (die het na Timothy Dalton overnam). De documentaire wordt aan elkaar gepraat door Patrick Macnee. Naast de achtergrond informatie over de film, zoals de stunts, wordt vooral veel aandacht besteed aan de wijze waarop Timothy Dalton invulling geeft aan James Bond.

Ian Fleming: 007\'s Creator (43 min)
Documentaire over het leven en werk van Ian Flemming. Wederom met Patrick Macnee die alles aan elkaar praat.

The Living Daylights Music Video Performed By A-Ha (4½ min)
De muziekvideo van dit Bond lied dat tijdens de begintitels wordt gebruikt.

The Making Of The Living Daylights Music Video (4 min)
Bandleden en componist John Barry geven toelichting op bovenstaande muziekvideo.

Ministry Of Propaganda

Theatrical Archive (6 min)
Met keuze uit drie verschillende bioscooptrailers.

Image Database (*)
Een imposant overzicht van foto’s en ander statisch beeldmateriaal, verdeeld over veertien verschillende galerijen. De foto’s worden in de vorm van een diashow gepresenteerd.

Boekje (*)
In de set zit een 8 pagina’s tellend boekje met foto’s en achtergrondinformatie bij de film. Dit boekje is inhoudelijk anders dan het boekje dat bij de SE versie zat.

De 2-DVD set is voorzien van een fraai glanzende kartonnen slipcase met 3D reliëf. De afbeelding op de slipcase is gelijk aan de cover.

Conclusie

De eerste Bondfilm met Timothy Dalton is een goede actiefilm, waarbij de nadruk weer is komen te liggen op de meer serieuze kant van Bond. In deze film, gebaseerd op een gelijknamig kort verhaal van Ian Fleming, moet Bond een vluchtende Russische officier helpen. Deze officier blijkt ook andere plannen te hebben en tezamen met de mooie Kara raakt James Bond verstrikt in een wapencomplot. Andere rollen in deze film zijn van Maryam d’Abo, Joe Don Baker en Jeroen Krabbé.
Alle 20 \'officiële\' James Bond films zijn door DTS Images en MGM volledig gerestaureerd en door Sony Pictures als een Ultimate Edition opnieuw uitgebracht. De kwaliteit van de voorgaande SE versie van The Living Daylights was al goed. Toch is op het vlak van beeld en geluid deze release nog weer een zichtbare en hoorbare verbetering. Vooral de 5.1 surroundtrack, die nu ook in DTS kwaliteit beschikbaar is, klinkt beter dan bij de SE versie. Een aantal nieuwe extra’s tezamen met de al uitstekende extra’s van de SE versie maken deze uitgave compleet. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld. Deze nieuwe Ultimate Edition uitgave is ook de moeite van het aanschaffen waard.

De James Bond Ultimate Edition bestaat uit:
- Dr. No (1962)
- From Russia with Love (1963)
- Goldfinger (1964)
- Thunderball (1965)
- You Only Live Twice (1967)
- On Her Majesty\'s Secret Service (1969)
- Diamonds Are Forever (1971)
- Live and Let Die (1973)
- The Man with the Golden Gun (1974)
- The Spy Who Loved Me (1977)
- Moonraker (1979)
- For Your Eyes Only (1981)
- Octopussy (1983)
- A View to a Kill (1985)
- The Living Daylights (1987)
- Licence to Kill (1989)
- GoldenEye (1995)
- Tomorrow Never Dies (1997)
- The World Is Not Enough (1999)
- Die Another Day (2002)

Laatste reacties

nlamste3  |  09-08-2006

Enige nadeel van Timothy is dat hij maar twee Bonds heeft gemaakt.
Lees meer >

Henk Heideveld  |  08-08-2006

Yep. Timothy Dalton was een van de weinige waardige opvolgers van Sean Connery. Je zag de films na Moore ook meteen beter worden. Roger Moore was al Ivanhoe (d...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  08-08-2006

De periode Roger Moore moeten we maar overslaan. Hij is een echte Saint in Simon Templer, maar absoluut geen Bond-fiuur volgens de beschrijvingen van Ian Flemin...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  08-08-2006

De periode Roger Moore moeten we maar overslaan. Hij is een echte Saint in Simon Templer, maar absoluut geen Bond-fiuur volgens de beschrijvingen van Ian Flemin...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  08-08-2006

De periode Roger Moore moeten we maar overslaan. Hij is een echte Saint in Simon Templer, maar absoluut geen Bond-fiuur volgens de beschrijvingen van Ian Flemin...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  08-08-2006

De periode Roger Moore moeten we maar overslaan. Hij is een echte Saint in Simon Templer, maar absoluut geen Bond-fiuur volgens de beschrijvingen van Ian Flemin...
Lees meer >

chimera01  |  07-08-2006

Als ik deze film en die andere van Dalton zou kopen is het om de verzameling compleet te krijgen. Deze 007 had de charme van een platgereden konijn. Ik ben dan ...
Lees meer >

Yi-Long  |  07-08-2006

Een hoop mensen zullen nu blij zijn want deze was voorheen altijd moeilijk te verkijgen.Ik moet eerlijk bekennen dat ik Timothy Dalton helemaal niet zo slecht v...
Lees meer >

Bettina  |  06-08-2006

Een hoop mensen zullen nu blij zijn want deze was voorheen altijd moeilijk te verkijgen.Ik moet eerlijk bekennen dat ik Timothy Dalton helemaal niet zo slecht v...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  04-08-2006

Een hoop mensen zullen nu blij zijn want deze was voorheen altijd moeilijk te verkijgen.Ik moet eerlijk bekennen dat ik Timothy Dalton helemaal niet zo slecht v...
Lees meer >

nlamste3  |  04-08-2006

Ben benieuwd of er ook maar 1 UE predicaat TOPPER krijgt. Bij het (opnieuw) kijken van de Bond films in deze kwaliteit weet je weer hoe geweldig DVD kan zijn...
Lees meer >

Philippe  |  03-08-2006

Vind ik persoonlijk één van de beste Bond-films. Ook Timothy Dalton is een erg goede Bond.
Lees meer >

Marc T.  |  03-08-2006

Ik heb deze film wel gezien in de jaren 90 een keer en was toen niet erg gecharmeerd van Dalton. Maar ik zal deze ook wel aanschaffen op den duur. Wat ik me wel...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:10
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 76
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.