From Russia With Love (UE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-07-2006

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

From Russia With Love (UE) (DVD)
Samenvatting

007 geheimagent James Bond (Sean Connery) reist af naar Istanbul om een Russische decodeermachine op te halen. De machine zal hij krijgen van de overlopende Russische agente Tatiana Romanova (Daniela Bianachi). Wat Romanova niet weet, is dat de boosaardige organisatie S.P.E.C.T.R.E. (SPecial Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion) achter de actie zit. Niet alleen probeert dit misdadige syndicaat zo de machine zelf in handen te krijgen, maar wil men via de huurmoordenaar Red Grant (Robert Shaw) ook James Bond vermoorden om zo de dood van Dr. No te wreken. Een spannende bootrace, een brutale helikopteraanval en een treinrit op de Oriënt Express bewijzen echter dat het niet gemakkelijk zal worden om Bond uit te schakelen.

Commentaar

From Russia With Love gaat verder waar Dr. No een jaar eerder ophield. Wederom kruipt acteur Sean Connery in de huid van 007 agent James Bond. En wederom met groot succes. Ook in dit verhaal is weer de S.P.E.C.T.R.E. organisatie de criminele tegenstander van Bond. Van de man aan het hoofd van deze organisatie is alleen zijn hand te zien, die conform de regels uit het \"Handboek voor Klassieke Schurken\" continu een kat aait. Evenals de eerste Bond film werd ook deze tweede film geregisseerd door de inmiddels overleden regisseur Terence Young. From Russia with Love is een typische ‘koude oorlog’ spionnenverhaal, waarin de strijd tussen Oost en West nadrukkelijk aanwezig is en het snelle actiegehalte nog niet zo hoog is als bij de latere Bond films. In From Russia with Love geeft Young een verdere aanvulling op de voor Bond films zo typische kenmerken. Zo maken we in deze film voor het eerst kennis met acteur Desmond Llewelyn. Llewelyn speelt in deze film de rol van major Boothroyd. In Dr. No werd deze rol gespeeld door Peter Burton, maar die was voor deze film niet beschikbaar. In de navolgende Bond films is Llewelyn als het karakter Q (wat de afkorting is voor Quartermaster – vertaling: kwartiermeester) bekend geworden. Een rol die hij in elke Bond film (behoudens Live And Let Die) tot aan zijn overlijden in 1999 heeft gespeeld. Een andere bijzonderheid die Young introduceerde was de start van het verhaal voor de begintitels van de film. Een opzet die sinds die tijd kenmerkend is voor elke James Bond film. Tevens is dit de eerste Bond film die eindigt met de zin “James Bond will return …”.
Producenten Albert R. Broccoli en Harry Saltzman lieten hun keuze op dit verhaal vallen, omdat bekend was dat de toenmalige president John F. Kennedy dit boek tot zijn persoonlijke top 10 rekende. Het beschikbare budget werd ten opzichte van Dr. No verdubbeld tot 2 miljoen dollar.

Vijf jaar na de Special 007 Edition (SE) brengt Sony Pictures alle 20 officiële James Bond films opnieuw uit als een Ultimate Edition. Beeld en geluid zijn door DTS Image (voorheen Lowry Digital Images) met state of the art middelen gerestaureerd. Op het gebied van extra’s is deze 2-DVD set nog uitgebreider dan de voorgaande SE versie. Is dit de ultieme release? Reden om nu je oude versie te vervangen door deze nieuwe uitgave? Hieronder helpen we je op weg om deze vraag voor jezelf te beantwoorden.

Opvallend is dat de geadviseerde leeftijd nu 12 jaar geworden is, terwijl deze bij voorgaande releases nog ‘alle leeftijden’ was.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1963
Speelduur: 110 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures / MGM
EAN: 8712609690163

Extra's

  • Image Database
  • 007 Mission Control
  • Radio Broadcasts
  • Ian Fleming and Raymond Chandler
  • Ian Fleming: The CBC Interview
  • Ian Fleming on Desert Island Discs
  • Animated Story Board Sequences
  • Inside From Russia with Love
  • Harry Saltzman: Showman
  • Theatrical Archive

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afgelopen drie jaar heeft DTS Images (voorheen Lowry Digital Images) in opdracht van MGM alle 20 ‘officiële’ James Bond films volledig gerestaureerd. Onder supervisie van John Lowry is elke film vanaf het origineel frame voor frame digitaal gescand en opgeslagen. Hiervoor zijn 600 Apple computers gebruikt met een opslagruimte van 700 terrabyte. Alle films zijn gescand met een extreem hoge resolutie van 4000 bij 3000 pixels. Ter vergelijk: PAL DVD’s hebben een resolutie van 720 bij 576 pixels en de toekomstige HD DVD’s hebben een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Totaal is ruim 67 kilometer film gescand en vervolgens digitaal ontdaan van vuil en andere ongerechtigheden. Volgens John Lowry zijn op deze wijze ruim 37 miljoen stukjes vuil verwijderd. Ook de filmgrain is sterk geminimaliseerd en de kleurbalans is hersteld. Doordat nu bijna alle extra’s op een tweede DVD zijn geplaatst, kon de film met minder compressie op de schijf worden gezet. En hoe ziet het resultaat er nu uit?

Het beeld op deze DVD is 1.66:1 anamorf beeldformaat. De voorgaande SE release had een 1.78:1 anamorf beeldformaat. Het nu gehanteerde 1.66:1 beeldformaat is de originele beeldverhouding van de Europese bioscoopvertoning. Evenals bij Dr. No is nu ten opzichte van de SE versie aan de boven- en onderzijde iets meer beeld zichtbaar. Ook van deze 43 jaar oude film is de beeldkwaliteit bijzonder goed. Natuurlijk verraadt het beeld de leeftijd van de film nog wel, maar dit is veruit het beste beeld dat deze film tot nu toe heeft gehad. Mooi heldere kleuren en prima contrast. Evenals bij Dr. No is de kleurverzadiging soms iets aan de hoge kant. Het beeld is inderdaad volledig vrij van ongerechtigheden. Filmgrain is nog wel aanwezig, zij het mimimaal en beduidend minder dan bij het beeld van de SE versie. Vergelijk de screenshots met dezelfde screenshots bij onze bespreking van de SE versie. Je ziet het verschil! De film is netjes opgedeeld in 32 chapterstops. De ondertiteling is goed leesbaar en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele (mono) soundtrack is door DTS Images ook onder handen genomen. De soundtrack is naar keuze te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s). Helaas is de originele mono soundtrack die bij de SE versie was gebruikt, nu niet meer beschikbaar.
Het zal niet verbazen dat beide 5.1 tracks nog wel het mono karakter van de film verraden. Als geheel is het wederom een verbluffend goed klinkende soundtrack, leeftijd van de film hierbij in acht genomen. Het muziekgedeelte van de soundtrack, ook weer van de hand van John Barry met natuurlijk het onmiskenbare Bond thema, heeft een redelijk stereogeluidsbeeld. De surroundspeakers worden gebruikt om de muziek een beetje ruimtelijk te laten klinken. Het merendeel van de filmgeluiden beperkt zich tot de centerspeaker. Toch worden zowel front als surroundspeakers regelmatig gebruikt voor een speciaal geluidseffect. Het frequentiegeluid is in het hoog iets beperkt, waardoor de soundtrack toch nog wat gedateerd aan doet. Er is redelijk wat laag in de soundtrack aanwezig, waarbij incidenteel het LFE kanaal wordt aangesproken. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn prima te volgen. De dialogen zijn als gevolg van het later inspreken soms niet perfect lipsynchroon. Dit is het gevolg van het film postproduction proces en dus niet te wijten aan de DVD transfer. Tussen de DD en de DTS track is geen kwaliteitsverschil hoorbaar. Voor een film van 43 jaar oud een bijzonder goed klinkende soundtrack, zij het met enkele beperkingen.

Extra's

De geanimeerde breedbeeld menuschermen zien er fraai uit en zijn speciaal voor deze nieuwe release gemaakt. Qua stijl zijn de menuschermen voor alle 20 titels gelijk. Alle menuschermen zijn voorzien van achtergrondgeluid. Op beide DVD’s zijn extra’s opgenomen. Uiteraard zijn alle extra’s van de SE versies ook nu weer opgenomen in de 2-DVD set. Bij deze Ultimate Edition zijn nog tal van extra’s toegevoegd, deze extra’s zijn met een (*) aangeduid. Belangrijk voordeel is dat de extra’s bij deze Ultimate Edition release wel allemaal Nederlands ondertiteld zijn. Een overzicht:

DVD-1

De eerste DVD begint met een reclametrailer voor de 007 James Bond Ultimate Edition

MI6 Commentary
Met keuze voor het audiocommentaar.

Audio Commentary - Director Terrence Young & Members of the Cast and Crew
De commentaartrack is van een zelfde soort als die van Dr. No waarbij een grote verscheidenheid aan mensen (acteurs, regisseur, producer, e.v.a.) aan het woord komt. Gastheer bij dit commentaar is John Clark van de Ian Fleming Foundation. Ieder wordt geïntroduceerd en vertelt op enige moment iets specifieks. Nadeel van dit soort geplande commentaar is dat het nogal statisch is. De voordelen zijn dat je niet opgescheept zit met één eventueel saaie commentator en dat bij iedere scène iemand gevonden is die er iets interessants over te vertellen heeft.

Credits (1½ min)
Is een overzicht van namen die meegewerkt hebben aan deze Ultimate Edition DVD.

DVD-2

Declassified: MI6 Vault (*)
Onder deze keuze vind je het belangrijkste nieuwe bonusmateriaal. Met als vervolgkeuzen:

Ian Fleming and Raymond Chandler (*) (5 min)
Een korte audiodiscussie tussen beide schrijvers over de creatie James Bond. Tijdens het luisteren zie je foto’s van beide auteurs.

Ian Fleming: The CBC Interview (*) (7½ min)
Een korte featurette van de CBC over schrijver Ian Flemming naar aanleiding van het overlijden van de auteur aan de gevolgen van een hartaanval op 12 augustus 1964. Fleming werd 58 jaar. Let hier even op de naam van het huisje waar Ian Flemming verblijft.

Ian Fleming on Desert Island Discs (*) (5 min)
Een radio interview met Ian Fleming ten tijde van de opnamen van From Russia with Love.

Animated Story Board Sequences (*) (1½ min)
Een korte storyboard vertelling van deze scène in de film

007 Mission Control (*)
Wederom het onderdeel waarbij je een bepaalde scène in de film kunt bekijken gerelateerd aan een bepaald gekozen onderwerp.

Exotic Locations (*) (4 min)
Een overzicht van de locaties die in de film zijn gebruikt.

Mission Dossier
Met twee featurettes, die van de SE versie afkomstig zijn:

Inside From Russia with Love (34 min)
Patrick Macnee is de gastheer in deze documentaire over het fenomeen James Bond en specifiek de film From Russia with Love. Met veel interviewfragmenten en archiefbeelden. De featurette benadrukt vooral de problemen tijdens de opnames. Gedurende het filmen leek het er namelijk op dat de film door diverse moeilijkheden een grote flop zou worden.

Harry Saltzman: Showman (27 min)
In deze interessante featurette krijg je een beschrijving van de man die samen met partner Broccoli de rechten op Ian Flemming\'s boeken bezat. Saltzman fungeerde tevens als producer bij negen van de eerste Bond-films.

Ministry Of Propaganda

Theatrical Archive (7½ min)
Hier keuze uit drie trailers.

TV Broadcasts (1½ min)
Met keuze uit drie TV trailers.

Radio Communication (1½ min)
Met keuze uit drie radiospotjes.

Image Database
Een imposant overzicht van meer dan 150 (zwart / wit) foto’s en ander statisch beeldmateriaal. Verdeeld over acht thema’s. De foto’s worden in de vorm van een diashow gepresenteerd.

Boekje (*)
In de set zit een 8 pagina’s tellend boekje met foto’s en achtergrondinformatie bij de film. Dit boekje is inhoudelijk anders dan het boekje dat bij de SE versie zat.

De 2-DVD set is voorzien van een fraai glanzende kartonnen slipcase met 3D reliëf. De afbeelding op de slipcase is gelijk aan de cover.

Conclusie

In From Russia with Love kruipt acteur Sean Connery voor de tweede keer in de huid van de charmante gentleman superspion James Bond. Wederom is de tegenstander de S.P.E.C.T.R.E. organisatie die nu achter een decodeermachine zit en James Bond graag willen vermoorden. Regisseur Terence Young vervolgt de ingeslagen weg en voegt in met deze tweede Bond film daar nog enkele zo kenmerkende zaken aan toe. De bekendste is de acteur Desmond Llewelyn die in deze film zijn Bond debuut maakt en daarna tot 1999 in bijna elke Bond film als het karakter Q te zien is.
Alle 20 ‘officiële’ James Bond films zijn door DTS Images en MGM volledig gerestaureerd en door Sony Pictures als een Ultimate Edition opnieuw uitgebracht. De beeldkwaliteit van deze 43 jaar oude film is uitermate goed en een duidelijke verbetering ten opzichte van de voorgaande releases. Het mono geluid is opgewaardeerd naar 5.1 surround en beschikbaar in zowel Dolby Digital als DTS. Een groot aantal extra’s, het meeste ervan was ook al op de SE versie terug te vinden, maakt deze uitgave compleet. De extra’s zijn nu wel Nederlands ondertiteld. Deze nieuwe uitgave is op alle vlakken een verbetering en rechtvaardigt een hernieuwde aanschaf.

De James Bond Ultimate Edition bestaat uit:
- Dr. No (1962)
- From Russia with Love (1963)
- Goldfinger (1964)
- Thunderball (1965)
- You Only Live Twice (1967)
- On Her Majesty\'s Secret Service (1969)
- Diamonds Are Forever (1971)
- Live and Let Die (1973)
- The Man with the Golden Gun (1974)
- The Spy Who Loved Me (1977)
- Moonraker (1979)
- For Your Eyes Only (1981)
- Octopussy (1983)
- A View to a Kill (1985)
- The Living Daylights (1987)
- Licence to Kill (1989)
- GoldenEye (1995)
- Tomorrow Never Dies (1997)
- The World Is Not Enough (1999)
- Die Another Day (2002)

Laatste reacties

Hugo R  |  22-03-2007

Na Dr No de 2e oudere Bond die ik gezien heb en ook deze vond ik weer erg goed. Mooi beeld en gewoon een erg goede film. Ben benieuwd naar de volgende films met...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  03-08-2006

Geweldige Bond klassieker. 4 sterren voor de inhoud vind ik zeker te weinig. Over aanschaffen ben ik nog niet zeker, natuurlijk zijn er een aantal UE's de moei...
Lees meer >

TheGodfather  |  03-08-2006

Goede recensie weer (y) heb deze samen met Dr. No aangeschaft, maar nog niet bekeken :D
Lees meer >

nmbs  |  01-08-2006

Idd, maar het is eigenlijk een foutje van de cover hoor! Zo staat het er namelijk op.
Lees meer >

chimera01  |  01-08-2006

Het is Ian Fleming met 1x m. Waar zie jij er twee staan dan? :shock: Ian Fleming: The CBC Interview (*) (7½ min) Een korte featurette van de CBC over schri...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  01-08-2006

wat ook verklaart waarom sommige kutfilms omschreven wordena ls Topper hier Over de inhoud valt niet te twisten, ieder z'n smaak. Het gaat om de manier waa...
Lees meer >

nlamste3  |  31-07-2006

On topic dan. Geweldige film, met een heerlijke Shaw (The Jaws Man).
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  31-07-2006

Zoals ik hierboven al aangaf zijn we in de loop der tijd steeds 'strenger' geworden mbt het Topper logo. Er zijn in het verleden dus inderdaad titels geweest di...
Lees meer >

nlamste3  |  31-07-2006

Blijf ik in herhaling vallen als ik, net als bij Dr. No, zou zeggen dat ik dit toch een TOPPER vind. Ik bedoel voor een film die zo oud is, wat moet je doen om ...
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  31-07-2006

Beste Mickeymo, zinnen beginnen met een Hoofdletter en eindigen met een punt. Bovendien zou het te waarderen zijn als je iets normaler taalgebruik zou toepassen...
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  31-07-2006

Blijf ik in herhaling vallen als ik, net als bij Dr. No, zou zeggen dat ik dit toch een TOPPER vind. Ik bedoel voor een film die zo oud is, wat moet je doen om ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  31-07-2006

Het is Ian Fleming met 1x m. Waar zie jij er twee staan dan? :shock:
Lees meer >

chimera01  |  31-07-2006

Het is Ian Fleming met 1x m.
Lees meer >

Henk Heideveld  |  31-07-2006

Vergeten te vermelden: zeer zorgvuldige recensie :!:
Lees meer >

Henk Heideveld  |  31-07-2006

Blij dat ik toendertijd die barrelversies niet heb gekocht. Heel blij met deze gerestaureerde uitgaven. :P Heb meteen alle films met Sean Connery nu aanges...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:10
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 87
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.