Dr. No (UE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
28-07-2006

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

Dr. No (UE) (DVD)
Samenvatting

Op Jamaica worden twee geheimagenten van de British Secret Service bruut vermoord. De baas van de geheime dienst M (Bernard Lee) geeft James Bond, speciaal agent 007 (Sean Connery) opdracht een en ander te onderzoeken. Bond komt de mysterieuze Dr. No (Joseph Wiseman), een lid van terreur organisatie S.P.E.C.T.R.E. (wat staat voor SPecial Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion), op het spoor. Deze geniale wetenschapper wil het Amerikaanse ruimtevaartprogramma vernietigen. Bond zoekt bij zijn onderzoek de samenwerking met CIA agent Felix Leiter (Jack Lord). Hij reist af naar het mysterieuze Crab Key eiland van Dr. No. Daar ontmoet hij de bloedmooie Honey Ryder (Ursula Andress).

Commentaar

Dr. No uit 1962, een film van de in 1994 overleden regisseur Terence Young, is de film waarmee de toon voor alle navolgende James Bond films werd gezet. Als je beseft dat binnenkort de 21ste officiële Bondfilm in première gaat, is dat een hele prestatie. Want alle Bond films dragen de typische Bond kenmerken, die met Dr. No al werden geïntroduceerd. Zo introduceert onze geheimagent zich met het alom bekende \"Bond... James Bond\", verovert hij de harten van vele vrouwen, drinkt hij zijn martini \"shaken, not stirred\" en loopt hij de eerste Bond-girl tegen het lijf. Ook de voor Bond films karakteristieke actie is aanwezig. En niet te vergeten de fraai filmmuziek van componist John Barry met het zo bekende James Bond filmthema van Monty Norman. De actiescènes en special FX doen logischerwijs wat ouderwets aan (we hebben het hier immers over een film van 44 jaar oud). Dr. No werd gemaakt met een laag budget en met de toen onbekende Sean Connery in de rol van James Bond. Connery zet een uitstekende Bond neer (misschien wel de beste ooit). Dit blijkt ook wel uit het feit dat hij na Dr. No nog vijf keer in de huid van Bond mocht kruipen (de \'onofficiële\' Never Say Never Again Bond film niet meegerekend). Het karakter superspion James Bond is een creatie van de Engelse schrijver Ian Fleming (1909-1964). Fleming heeft zich hierbij laten inspireren door zijn eigen carrière bij de British Naval Intelligence. De Bond films hebben scripts die gebaseerd zijn op de verhalen van Flemming, maar zeker geen exacte verfilming. Producers Albert Broccoli en Harry Saltzman wilden namelijk een Bond introduceren voor een zo breed mogelijk publiek. Daarbij werd het karakter James Bond ook meer toegankelijk neergezet en is door Terence Young onder andere de ‘Bond girl’ geïntroduceerd. Deze rol was het Amerikaanse speelfilmdebuut voor Ursula Andress. Zij kreeg voor haar optreden in Dr. No een Golden Globe toegekend. Het verhaal van Dr. No is nogal magertjes. Desalniettemin is Dr. No als de James Bond trendsetter zeer de moeite van het bekijken waard.

Vijf jaar na de Special 007 Edition (SE) brengt Sony Pictures alle 20 ‘officiële’ James Bond films opnieuw uit als een Ultimate Edition. Beeld en geluid zijn door DTS Image (voorheen Lowry Digital Images) met state of the art middelen gerestaureerd. Op het gebied van extra’s is deze 2-DVD set nog uitgebreider dan de voorgaande SE versie. Is dit de ultieme release? Reden om nu je oude versie te vervangen door deze nieuwe uitgave? Hieronder helpen we je op weg om deze vraag voor jezelf te beantwoorden.

Opvallend is dat de geadviseerde leeftijd nu 12 jaar geworden is, terwijl deze bij voorgaande releases nog ‘alle leeftijden’ was.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1962
Speelduur: 105 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures / MGM
EAN: 8712609690026

Extra's

  • Trailers
  • TV Spots
  • Image Database
  • 007 Licence To Restore
  • The Guns Of James Bond
  • Première Bond
  • 007 Mission Control
  • Inside Dr. No
  • Terrence Young: Bond Vivant
  • Dr. No 1963 Featurette
  • Radio Broadcasts

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afgelopen drie jaar heeft DTS Images (voorheen Lowry Digital Images) in opdracht van MGM alle 20 officiële James Bond films volledig gerestaureerd. Onder supervisie van John Lowry is elke film vanaf het origineel frame voor frame digitaal gescand en opgeslagen. Hiervoor zijn 600 Apple computers gebruikt met een opslagruimte van 700 terrabyte. Alle films zijn gescand met een extreem hoge resolutie van 4000 bij 3000 pixels. Ter vergelijk: PAL DVD’s hebben een resolutie van 720 bij 576 pixels en de toekomstige HD DVD’s hebben een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Totaal is ruim 67 kilometer film gescand en vervolgens digitaal ontdaan van vuil en andere ongerechtigheden. Volgens John Lowry zijn op deze wijze ruim 37 miljoen stukjes vuil verwijderd. Ook de filmgrain is sterk geminimaliseerd en de kleurbalans is hersteld. Doordat nu bijna alle extra’s op een tweede DVD zijn geplaatst, kon de film met minder compressie op de schijf worden gezet. En hoe ziet het resultaat er nu uit?

Het beeld op deze DVD is 1.66:1 anamorf beeldformaat. De voorgaande SE release had een 1.78:1 anamorf beeldformaat. Het nu gehanteerde 1.66:1 beeldformaat is de originele beeldverhouding van de Europese bioscoopvertoning. Ten opzichte van de SE versie is daardoor boven en onder nu iets meer beeld zichtbaar. De beeldkwaliteit van deze 44 jaar oude film is fantastisch mooi. Niet perfect natuurlijk, maar wel het beste beeld dat deze film tot nu toe heeft gehad. Mooi heldere kleuren en prima contrast. Bij sommige scènes lijkt de kleurverzadiging iets te. Het beeld is inderdaad volledig vrij van ongerechtigheden. Filmgrain is nog wel aanwezig, zij het mimimaal en beduidend minder dan bij het beeld van de SE versie. Af en toe valt het gebruik van edge enhancement op, maar ook dit is minimaal en zeker niet storend. Vergelijk de screenshots met dezelfde screenshots bij onze bespreking van de SE versie. Je ziet het verschil! De film is netjes opgedeeld in 32 chapterstops. De ondertiteling is goed leesbaar en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele (mono) soundtrack is door DTS Images ook onder handen genomen. De soundtrack is naar keuze te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s). Helaas is de originele mono soundtrack die bij de SE versie was gebruikt, nu niet meer beschikbaar.
Het zal niet verbazen dat beide 5.1 tracks nog wel het mono karakter van de film verraden. Als geheel is het een verbluffend goed klinkende soundtrack, leeftijd van de film hierbij in acht genomen. Het muziekgedeelte van de soundtrack, met het onmiskenbare Bond thema van componist John Barry, heeft een redelijk stereogeluidsbeeld. De surroundspeakers worden gebruikt om de muziek een beetje ruimtelijk te laten klinken. Het merendeel van de filmgeluiden beperkt zich tot de centerspeaker. Toch worden zowel front als surroundspeakers regelmatig gebruikt voor een speciaal geluidseffect. Het frequentiegeluid is in het hoog iets beperkt, waardoor de soundtrack toch nog wat gedateerd aan doet. Er is redelijk wat laag in de soundtrack aanwezig, waarbij incidenteel het LFE kanaal wordt aangesproken. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn prima te volgen. De dialogen zijn als gevolg van het later inspreken soms niet perfect lipsynchroon. Dit is het gevolg van het film postproduction proces en dus niet te wijten aan de DVD transfer. Tussen de DD en de DTS track is geen kwaliteitsverschil hoorbaar. Voor een film van 44 jaar oud een bijzonder goed klinkende soundtrack, zij het met enkele kleine beperkingen.

Extra's

De geanimeerde breedbeeld menuschermen zien er fraai uit en zijn speciaal voor deze nieuwe release gemaakt. Qua stijl zijn de menuschermen voor alle 20 titels gelijk. Alle menuschermen zijn voorzien van achtergrondgeluid. Op beide DVD’s zijn extra’s opgenomen. Uiteraard zijn alle extra’s van de SE versies ook nu weer opgenomen in de 2-DVD set. Bij deze Ultimate Edition zijn nog tal van extra’s toegevoegd, deze extra’s zijn met een (*) aangeduid. Belangrijk voordeel is dat de extra’s bij deze Ultimate Edition release wel allemaal Nederlands ondertiteld zijn. Een overzicht:

DVD-1

De eerste DVD begint met een reclametrailer voor de complete 007 James Bond Ultimate Edition.

MI6 Commentary
Met keuze voor het audiocommentaar.

Audio Commentary by director Terrence Young & Members of the Cast and Crew
Dit audiocommentaar is in de vorm van interviews met een groot aantal acteurs, regisseur en filmploeg. Gastheer bij dit commentaar is John Clark van de Ian Fleming Foundation. Ieder wordt geïntroduceerd en vertelt op enige moment iets specifieks. Apart en zeker ook informatief.

Credits (1½ min)
Is een overzicht van namen die meegewerkt hebben aan deze Ultimate Edition DVD.

DVD-2

Top Level Access (*)
Met slechts één vervolgkeuze:

007: License To Restore (*) (11½ min)
John Lowry en technici van MGM en DTS Images geven uitleg over het restauratieproces.

Declassified: MI6 Vault (*)
Onder deze keuze vind je het belangrijkste nieuwe bonusmateriaal. Met als vervolgkeuzen:

The Guns Of James Bond (*) (5 min)
Een zwart/wit featurette uit 1962 met Sean Connery op de set die uitleg geeft over het wapen van 007.

Premiere Bond (*) (12½ min)
Producer Michael Wilson laat een collectie van foto’s en nieuwsbeelden zien van de premières van verschillende James Bond films, vanaf Dr. No tot en met Die Another Day. Het merendeel van de beelden betreft de première in Londen.

007 Mission Control (*)
Een interactief gedeelte waarbij je een bepaalde scène van de film kunt bekijken gerelateerd aan een bepaalde keuze. Er zijn zeven categorieën waaruit je kunt selecteren, waarbij elke categorie weer een aantal vervolgkeuzen heeft voor de selectie van een bepaalde filmscène.

Exotic Locations (*) (4 min)
Een overzicht van de locaties die in de film zijn gebruikt.

Mission Dossier
Met drie featurettes, die van de SE versie afkomstig zijn:

Inside Dr. No (42 min)
Patrick Macnee is de gastheer in deze documentaire over het fenomeen James Bond en specifiek de film Dr. No. Met veel interviewfragmenten en archiefbeelden.

Terence Young: Bond Vivant (18 min)
Een korte biografie documentaire over de regisseur die de toon zette voor alle James Bond films, Terence Young. Young regisseerde drie James Bond films.

Dr. No 1963 Featurette (8 min)
Een soort promotionele featurette om het publiek te interesseren voor de film. Beeld is zwart/wit.

Ministry Of Propaganda

Theatrical Archive (6 min)
Hier de bioscooptrailer (3 min) en een trailer genaamd Introducing Mr. Bond (3 min).

TV Broadcasts (2 min)
Met keuze uit twee TV spotjes.

Radio Communication (6 min)
Met keuze uit zes radiospotjes.

Image Database
Een imposant overzicht van foto’s en ander statisch beeldmateriaal, verdeeld over acht thema’s. De foto’s worden in de vorm van een diashow gepresenteerd.

Boekje (*)
In de set zit een 8 pagina’s tellend boekje met foto’s en achtergrondinformatie bij de film. Dit boekje is inhoudelijk anders dan het boekje dat bij de SE versie zat.

De 2-DVD set is voorzien van een fraai glanzende kartonnen slipcase met 3D reliëf. De afbeelding op de slipcase is gelijk aan de cover.

Conclusie

Dr. No is de allereerste film rond de charmante gentleman superspion James Bond. Acteur Sean Connery speelt deze held, die het hierin opneemt tegen een geheimzinnige vijand die het Amerikaanse ruimtevaart programma wil vernietigen. Regisseur Terence Young zette met deze eerste Bond film de toon voor alle volgende Bond films. Een van de kenmerkende aspecten van een Bond film is de Bond girl. Deze rol was het Amerikaanse speelfilmdebuut voor Ursula Andress.
Alle 20 \'officiële\' James Bond films zijn door DTS Images en MGM volledig gerestaureerd en door Sony Pictures als een Ultimate Edition opnieuw uitgebracht. De beeldkwaliteit van deze 44 jaar oude film is bijzonder goed en een duidelijke verbetering ten opzichte van de voorgaande releases. Het mono geluid is opgewaardeerd naar 5.1 surround en beschikbaar in zowel Dolby Digital als DTS. Een groot aantal extra’s, het meeste ervan was ook al op de SE versie terug te vinden, maakt deze uitgave compleet. De extra’s zijn nu wel Nederlands ondertiteld. Deze nieuwe Ultimate Edition uitgave is op alle vlakken een verbetering en rechtvaardigt zonder meer een hernieuwde aanschaf.

De James Bond Ultimate Edition bestaat uit:
- Dr. No (1962)
- From Russia with Love (1963)
- Goldfinger (1964)
- Thunderball (1965)
- You Only Live Twice (1967)
- On Her Majesty\'s Secret Service (1969)
- Diamonds Are Forever (1971)
- Live and Let Die (1973)
- The Man with the Golden Gun (1974)
- The Spy Who Loved Me (1977)
- Moonraker (1979)
- For Your Eyes Only (1981)
- Octopussy (1983)
- A View to a Kill (1985)
- The Living Daylights (1987)
- Licence to Kill (1989)
- GoldenEye (1995)
- Tomorrow Never Dies (1997)
- The World Is Not Enough (1999)
- Die Another Day (2002)

Laatste reacties

Tarkus  |  03-11-2011

De allereerste Bond-film en de start van een hele reeks. Deze film is meteen ook een van de beste uit de reeks en zette de carrière van Sean Connery meteen op d...
Lees meer >

Hugo R  |  22-03-2007

Had nog geen James Bond op dvd, dus gelijk maar de UE aangeschaft van FRWL en van deze. Vond het beeld er echt goed uitzien voor een film van dik 40 jaar terug....
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  29-08-2006

Ach ja, de Bond-films stikken van de vermakelijke fouten. In de pre-credits scheurt Bond met zijn auto op het strand. Met piepende banden. :lol:
Lees meer >

Henk Heideveld  |  29-08-2006

Ben blij dat ik toendertijd die barrelversies niet heb gekocht. Ben heel content met deze uitgave. Heb meteen alle exemplaren met Sean Connery gekocht. Waren...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  29-08-2006

Ik zit net Dr. No te kijken en daar zit wel een grappig moment in. Was me eigenlijk nog nooit eerder opgevallen. Als Bond en Quarrel op Crab Key zijn aangekome...
Lees meer >

Jeroen vS  |  29-08-2006

Ik zit net Dr. No te kijken en daar zit wel een grappig moment in. Was me eigenlijk nog nooit eerder opgevallen. Als Bond en Quarrel op Crab Key zijn aangekome...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  16-08-2006

Ben blij dat ik toendertijd die barrelversies niet heb gekocht. Ben heel content met deze uitgave. Heb meteen alle exemplaren met Sean Connery gekocht. Waren...
Lees meer >

TheGodfather  |  31-07-2006

Zeker wel. laat maar komen (y) :D
Lees meer >

Azazel  |  31-07-2006

Ik heb de 007 koekdoos en vind de covers van de SEs veel mooier dan de UEs ook de menus zijn een achteruitgang. Het beeld is alleen op een groot plasma scherm o...
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  31-07-2006

Dat klinkt aardig, maar je staat er kennelijk niet bij stil dat er HEEL VEEL tijd gaat zitten in het reviewen van de box. Nu kunnen we natuurlijk wachten tot al...
Lees meer >

kruspe  |  31-07-2006

jullie gaan toch niet echt alle bond films bespreken?!?!?!? Zeker wel. Waarom zouden we het niet doen, dit is toch een van dé klassieke filmseries? Als we daar...
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  31-07-2006

jullie gaan toch niet echt alle bond films bespreken?!?!?!? Zeker wel. Waarom zouden we het niet doen, dit is toch een van dé klassieke filmseries? Als we daar...
Lees meer >

kruspe  |  31-07-2006

jullie gaan toch niet echt alle bond films bespreken?!?!?!?
Lees meer >

Henk Heideveld  |  31-07-2006

Ben blij dat ik toendertijd die barrelversies niet heb gekocht. Ben heel content met deze uitgave. Heb meteen alle exemplaren met Sean Connery gekocht. Waren...
Lees meer >

chimera01  |  31-07-2006

Correctie: niet John Barry maar Monty Norman was verantwoordelijk voor de 'Bond-theme'... Wederom een correctie: hoewel Monty Norman het officiele stuk heeft...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:10
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 123
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.