Chaos (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-07-2006

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

Chaos (SE) (DVD)
Samenvatting

Na een dramatisch verlopen gijzeldrama, wordt politie inspecteur Quentin Conners (Jason Statham) geschorst. Enkele maanden later wordt hij door zijn baas Martin Jenkins (Henry Czerny) gevraagd terug te komen. Diezelfde ochtend heeft een groep gemaskerde mannen de bank overvallen en houden personeel en klanten gegijzeld. De leider van de overval Lorenz (Wesley Snipes), heeft specifiek om Conners gevraagd. Ter plaatse gekomen moet Conners samenwerken met een groentje bij de politie, inspecteur Shane Dekker (Ryan Phillippe). Na een spectaculaire explosies blijken alle overvallers verdwenen te zijn. Aan Conners en Dekker om Lorenz en zijn bende te vinden. Lorenz blijft de beide steeds net een stapje voor, wat het vermoeden van corruptie binnen het corps geeft. De gestudeerde Dekker vermoedt dat Lorenz de chaos theorie toepast, ofwel dat de schijnbaar onvoorspelbare en willekeurige gebeurtenissen leiden naar een specifiek doel. Maar wat is dit doel?

Commentaar

De actiefilm Chaos van regisseur en schrijver Tony Giglio is een verrassende film. Verrassend in de zin dat zich een verhaal ontvouwt waarin de ene verrassing de andere in een rap tempo opvolgen. Maar ook verrassend omdat Chaos een prima mix is van goed gedoseerde actie, gevatte oneliners, waarbij handig gebruik wordt gemaakt van flashbacks. De film neemt zichzelf gelukkig ook niet te serieus, dit mede dankzij de snedige en soms humoristische oneliners. Hoofdrollen worden gespeeld door Wesley Snipes, Jason Statham en Ryan Phillippe. Hier niets verrassend, gedrieën geven ze degelijk maar weinig verrassend spel. Zij spelen karakters die we van hen kennen waarbij deze karakters weinig diepgang kennen. Maar dit past goed bij dit type actiefilm. Leuke uitzondering is de uitdagende forensisch onderzoeksdame die gespeeld wordt door Keegan Connor Tracy. Zij geeft de heren met seksueel getinte opmerkingen mooi tegenspel. De film wordt vooral gedragen door een goed in elkaar gezet scenario van regisseur Tony Giglio. Giglio bedient zich in het scenario op effectieve wijze van flashbacks en herhalingen. Met allerlei misleidende ontknopingen vallen de puzzelstukje van het verhaal, naarmate het einde nadert, geleidelijk op hun plek. Voor wie het allemaal niet heeft kunnen volgen, legt Giglio met de flashbacks aan het einde van de film uiteen hoe het plot met verrassingen in elkaar zit. Voor ruim anderhalf uur prima actie met een knipoog ben je bij Chaos aan het goede adres.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Detective, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 98 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664036150

Extra's

  • 2 FBI Files documentaires

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.35:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van het beeld is goed met mooie volle kleuren en een prima contrast. Scherpte en detaillering van het beeld zijn ook beide ruim voldoende. Filmgrain is slechts minimaal in het beeld aanwezig. Het beeld is vrij van ongerechtigheden, behoudens incidenteel wat aliasing. De film is verdeeld in 19 chapterstops. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Bij de Engelstalige soundtrack is keuze uit een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een DTS 5.1 (754 kb/s) surroundtrack. De soundtrack geeft je een uitstekend surroundgevoel. Alle speakers worden goed gebruikt, waarbij de surrounds actief in split-surround (stereo) worden gebruikt. Wat je te horen krijgt is een zeer dynamische soundtrack met een prima ruimtelijk geluid en veel geluidseffecten met goed richtingsgevoel. De achterkanalen worden bij de actiescènes veelvuldig gebruikt. Bij de acties wordt het LFE kanaal goed gebruikt voor een aanvullend strak en diep laag. De dialogen, uit de centerspeaker, zijn altijd goed te volgen. Vergelijking tussen de DD en de DTS soundtrack geeft weinig verschil in kwaliteit.

Extra's

Bij deze Special 2-Disc Edition staat de film op de eerste DVD, waarbij deze DVD start met enkele trailers van andere Dutch FilmWorks uitgaven. De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. Op de tweede DVD staan twee Discovery Channel gedramatiseerde documentaires uit de serie FBI Files, zoals uitgegeven door DFW’s label House of Knowledge. Op zich aardige documentaires over het werk van FBI en politie, maar beide hebben helemaal niets te maken met de hoofdfilm Chaos van deze set.

DVD-2

Brotherhood of Hate (50 min)
Een agent houdt een bestelauto aan en wordt doodgeschoten door de bestuurder. Na een wilde klopjacht wordt het busje klemgereden. Bij het doorzoeken stuit de politie op een heel arsenaal aan wapens. Al gauw blijkt ook dat de bestuurder reeds in de gaten werd gehouden op verdenking van terrorisme.

Killer Instinct (50 min)
Bij een serie gewelddadige \"car-jackings\" in en rond Washington DC ontdekt de FBI een patroon. De verdachte steelt onder bedreiging van een pistool buitenlandse type auto\'s. De auto\'s worden vervolgens gebruikt voor gewapende bankovervallen waarbij de overvaller een bivakmuts of panty over zijn hoofd draagt. Na de overval dumpt hij de auto\'s weer.

Beide documentaires hebben standaard 1.33:1 beeldformaat, dat van goede kwaliteit is. Geluid is naar keuze DD 5.1 surround of DD 2.0 stereo. Beide documentaires zijn Nederlands ondertiteld.


De Special 2-Disc Edition is verpakt in een fraai ogende steelbook verpakking.

Conclusie

In Chaos van schrijver en regisseur Tony Giglio maken twee politie-inspecteurs, de ervaren door de wol geverfde Conners en het gestudeerde groentje Dekker, jacht op een bankovervaller die na een gijzeling spectaculair ontsnapt. De bankovervaller, een rol van Wesley Snipes, blijft de beide inspecteurs telkens een stap voor, waardoor het vermoeden van corruptie binnen de politie ontstaat. De beide politie-inspecteurs worden gespeeld door Jason Statham en Ryan Phillippe. Chaos is goed gedoseerde actiefilm met misleidende ontknopingen, flashbacks en gevatte one-liners.
Dutch Filmworks op de film uitgebracht als Special 2-Disc Edition, verpakt in een fraai ogende steelbook verpakking. Kwaliteit van beeld en geluid zijn prima. De extra’s op de tweede DVD zijn Discovery Channel documentaires over het werk van de FBI en hebben feitelijk niets met de film van doen. Chaos is goed voor ruim anderhalf uur prima actie met een knipoog.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  31-01-2008

Voor 7 euro was ie dan eindelijk koop-waardig. Best een leuke actiefilm; statham doet het meestal wel goed vind ik (behalve transporter 2, die kon me niet beko...
Lees meer >

Hayko de Boer  |  13-05-2007

Ieder zijn smaak... ik heb me uitstekend vermaakt bij deze film... Plot zat goed in elkaar en het acteerwerk van Statham en Snipes past goed bij de gevraagde ...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  30-07-2006

van het type 11 in een dozijn Volgens mijn weten zitten er altijd nog 12 in een dozijn. :P idd maar die ene goede die er bij zit wilde ik niet met chaos v...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  30-07-2006

van het type 11 in een dozijn Volgens mijn weten zitten er altijd nog 12 in een dozijn. :P
Lees meer >

TheGodfather  |  29-07-2006

Wat Roy zegt :D vond `m uiteindelijk redelijk matig, maar heb me wel vermaakt. Vind `t zeker geen aanschaf waard
Lees meer >

Roy Langeveld  |  28-07-2006

Typisch een film die iets te graag de kijker wil verrassen. Daar is op zich niets mis mee, maar het gaat op den duur teveel ten koste van de logica. In het begi...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  28-07-2006

Ik heb hem in de bioscoop gezien en dit waren me bevindingen: Een aktie/triller die werkelijk bol staat van de cliches en houterige dialogen. Er mogen dan ee...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  28-07-2006

Ik heb hem in de bioscoop gezien en dit waren me bevindingen: Een aktie/triller die werkelijk bol staat van de cliches en houterige dialogen. Er mogen dan ee...
Lees meer >

Philippe  |  27-07-2006

Kon me niet echt boeien, erg zwakke b-actiefilm. Wesley Snipes wordt met de jaren vervelender en Statham heeft al veel beters laten zien.
Lees meer >

nlamste3  |  27-07-2006

Vond hem wel erg lekker! Niet hoogstaand, maar wel heerlijke actie en goed acteurwerk. Goed verhaal. Wordt alleen wel vaak "knipoog" gebruikt in deze rece...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  27-07-2006

ik vond deze film helemaal niet verrassend vond hem eerder erg slecht
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
6.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 36
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.