16 Angst Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling dvd.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Laatste reacties

Mik. V  |  24-07-2006

bij mij had de music store um voor 9.99
Lees meer >

kruspe  |  23-07-2006

waar is deze te koop? ik kan hem nergens vinden in een winkel...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Deel deze recensie

Spooked

Spooked cover

Recensent:
Wilbert Rietman
19-07-2006

DVD

Totaalbeoordeling:

5.9
Spooked (DVD) feature

Samenvatting

Net zoals in vele plaatsen in de Verenigde Staten heerste in Louisville, Kentucky rond 1900 een tuberculose-epidemie. In deze streek had ‘The White Plague’ echter veel meer vat vanwege het feit dat het laag lag en het gebied nogal moerassig was. Daarom opende in 1928 het Waverly Hills Sanatorium haar deuren. Een ziekenhuis wat compleet geïsoleerd van de buitenwereld lag en waar men experimenteerde op de geïnfecteerden in de hoop een medicijn te vinden tegen T.B.C. Indertijd vielen er enorm veel slachtoffers. Om de enorme hoeveelheid doden te verbergen voor de andere patiënten werd er een ‘Death Tunnel’ gebouwd, een soort van stortkoker, maar dan 175 meter lang. Hierdoor werden de vele lijken afgevoerd naar gereed staande treinen. In de jaren ’60 werd er dan een medicijn gevonden. Het gevolg was dat het sanatorium moest sluiten. Sindsdien gelooft men dat het er spookt en vanaf eind jaren ’90 vinden er spooktochten plaats. In deze documentaire komen alle vijf de verdiepingen van het gebouw aan bod, inclusief haar (klop)geesten, de verdere uitdieping van de ziekte, de behandelkamers en de vele legendes. Dit alles aan de hand van video- en audio-opnames, foto’s en interviews met deskundigen, oud-patiënten en oud-medewerkers.

Commentaar

In 2005 kwam de horrorfilm Death Tunnel uit gesitueerd in het Waverly Hills Sanatorium. Het leek de makers een goed idee om een documentaire te maken over dit inmiddels befaamde sanatorium. Ditmaal kropen Death Tunnel producers Shane Dax Taylor en Christopher Saint Booth op de regiestoel en trad Philip Adrian Booth (broer van Christopher) op als editor. Het resultaat is een onderhoudende documentaire. Veel archiefbeelden komen aan bod in deze film, net als interviews met enkele nog levende oud-patiënten en oud-werknemers en dat geeft het geheel een authentiek tintje. Ook is het vooral grappig om met name van de oudere betrokkenen te horen dat zij absoluut niet het idee hebben dat het er spookt, terwijl de jongere generatie er heilig van overtuigd is. Jammer genoeg wordt deze documentaire pas echt interessant als je Death Tunnel ook hebt gezien en dat geldt eigenlijk ook andersom. Daarom is het spijtig dat deze 2 DVD’s niet samen worden aangeboden.

Filmspecs

Medium:DVD
Genre:Horror
Regio: 2
Jaar:2006
Speelduur:67 min
Verpakking:Keep Case
Beeldverhouding:1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling:Nederlands
Uitgever:Indies Home Entertainment
EAN:8717568540139

Extra's

  • Ghosthunt Promo
  • Trailer Death Tunnel

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Qua beeldverhouding switcht deze documentaire vaak tussen 1.33:1 en 1.78:1 niet anamorf wat behoorlijk irritant kan werken. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de documentaire voor televisie-uitzending bedoeld was en sommige beelden wellicht voor een bioscooprelease. De beeldkwaliteit is nogal wisselend, omdat er vrij veel archiefbeelden zijn gebruikt. In het algemeen kent het beeld veel filmgrain en ook edge enhancement wordt in lichte mate toegepast. Het geheel oogt desalniettemin over het algemeen scherp, behalve wanneer de echt oude beelden worden gebruikt. De optionele Nederlandse ondertiteling is door zijn smalle lettertype en een witte achtergrond soms onleesbaar en net iets te hoog in beeld geplaatst. De film is verdeeld in 6 hoofdstukken wat aan de magere kant is.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat zowel in Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) als in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s) op de schijf, waarbij de eerste beter klinkt als de tweede. Toch geldt hier wel dat een 5.1-track een beetje overbodig is voor een documentaire als deze. De basis qua geluid zijn hier namelijk voice-overs en interviews en die zijn bij beide tracks goed te volgen. Hetgeen de 5.1-track niet geheel overbodig maakt is de muziek die goed ruimtelijk verspreid wordt en waarbij zelfs het LFE-kanaal wordt aangesproken. De geluidskwaliteit is over het algemeen zeer goed en vrij van ruis of andere storingen. Wel is het zo dat het 5.1-spoor een stuk zachter klinkt als het 2.0-spoor.

Extra's

Het statische menu wordt weergegeven in 1.33:1 zonder achtergrondmuziek en geeft toegang tot de volgende extra’s:

Ghosthunt Promo (2:18 min.)
Een promotioneel filmpje met beelden uit Spooked en Death Tunnel, maar ook beelden van de spokentocht die gehouden worden in het Waverly Hills Sanatorium. De bedoeling van dit filmpje is om mensen te lokken en mee te laten doen aan deze ‘Ghosthunt’. Het beeld is in de verhouding 1.78:1 niet anamorf en qua geluid heeft de promo een Engelstalige Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s) track meegekregen.

Trailer Death Tunnel (2:38 min.)
De officiële bioscooptrailer van Death Tunnel, waarvan het beeld de verhouding 1.78:1 anamorf heeft. Voor het geluid heeft men gekozen voor een Engelstalige Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s) track.

Conclusie

Spooked hoort bij Death Tunnel en andersom ook. Los van elkaar zijn ze ook goed te verteren, maar bij elkaar geven ze elkaar zeker meerwaarde. Jammer dat ervoor gekozen is deze twee titels los van elkaar uit te brengen. Desalniettemin is dit een aardige documentaire voor diegenen die geïnteresseerd zijn in geesten en panden waarin het spookt. Als er één ding duidelijk wordt na het zien van deze documentaire, is het dat Waverly Hills Sanatorium alle redenen heeft om geesten te huisvesten. Een aanrader voor een ieder die zijn interessegebied heeft bij het bovennatuurlijke.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Indies Home Entertainment.

Deel deze recensie

Lees meer

Lezersrecensies

Schrijf hier je eigen minirecensie. Onder de inzendingen verloten we iedere maand een prijs.

Lezersrecensies (0)

  • Er zijn nog geen lezersrecensies.