Fist of Fury (Platinum Edition)

Recensent:
Marcel den Haan
29-06-2006

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

Fist of Fury (Platinum Edition) (DVD)
Samenvatting

Chen Zhen (Bruce Lee) is leerling bij een kung fu school in Sjanghai dat wordt bezet door de Japanners, begin 20e eeuw. Wanneer hij na een reis terugkeert bij zijn school blijkt zijn leraar te zijn vermoord. Chen Zhen is gek van verdriet en zweert de daders te pakken te krijgen. Het spoor leidt hem al snel naar een Japanse vechtschool en hier laat hij vrijwel gelijk een duidelijke boodschap achter. Dit zorgt er echter voor dat hij gezocht wordt door de plaatselijke justitie, maar Chen Zhen is vastbesloten de moordenaar van zijn leraar te vinden. Ondertussen moet hij ook nog eens zien om te gaan met het racisme waar het Chinese volk onder lijdt, maar hij zou zichzelf niet zijn als hij dit zomaar over zijn kant zou laten gaan.

Commentaar

Fist of Fury is de tweede film waarin Bruce Lee een hoofdrol vertolkt na het eerdere The Big Boss. Veel fans van Bruce Lee zien deze film als zijn beste, hoewel die eer vaak gaat tussen deze en Lee\'s derde film, Way of the Dragon. Het is in ieder geval duidelijk te zien waarom Lee zo\'n grote ster is geworden en de reden hiervan is uiteraard zijn vechtkunsten. Toch krijgt hij in deze prent ook de kans om zijn acteertalent te laten zien in enkele dramatische scènes en hij brengt het hier goed vanaf. De vechtscènes zijn uitstekend gemaakt en door Lee zelf bedacht. De scène waarin hij alleen een Japanse vechtschool binnenloopt en eigenhandig de leerlingen te grazen neemt, is een klassieker en diende als inspiratie voor vele films. Ook laat hij voor het eerst hier zijn kunsten met de nunchaku\'s zien. Toch bevat de film niet echt veel vechtscènes, maar genoeg om de actiefan tevreden te houden. Het verhaal mag gerust het zwakke punt genoemd worden en ook hier gaat het verhaal, zoals wel vaker bij kung fu films, over wraak over een gedode leraar. Echt vernieuwend is dit dus niet maar het plot kan op deze manier wel dienen als kapstok voor de vechtscènes. Verder kenmerkt het verhaal zich door een anti-Japanse sfeer en dit op vrij heftige wijze. Er is zelfs geen aardige Japanner in de gehele film te vinden en de scène waarin Lee de toegang tot een park ontzegd wordt is er ook één die behoort tot de klassieke scènes uit de film. Het karakter van Lee heeft echt bestaan evenals zijn leraar die in de film vermoord wordt. Het is echter niet zo dat deze prent een nauwkeurig beeld schetst van het leven van deze man, er is zelfs weinig tot niks over hem bekend. Er zitten verder enkele komische scènes in de film waarin Lee ook zijn acteertalent ten toon kan spreiden. De rest van de cast is uiteraard ondergeschikt aan Lee, maar vooral Nora Miao weet toch op te vallen. Zij speelt de liefdesinteresse van het karakter van Lee en doet dit op zeer verdienstelijke wijze.
Enkele jaren na de dood van Bruce Lee werd er een los vervolg gemaakt, getiteld New Fist of Fury en ook hierin is Nora Miao weer te zien. De hoofdrol in die film wordt overigens vertolkt door Jackie Chan die in het origineel nog te zien is als stuntdubbel tijdens de scène waarin Lee de grote baas dwars door een papieren deur trapt. Chan dubbelde hier voor de acteur die de grote baas speelde. Hong Kong Legends heeft Fist of Fury al eens eerder uitgebracht, maar brengt de film nu uit in een zogenaamde Platinum Edition. Dit staat garant voor twee schijven, één met film en wat extra\'s en nog een extra bonusdisc vol met extra\'s.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Martial Arts
Regio: 2
Jaar: 1972
Speelduur: 101 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Mandarijn
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Kantonees
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Hong Kong Legends
EAN: 8715664035139

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Further Attractions
  • Reflections On The Master
  • Fist of Fury Remembered
  • Promotional Archive

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat 2.35:1. Volgens de hoes van de DVD is de transfer gemaakt van een High Definition Master. De vorige uitgave van Fist of Fury hebben we niet besproken dus een vergelijking tussen de twee uitgaven is niet mogelijk, maar we kunnen wel zeggen dat de transfer van deze Platinum Edition redelijk goed te noemen is. De scherpte is gedurende de gehele film ruimschoots voldoende, iets dat nogal eens anders is bij films uit Hong Kong. Edge enhancement heeft dit nauwelijks tot gevolg. De kleuren zien er over het algemeen natuurlijk uit, maar in enkele scènes zijn ze wat oververzadigd. Huidtinten zijn op die momenten ook niet echt natuurlijk te noemen. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn dik in orde. Artefacten zijn niet tot nauwelijks aanwezig, hier en daar alleen wat beeldruis en lichte aliasing. Beschadigingen zijn vrij vaak zichtbaar en dit doet helaas wat af aan de kwaliteit van het beeld. Toch een goede transfer die op enkele momenten de leeftijd van de film wat verraad, maar voor een film van 34 jaar oud nog meer dan voldoende.
De film is verdeeld in 26 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld. De ondertiteling volgt de Kantonese Dolby Digital 5.1 track en mensen die goed Engels kunnen, zal het opvallen dat de vertaling nogal afwijkt van deze track.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er deze keuze uit drie audiotracks. Ten eerste twee Dolby Digital 5.1 tracks, een nagesynchroniseerde Engelse track (384 kb/s) en een Kantonese (448 kb/s). Deze twee tracks klinken heel redelijk, maar concentreren zich grotendeels op de voorste kanalen. Dialogen zijn goed te volgen via de centerspeaker en klinken mooi helder. De frontspeakers laten het overige geluid horen zoals muziek en omgevingsgeluiden. De surroundspeakers laten een enkele keer wat horen, maar dit is eigenlijk te weinig om een echt surroundgevoel op te roepen. Het aanwezige laag in de track is voldoende en dit is maar goed ook aangezien het LFE kanaal vrijwel geen dienst doet tijdens de film.
Als laatste is nog de originele Mandarijnse monotrack op de DVD te vinden in Dolby Digital 2.0 formaat (192 kb/s). Deze track is leuk voor de puristen onder ons en doet nog geeneens echt veel onder voor de twee 5.1 tracks aangezien die een beperkte ruimtelijkheid hebben.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze uitgave bestaat uit twee schijven waarbij de eerste schijf gebruikt wordt voor de hoofdfilm en enkele extra\'s, maar de meeste extra\'s zijn te vinden op schijf nummer 2. De extra\'s zijn niet ondertitels, tenzij er Chinees gesproken wordt. Dan zijn er Engelse ondertitels aanwezig. Alle extra\'s hebben 1.78:1 beeld en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid, tenzij anders aangegeven.

Disc 1

Audiocommentaar
Geen uitgave van Hong Kong Legends is compleet zonder een audiocommentaar van Bey Logan en ook hier is hij weer van de partij. Hij begint met praten vanaf de start van de film en houdt pas weer op nadat de film afgelopen is. Wederom dus een commentaar dat Logan dat vol zit met allerlei feitjes en weetjes over de film, de acteurs en de tijd waarin het zich allemaal afspeelt.

Further Attractions
Trailers van overige Hong Kong Legends en Premie Asia uitgaven.

Disc 2

Reflections On The Master
Dit onderdeel is verdeeld in vier onderdelen en de onderdelen hebben allen te maken met de persoon Bruce Lee. Bekenden van hem praten over hem en vertellen over hun ervaringen met Bruce Lee.

First Among Equals: An Interview With Dan Inosanto (37 min.)
Dan Inosanto was een leerling van Bruce Lee en is nu één van de bekendste leraren van Lee\'s systeem, Jeet Kun Do. Hij vertelt hoe hij Lee ontmoet heeft, hoe het was om met hem te trainen en hoe hij zelf leraar is geworden in de stijl Jeet Kun Do. Verder praat hij over de films van Lee en ook over de film Game of Death waarin Inosanto zelf te zien is.

Legacy Of A Master: An Interview With Jeff Imada (20 min.)
Dit interview is met Jeff Imada, iemand die ook onder Bruce Lee getraind heeft en ook onder Dan Inosanto. Hij vertelt hoe betrokken raakte bij de martial arts en hoe het was onder Lee te trainen. Verder praat hij over de verschillende films van Lee en hoe de vechtscènes tot stand zijn gekomen. Imada is zelf een actiechoreograaf en bekijkt de scènes vanuit die visie.

Tracking The Dragon: An Interview With Linda Palmer (10 min.)
Linda Palmer was een goede vriendin van Bruce Lee en zijn gezin en tevens was ze een soort van huisfotograaf en maakte daarom vele foto\'s van Lee in zijn privé-leven maar ook foto\'s van trainingen en voor tijdschriften. Het interview wordt dan ook afgewisseld met enkele van de foto\'s die Palmer gemaakt heeft. Ze vertelt zelf hoe de foto\'s tot stand zijn gekomen en wat voor man hij was.

Friend To The Stars: An Interview With Joe Torreneuva (7 min.)
Net als bij de andere interviews vertelt Joe Torreneuva, vriend en vertrouweling van Lee, over hoe hij Lee ontmoet heeft en wat voor persoon hij was.

Fist of Fury Remembered
Ook dit onderdeel bestaat uit vier onderdelen die deze keer allemaal met de film te maken hebben. Onder andere zijn er enkele interviews te bekijken met mensen die met de film te maken hebben.

Master Of Bushido: An Interview With Jun Katsumura (6 min.)
Jun Katsumura speelt in Fist of Fury de rol van de bodyguard van de grote baas en hij vertelt hoe het was om de film op te nemen. Ook vertelt hij hoe hij met martial arts begon en hoe hij in de filmindustrie terecht is gekomen.

The First Lady: An Interview With Nora Miao (17 min.)
Een vrij recent opgenomen met hoofdrolspeelster Nora Miao die de liefdesinteresse speelt van het karakter van Bruce Lee. Ze speelt bovendien ook nog in twee andere Bruce Lee films en ze vertelt uiteraard hoe het was om deze film op te nemen. Verder krijgen we te horen hoe ze in de filmindustrie terecht is gekomen en hoe het was om met Lee te werken.

Fist of Fury Location Guide: With Bey Logan (8 min.)
Bey Logan vertelt van alles over de film terwijl hij ons meeneemt op een rondleiding door Macau. Fans van Hong Kong Legends uitgaven weten dat Logan vol zit met feitjes en ook hier overspoelt hij ons weer met interessante weetjes.

Blade Of Fury: An Interview With Riki Hashimoto (11 min.)
Een interview met de man die in de film de grote baas speelt en nu al aardig op leeftijd begint te geraken. Net als alle anderen geïnterviewden vertelt hij wat over zijn leven en hoe hij in de filmwereld terechtkwam. Uiteraard komt Bruce Lee ook nog even ter sprake.

Promotional Archive
In dit gedeelte zijn enkele trailers te bekijken van de film. Het gaat om de originele bioscooptrailer, de UK Promotional Trailer en de Platinum Edition Promo. Verder zijn er nog een reeks foto\'s te bekijken in de zogenaamde Magic Lantern: Animated Photo Gallery. Deze foto\'s komen vanzelf voorbij en het is niet mogelijk handmatig verder te gaan.

Conclusie

Chen Zhen is student op een kung fu school en wanneer hij hoort dat zijn leraar is vermoord slaat hij door. Hij gaat eigenhandig op zoek naar de dader en maakt onderweg vele vijanden. Fist of Fury is de tweede film van de legendarische Bruce Lee en volgens veel fans zijn beste. De vechtscènes zijn van hoog niveau en voor het eerst laat Lee zijn kunsten met de nunchaku\'s zien. Hong Kong Legends heeft de film al eens eerder uitgebracht maar brengt hem nu uit in een zogenaamde Platinum Edition wat garant staat voor een extra schijf met bonusmateriaal. Dit materiaal bestaat vooral uit interviews en vele ervan zijn erg interessant. Beeld en geluid zijn voldoende, hoewel duidelijk geen toppers. Deze film hoort thuis in elke collectie van de martial arts fans. Een klassieker, niks meer en niks minder.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Flying Dagger  |  30-06-2006

Ik heb Bruce Lee films nooit echt spannend gevonden. Het is dat Bruce erin zit, anders waren het helemaal saaie films geweest (IMO). De gevechten waren lang ...
Lees meer >

SuperDre  |  29-06-2006

zal em zekers in mijn collectie gaan opnemen. Beschadigingen zijn vrij vaak zichtbaar en dit doet helaas wat af aan de kwaliteit van het beeld Ik moet zegge...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:8
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 24
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.