I Am David

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-06-2006

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

I Am David (DVD)
Samenvatting

De 12-jarige David (Ben Tibber) zit begin jaren ’50 een Bulgaars concentratiekamp, waar hij het grootste gedeelte van z’n leven heeft doorgebracht. In het kamp weet hij te overleven dankzij de hulp van medegevangene Johannes (James Caviezel). Omdat het lot van David niet meer zeker is, moet hij ontsnappen. Hij krijgt als dwingend advies mee via Griekenland naar Italië te gaan en vandaar uit als maar Noordwaarts te gaan tot hij in Kopenhagen, Denemarken is gekomen. Op zijn reis heeft David enkel een stuk brood, een stuk zeep, een kompas en een verzegelde brief. De brief mag niet eerder geopend worden, dan wanneer David in Kopenhagen is aangekomen en op zijn reis mag hij niemand vertrouwen. Toch moet het instinctieve wantrouwen van David tegenover alles en iedereen langzaam plaats maken voor vertrouwen om zijn uiteindelijk doel te kunnen bereiken. Op zijn reis maakt David kennis met Sophie (Joan Plowright), een kunstenares die zelf ook een tragedie te verwerken heeft en die hem uiteindelijk helpt de sleutel van zijn identiteit en lotsbestemming te ontdekken.

Commentaar

I Am David is gebaseerd op de roman “North to Freedom” van de Deense schrijfster Anne Holm (1922-1998). Anne Holm is bekend als schrijfster van (tiener)kinderboeken, waarbij haar boeken ook veel door volwassenen worden gelezen. Haar bekendste boek is de bestseller “David”, dat zij in 1963 schreef en dat later gepubliceerd is onder de naam “North to Freedom”. Het is een verhaal over hoop en vrijheid. Een verhaal over een tienerjongen die opgroeit in een gevangenenkamp en weet te ontsnappen en uiteindelijk half Europa doorreist op weg naar huis. Regisseur Paul Feig herschreef het boek tot een filmscript, waarbij hij trouw bleef aan het boek, en regisseerde de film. De meningen over de film zijn wisselend. Belangrijkste kritieken zitten in de geloofwaardigheid van het verhaal. In de film ontmoet David nagenoeg alleen maar hele aardige en hulpvaardige mensen. Een groot contrast met het werkkamp waarin hij zijn leven eerst doorbracht. Een ander aspect is dat David in het kamp schijnbaar alle talen heeft geleerd en daardoor op zijn reis geen taalproblemen ondervindt. Goed beschouwd terechte kritieken, waar je zou kunnen zeggen dat Paul Feig in de film een te groot contrast neerzet tussen de donkere vijandige wereld van het kamp en de aardige zonnige wereld daarbuiten. In de film ook met aanpassingen van het kleurenpalet geaccentueerd. De sfeervolle, mooi gefilmde plaatjes van de omgeving helpen daar ook goed bij. Regisseur Paul Feig maakt in de film veelvuldig gebruik van flashbacks. Enerzijds om te visualiseren dat David tijdens zijn reis nare herinneringen heeft aan het werkkamp, wat natuurlijk goed voor te stellen is. Anderzijds ontdekken we zo hoe David uit het kamp heeft weten te ontsnappen. David wordt gespeeld door Ben Tibber. In het begin speelt Tibber een nagenoeg emotieloze, mistroostige jongen met een strak treurig ogend gezicht. Al naar gelang zijn reis vordert en zijn ervaringen met de medemens niet allemaal meer zo negatief zijn, ‘ontdooit’ ook zijn emotieloze uitstraling. Een mooie rol is er van actrice Joan Plowright, die een oudere eenzame kunstenares speelt die David op zijn reis ontmoet. De speelduur van de film is wat aan de korte kant; te kort eigenlijk. Dit uit zich in een iets te fragmentarisch verloop van het verhaal en een stroomversnelling van het verhaal in het laatste kwartier van de film. Ondanks voornoemde zwakke punten is I Am David een mooi in beeld gebracht en op sommige momenten emotioneel drama.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 88 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582384536

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Making Of
  • Audiocommentaar regisseur
  • Filmtrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het filmbeeld staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit van deze recente film is zeer goed, waarbij het beeld er mooi filmisch. Scherpte en detaillering van het beeld zijn meer dan voldoende. De kleuren ogen natuurlijk en zijn goed verzadigd. De scènes die zich in het concentratiekamp afspelen hebben een aangepast grauwer kleurenpalet, waarbij de kleur blauw overheerst. Contrast en zwartniveau zijn beide prima in orde. Ongerechtigheden zijn er niet, uitgezonderd incidentele momenten van lichte aliassing. Filmgrain is minimaal en mag bijna geen naam hebben. De film is verdeeld in 11 chapterstops. De optionele ondertiteling (wit) is goed leesbaar en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s), in DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s) en in Dolby Digital 2.0 surround (bitrate 224 kb/s) op de DVD. We concentreren ons op de beide 5.1 surroundtracks. Beide zijn ook een fraai klinkende surround soundtrack, waarvan de nadruk op de drie voorkanalen ligt. De filmmuziek en de filmgeluiden hebben een prima klinkend mooie breed stereobeeld. De achterkanalen - in split-surround (stereo) – worden subtiel gebruikt voor de omgevingsgeluiden en de ruimtelijkheid van de muziek. De dynamiek van de soundtrack is prima met een goede balans tussen hard en zacht geluid. Het LFE-kanaal wordt incidenteel gebruikt voor het extra laag in de muziek. De dialogen zijn goed te volgen en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker. Tussen de DTS en de DD track zit nauwelijks kwaliteitsverschil, keuze voor een van beide is meer een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn animaties en voorzien van achtergrond muziek. Het menu is onder andere in het Nederlands beschikbaar. De volgende extra’s staan op deze release:

Film met het commentaar van de regisseur
Een prima begeleidend commentaar van regisseur Paul Feig, waaruit zijn betrokkenheid en passie voor het verhaal goed blijkt. Hij geeft veel achtergrondinformatie, waarbij tijdens de gehele film nauwelijks een stilte valt. Commentaar is niet ondertiteld.

B-roll (10 min)
Beelden op de set tijdens de opnames, zonder verdere toelichting of interviews.

Deleted Scenes (19 min)
Een collectie van scènes die geheel niet of korter in de film zijn gekomen. Scènes worden aaneengesloten getoond in 1.85:1 niet anamorf beeldformaat.

Featurette (18 min)
Een soort ‘making of’ van de film met de titel “Discovering David”, waarbij regisseur, producent en acteurs via interviewfragmenten vertellen over de productie van de film. Uiteraard ook fragmenten gemaakt op de set en fragmenten uit de film.

Bioscooptrailer (2 min)
De trailer van de film, in 1.85:1 anamorf beeldformaat.

De op de cover genoemde interviews staan niet op de DVD.

Conclusie

I Am David vertelt het verhaal van een 12-jarige jongen die zijn hele leven in een strafkamp heeft doorgebracht, weet te ontsnappen en dan een reis begint door Europa. Onderweg maakt zijn wantrouwen jegens iedereen plaats voor vertrouwen en uiteindelijk liefde. Hoofdrol wordt gespeeld door Ben Tibber, met ondersteunende rollen van Joan Plowright en James Caviezel. De film is gebaseerd op een bestseller van de Deense schrijfster Anne Holm en geregisseerd door Paul Feig. Deze uitgave van Universal heeft prima beeld- en geluidskwaliteit. Als aanvulling op de film enkel goed extra’s. I Am David is een fraai in beeld gebracht en op sommige momenten emotioneel drama.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
6.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.