Murder in Mind – Seizoen 1

Recensent:
Arnold van Oostrum
16-06-2006

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Murder in Mind – Seizoen 1 (DVD)
Samenvatting

De Britse televisieserie Murder in Mind van bedenker Anthony Horowitz, bekijkt de misdaad vanuit een ander perspectief. Als kijker bezie je de moord nu niet vanuit het gezichtspunt van de onderzoekende politie, maar vanuit het gezichtspunt van de moordenaar. Iedere aflevering in deze televisieserie is een op zichzelf staand verhaal en heeft ook een andere cast. Het eerste seizoen bestaat uit zeven afleveringen van elk ongeveer 52 minuten.

Aflevering 1: Teacher
Hoofdonderwijzer Edward Palmer (David Suchet) is een gerespecteerd hoofd van een school. Na de dood van zijn vrouw begaat hij op een avond een mistap. Hij probeert zijn daad te verdoezelen, maar er bleek toch een getuige te zijn. Zijn enige dochter Catrin (Gillian Kearney) wil hem helpen, met al fatale gevolgen van dien.

Aflevering 2: Flame
Het huwelijk van brandweerman Joe Waterman (Steve McFadden) is niet zo geweldig meer. Zijn vrouw Sandra (Sharon Maiden) heeft nauwelijks meer oog voor hem. Dan komt hij erachter dat zij overspel pleegt met een collega. In een chatroom op internet biedt ene James Napeworth (Keith Allen) hem de definitieve oplossing aan. Maar wil Joe wel zo ver wel?

Aflevering 3: Motive
Michael Davis (Reece Dinsdale) vermoordt op een avond babysitter Dana Goodhew (Clare Matthews). De vraag rijst waarom Michael haar heeft vermoord. Zijn vrouw Barbara (Susannah Harker) helpt hem de sporen uit te wissen en samen denken ze de perfect misdaad gepleegd te hebben. Maar is dat wel zo?

Commentaar

Aflevering 4: Mercy
Margaret Collins (Judy Parfitt) is ernstig ziek en wacht niets anders dan een langdurig ziekbed en een onwaardige dood. Na meer dan 30 jaar huwelijk helpt haar man, de plattelandsdokter Dr. William Collins (Timothy West) zijn vrouw bij haar zelfmoord. Dr. Collins verdedigt zijn handelingen zelfs op televisie. Politie inspecteur Bannister (John Gordon-Sinclair) moet onderzoeken of hier sprake is van een misdaad.

Aflevering 5: Vigilante
De drie burgerwachten Liam (Ian Kelsey), Jack (Alan Stocks) en David (Tom Goodman-Hill) lezen in de krant een artikel over een pedofiel in hun buurt. Als burgerwacht vinden ze het hun plicht de gemeenschap te beschermen voor deze man. Ze besluiten de man op te zoeken om hem af te schrikken, maar de actie loopt vreselijk uit de hand. Als politieman moet Liam, samen met DCI Collin Dugan (Tim Healy) moet hij onderzoek doen.

Aflevering 6: Neighbours
Nigel Liddy (Kevin Whately) en zijn vrouw Joanne (Caroline Goodall) denken na een erfenis hun droomhuis gevonden te hebben. Dan krijgen ze nieuwe buren in de personen van Alan (John Thomson) en Debra Squire (Denise Van Outen). Het uitbundig en luidruchtige stel is in alles precies het tegenovergestelde van Nigel en Joanne. Nigel begint zich meer en meer te ergeren en beseft dat er meer één oplossing is… een definitieve oplossing.

Aflevering 7: Sleeper
De studente Deborah (Keeley Hawes) woont samen met drie andere kamergenoten, waaronder haar vriend James (Ed Stoppard). Deborah heeft last van slaapwandelen. Na een bezoek aan een psychiater weet zij dat de oorzaak is gelegen in het feit dat haar vriend vreemdgaat. Dan wordt Deborah wakker met een bebloede hamer in bed. Zou ze in haar slaap haar vreemdgaande vriend iets hebben aangedaan?


In Nederland zendt de KRO in het algemeen de uitstekende Britse BBC politie- en detectiveseries uit. Murder in Mind valt ook in deze categorie. Stuk voor stuk boeiende afleveringen, waarin je als kijker in de huid van de moordenaar kruipt. Vragen die hierbij opgeroepen worden zijn wat drijft iermand ertoe om te moorden, hoe is het om een moordenaar te zijn en wat weet de politie al eigenlijk? Hierbij gaat het om moorden met voorbedachten rade, een ‘crime passionel’, een fataal ongeluk of een ander gezichtspunt waar moord misschien geen moord is. Ieder aflevering is geschreven door een andere schrijver, geregisseerd door een andere regisseur en gespeeld door andere acteurs. Daarbij zijn het totaal losse afleveringen, waarbij elk geval op zichzelf staat. En zoals bij alle Britse series, het karakterspel is hierin belangrijker dan de special effect of spectaculaire achtervolgingen. Murder in Mind laat zien dat misdaad steeds een ander gezicht heeft.

Door Lime-Lights Pictures is het eerste seizoen van deze serie, met eerste (Engelse) uitzenddatums in zomer 2001, nu op DVD uitgebracht. De zeven afleveringen zijn elk geplaatst op een DVD, waarbij de zeven schijven zijn verpakt in een uitvouwbare digipack verpakking voorzien van een kartonnen slipcase.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 364 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lime Lights Pictures
EAN: 5412012143432

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De serie staat in 1.78:1 beeldformaat anamorf op de DVD. Het gepresenteerde beeld is redelijk scherp maar doet tegelijkertijd door het ontbreken van fijne details ook een beetje soft aan. Een oorzaak hiervoor ligt in de relatief lage bitrate voor het beeld, dat qua bandbreedte ook gefixeerd is. Als gevolg hiervan duiken er af en toe ook kleine compressiefoutjes in het beeld op. Om de scherpte indruk te verhogen is in lichte mate edge enhancement toegepast. In het beeld is constant mate lichte beeldruis aanwezig, dat vooral bij de luchtpartijen goed te zien is. De kleuren ogen verder natuurlijk. Contrast is redelijk goed; in de donkere scènes slibt het beeld een beetje dicht. Algeheel een redelijk ogend beeld dat in kwaliteit vergelijkbaar is met een goede televisie-uitzending.
De zeven afleveringen van het eerste seizoen staan op zeven DVD’s. Elke DVD is van het type DVD-5, dus enkellaags. Elke aflevering is opgedeeld in 8 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling is wit, laat zich goed lezen en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De serie is gewoon in stereo uitgezonden. De soundtrack op DVD is een Dolby Digital 2.0 stereo soundtrack (bitrate 224 kb/s). Tevens is er keuze uit een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). Om met de DD2.0 track te beginnen. Dit is een goed klinkende soundtrack met een mooi breed stereogeluid. Dat laatste valt vooral op bij de gebruikte muziek in de serie. Detaillering van de soundtrack is goed. In de soundtrack is een goed gedoseerd laag aanwezig. Dialogen zijn altijd goed te volgen en zijn midden in het geluidsbeeld geplaatst. Bij gebruik van de DPL-II(x) decoder neemt de ruimtelijkheid van het geluidsbeeld toe, waarbij de surrounds zowel de muziek als omgevingsgeluiden weergeven. De DD 5.1 track is elektronisch afgeleid van de stereotrack. De track klinkt vergelijkbaar met de DD2.0 via de DPL-II(x) decoder, alleen is het volume van de surround speakers te luid. De serie laat zich het beste beluisteren met de ‘gewone’ DD2.0 stereotrack, eventueel in combinatie met de DPL-II(x) decodering.

Extra's

De menu’s zijn statische schermen zonder achtergrondgeluid. Deze set heeft geen extra’s.

De zeven DVD’s zitten in een uitvouwbare digipack voorzien van een kartonnen slipcase.

Conclusie

In de Britse BBC televisieserie Murder in Mind benadert de misdaad vanuit een ander perspectief. In deze uitstekende Britse serie staat de moordenaar centraal met vragen als wat drijft iemand ertoe om te moorden, hoe leef je verder met een moord op je geweten en wat weet de politie al wel of nog niet. Het eerste seizoen van deze serie is alweer van 2001 en is door de KRO op de Nederlandse televisie uitgezonden. De zeven afleveringen staan elk op zich, met ieder een eigen verhaal, een andere schrijver, andere regisseur en andere acteurs. De afleveringen zijn door Lime-Lights Pictures uitgebracht in een 7-DVD boxset. Het beeldformaat is 16x9 breedbeeld en heeft redelijk goede kwaliteit. Het DD2.0 geluid klinkt mooi ruimtelijk. Extra’s heeft de set niet. Wederom een prima verzamelset voor de liefhebbers van goede Britse detective/politieseries.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.