Just Like Heaven

Recensent:
Marcel den Haan
14-06-2006

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Just Like Heaven (DVD)
Samenvatting

David Abbott (Mark Ruffalo) een vrijgezel op zoek naar een woning in San Francisco. Na meerdere locaties bezocht te hebben valt zijn oog op een mooi appartement met een mooi uitzicht. Hij brengt zijn avonden door met het kijken naar de televisie en zich volgooien met bier. Tijdens één van deze avonden staat ineens de mooie Elizabeth (Reese Witherspoon) voor zijn neus. Zij beschuldigt hem van inbraak en vraagt hem snel weg te gaan. Het blijkt al snel dat Elizabeth een geest is en dat zij een auto-ongeluk heeft gehad. Elizabeth kan zich dit niet meer herinneren en samen met David, de enige die haar kan zien, gaat ze op onderzoek uit naar haar verleden.

Commentaar

Als er één genre is dat redelijk is uitgemolken dan moet het wel de romantische komedie zijn. Bij voorbaat weet je als kijker al hoe de film zal verlopen en ook vaak hoe deze zal eindigen, maar toch hebben dit soort films een raar soort aantrekkingskracht op vooral vrouwen. Twee ogenschijnlijk tegenovergestelde karakters maken eerst veel ruzie, maar weten elkaar uiteindelijk toch te vinden in een mierzoet einde. Dit is vaak de opzet van het verhaal en een film uit dit genre moet dan ook echt iets bijzonders hebben om op te vallen tussen de talloze klonen die er inmiddels gemaakt zijn. Just Like Heaven probeert met alle macht om op te vallen en het redelijk bijzondere plot van de dode vrouw en een man die haar als enige kan zien heeft ook potentie, maar helaas verzand ook deze prent snel in de clichés van het genre. Het uitgangspunt is zoals gezegd origineel en het idee van een geest die wat krijgt met een nog levende man, biedt enkele interessante opties. Helaas weten de makers deze interesse niet lang vast te houden en vooral het einde is er weer één uit het boekje. Je hoeft als kijker ook geen genie te zijn om het einde al van mijlenver aan te zien komen. De film heeft de nodige leuke grappen en momenten en wordt gelukkig voor de meeste van ons niet al te klef.
De cast is hier voor het grootste gedeelte verantwoordelijk voor. Reese Witherspoon behoeft uiteraard geen introductie en zij zet wederom een leuke en aaibare rol neer. Niet dat zij in de buurt komt van haar Oscar winnende rol in Walk the Line, maar voor een project zoals deze voldoet het allemaal prima. Dit geldt eigenlijk ook voor haar tegenspeler, Mark Ruffalo. Ook hij zet een leuke rol neer en de twee acteurs hebben genoeg chemie om geloofwaardig over te komen. Het is maar goed ook dat deze twee acteurs zo hun best doen, want waarschijnlijk is het overgrote deel van het belachelijk hoge budget van 58 miljoen dollar opgegaan aan hun salarissen. Dat is te hopen althans, een andere verklaring waarom deze film zo duur is, lijkt er niet te zijn. Naast de twee hoofdrolspelers zien we nog Jon Heder voorbij komen in een kleine rol die hij overduidelijk te danken heeft aan zijn optreden in Napoleon Dynamite. De rest van de cast speelt tweede viool en dient enkel en alleen ter ondersteuning van het verhaal.
Mede dankzij het originele uitgangspunt is Just Like Heaven een film die zich enigszins weet te onderscheiden in het genre van de romantische komedie, maar die zoals gezegd helaas ook ten prooi valt aan de clichés van het genre. De film had voor de meeste mensen ook misschien iets meer komedie mogen bevatten. Leuk om een keer te zien, maar echt veel bijzonders kan het helaas niet genoemd worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 90 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Dreamworks / Universal
EAN: 5050583025650

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Making Of
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Bloopers
  • Ontmoeting Met De Acteurs

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Just Like Heaven staat anamorf op de DVD in het originele formaat van 1.85:1. De kwaliteit van het beeld voldoet aan de tegenwoordig gestelde eisen en eigenlijk valt er weinig aan te merken. De scherpte is goed gedurende de gehele film, hoewel er enkele softe momenten zichtbaar zijn. Dit lijkt eerder met opzet gedaan te zijn om een wat zweverige sfeer op te roepen die goed past bij het onderwerp van de film. De kleuren zien er goed uit en dit geldt ook voor het contrast, zwartniveau en schaduwdetail. Artefacten zijn niet veelvoorkomend, behalve dan wat beeldruis en lichte edge enhancement. Een goede transfer, niets meer en niets minder.
De film is verdeeld in 16 hoofdstukken. De optionele ondertiteling is goed te lezen met een duidelijk lettertype, maar staat wat te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

De kwaliteit van het geluid is, net als die van het beeld, ruim voldoende. De Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) waarmee de film te bekijken is doet zijn werk naar behoren. Just Like Heaven is geen film die het onderste uit de kan haalt voor wat betreft het geluid, maar de track klinkt warm en mooi helder. Het geluid bestaat vooral uit dialoog wat netjes door het middenkanaal weergegeven wordt. De voorkanalen laten de muziek horen en omgevingsgeluide en hier is een mooi breed stereogeluid te horen. Echt veel effecten zitten er niet in de film, maar op sommige momenten worden de achterkanalen bij het geheel betrokken voor het weergeven van wat omgevingsgeluiden, zoals geluiden van de stad bij buitenopnames. Het LFE kanaal heeft niet veel te doen maar dit komt voornamelijk door de film zelf.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Een woord van waarschuwing, kijk de extra\'s niet voordat je de film gezien hebt. Vrijwel alle extra\'s bevatten enkele flinke spoilers.

Audiocommentaar
Regisseur Mark Waters, editor Bruce Green en Cameraman Daryn Okada leveren commentaar tijdens de film en doen dit op redelijke wijze. De regisseur is voornamelijk aan het woord en hij vertelt hier en daar wat over de film. Het grootste gedeelte van de tijd is hij echter bezig met het ophemelen van zijn cast en crew en dit gaat na een tijdje wat vervelen. Geen wereldschokkend commentaar dus, maar eerder vrij standaard.

Making Of Van Just Like Heaven (14 min.)
Hier krijgen we wat achtergrondinformatie over hoe de film tot stand is gekomen. We krijgen onder andere te horen hoe de film gebaseerd is op een boek en hoe het verhaal werd omgetoverd tot een filmscript. Verder wat informatie over hoe de opnames verliepen.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Ontmoeting Met De Acteurs (13 min.)
Een featurette over het casten voor de film en de acteurs praten allemaal vol lof over elkaar. Ook vertellen de acteurs wat over de karakters die ze spelen.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Bloopers (4 min.)
De naam zegt het eigenlijk al, dingen die fout gingen tijdens de opnames.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted Scenes
Drie scènes die de film niet gehaald hebben en tevens een alternatief einde. De scènes zijn los te bekijken of allemaal achter elkaar.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Trailers
Trailers van andere Dreamworks en Universal uitgaven.

Conclusie

Just Like Heaven is een romantische komedie waarin een jonge man gaat wonen in een appartement dat eerst toebehoorde aan een jonge dame. Op een avond staat zij ineens voor zijn neus en samen komen ze erachter dat de vrouw een geest is. Ze gaan op onderzoek uit om erachter te komen wat er met haar gebeurd is. De film onderscheidt zich door het originele uitgangspunt enigszins van andere romantische komedies, maar vervalt al snel in de clichés van het genre. De DVD heeft een prima beeld en geluidskwaliteit en er zijn enkele korte extra\'s aanwezig.

Laatste reacties

TheGodfather  |  16-06-2006

Heb `m gezien in de bios. Vond `m erg vermakelijk. Witherspoon en Ruffalo vormen een leuk duo, het acteerwerk is in orde en dat er een hele hoop cliches voorbij...
Lees meer >

Thijssie  |  14-06-2006

Heb de film. Erg leuk, vind het zeker een aanrader om te huren.
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  14-06-2006

Een heerlijke film. Natuurlijk is het belachelijk dat het personage van Reese door deuren kan lopen en toch op een bed kan liggen, maar dat intereseert me echt ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
5.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 31
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.