Moody Blues, The – In Search of the Lost Chord

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-05-2006

Totaalbeoordeling:

8.4
SACD

Moody Blues, The – In Search of the Lost Chord (SACD)
Samenvatting

De Engelse popgroep The Moody Blues vierde haar grootste successen eind jaren zestig en in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Midden jaren zestig was een keerpunt in de muzikale carrière van The Moody Blues als zij het album Days of Future Passed uitbrengen. Met dit album werkten ze aan een geheel eigen geluid, mede dankzij het gebruik van de Mellotron (de voorloper op de synthesizer). Naast het gebruik van de Mellotron en de fluit, was de integratie van popmuziek en klassieke muziek ook een bijzonderheid. Van dit album kwam ook de grootste hit van The Moody Blues ooit, Nights In White Satin. Ook het nummer Tuesday Afternoon werd een hit. In 1968 kwam het tweede album genaamd In Search Of The Lost Chord. Met dit album ging de groep verder met de ingeslagen weg van integratie van popmuziek met klassiek getinte muziek. Muzikaal gezien had de groep dankzij het succes van Days of Futured Passed meer zelfvertrouwen gekregen en ging meer experimenteren met verschillende instrumenten. Bij de opnames van dit album gebruikten The Moody Blues maar liefst 33 verschillende instrumenten, die zij allemaal zelf speelden. De muziek kreeg een meer psychedelisch karakter, waarbij het album als geheel een spiritueel karakter had. De tracklisting van het album is:

1. Departure
2. Ride My See-Saw
3. Dr. Livingstone, I Presume
4. House Of Four Doors (part 1)
5. Legend Of A Mind
6. House Of Four Doors (part 2)
7. Voices In The Sky
8. The Best Way To Travel
9. Visions Of Paradise
10. The Actor
11. The Word
12. Om

Commentaar

The Moody Blues behoren tot de pioniers op het gebied van symfonische rock, en scharen zich bij andere grote namen als Yes, Deep Purple en Procol Harum. Om het geluid van een orkest bij live optredens na te bootsen, maakten zij gebruik van de Mellotron. De Mellotron (een samenvoeging van melody en eletronics) is te beschouwen als de voorloper op de hedendaagse synthesizer. In Nederland maakte de groep Earth & Fire gebruik van dit bijzondere instrument.
The Moody Blues bestond uit:
- Justin Hayward – zang en leadgitaar
- Mike Pinder – keyboards en zang
- John Lodge – bas en zang
- Ray Thomas – fluit en zang
- Graeme Edge – drums en slagwerk

Met de opnamen van het voorgaande album Days Of Future Passed werd door de groep en het opnameteam van Decca al gebruik gemaakt van een nieuw opnamesysteem genaamd Deramic Sound System (DSS). Bij de opnames van In The Search Of The Lost Chord ging de groep verder en werd voor het eerst de nieuwe Studer 8-track taperecorder gebruikt. De single die afkomstig was van dit album, Ride My See Saw, was de eerste single die met deze 8-track opnametechniek opgenomen was. Dit nummer werd door The Moody Blues vele jaren als een van de toegiften op hun concerten gespeeld. Andere hitsingle afkomstig van dit album was Voices In The Sky.

In de jaren zeventig kwam de eerste (commerciële) toepassing om stereogeluid uit te breiden naar surround geluid, het Quadrafonie (ook wel Quadrofonie genoemd) geluidsysteem. De term quadrafonie werd gebruikt omdat het aantal van 2 geluidskanalen werd verdubbeld tot vier. Er werden diverse popalbums opnieuw gemixt voor dit quadrafonisch geluidsysteem Quadrafonie stierf een commerciële dood omdat de luisteraar te weinig toegevoegde waarde aan de ruimtelijke muziekbeleving beleefde om de daarvoor benodigde uitbreiding van de audio installatie te doen. In 1972 zijn vijf albums van The Moody Blues opnieuw gemixt voor dit vier kanaals audiosysteem.
Universal Music heeft deze vijf albums van The Moody Blues nu volledig geremasterd en heruitgegeven als een Super Audio CD (SACD). Bij In Search Of The Lost Chord staat vreemd genoeg het SACD logo niet op de verpakking en op de schijf. Toch is het wel een SACD uitgave. In tegenstelling tot de andere The Moody Blues albums is dit album alleen maar in stereo te beluisteren en ontbreekt een surround audiotrack. Het waarom hiervan is ons niet bekend.
In 2003 kreeg Universal Music van The Moody Blues toestemming om in de geluidsarchieven materiaal op te duiken dat ten tijde van de opnames van In The Search Of The Chord is opgenomen. Universal Music heeft dit veelal niet eerder gepubliceerde muziekmateriaal als bonus materiaal in deze Deluxe Edition op een tweede CD toegevoegd.

De vijf als SACD heruitgegeven albums van The Moody Blues zijn:
- Days Of The Future Passed (1967)
- In Search Of The Lost Chord (1968)
- On The Treshold Of A Dream (1969)
- To Our Children’s Children’s Children (1969)
- A Question Of Balance (1970)

Filmspecs

Medium: SACD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 1968
Speelduur: 42 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: N.v.t. niet anamorf
Geluidssporen:
  • DSD 2.0 - Engels
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 602498321478

Extra's

  • Boekje
  • CD met alternatieve versies

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit is niet van toepassing bij Super Audio CD (SACD).

Geluidskwaliteit

Universal Music heeft In Search Of The Lost Chord uitgebracht als een hybride SACD (Super Audio CD). Dat deze SACD hybride is, betekent dat je de schijf ook gewoon in je CD speler kunt spelen. Je hoort dan de ongecomprimeerde PCM stereotrack, ofwel de ‘gewone’ CD versie zoals je die gewend bent bij de CD. Ook bij dit album een fraai klinkende stereotrack, die gelijk is aan originele geluidsmix van het album uit 1968. Wel hebben de technici het geluid opnieuw geremasterd en ruisvrij gemaakt. Dit vertaalt zich in een fraai klinkend en mooi gedetailleerd geluid.

In een SACD (of multi SACD/DVD) speler kun je ook de SACD stereotrack beluisteren. Meer informatie over de techniek van SACD en DSD kun je vinden in in onze Woordenlijst.
De SACD stereotrack is qua mix identiek aan de ‘normale’ CD laag van deze schijf. Wat wel opvalt is dat de muziek verfijnder en gedetailleerder klinkt in vergelijking met de ‘gewone’ CD track. Vooral de hogere frequenties klinken fraaier en rustiger. Ook bij dit album geldt dat het geluid een licht digitaal scherp randje heeft, maar dat de SACD in het wel zeer fraai verfijnd klinkt. Vergeleken bij de originele LP uitgave is deze SACD stereomix veel fraaier.

Extra's

Deze Deluxe Limited uitgave van Universal Music heeft een tweede (gewone) CD met veel niet eerder gepubliceerd muziekmateriaal, dat men in de archieven van Decca en van de BBC Radio heeft gevonden. Totale speeltijd 56 minuten. Een overzicht:

Previously Unreleased Alternate Versions & Out-takes
1. Departure (alternatieve mix)
2. The Best Way to Travel (additionele vocale mix)
3. Legend of a Mind (alternatieve mix)
4. Visions of Paradise (instrumentale versie)
5. What am I Doing Here? (originele versie)
6. The Word (Mellotron mix)
7. Om (verlengde versie)
8. A Simple Game (Justin Hayward vocale mix)

9. King and Queen (1968 studio opname)

Previously Unreleased BBC Radio Sessions
10. Doctor Livingstone I Presume
11. Voices In The Sky
12. Thinking is the Best Way to Travel
13. Ride My See Saw
14. Tuesday Afternoon

15. A Simple Game (1968 single B-kant)

Booklet
Tevens bevat de set een uitgebreid boekje met informatie over de Moody Blues, aanvullende informatie over het album In Search Of The Lost Chord en aanvullende informatie bij de extra audiotracks op de tweede CD.

Conclusie

De Engelse symfonische rockgroep The Moody Blues had zijn grootste successen in jaren ’60 en in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Universal Music heeft de vijf belangrijkste albums van The Moody Blues uit deze periode heruitgegeven op SACD, waaronder het hier besproken album In Search Of The Lost Chord. Met dit album vervolgde de groep de ingeslagen muzikale weg van integratie van popmuziek met klassieke muziek. Het album heeft een psychedelisch concept albumkarakter. Van dit album is onder andere de hitsingle “Ride My See Saw” afkomstig.
Door Universal Music is het album volledig gerestaureerd en heruitgegeven als een hybride SACD. Je kunt deze SACD schijf in een gewone CD/DVD speler afspelen, waarbij je kunt genieten van een fraaie geremasterde stereo uitvoering van dit album. Met een SACD speler kun je de SACD stereo track beluisteren, die iets verfijnder en gedetailleerder klinkt. Op een tweede CD staat diverse nog niet eerder gepubliceerde muziekmateriaal van The Moody Blues, dat in dezelfde periode opgenomen is als het album. Ook deze Deluxe Edition verdient een plekje in de muziekverzameling.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Music.

Lees meer

Laatste reacties

Fries46  |  27-10-2006

M.i. één van de beste albums van de Moodies.
Lees meer >

Ge_Someone  |  28-05-2006

.. ontbreekt een surround audiotrack. Het waarom hiervan is ons niet bekend. De "multi tracks", noodzakelijk om een surround- mix te kunnen maken, konden niet ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Direct Stream Digital PCM 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:0
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.