Super Furry Animals – Songbook vol. 1

Recensent:
Wilbert Rietman
21-05-2006

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Super Furry Animals – Songbook vol. 1 (DVD)
Samenvatting

Super Furry Animals is een poprockband die slechts bij weinigen bekend is, wat mede komt door het ontbreken van hits in Nederland. Toch bestaat de band al sinds 1994 en in 2002 stond de band nog op Pinkpop. De band heeft ook al 8 albums uit en in 2004 werd het 10-jarig jubileum aangegrepen voor een “greatest hits”-verzamelaar zowel op CD als op DVD. De DVD bevat alle videoclips van de band. Bijna elke clip is een juweeltje op zich en een streling voor zowel het oog als het oor wat zowel te danken is aan de ideeën van Super Furry Animals alsmede de diverse regisseurs die de band inhuurde voor het produceren van de clips waaronder de bekende clipregisseur Pedro Romhanyi (o.a. Blur en Pet Shop Boys) en Brian Cannon (verantwoordelijk voor 5 van de clips op deze DVD).

De tracklist:

1. Something 4 the Weekend
2. It’s not the End of the World?
3. Northern Lites
4. Juxtapozed with U
5. Slow Life
6. Fire in my Heart
7. The Man Don’t Give a Fuck (live)
8. Hermann Loves Pauline
9. Play It Cool
10. Ice Hockey Hair
11. Do Or Die
12. (Drawing) Rings Around the World
13. God! Show Me Magic
14. Demons
15. Golden Retriever
16. The International Language of Screaming
17. Hello Sunshine
18. Hometown Unicorn
19. If You Don’t Want Me to Destroy You
20. Smokin’
21. Focus Pocus/Debiel

Commentaar

Super Furry Animals werd opgericht in 1994 door een aantal goede vrienden uit Wales. In die tijd was britpop behoorlijk in en de band dankt de snelle start dan ook aan het meevaren op deze stroming. De redding van de band betekende niet alleen de liedjes die ze maakte, maar ook het feit dat ze veel nuchterder en hechter waren dan de meeste arrogante en egotrippende bands uit Groot Brittannië. Met name het tweede (Radiator) en het derde (Guerilla) album werden zowel door pers als publiek met het nodige enthousiasme ontvangen. De muziek van de band werd in één keer omschreven als “als pop die door The Beach Boys en Snoop Dogg geschreven leek te zijn, na een avondje flink geestverruimende middelen roken in een ruimteschip.” De albums die volgden, bevatten nog wel zeer goede songs, maar als geheel stellen de albums een beetje teleur. Het blijft ook moeilijk voor een band om continu dezelfde kwaliteit te leveren. De DVD en ook de CD Songbook vol. 1 bieden in ieder geval een goed overzicht van wat de band gepresteerd heeft in de periode 1994-2004, op naar Songbook vol. 2 in 2014!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2004
Speelduur: 127 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Epic Records
EAN: 5099720262091

Extra's

  • Documentaire American Sasquatch

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

21 Videoclips uit de tijdsspanne 1994-2004 levert nogal een verschil op, zowel in beeldformaten als in kwaliteit. Het grootste gedeelte van de videoclips is in formaat 1.33:1. Het andere gedeelte is in 1.78:1 niet anamorf met uitzondering van The Man Don’t Give a Fuck (live) en Hello Sunshine. Elke clip heeft zijn eigen specifieke uitstraling, dan geanimeerd, dan met poppetjes en vervolgens weer een cartooneske aanpak. Zo zijn er clips waar men bewust heeft gekozen voor vuiltjes en spettertjes om een bepaalde sfeer op te roepen, bijvoorbeeld in Ice Hockey Air. Het beeld is over het algemeen goed duidelijk te noemen en ziet er mooi uit. Ondertiteling is niet aanwezig. De DVD is verdeeld in 21 hoofdstukken, voor elke clip één.

Geluidskwaliteit

Ook qua geluid zit er verschil tussen de clips. It’s not the End of the World?, Slow Life, Golden Retriever en Hello Sunshine kennen zowel een Dolby Digital 2.0 (256 kbit/s) als een Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) en een DTS 5.1 (754 kbit/s) track, alle overige clips kennen alleen een Dolby Digital 2.0 (256 kbit/s) track. De Dolby Digital 5.1 en DTS 5.1 tracks bij de 4 eerder genoemde clips klinken uitstekend en doen niet voor elkaar onder. De nadruk bij deze tracks ligt op de frontspeaker. De centerspeaker wordt ondersteunend gebruikt en het LFE kanaal zorg ervoor dat de bas goed vol klinkt. Bij de surroundkanalen ligt de nadruk meer op de elektronische toevoegingen die de band gebruikt en zijn puur voor de ondersteuning van de rest. Ook de 2.0 track die de rest van de clips kent, klinkt in het algemeen goed. Nergens zijn beschadigingen te horen en de muziek klinkt bijna in dezelfde kwaliteit als op CD.

Extra's

Via het prachtige geanimeerde menu in 1.33:1 met de achtergrondgeluiden in Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) heb je de keuze om alle clips achter elkaar of apart te bekijken via de “song selector”. Het menu geeft ook toegang tot de enige extra op deze DVD namelijk:

American Sasquatch (53:09 min.)
Deze documentaire laat de band zien op zijn Amerikaanse tournee van 2002 zowel op als achter het podium, in de bus, bij radio- en TV-uitzendingen, etc. Deze tour was hun grootste Amerikaanse tournee tot nu toe. Ook de bezoekers van hun concerten komen uitvoerig aan bod. Interessant om te zien dat deze band toch gewoon is gebleven en een apart gevoel voor humor hebben. Wat ook leuk is om te zien is dat het de band niet uitmaakt of ze nu in een kleine club staan of op een festival, ze geven zich 100 % en weten het publiek te vermaken met hun show ondersteund door videoschermen en andere acts op het podium. Het beeld wordt in de verhouding 1.78:1 anamorf weergegeven. De beeldkwaliteit wisselt door het gebruik van diverse soorten camera’s op verschillende plaatsen en veranderende belichting. Ook de geluidskwaliteit wisselt door de diversiteit in locaties, in een drukke club klinken Super Furry Animals nu eenmaal anders als in een rustige (radio-)studio. De documentaire kent 2 geluidstracks, een Dolby Digital 2.0 (256 kbit/s) en een Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) track, waarvan de laatste iets beter klinkt als de eerste, met name met stukjes live-concert.

Verder wordt de DVD geleverd met een goed verzorgd boekje met daarin alle songteksten van de songs op de DVD en de credits.

Conclusie

Super Furry Animals is een band die bij menigeen geen belletje zal doen laten rinkelen. Toch bestaat de band al sinds 1994 en heeft het al een respectabel aantal albums en singles op de markt. In 2004 verscheen hun album Songbook vol. 1 op de markt en een DVD met dezelfde titel. Op deze DVD staan alle videoclips de band met als extra toevoeging de prima documentaire American Sasquatch over de Amerikaanse tour van 2002 van de band. Al met al een prima document, niet alleen voor de fan, maar ook voor diegene die bekend wil raken met Super Furry Animals en de bizarre wereld waarin ze leven.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Sony Music Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.