Hidden Egypt

Recensent:
Wilbert Rietman
24-04-2006

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Hidden Egypt (DVD)
Samenvatting

Hidden Egypt is een 3-DVD-box met 3 documentaires over Egypte, op elke DVD één. Elke documentaire behandelt weer een ander onderwerp over Egypte en duurt 49:30 minuten (en dus niet een uur zoals op de hoes vermeld staat). De opzet van de documentaires is hetzelfde; diverse kenners, zoals archeologen, schrijvers en museummedewerkers vertellen interessante wetenswaardigheden, ondersteunt door beelden voorzien van de stem van Peter Gallagher. De documentaires zijn:

De Geheimen van de Piramiden
Oorspronkelijk uitgezonden op Orion Channel en Travel Channel onder de titel Secrets of the Pyramids. Deze documentaire gaat in op vragen als: Wat zijn piramiden? Waar dienen ze voor? Wie heeft ze gebouwd? En hoe zijn ze gebouwd? Aan bod komen bekende piramiden zoals de Giza-piramiden en de sfinx, maar ook onbekende piramiden komen aan bod. Hiernaast wordt ook ingegaan op het doel van de piramiden. Zijn het wel graftombes of misschien energiecentrales?

Het Land van de Mummies
Oorspronkelijk uitgezonden op Orion Channel en Travel Channel onder de titel Egypt: Land of Mummies. In dit stukje film gaat men in op de mummies. Wat zijn mummies? Hoe steekt mummificering in elkaar? Wie lieten zich mummificeren? Ook wordt er ingegaan op de vele grafrovingen die plaats hebben gevonden in de afgelopen eeuwen en wordt uit de doeken gedaan hoe een graftombe gebouwd is.

De Tombe van Toetankamon
Oorspronkelijk uitgezonden op Orion Channel en Travel Channel onder de titel King Tut’s Gold. In deze vertelling wordt ingegaan op het leven en de dood van koning Tut-Ankh-Amun. Er wordt o.a. ingegaan op zijn voorouders, zijn korte regeringsperiode (“King Tut” zat slechts 9 jaar op zijn troon, van zijn 9e levensjaar tot zijn 18e) en zijn dood. Tot op de dag van vandaag is men er nog niet uit waaraan hij is overleden. Was het een moord of was het een ziekte? Ook wordt er verteld over de vondst van zijn graf in de jaren ’20. Koning Tut heeft zijn bekendheid hier vooral aan te danken. Tot aan de ontdekking was er nog niet eerder zo’n compleet en intact graf gevonden als van deze koning.

Commentaar

De verzameling documentaires die deze box herbergt zijn op zijn minst aardig te noemen. Verwacht geen diepgravende, wetenschappelijke verhalen, maar duidelijke en soms oppervlakkige feitjes waarmee de leek meer te weten komt over piramiden, mummies en Toetankamon. De structuur van elke documentaire is hetzelfde en doeltreffend. Na een korte, flitsende inleiding wordt er samen met allerlei archeologen, andersoortige wetenschappers, schrijvers en andere Egyptologen dieper ingegaan op het onderwerp van dienst. Sommige vertellende personen zullen de ware Egyptofiel al eerder zijn tegengekomen in soortgelijke documentaires. Voor deze laatste groep zullen de documentaires net te weinig inhoud hebben, omdat het vertelde vrij “basic” zal zijn. Voor de startende Egyptofiel, leergierige kinderen of gewoon geïnteresseerden een prachtige box om eens mee te beginnen en zo meer over de wonderlijke verschijnselen van Egypte te leren.

Filmspecs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 149 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lime Lights Pictures
EAN: 9789077742358

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de 3 DVD’s is nagenoeg hetzelfde. De documentaires worden alledrie weergegeven in het beeldformaat 1.33:1, wat niet raar is aangezien het hier televisieproducties betreft. De scherpte van het beeld is ruim voldoende, ook al is er hier en daar edge enhancement toegepast. De enige momenten wanneer het beeld niet helemaal zuiver overkomt, is wanneer men gebruik maakt van archiefbeelden of in de snelgemonteerde introfilmpjes. De kleuren ogen mooi natuurlijk en het zwartniveau is ook prima in orde. Zelfs wanneer men afdaalt onder de grond of diep in een piramide is alles duidelijk zichtbaar, de belichting is ook goed. Uitermate goed beeld dus voor een DVD als deze. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed leesbaar, maar staat te hoog in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De documentaire is Engels gesproken. Alle drie de DVD’s bieden de keuze uit een Dolby Digital 2.0 stereotrack (bitrate 192 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 surroudtrack (bitrate 320 kb/s, DVD 1 echter 256 kb/s). Uiteraard is het merendeel van de documentaires dialogen en die zijn altijd duidelijk te volgen. De ondersteunende geluiden en de hippe soundtrack met Egyptische invloeden zijn stereo. Het geluid klinkt in het algemeen goed helder, waarbij opgemerkt moet worden dat bij DVD 2 het geluid iets doffer klinkt en iets zachter is. De audiotrack is verder vrij van ruis of andere beschadigingen. De 5.1 track is feitelijk overbodig, en klinkt vergelijkbaar met de DD2.0 track. De surroundspeakers worden hier amper gebruikt.

Extra's

De menuschermen zijn, op de in de beeld gebrachte titel na, qua uiterlijk hetzelfde en staan in 1.33:1 op de schijven met Egyptisch aandoende achtergrondmuziek (Dolby Digital 2.0, 192 kbit/s). Deze box bevat geen extra’s.

Conclusie

Hidden Egypt is vooral een leuke verzameling documentaires voor diegene die zich graag een keer willen verdiepen in dé kenmerken van Egypte: piramiden, mummies en koning Toetankamon of voor een middelbare school leerling die er een werkstuk over moet maken. Verwacht niet van deze, door Lime Lights op het Orion Channel label uitgebrachte, documentaires dat ze te wetenschappelijk worden. Ik zou me kunnen voorstellen dat een docent geschiedenis deze documentaires zou gebruiken als ondersteuning voor zijn les. Voor diegene die al meerdere documentaires heeft gezien over dit onderwerp zal met name de Egyptologen herkennen uit andere, soortgelijke documentaires. Een interessant document.

Laatste reacties

Nico de Graaf  |  27-04-2006

Ik heb van Orion Channel de digi-box over "Great Empires - opkomst en ondergang van grote beschavingen" Zijn ook 4 dvd's; elke dvd belicht de volgende bescha...
Lees meer >

Bas Hokke  |  25-04-2006

Ik heb van Orion Channel de digi-box over "Great Empires - opkomst en ondergang van grote beschavingen" Zijn ook 4 dvd's; elke dvd belicht de volgende bescha...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  24-04-2006

Lijkt me een interessante dvd, als hij voor een leuk prijsje in de schappen ligt neem ik hem wel mee denk ik.
Lees meer >

Sneaker  |  24-04-2006

Klinkt erg interessant. Ben altijd erg geintereseerd geweest in Egypte en hun oude cultuur. En dan is het nog een digipack ook :D. Voor een mooi prijsje wil ik...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.