Rainmaker, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-04-2006

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Rainmaker, The (DVD)
Samenvatting

Rudy Baylor (Matt Damon) is een beginnend advocaat, die door de advocaat J. Lyman “Bruiser” Stone (Mickey Rourke) aangenomen wordt in zijn advocatenkantoor. Rudy heeft zelf een mogelijke zaak tegen een verzekeringsmaatschappij meegebracht. Op aangeven van Stone wordt Deck Shifflet (Danny DeVito) bij de voorbereidingen op deze zaak betrokken. Shifflet heeft veel ervaring in dit soort civiele zaken. Alhoewel, ervaring? Shifflet is al zeven keer voor zijn rechtbankexamen gezakt, maar heeft wel een neus om nieuwe zaken te scoren. De zaak van Rudy is een claim tegen de verzekeringsmaatschappij Great Benefit, die de dodelijk zieke aan leukemie lijdende jongen Donny Ray Black (Johnny Wittworth) geen vergoeding wil geven voor een beenmergtransplantatie. Als onervaren advocaat krijgt Rudy een leger dure en ervaren advocaten tegenover zich, die onder leiding staan van door de wol geverfde en gehaaide jurist Leo F. Drummond (Jon Voight). Samen met Deck begint Rudy vol idealen aan zijn eerste grote rechtzaak, een zaak over rechtvaardigheid. Tegelijkertijd wordt Rudy verliefd op het meisje Kelly Riker (Claire Danes), die door haar echtgenoot mishandeld wordt.

Commentaar

The Rainmaker is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de populaire schrijver John Grisham. Diverse boeken van Grisham zijn verfilmd, met bekende titels als The Firm, The Pelican Brief, The Client, A Time to Kill en Runaway Jury. Allemaal titels waar rechtspraak een centraal thema is en advocaten een belangrijke rol spelen. The Rainmaker past ook in dit rijtje thuis en speelt zich grotendeels af in de rechtzaal. Het boek is verfilmd door de bekende regisseur Francis Ford Coppola en dit zou een van Grisham’s meest favoriete verfilmingen van een van zijn boeken zijn. Hoofdonderwerp van het verhaal gaat over een jonge, onervaren advocaat vol idealen die de zaak van zijn leven op zich neemt. De strijd die hij begint, lijkt bij voorbaat een verloren strijd, maar is dat wel zo? Er zijn ook nog enkele subplots in het verhaal, die het gevoel van idealisme van deze jonge advocaat vooral versterken. Zo neemt hij het op voor een oudere dame, bij wie hij een appartement huurt en trekt hij zich het lot aan van een meisje dat door haar echtgenoot wordt mishandeld. Coppola heeft de titelrol van de film met grote namen gevuld. Hoofdrol wordt gespeeld door Matt Damon. Hij wordt terzijde gestaan door Danny DeVito, die in deze film een zeer serieuze rol speelt. Jon Voight is in zijn element als de zelfverzekerde en gehaaide advocaat van de tegenpartij. En verder zie je nog Mickey Rourke, Virginia Madsen, Roy Scheider, Dean Stockwell en Danny Glover als rechter Kipler. Glover staat trouwens niet op de titelrol van de film.
Een aardigheidje in de film is een scène waarin Matt Damon op een bankje in de gang van het gerechtsgebouw even een ‘tukkie’ doet. Hij wordt door Danny DeVito wakker gemaakt. Bijzonderheid van deze scène is dat Matt Damon echt ligt te slapen nadat een bepaalde scène was gedraaid en door Danny DeVito geheel werd verrast. Dit pakte zo goed uit, dat Coppola de scène in de film liet. Het spel van de gehele cast is op hoog niveau en de verhaal ontwikkeling met de daarbij opgeroepen sfeer door Coppola maakt de film een boeiend ruim twee uur durend relaas.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 130 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865552311

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1, waarbij de film anamorf op de DVD staat. De beeldkwaliteit is uitstekend. Kleuren zijn mooi en zeer natuurlijk. Zowel de scherpte van het beeld als de detaillering zijn prima. Het contrast en het zwartniveau zijn ook uitstekend. Het is een redelijk nieuwe film, waarbij af en toe een spettertje als gevolg van een vuiltje of beschadiging te zien is. Er is wel iets edge-enhancement en wat filmgrain zichtbaar. Een prima beeld.
De film is verdeeld in 33 chapterstops. De laagwisseling ligt tussen twee scènes en is slechts kort waarneembaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype en staat zeer netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. De film is vooral dialoog gedreven, dus dit is een geen soundtrack die je complete 5.1 setup hard aan het werk zal zetten. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen. De muziek van Elmer Bernstein komt met een prima stereobeeld uit de frontspeakers. De achterkanalen geven hieraan subtiel enige ruimtelijkheid. Verder worden de surrounds subtiel gebruikt voor omgevingsgeluiden. Een moment van echte surround activiteit is een rollend onweersgeluid. Het laag is voldoende aanwezig, het ook aanwezige LFE kanaal wordt niet gebruikt. De dialogen blijven te allen tijde goed hoorbaar en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker. Een nette soundtrack.

Extra's

Het hoofdmenu is statisch scherm zonder achtergrondgeluid. De DVD heeft geen extra’s.

Conclusie

The Rainmaker is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de populaire schrijver John Grisham en verfilmd door de bekende regisseur Francis Ford Coppola. Hoofdonderwerp van het verhaal gaat over een jonge, onervaren advocaat vol idealen die de zaak van zijn leven op zich neemt. De strijd die hij begint, lijkt bij voorbaat een verloren strijd, maar is dat wel zo? Er zijn ook nog enkele subplots in het verhaal, die het gevoel van idealisme van deze jonge advocaat vooral versterken. Met fraaie rollen van onder andere Matt Damon, Danny DeVito en Jon Voight.
Paramount heeft de film op DVD uitgebracht met goede beeld- en geluidskwaliteit. Extra’s heeft deze DVD niet. Een prima film voor liefhebbers van rechtbankdrama’s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Paramount Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Zoolander  |  29-04-2006

Damn het wordt echt tijd dat er dvd spelers uitkomen waarbij je de ondertiteling kun scalen en verplaatsen... Volkkomen mee eens. De ondertitels zijn vaak zo...
Lees meer >

SuperDre  |  26-04-2006

De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype en staat zeer netjes onder in het beeld geplaatst Ofwel de ondertiteling is te groot,...
Lees meer >

Swanski  |  26-04-2006

Is alweer een hele tijd terug, maar destijds vond ik het wel een best interessante en boeiend plot hebben en natuurlijk een typische Grisham.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  26-04-2006

Een van de betere Grisham films,zag hem vandaag nog liggen voor 6,99,mooi prijsje om hem aan te schaffen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.