Baantjer - Seizoen 8

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-04-2006

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

Baantjer - Seizoen 8 (DVD)
Samenvatting

Sinds oktober 1995 heeft de televisieserie Baantjer er al elf seizoenen op zitten. Elk aflevering trekt wekelijks ruim 2 miljoen kijkers, waarbij het weinig uitmaakt of dit nu een nieuwe aflevering betreft of een herhaling. Daarmee staat de serie al bijna 11 jaar in de top 10 van best bekeken programma’s in Nederland.

Deze succesvolle politieserie dankt zijn naam aan de schrijver van de misdaadverhalen, Albert Cornelis ‘Appie’ Baantjer. Alhoewel Baantjer de verschillende afleveringen niet schrijft, de serie maakt gebruik van de karakters van de gelijknamige boekenserie van Baantjer. Baantjer heeft ruim 60 boeken geschreven waarin de hoofdpersoon de oudere Amsterdamse rechercheur De Cock… met “ceeooceekaa”, is. In de televisieserie wordt de rol van De Cock op zeer fraaie wijze gespeeld door Piet Romer. De Cock onderzoekt elke week samen met zijn jongere partner Dick Vledder (gespeeld door Victor Reinier) en de collega’s Ab Keizer (Martin Schwab) en Vera Prins (Marian Mulder) een gepleegde moord. Patholoog anatoom Dr. Den Koninghe geeft hen daarbij aanwijzingen over doodsoorzaak, waarbij het team verder zoekt naar sporen, bewijzen, daders en motieven. De dader ligt niet altijd voor de hand, maar een borrel in het café van Lowietje (per seizoen een andere acteur) gelegen in de Amsterdamse rosse buurt, wil nog wel eens helpen het denkwerk te stimuleren. Uiteraard wordt De Cock in zijn onderzoek altijd ‘gesteund’ en aangespoord door zijn superieur, commissaris Buitendam (Serge-Henri Valcke). Een gesprek met Buitendam eindigt altijd met de bekende woorden “eruit De Cock” op.

Het achtste seizoen, dat in najaar 2002 voor het eerst werd uitgezonden, bestaat uit 10 afleveringen. Een kort overzicht:

Aflevering 8.1 “De Cock en het lijk in de kast”
De buurvrouw van De Cock wordt dood in haar woning aangetroffen. Er zijn meerdere mogelijke daders en De Cock en Vledder beginnen een grondig onderzoek naar het verleden van zijn buurvrouw.

Aflevering 8.2 “De Cock en de moord in club Exotica”
De eigenaar van seksclub Exotica en zijn vrouw worden beiden dood gevonden. Er blijkt ook drugs in het spel te zijn. Vera Prins en Appie Keizer gaan undercover om zo De Cock en Vledder in het onderzoek te helpen naar bewijsmateriaal.

Aflevering 8.3 “De Cock en de dode duivenmelker”
Een duivenmelker (Rene Froger) wordt dood aangetroffen in zijn het hok van duiven. De Cock en Vledder moeten het bij zijn onderzoek zonder Vera Prins doen, aangezien zij op het hoofdbureau is gedetacheerd in verband met het koninklijke huwelijk..

Aflevering 8.4 “De Cock en de stuurloze moord”
Op een roeivereniging wordt het lijk van coach Everts gevonden. Is hier sprake van chantage of doping. Volgens De Cock geen van tweeën, maar hij wordt in zijn onderzoek tegengewerkt door de Rijksrecherche.

Aflevering 8.5 “De Cock en de moord om het woord”
Wanneer de schrijver Quinten, van het succesvolle schrijversduo Quinten en Simon, dood wordt aangetroffen, is het maar de vraag of Simon zonder zijn partner verder kan. Of is hij juist een verdachte?

Aflevering 8.6 “De Cock en de buitenaardse moord”
Er wordt een dode man gevonden met een mysterieuze driehoek in zijn borst gekerfd. Opeens blijkt Appie Keizer een sciencefiction expert te zijn die meer over het symbool weet te vertellen. Aan De Cock om zijn nuchterheid bij de aardse onderzoek te bewaren.

Aflevering 8.7 “De Cock en de moord op de haringkoning”
De directeur van familiebedrijf Van de Vlis wordt door aangetroffen in de koelcel. Er zijn verdachten genoeg, waarbij De Cock en Vledder moeten bepalen of de louche boekhoeder, een creatieve directeur of een vader die de verkrachting van zijn dochter wil wreken, de dader is. Of zijn er nog meer verdachten?.

Aflevering 8.8 “De Cock en de moordende wreker”
De misdaadreporter Frank de Bos (Pieter van der Sman) is altijd als eerste ter plaatse bij de laatste moorden. Wat is zijn rol in dit geheel en waarom daagt hij De Cock uit met de uitspraak dat hij de moorden eerder dan De Cock zal oplossen?

Dubbelaflevering 8.9 & 8.10 “De Cock en de moordfilm”
Filmproducent Chris van der Kamp wordt dood aangetroffen in de montagekamer. Het zusje van Appie Keizer werkte ook voor Chris en wordt als een van de verdachten in het onderzoek betrokken. Kan Appie Keizer in het onderzoek nog wel objectief blijven of kan hij zich beter afzijdig houden? Appie denkt er zelfs over om ontslag te nemen.

Commentaar

De ongeveer 47 minuten durende aflevering van Baantjer kent al elf seizoenen lang nagenoeg dezelfde opzet. Elke aflevering start met de ontdekking van een lijk, op televisie afgewisseld met een reclameblok, waarbij De Cock en zijn team zich vastbijten in het onderzoek. Vast ingrediënten hierbij zijn een verhelderend bezoek aan het café van Lowietje en een ‘er uit De Cock’ onderhoud met commissaris Buitendam. Vaste ingrediënten is ook de cast van de serie. Piet Romer speelt op zeer fraaie wijze de oudere rechercheur De Cock, die met jaren ervaring en licht voorover gebogen lopend in zijn lichtgrijze lange regenjas de moorden oplost. Ook tot de vaste cast behoren Victor Reinier als de impulsieve Vledder, Marian Mulder als Vera Prins en Bartin Schwab als Albert ‘Appie’ Keizer. Uiteraard ook Serge-Henri Valcke als commissaris Buitendam en Hans Karsenbarg als patholoog dr. De Koninghe. Sinds het vijfde seizoen speelt Wimie Wilhelm wachtcommandant Els Peeters. De rol van Lowietje werd dit seizoen gespeeld door Piet Kamerman. Vanaf de start van de serie is ervoor gekozen om de vele gastrollen van verdachten, dader en slachtoffer veelal door bekende Nederlandse acteurs te laten spelen. Dit seizoen zijn dat onder andere Simone Kleinsma, Kitty Jansen, Katja Schuurman, Rene Froger en Rik Hoogendoorn.

In de bekende vormgegeven 3-DVD digipack heeft Disky het achtste seizoen van Baantjer op DVD uitgebracht. Sinds het zevende seizoen is de serie op DVD nu ook voorzien van een optionele Nederlandse ondertiteling, speciaal voor doven en slechthorenden. Alleen de gesproken teksten zijn trouwens van ondertiteling voorzien, een beschrijving van andere geluiden heeft men niet in de ondertiteling opgenomen. De 10 aflevering van elk ongeveer 47 minuten zijn weer voor goed voor tien moordgevallen die rechercheur De Cock en zijn team moeten oplossen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, TV
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 470 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Disky
EAN: 8711539036904

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afleveringen van Baantjer worden op 16 mm film gefilmd. Alle afleveringen hebben een fullframe beeldformaat van 1.33:1. Het beeld van deze serie ook bijzonder goed. Het beeld ziet er kleurrijk en goed verzadigd uit. Het contrast van het beeld is prima. De scherpte van het beeld is ook goed, waarbij het beeld ook goed gedetailleerd is. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. Filmgrain is in lichte mate te zien, maar dit past ook goed bij het filmische karakter van de serie. In vergelijking met de uitzendingen op televisie oogt het beeld op deze DVD’s stukken beter.
De tien afleveringen zijn verspreid over 3 DVD’s. De afleveringen zijn elk onverdeeld in 8 chapterstops. Per DVD is een optie om alle afleveringen aaneengesloten te bekijken. Optioneel is een Nederlandse ondertiteling te activeren.

Geluidskwaliteit

De serie is op televisie met stereogeluid uitgezonden. De soundtrack op DVD is een Dolby Digital 2.0 soundtrack (bitrate 224 kb/s). De soundtrack heeft een ruimtelijk geluidsbeeld, waarbij het zeker aan te bevelen is om de Dolby ProLogic IIx decodering in te schakelen. Dan krijg je een goed klinkende surround soundtrack, waarbij de surround zowel ruimtelijkheid aan de muziek geven maar ook de omgevingsgeluiden weergeven. De ondertussen zo herkenbare begintune van de serie heeft een mooi ruimtelijk stereobeeld. Detaillering van de soundtrack is zeer goed. Hierbij valt ook het verschil op met de televisie-uitzendingen, waarbij de DVD een veel gedetailleerder geluidsbeeld heeft. In de soundtrack is een voldoende laag aanwezig. Dialogen zijn altijd goed te volgen en komen dankzij de DPL-IIx decodering netjes uit de centerspeaker.

Extra's

Elke DVD heeft één statisch menuscherm met achtergrond geluid voor het selecteren van de afleveringen en het optioneel activeren van de ondertiteling. Er zijn geen extra’s aanwezig.

Conclusie

In het achtste seizoen van Baantjer moeten de Amsterdams rechercheur De Cock - met “ceeooceekaa” – en zijn jongere partner Vledder en collega’s Ab Keizer en Vera Prins en patholoog anatoom Den Koninghe weer tien moordgevallen onderzoeken. Dit seizoen is door het commerciële televisiestation RTL4 in het najaar van 2002 voor het eerst uitgezonden.
Disky heeft dit seizoen uitgebracht in de bekende digipack verpakking, waarbij de tien aflevering zijn verdeeld over 3 DVD’s. Het beeld is standaard 1.33:1 en is van zeer goede kwaliteit. Het geluid is een goed klinkende Dolby Digital 2.0 stereo track. Extra’s zijn niet aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Disky.

Lees meer

Laatste reacties

Webby  |  23-04-2006

Ja idd oud nieuws ;-)
Lees meer >

Pieter V  |  23-04-2006

De bioscoopfilm gaat niet door... Hoe kom je aan deze info???? "Endemol blaast Baantjer-film af AALSMEER - Van de populaire tv-reeks Baantjer maakt Endem...
Lees meer >

Worp3  |  22-04-2006

De bioscoopfilm gaat niet door... Hoe kom je aan deze info????
Lees meer >

Exxon  |  22-04-2006

De bioscoopfilm gaat niet door...
Lees meer >

Worp3  |  22-04-2006

Mijn vriendin heeft alle boxen die tot nu toe uitgebracht zijn. Beeld is idd goed de soundtrack ook. Echter hebben wij de serie nooit in Pro Logic II geluiste...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Digital Theater Systems 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
4.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 51
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.