Archangel

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-03-2006

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Archangel (DVD)
Samenvatting

De Britse professor Christopher “Fluke” Kelso (Daniel Craig), die in Moskou een lezing geeft over Stalin naar aanleiding van past geopende Sovjet archieven, wordt bij het verlaten van de conferentie aangesproken door de oudere man Papu (Valery Chernyak). De man beweert dat Kelso het inzake Stalin niet bij het juiste eind heeft. Later die avond bezoekt de man Kelso in zijn hotelkamer en vertelt hem meer over de dood van Stalin. De oude man was als medewerker van de geheime dienst in dienst van hoofd geheime dienst Lavrenti Beria (Yervant Azurmanyan). Hij was erbij toen Stalin in aanwezigheid Beria zijn laatste adem uitblies en Beria vervolgens zeer persoonlijke documenten van Stalin begroef. Kelso besluit zijn laatste ochtend in Moskou te gebruiken om te kijken of het verhaal klopt. Niet lang daarna wordt de oude man dood gevonden en wordt Kelso door de Russische politie gearresteerd. Na zijn vrijlating zoekt hij de dochter van de oude man, Zinaida (Yekaterina Rednikova), op en gaat samen met haar op zoek naar de mysterieuze documenten. Wat begon als een onbeduidend onderzoekje wordt allengs een levensgevaarlijke achtervolging door nachtelijk Moskou. De woeste tocht eindigt in het noorden van Rusland, in de bevroren wouden van Archangelsk, waar het laatste geheim van Stalin een halve eeuw verborgen bleef.

Commentaar

De Britse miniserie Archangel is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van thrillerschrijver Robert Harris. Harris is onder andere ook bekend van het verfilmde verhaal Enigma. De miniserie is in opdracht van het Britse BBC televisie gemaakt en werd in Engeland in maart 2005 in twee delen uitgezonden. Hoofdrol wordt gespeeld door Daniel Craig, op dit moment natuurlijk zeer in de belangstelling vanwege zijn rol als 007 in de aankomende nieuwe James Bond. Mogelijk dat deze Britse productie al een vleugje van het James Bond gevoel kan oproepen. Want in de rol van professor Kelso onderzoekt Daniel Craig in het Russische landschap een complot waarin alles draait om macht. Televisieregisseur Jon Jones heeft de Russische setting zeer fraai in beeld gebracht. Vooral het gedeelte van de serie dat zich in de besneeuwde landschappen van Archangelsk afspeelt, ziet er zeer fraai uit. Een sterk punt van de serie is dat de Russen hier ook Russisch spreken of juist gebrekkig Engels. De Russische cast helpt daar natuurlijk goed bij. Het verhaal van Harris, dat door Dick Clement en Ian La Frenais is omgezet in een filmscript, wordt redelijk goed gevolgd. Qua spanning en actie zit het redelijk snor. De karakters blijven wat oppervlakkig, waardoor motivatie van handelen niet goed uit de verf komt. Ondanks de term miniserie, omdat de film in twee delen van ruim één uur op televisie is uitgezonden, is de totale speelduur met ruim 130 minuten ongeveer gelijk aan dat van een langere speelfilm. Dankzij goed spel van de cast geeft Archangel twee uur kijkplezier waarin een opwindende hedendaagse mysterie in Moskou en op de bevroren landschappen van het Russische achterland de hoofdmoot vormt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller, TV
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 125 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Bridge Entertainment
EAN: 8711983479531

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is in breedbeeld opgenomen en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van het beeld is ruim voldoende. De kleuren ogen natuurlijk en zijn goed verzadigd. Het beeld is contrastrijk met voldoende scherpte en redelijke detaillering. De gemiddelde bitrate voor het beeld is met 6.5 Mb/s prima, als is de bitrate wel gefixeerd tussen 5 en 7 Mbit/s. Dit kan niet voorkomen dat kleine compressiefoutjes zich toch af en toe voordoen. Het beeld is vrij van ongerechtigheden. Beeldruis is in lichte mate waarneembaar en edge enhancement is ook in lichte mate toegepast.
De televisieserie bestaat uit twee delen van elk ongeveer 65 minuten. Elke deel staat, inclusief begin- en eindtitels op één DVD schijf. Beide DVD’s van deze 2-disc set zijn van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling. Elk deel is in zes hoofdstukken opgedeeld. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een fraai klein lettertype en staat mooi geplaatst onder in het beeld. Wanneer Russisch wordt gesproken, staat de Nederlandse ondertiteling geplaatst over de in het beeld ingebrande Engelse ondertiteling. Dit komt de leesbaar niet helemaal ten goede.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige (en ook Russisch gesproken) soundtrack is Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s). De stereotrack heeft een prima stereobeeld en detaillering en nadrukkelijk aanwezig laag. Dialogen zijn prima te volgen. Door gebruik te maken van de Dolby ProLogic II(x) decodering ontstaat een goed klinkende surroundtrack, waarbij met name de muziek voor de surroundbeleving zorgt. Ook bij bepaalde filmgeluiden wordt gebruik gemaakt van de surroundspeakers. Het LFE kanaal wordt (uiteraard) niet gebruikt. Bij de DPL-II(x) decodering komen de dialogen netjes via de centerspeaker.

Extra's

Elke schijf heeft één menuscherm voor het selecteren van het audiospoor en het activeren van de ondertiteling. Enkele trailers van andere Bridge uitgaven zijn als extraatje op de eerste DVD te vinden.

Conclusie

Archangel is de Britse televisieserie verfilming gebaseerd op de gelijknamige thrillerroman van schrijver Robert Harris. Het verhaal speelt zich af in op de bevroren landschappen van het koude Russische achterland, waar een Britse professor onderzoek doet naar een geheimzinnige persoonlijke documenten van Stalin. De hoofdrol wordt gespeeld door Daniel Craig.
De ruim twee uur durende televisieserie bestaat uit twee delen, die elk op een DVD zijn geplaatst. De beeldkwaliteit en de kwaliteit van het DD2.0 geluid zijn beide ruim voldoende. Behoudens enkele promotietrailers heeft deze uitgave verder geen extra’s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Bridge Entertainment Group.

Lees meer

Laatste reacties

BassFace  |  22-03-2006

zielig hoe ze op de cover adverteren met "met Daniel Craig de nieuwe James Bond" :roll: ik vind hem het charisma hebben van een zak aardappelen.
Lees meer >

chimera01  |  22-03-2006

Leuke BBC miniserie, wel wat voorspelbaar maar goed te kijken. Ik adviseer huurfilm want dit is zo'n tvfilm die je 1x kijkt en dan nooit meer. De film be...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
5.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.