Wilbur Wants To Kill Himself

Recensent:
Ludo Keeris
20-03-2006

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Wilbur Wants To Kill Himself (DVD)
Samenvatting

Wilbur is suïcidaal. Hij volgt daarvoor therapie, maar hij is niet erg populair bij z’n medelotgenoten. De enige die wel aandacht voor hem hebben zijn de groepsleidster en zijn broer Harbour. De altijd opgewekte Harbour heeft een winkel in tweedehands boeken. Hij besteedt het meeste van zijn tijd aan het verzorgen en in de gaten houden van zijn broer. Als Wilbur weer een nieuwe zelfmoordpoging doet wordt hij gered door Alice , een vaste klant van de boekwinkel. Harbour is haar erg dankbaar en er ontstaat een relatie tussen beiden en ze trouwen. Ze trekt samen met haar dochtertje Mary bij Harbour en Wilbur in huis. Hierdoor ontstaat een driehoeksrelatie tussen Wilbur, Harbour en Alice en verandert de wereld van de twee broers.

Commentaar

Wilbur Wants To Kill Himself is een tragi-komedie zoals ze die eigenlijk alleen in Groot Brittanië kunnen maken. Het onderwerp zelfdoding is heel confronterend, maar de droge humor die gebruikt wordt in de film is ook wel weer erg grappig en ontwapenend. Hoe verder de film vordert, des te kleiner wordt het aandeel humor, daar het verhaal op een gegeven moment een wending krijgt waarbij deze humor niet meer op z’n plaats is. De tragiek neemt dan de overhand. Regisseuse Lone Scherfig (Italian For Beginners) weet dit goed te doseren. Hoewel Wilbur het titelkarakter is, ligt de hoofdrol toch meer bij Harbour (Adrian Rawlins). Hij is het personage dat zichzelf helemaal wegcijfert om het leven van Wilbur (Jamie Sives) zo aangenaam mogelijk te maken, zodat hij geen zelfmoord meer zal plegen. Dat is een erg aandoenlijk gegeven, waardoor de sympathie ook duidelijk bij Harbour ligt. Het verhaal is niet de hele film door even consistent. Er zijn een paar scènes die minder boeiend zijn en waarvan met name de dialogen niet erg aanspreken. Maar naar het einde toe wordt de film steeds sterker. De tragiek neemt toe en dat zorgt ervoor dat je na afloop van de film toch met een brok in de keel achterblijft. Maar ook met een gevoel van boosheid naar Wilbur toe en de vraag is of de filmmakers dat zo bedoeld hebben.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777055656

Extra's

  • Trailers
  • B-roll
  • Interviews met Cast & Crew

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is oorspronkelijk opgenomen op HD-formaat en later overgezet naar 35mm film. De overzetting naar film is heel netjes gedaan. Doordat de bron HD is, zijn er totaal geen beschadigingen zichtbaar, die je normaal gesproken wel eens tegenkomt bij filmprints. De scherpte is heel goed, afgezien van enkele fouten tijdens de cameravoering. Qua contrast is de HD techniek (nog net) niet zo ver als film, maar het komt al wel akelig dicht in de buurt. In de hoge lichten is er enige mate van overstraling zichtbaar. De belichting is heel naturel en er is ook gebruik gemaakt van een kleurfilter, wat de film een bruinige tint geeft. Er zitten vrij veel donker gefilmde scènes in de film. Er zijn dan weinig details zichtbaar, waardoor je soms bijvoorbeeld een paar gezichtsuitdrukkingen mist. Je krijgt nog net niet de indruk dat het onderbelicht is, maar helemaal lekker is het niet. De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken. De ondertiteling is wit en goed leesbaar en staat keurig geplaatst in beeld.

Geluidskwaliteit

De DVD heeft alleen een Engelse Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidstrack. Op de hoes staat dat er ook een Franse Dolby Digital 5.1 track op de DVD staat, maar deze blijkt niet aanwezig te zijn. De film is dialoog gebaseerd en de aandacht ligt dan ook heel erg bij de frontspeakers. De dialogen komen keurig uit de centerspeaker. Er wordt gebruik gemaakt van een Schots accent en daardoor kan de verstaanbaarheid voor sommige kijkers minder goed zijn. Dit heeft verder niets met de kwaliteit van de dialoogtrack op zich te maken, die is prima. Verder is het geluidsbeeld vrij kaal. Er zijn weinig effecten bijgevoegd en de sfeergeluiden staan vrij zacht. Ook staan deze sfeergeluiden niet breed in de mix. Het surroundkanaal wordt uitsluitend gebruikt voor de muziek. En ook het LFE kanaal wordt af en toe bij de – over het algemeen stemmige – muziek gebruikt.

Extra's

Het menuscherm is een statische afbeelding in 1.78:1 beeldformaat met een Dolby Digital 2.0 geluidstrack van muziek en enkele geluidsfragmenten uit de film die met zelfmoord te maken hebben.

B-Roll 8 min.
Een collage van achter-de-schermen beelden. De meeste fragmenten zijn erg kort en door het gebruik van zwart tussen de fragmenten is het niet echt een geheel. Zelfs tussen twee opeenvolgende shots binnen een scène is zwart gemonteerd. Al met al een vrij onsamenhangend geheel.
Het staat in 1.33:1 op de DVD en heeft een DD 2.0 mono geluidstrack. Sommige fragmenten (bij lange na niet alle) zijn Nederlands ondertiteld.

Interviews met cast & crew 10 min.
Interviews met regisseuse Lone Scherfig en de acteurs Jamie Sives (Wilbur), Adrian Rawlins (Harbour) en Shirley Henderson (Alice).
In korte fragmenten vertellen zij voornamelijk over de inhoud en thematiek van de film. Ook het gebruik van het vreemde soort humor komt aan bod.
Het beeldformaat is 1.33:1 en het geluid is een DD 2.0 monotrack. Nederlands ondertiteld.

Trailers 10 min.
Behalve de trailer voor Wilbur Wants To Kill Himself zijn er ook trailers aanwezig van drie andere A-Film uitgaves. De trailer van Wilbur… is de versie voor de Deense bioscoop in 2.35:1 niet anamorf beeldformaat en heeft Nederlandse ondertiteling.

Conclusie

Wilbur is een suïcidaal persoon die continue probeert zelfmoord te plegen. Zijn broer Harbour probeert hem dat zoveel mogelijk uit z’n hoofd te praten. Als Wilbur toch weer een zelfmoordpoging waagt wordt hij gered door Alice. Hierdoor ontstaat er een relatie tussen Harbour en Alice, waar Wilbur ook een rol in speelt. Dat maakt het leven van de twee broers er niet gemakkelijker op.
De film is gedraaid op HD-formaat en overgezet naar 35mm. De kwaliteit is heel goed, hoewel het contrast niet zo sterk is. De belichting is soms iets te summier, waardoor er details wegvallen. De geluidskwaliteit is prima, maar is qua inhoud weinig spectaculair. Voor de extra’s hoef je deze DVD niet aan te schaffen, die zijn niet zo interessant, maar de film zelf is zeker boeiend en heeft in ieder geval een heel bijzonder gegeven.
De DVD is uitgegeven door A-Film in de Quality Classics serie.

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  20-03-2006

Aardige film om een keertje te bekijken. Hij is alleen wel wat traag en er had wat meer pit in scenario en acteerwerk mogen zitten. De film blijft daardoor eige...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
6.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.