36th Chamber of Shaolin, The

Recensent:
Marcel den Haan
19-03-2006

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

36th Chamber of Shaolin, The (DVD)
Samenvatting

Liu Yu-de (Liu Chia-hui) is de zoon van een vishandelaar in een dorpje ergens in China. De bevolking gaat gebukt onder de onderdrukking door de Mantsjoe bezetters van het land. Regelmatig worden er mensen opgehangen midden op straat of op een andere manier geëxecuteerd. Yu-de is een simpele scholier en voelt zich samen met zijn vrienden erg aangedaan over wat er met zijn landgenoten gebeurd. Via een leraar op school raken ze betrokken bij het verzet. De viszaak van zijn vader is de perfecte dekmantel voor het doorgeven van boodschappen en lange tijd gaat dit ook goed. Tot op een dag één van de vrienden opgepakt wordt en blijkt dat de vishandel betrokken is bij het verzet. De familie van Yu-de wordt vermoordt door aanhangers van de plaatselijke Generaal Tien (Lo Lieh). Yu-de weet te ontkomen en zweert wraak te nemen voor de moord op zijn familie. Hij gaat naar de Shaolin tempel om daar kung fu te leren. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. De trainingen zijn loodzwaar, maar Yu-de is vastberaden de opleiding af te ronden zodat hij wraak kan nemen op Generaal Tien.

Commentaar

The 36th Chamber of Shaolin is één van de bekendste films uit de Shaw Brothers studio. De film kan dan ook een waar meesterwerk genoemd worden. De vakkundige hand van regisseur Liu Chia-liang is duidelijk zichtbaar in elke scène en de prent is een waar genot voor het oog. In de hoofdrol zien we Liu Chia-hui, misschien beter bekend als Gordon Liu. De acteur met het karakteristieke kale hoofd was recentelijk nog te zien in de beide Kill Bill films van regisseur Quentin Tarantino die ook een groot fan is van deze film. Dit was de tiende film die Gordon Liu maakte voor Shaw Brothers en zijn eerste echte hoofdrol. Deze rol betekende zijn echte doorbraak en eigenlijk is dit ook gelijk de beste rol die hij ooit gespeelt heeft. Vanaf deze prent had hij wel lange tijd last van typecasting en werd hij steevast gevraagd voor rollen als monnik. Hij is in vrijwel elke scène te zien en de film draait dan ook grotendeels om zijn persoon. De overige rollen zijn slechts bedoeld als ondersteuning voor het verhaal en ook een bekend acteur als Lo Lieh heeft slechts een kleine rol.
De vechtscènes in de film zijn erg goed gemaakt, iets dat eigenlijk vanzelfsprekend is met Liu Chia-liang aan het roer. Vooral de trainingsscènes in de tempel maken indruk en zijn erg leuk om naar te kijken. De oefeningen die de leerlingen moeten uitvoeren zijn soms wel wat extreem te noemen, maar dit draagt slechts bij aan de charme van het geheel. Zoals wel vaker bij martial arts films uit de jaren \'60 en \'70 staat het verhaal in het teken van wraak. Vaak is dit alleen wraak voor de moord op de meester van de hoofdpersoon, maar bij deze film gaat het toch wat verder. Hier neemt de hoofdpersoon wraak voor de moord op zijn familie, maar in feite ook voor de onderdrukking van zijn landgenoten door de bezetters. In veel Shaw Brothers films komt dit thema terug en zijn de Mantsjoe steevast de slechteriken De moderne Chinezen kijken ook nu nog steeds niet met leuke herinneringen terug op de Qing dynastie, de tijd waarin de film zich afspeelt. Dit gegeven geeft de film een extra lading en de manier waarop de hoofdpersoon zich voorbereidt op zijn wraak draagt hier alleen maar aan bij. Er werden twee vervolgen gemaakt, de eerste in 1980 getiteld Return to the 36th Chamber en in 1985 volgde Disciples of the 36th Chamber. De eerste is meer een los vervolg met Gordon Liu in een andere rol. Ook moet deze film het meer hebben van de humor dan van de vechtscènes. In het tweede vervolg herhaalt Liu zijn rol uit het origineel, maar is zijn rol veel kleiner. Geen van beide delen komt ook maar in de buurt van het origineel.
Voor fans van het genre is The 36th Chamber of Shaolin een absolute aanrader. Voor mensen die niet zo bekend zijn met films van de Shaw Brothers is deze DVD een goede introductie tot de uitgebreide catalogus van de studio.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Martial Arts
Regio: 2
Jaar: 1978
Speelduur: 110 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Mandarijn
  • Dolby Digital 5.1 - Mandarijn
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664033036

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD heeft een beeldformaat van om en nabij de 2.40:1 en de transfer is anamorf vastgelegd. De film stamt uit 1978 maar dit is niet af te zien aan het beeld. De originele filmbeelden zijn geheel gerestaureerd en dit is zeker terug te zien. Het beeld is mooi scherp met hier en daar een soft moment. De kleuren ogen mooi vol en komen natuurlijk over. Een enkele keer zien ze er wat te verzadigd uit, maar dit blijft gelukkig beperkt. De donkere scènes zijn prima te volgen dankzij het goede contrast en schaduwdetail. Ook het zwartniveau is ruim voldoende. Artefacten zijn niet tot nauwelijks aanwezig. Filmgrain is soms zichtbaar en een enkele keer wat lichte edge enhancement. Beschadigingen of vuil komen in het geheel niet voor. Een uitstekend beeldkwaliteit, zeker voor een oude film zoals deze.
De film is wat mager verdeeld in 6 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid wordt verzorgd door een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track en een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) in de Mandarijnse taal. Ook het geluid heeft een opknapbeurt gehad, maar helaas is het nog steeds vrij duidelijk dat we hier met een oude film te maken hebben. De 5.1 track richt zich voornamelijk op de centerspeaker met hier en daar wat geluid uit de frontspeakers. De surroundspeakers worden niet veel gebruikt, soms voor het weergeven van omgevingsgeluiden. Ook het LFE kanaal wordt niet vaak bij het geheel betrokken waardoor de track wat flets overkomt en weinig indruk maakt. Uiteraard is dit niet een film met veel explosies dus voor het leveren van geluid tijdens de beelden voldoet het allemaal prima. Wat wel erg mooi is dat het er nergens beschadigingen in het geluid te horen zijn en ook ruis is afwezig. Dit was bij andere uitgaven wel eens anders. Ook de 2.0 track voldoet prima voor een film zoals deze en eigenlijk doen de twee tracks niet veel voor elkaar onder door de beperkte ruimtelijkheid van de 5.1 track.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

In tegenstelling tot de regio 3 Celestial uitgaven, waar deze DVD\'s van afgeleidt zijn, bevat de DVD geen noemenswaardige extra\'s. Er zijn alleen trailers te bekijken van de andere films uit de reeks.

Conclusie

The 36th Chamber of Shaolin vertelt het verhaal van een jonge man, Yu-de, die betrokken raakt bij het verzet tegen de onderdrukkers. Hij gebruikt onder andere de viszaak van zijn vader voor het doorgeven van boodschappen. Wanneer de Generaal die het stadje beheert hier achterkomt, laat hij de gehele familie van Yu-de ombrengen. Yu-de kan zelf nog ontsnappen en komt terecht in de Shaolin tempel. Hier leert hij gedurende enkele jaren kung fu zodat hij wraak kan nemen op de Generaal voor het doden van zijn familie. Deze film is één van de bekendste die ooit door de Shaw Brothers studio is gemaakt. Het betekende de grote doorbraak voor Gordon Liu die de rol van zijn leven speelt. Ook het verhaal is interessant en het geheel is mooi in beeld gebracht door regisseur Liu Chia-liang. Ook de vecht en trainingsscènes zijn van hoog niveau en zijn erg leuk om naar te kijken. Een absolute aanrader voor de martial arts fan en een goede introductie tot de catalogus van Shaw Brothers. De DVD heeft een beeldkwaliteit die erg goed is voor een film uit 1978. Het geluid klinkt wat gedateerd maar is nog altijd ruim voldoende te noemen. Behalve wat trailers van de overige films uit de serie zijn er geen extra\'s op de DVD te vinden.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Yi-Long  |  21-03-2006

Er is hier nog niks over bekend. Zal misschien te maken hebben met het succes van deze lichting, Ah oki, thanks :) Hopelijk dat ze nog toekomen aan het ui...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  21-03-2006

Er is hier nog niks over bekend. Zal misschien te maken hebben met het succes van deze lichting,
Lees meer >

Yi-Long  |  21-03-2006

Erg goede film. Heb zelf de regio 3 versie staan maar zo te zien is de regio 2 NL versie ook van prima kwaliteit (en volgens mij is mijn regio 3 versie niet ana...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  21-03-2006

Ook ken ik nog de 18 bronze men. Dat is ook zeker een goede film, alleen geen Shaw Brothers productie.
Lees meer >

Marcel den Haan  |  21-03-2006

Ik ben wel benieuwd naar deze film! Vraagje; is deze film nou een soort vervolg op 'Shaolin Temple'? Of staan deze 2 films los van elkaar? Dit is geen ver...
Lees meer >

nlamste3  |  21-03-2006

Geweldig jeugdsentiment. Dit is een van de betere die ik mij kan herinneren. Ook ken ik nog de 18 bronze men. Jammer dat de extra's verdwenen zijn ten opzich...
Lees meer >

Neutie  |  19-03-2006

Ik ben wel benieuwd naar deze film! Vraagje; is deze film nou een soort vervolg op 'Shaolin Temple'? Of staan deze 2 films los van elkaar?
Lees meer >

Bambu  |  19-03-2006

Ik heb zelf de regio 3 al een tijdje staan. Gave film, ook kan er veel gelachen worden om de steeds herhalende geluidjes tijdens de vechtscenes (zjoef! tsjing! ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.