Shaolin Temple

Recensent:
Marcel den Haan
19-03-2006

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Shaolin Temple (DVD)
Samenvatting

Het land gaat gebukt onder de onderdrukking van de Mantsjoe bezetters. De Shaolin tempel is een plek waar veel mensen hun toevlucht zoeken. Ook Fong Sai-yuk (Alexander Fu Sheng) wil graag de tempel in zodat hij kung fu kan leren. Samen met twee vrienden weet hij binnen te komen, iets dat normaal gesproken niet zo makkelijk is. Binnen wacht echter alleen teleurstelling wanneer de vrienden allerlei saaie klusjes moeten doen in plaats van trainen. Dit is toch niet waar ze voor gekomen zijn! Wat ze niet door hebben is dat de klusjes in feite ook gewoon trainingen zijn en langzamerhand worden ze steeds beter. Wanneer de keizer hoort dat er mensen opgeleidt worden in de tempel geeft hij de opdracht de plek met de grond gelijk te maken. Fong Sai-yuk en de overige leerlingen moeten al hun aangeleerde kunsten gebruiken om de tempel van de ondergang te redden.

Commentaar

De Shaolin tempel is altijd een plek geweest waar filmmakers graag een film over maakte. De tempel is zelf ook onderwerp van meerdere legendarische verhalen en deze film is gebaseerd op één van die verhalen. In het verleden bestonden er meerdere Shaolin tempels, waar er heden ten dage nog maar één bestaat. De overige tempels werden vrijwel allemaal vernietigd tijdens de Qing dynastie aangezien er een verbod heerste op het trainen van kung fu. In deze film is het verhaal rondom één van die vernietigde tempels te zien. Het verhaal richt zich op Fong Sai-yuk, in de film geschreven als Fang Shi-yu, een Chinese volksheld die echt bestaan heeft. In de film wordt hij neergezet door Alexander Fu Sheng en hij doet dit op zijn bekende komische manier. De man was één van de grootste sterren van de Shaw Brothers studio, iets dat hij bleef tot aan zijn vroege dood in 1983. Het is ook duidelijk te zien waarom. Fu Sheng bezit een natuurlijk charisma waardoor hij moeiteloos elke scène steelt waarin hij te zien is. Dit is toch een heel knap gegeven, zeker als je gaat kijken wie er nog meer in de film te zien zijn. Onder andere oudgedienden Ti Lung en David Chiang zijn te bewonderen, maar zij vertolken slechts een bijrol. Volgens geruchten waren zij hier ook niet echt blij mee en weigerden ze hierna nog met regisseur Chang Cheh te werken, iets dat ze ook lange tijd niet meer gedaan hebben. Verder zijn sterren te bewonderen als Chi Kuan-chun en Wang Lung Wei en zien we enkele acteurs terug die laten bekend zouden komen te staan als \"The Five Venoms\". Met de acteurs zit het dus wel goed.
De film is geregisseerd door de legendarische regisseur Chang Cheh en deze prent is eigenlijk heel anders van opzet dan veel van zijn andere films. Hij neemt rustig de tijd het verhaal te vertellen in plaats van gelijk naar de actie te springen, iets waar hij om bekend stond. Hierdoor kan het eerste gedeelte soms wat langdradig overkomen. Gelukkig wordt dit ruimschoots goedgemaakt door het tweede gedeelte dat vol met actie zit. De trainingsscènes in de film zijn verder qua niveau niet te vergelijken met bijvoorbeeld die in The 36th Chamber of Shaolin, maar dat is ook niet echt waar het verhaal om draait.
Chang Cheh was verder verantwoordelijk voor enkele films die met het onderwerp te maken hebben. Films als Heroes Two en Men from the Monastery behandelen ook het afbranden van de tempel. Het eerder gemaakte Five Shaolin Masters uit 1974 wordt gezien als een vervolg aangezien de twee verhalen naadloos op elkaar aansluiten. Shaolin Temple is een film die behoort tot de betere van de Shaw Brothers studio en is daarom verplichte kost voor mensen die deze films willen gaan kopen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Martial Arts
Regio: 2
Jaar: 1976
Speelduur: 116 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 2.45:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Mandarijn
  • Dolby Digital 5.1 - Mandarijn
Ondertiteling: Nederlands, Fins, Noors, Zweeds
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664033098

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Shaolin Temple heeft anamorf beeld in brede Shawscope formaat van 2.45:1. De kwaliteit is redelijk te noemen. Het beeld is gerestaureerd maar er zijn toch nog enkele zaken die in negatief opzicht opvallen. Ten eerste de scherpte van het beeld. Deze is op sommige momenten ronduit matig te noemen. Bij close-ups valt het nog wel mee, maar bij wijde shots lijkt er een soort van waas over het beeld te hangen. Uiteraard is dit niet bevorderlijk voor het kijkplezier. De kleuren ogen redelijk natuurlijk, soms komen ze iets te verzadigd over. Het contrast is soms wat aan de hoge kant, het schaduwdetail is voldoende. Ook het zwartniveau is zoals het moet zijn. Het opknappen van het beeld heeft er wel voor gezorgd dat beschadigingen en vuil nauwelijks zichtbaar zijn. Soms is er wat lichte beeldruis aanwezig, maar verder komen er geen artefacten voor. Ondanks de tegenvallende scherpte is dit toch de beste transfer die je tegen zult komen van de film.
De film is verdeeld in 6 hoofdstukken, een beetje weinig voor een film van bijna twee uur. De optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid tijdens de film is er de keuze tussen een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s), beide in de Mandarijnse taal. Ook het geluid heeft een opknapbeurt gehad en dit resulteert in een mooi helder geluid zonder beschadigingen. De ruimtelijkheid van de 5.1 track is wat beperkt en verder klinkt het geluid wat flets. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de subwoofer niet vaak bij het geluidsbeeld betrokken wordt. De dialogen komen netjes uit het middenkanaal, maar ook veel van het andere geluid wordt door dit kanaal weergegeven. De achterkanalen worden slechts een enkele keer gebruikt voor het weergeven van wat omgevingsgeluiden. De 2.0 track doet niet veel onder voor de 5.1 track en voldoet ook prima voor een film zoals deze.

Extra's

De menu\'s worden weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Er zijn geen filmgerelateerde extra\'s op de DVD te vinden, maar alleen trailers van de andere Shaw Brothers films uit de reeks.

Conclusie

Het land gaat gebukt onder de bezetting van de Mantsjoes. Veel mensen zoeken toevlucht in de Shaolin tempel. Ook Fong Sai-yuk wil graag de tempel in om kung fu te leren. Hij weet binnen te komen maar zijn teleurstelling is groot als hij alleen maar klusjes op mag knappen. Wat hij niet weet is dat deze klusjes in feite gewoon trainingen zijn en wanneer de keizer opdracht geeft te tempel te vernietigen, komen deze vaardigheden goed van pas. Fong Sai-yuk en zijn vrienden moeten namelijk al hun geleerde kunsten gebruiken om de tempel te redden. Shaolin Temple is een bijna twee uur durend epos van regisseur Chang Cheh. In de film zijn veel sterren van de Shaw Brothers studio te zien, maar de film draait om de rol van Alexander Fu Sheng. Hij speelt zijn rol zoals altijd met overtuiging en hij steelt moeiteloos elke scène waarin hij te zien is. De gevechten zijn redelijk goed te noemen, maar behoren niet tot het beste van wat we gezien hebben van de Shaw Brothers. De DVD heeft een redelijke beeld en geluidskwaliteit en er zijn geen filmgerelateerde extra\'s op deze uitgave te vinden.

Laatste reacties

SuperDre  |  19-03-2006

Ik had ze al zien liggen, en ik kijk erna uit om ze te bekijken.. Maar ik vind het weer onzinnig waarom mensen liggen te klagen over 'maar' 6 hoofdstukken, n...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
3.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.