Red Eye

Recensent:
Marcel den Haan
16-03-2006

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Red Eye (DVD)
Samenvatting

Lisa Reisert (Rachel McAdams) is op weg terug naar huis nadat ze de begrafenis van haar oma heeft bezocht in Dallas. Ze vliegt met de laatste vlucht, de zogenaamde Red Eye, naar Miami omdat ze de volgende dag weer op haar werk moet verschijnen. Voordat de vlucht opstijgt gaat ze nog even wat drinken in de bar van het vliegveld. Daar ontmoet ze Jack Ripner (Cillian Murphy) en samen genieten ze nog even van een drankje. Wanneer Lisa na het inchecken bij haar plaats in het vliegtuig aankomt, blijkt Jack naast haar te zitten. Wat een toeval denkt Lisa nog, maar al snel blijkt dat dit helemaal geen toeval is. Jack is namelijk niet veel goeds van plan en hij heeft Lisa nodig om een belangrijke politicus om te laten brengen. Wanneer Lisa weigert mee te werken zal haar vader gedood worden. Het vliegtuig bevindt zich inmiddels op 10 kilometer hoogte en Lisa kan nergens heen. Ze zal nu haar best moeten hier heelhuids uit te komen en ervoor te zorgen dat haar vader niks overkomt.

Commentaar

Red Eye is een film van de bekende regisseur Wes Craven. In zijn begindagen als regisseur was hij vooral bekend als maker van horrorfilms en titels zoals The Hills Have Eyes en The Last House on the Left vonden gretig aftrek bij fans van het genre. In 1984 maakte Craven zichzelf onsterfelijk met het sterke A Nightmare on Elm Street, wat zijn grote doorbraak betekende. Lange tijd haalde zijn films niet meer het niveau van deze klassieker totdat hij in 1996 terugsloeg met het goed gemaakte Scream. Deze film was het begin van een heel nieuwe subgenre en sinds die tijd is hij met het maken van dit soort films actief. De kwaliteit van Craven\'s werk varieert nogal, iets dat duidelijk te zien was met de Scream vervolgen en het recente Cursed. Met Red Eye revancheert hij zich echter weer en levert een sterke thriller af.
Het verhaal speelt zich vrijwel geheel af in een vliegtuig, iets dat uiteraard een erg interessant gegeven genoemd kan worden. Het verhaal richt zich ook bijna alleen op de twee hoofdpersonen en de onderlinge strijd die zij moeten voeren. Een gegeven zoals dit zou al snel wat saai kunnen worden, maar dankzij het uitstekend geschreven script en de goede dialogen blijft de vaart er de gehele film goed inzitten. Ook zorgt het script ervoor dat de karakters zich eens niet als echte domoren gedragen, iets dat nogal vaak gebeurt in films zoals deze. De prent duurt maar zo\'n 81 minuten maar in dit geval is dat niet eens een nadeel. Veel langer had het namelijk allemaal niet moeten duren, dit uit gevaar voor het eerder genoemde.
Iets dat ook zeker bijdraagt aan de kracht van de film zijn de vertolkingen van de twee hoofdrolspelers. Ten eerste is daar Rachel McAdams, die na enkele wat lichtere films, duidelijk aangeeft klaar te zijn voor het zwaardere werk. Ze zet haar rol uitstekend neer en zorgt ervoor dat haar karakter nergens te hysterisch wordt. De andere hoofdrol wordt vertolkt door Cillian Murphy, die na zijn kleine rol in Batman Begins wederom een ijzersterke slechterik neerzet. Zonder enige moeite schakelt hij over van een charmante, innemende persoonlijkheid naar een psychopathische moordenaar zonder gevoel van berouw. Dit zorgt ervoor dat zijn karakter erg overtuigend overkomt en niet wordt neergezet als de zoveelste hersenloze maniak. De chemie tussen de twee acteurs is verder ook uitstekend te noemen en de twee zijn zeker aan elkaar gewaagd.
Red Eye is dus een film die zeker veel mensen zal aanspreken. Een echt topper is het niet, daarvoor duurt de film net iets te kort en is het verhaal te voorspelbaar, maar voor een avondje film kijken met veel spanning voldoet het allemaal prima.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 81 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Dreamworks / Universal
EAN: 5050583026435

Extra's

  • Trailer
  • Audiocommentaar
  • Bloopers
  • Het Maken Van Red Eye
  • Wes Craven: Een Nieuw Soort Thriller

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat van 2.40:1, dit wijkt iets af van het originele formaat van 2.35:1. Zoals we mogen verwachten van een recente film zoals deze is de beeldkwaliteit uitstekend te noemen. Het beeld is gedurende de gehele lengte van de film goed scherp en het beeld bevat veel detail. De scènes in het vliegtuig bevatten niet veel kleur en aangezien het grootste gedeelte van de film zich hier afspeelt, kunnen we niet zeggen dat de kleuren echt van je scherm spatten. De scènes die zich buiten afspelen zien er veel beter uit. De kleuren zien er wel natuurlijk uit en goed verzadigd. Dankzij het goede contrast en schaduwdetail zijn de wat donkere beelden in het vliegtuig prima te volgen. Het zwartniveau is tenslotte ook ruimschoots voldoende te noemen. Er zijn niet veel artefacten aanwezig, maar edge enhancement is vrij vaak zichtbaar. Verder is er hier en daar wat filmgrain aanwezig.
De film is verdeeld in 16 hoofdstukken. De optionele ondertiteling is duidelijk te lezen maar staat te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid tijdens de film wordt verzorgd door een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s), uiteraard in de originele Engelse taal. Ook het geluid presteert zoals je mag verwachten van een recente uitgave zoals deze. Een mooi actief geluid dat goed gebruik maakt van de aanwezige kanalen. De scènes in het vliegtuig bestaan grotendeels uit dialoog en deze worden prima weergegeven door het middenkanaal. Deze klinken mooi helder en zijn goed te volgen. De voorkanalen laten de muziek en omgevingsgeluiden horen hier is een mooi breed stereogeluid aanwezig. De achterkanalen worden gebruikt voor het weergeven van geluiden in het vliegtuig en van het vliegtuig zelf. Tijdens de scènes met wat meer actie laten ze een agressief geluid horen in split-surround. Dit zijn ook de momenten dat het LFE kanaal zich ermee bemoeit en het aanwezige laag klinkt goed gedoseerd.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Het Maken Van Red Eye (11 min.)
Een kort making of waarin door leden van de cast en crew onder andere gepraat wordt over het verhaal van de film, hoe de opnames in het vliegtuig tot stand kwamen en hoe de special effects gemaakt werden.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Wes Craven: Een Nieuw Soort Thriller (10 min.)
Wederom praten de makers van de film over het verhaal van de film en waarom dit verhaal ideaal was voor Wes Craven om te verfilmen. Ook de regisseur zelf vertelt zelf dat hij graag deze film wilde maken omdat hij eens iets anders wilde maken dan een horrorfilm met veel bloed en moorden.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Bloopers (6 min.)
De bekende dingen die fout gingen tijdens de opnames. Echt grappig zijn deze bloopers niet te noemen en ze passen ook niet echt bij een film zoals deze.
Het beeld is 2.40:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Commentaar Van De Filmmakers
De film is te bekijken met een audiocommentaar ingesproken door Wes Craven, producent Marianne Maddalena en editor Patrick Lussier. De drie zijn verantwoordelijk voor een interessant en leuk commentaar. Er wordt veel informatie gegeven over het maken van de film en ze vertellen enkele leuke anekdotes.

Trailers
Geen trailers, maar trailer en wel van de film Just Like Heaven.

Conclusie

Lisa Reisert vliegt met de laatste vlucht van Dallas terug naar huis in Miami. Voordat ze aan boord gaat ontmoet ze Jack Ripner, een aardige en charmante man. Aangekomen bij haar plaats in het vliegtuig merkt ze dat ze naast Jack komt te zitten. Hij veranderd snel van die charmante man in een koele psychopaat die Lisa nodig heeft om een belangrijke politicus te vermoorden. Werkt zij hier niet aan mee, dan wordt haar vader gedood. Red Eye is een film van Wes Craven, bekend van vele horrorfilms en thrillers. Met deze prent revancheert hij zich enigszins voor wat mindere projecten van zijn hand. Red Eye is namelijk een spannende film die gedurende de gehele lengte van de film goed de spanning weet vast te houden. Liefhebbers van het genre zullen zich dan ook niet vervelen met deze film. De DVD heeft een goede beeld en geluidskwaliteit en ook zijn er enkele interessante extra\'s aanwezig die een goed beeld geven over het tot stand komen van de film.

Laatste reacties

Rotterdam5314  |  21-07-2006

voorspelbaar bedoelde ik
Lees meer >

Rotterdam5314  |  21-07-2006

ik vondt dit een zeer slechte film niet spannend voorspel en slecht en simpel einde kortom het kijken niet waard
Lees meer >

rkrijger  |  21-07-2006

Niet echt spannend meer zodra je weet hoe de vork in de steel zit. En dat is al vrij snel...
Lees meer >

Swanski  |  17-03-2006

tot een bepaald moment (tijdje terug alweer maar zo'n 30-40 min.) niet slecht, maar spanning zakt gauw weg en einde is gewoon niet goed, leuk, saai en heel voor...
Lees meer >

René.  |  17-03-2006

Scream in een vliegtuig.
Lees meer >

SuperDre  |  17-03-2006

Moet em zeker kijken... Enuh.. als ik de screenshots bekijk moet ik zeggen dat de subs eindelijk eens op de goeie plek staan.. ze mogen alleen wel iets klein...
Lees meer >

1101  |  17-03-2006

Vond hem erg, erg, errug slecht.
Lees meer >

Sander Haarmans  |  17-03-2006

Geen onaardige film maar ook zeker geen topper. Zeker wel de moeite waar om een keer gezien te hebben.
Lees meer >

pieter bond  |  17-03-2006

Tegenvaller.Erg matig filmpje 2.5*/5
Lees meer >

Barry de Nijs  |  17-03-2006

Ik vond dit wel een vermakelijke film en zo te zien ben ik een van de weinigen. Maar ik zal 'm zeker niet kopen, alleen een vermakelijke film
Lees meer >

Pascal X  |  17-03-2006

Zeer middelmatige film. Het uitgangspunt is onlogisch en komt zeer geforceerd over en dat is een groot bezwaar omdat het hele verdere verhaal hierop leunt. De f...
Lees meer >

jgro  |  17-03-2006

Het begin en middenstuk is zeker niet onaardig, maar de finale slaat echt nergens op. Daar verliest de film imho de meeste punten om uiteindelijk op een hele ma...
Lees meer >

martini  |  17-03-2006

Vond dit zeker geen slechte film. Voor een echte thriller had ie wel iets spannender mogen zijn, maar toch schrik je je af en toe t lep lazarus
Lees meer >

jeanreno  |  17-03-2006

Zeer middelmatige film. Het uitgangspunt is onlogisch en komt zeer geforceerd over en dat is een groot bezwaar omdat het hele verdere verhaal hierop leunt. De f...
Lees meer >

Marc1978  |  17-03-2006

Ik ben toch benieuwd naar deze film 8) ga em weleens kopen :lol:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 158
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.