Cinderella Man

Recensent:
Marcel den Haan
14-03-2006

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Cinderella Man (DVD)
Samenvatting

New York, eind jaren \'20. James J. Braddock is een getalenteerd bokser die snel naam maakt voor zichzelf. Hij heeft meerdere partijen achter elkaar gewonnen en is bovendien nog nooit knock-out gegaan. James wil maar één ding en dat is wereldkampioen worden. Aan deze plannen komt een abrupt einde wanneer Braddock een paar partijen verliest, mede dankzij blessures. Bovendien verkeert het land in crisis als in de jaren \'30 de grote depressie uitbreekt. Met boksen is er voor James geen geld meer te verdienen, maar ook normaal werk ligt niet voor het oprapen. James en zijn vrouw Mae (Renée Zellweger) moeten alles op alles zetten om de rekeningen te kunnen betalen en eten op tafel te krijgen zodat ze hun drie kinderen gezond en wel kunnen houden. Na enkele jaren van ploeteren staat ineens James\' oude manager weer voor de deur. Deze Joe Gould (Paul Giamatti) vertelt James dat hij geld kan verdienen in een éénmalig gevecht aangezien een vechter zich op het laatste moment heeft teruggetrokken. James neemt dit aanbod uiteraard met beide handen aan en wanneer James zijn tegenstander, tegen alle verwachtingen in, ook nog weet te vloeren, kunnen de bokspromotors niet meer om hem heen. Doel van James is nu om wereldkampioen te worden, een titel die nu in handen is van Max Baer die al twee mannen heeft doodgeslagen in de ring.

Commentaar

Cinderella Man is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van James J. Braddock. Deze getalenteerde bokser is verantwoordelijk voor één van de grootste comebacks in de geschiedenis van de bokssport, vandaar de bijnaam. Dit soort verhalen doen het altijd goed in Hollywood. Een held die ondanks diverse tegenslagen toch de top weer bereikt en zichzelf hierin overtreft. Ook boksfilms hebben het altijd goed gedaan in Hollywood, denk hierbij aan films als Rocky, Raging Bull en het recente Million Dollar Baby. Cinderella Man was niet het succes waar vooraf op gerekend was. Of dit nu komt door de uitspattingen van hoofdrolspeler Russell Crowe, die een hotelmedewerker bekogelde met een telefoon of doordat het publiek even genoeg had van boksfilms na het succes van het eerder genoemde Million Dollar Baby, zullen we nooit weten. Feit blijft wel dat Cinderella Man een erg mooie film genoemd kan worden en die eigenlijk alle ingrediënten bevat voor een mooi verhaal. Helden zoals James Braddock zijn altijd personen waar mensen zich graag mee identificeren en dat is ook de kracht van deze film.
De prent is geregisseerd door Ron Howard, bekend van films als A Beautiful Mind, Apollo 13 en Ransom, iemand aan wie je een verhaal zoals dit wel over kan laten. Howard\'s films bevatten altijd veel drama en sentimentele scènes maar gelukkig blijft het hier nog allemaal binnen de perken. Cinderella Man is bovendien niet echt een boksfilm, maar meer een verhaal over een man die grote obstakels overwint op weg naar succes. Vooral het midden gedeelte concentreert zich puur en alleen op de strijd die Braddock en zijn vrouw moeten leveren om eten in de monden van hun kinderen te houden. Verwacht dus geen boksfilm met veel trainingscenes want die zal je hier niet tegenkomen. De beelden van de verschillende gevechten kunnen zich qua intensiteit en de manier waarop ze in beeld gebracht zijn bovendien niet meten met eerder genoemde films als Rocky en Raging Bull, maar ook dit gegeven is niet storend. De scènes zijn nog altijd van een dusdanig niveau dat ze genoeg weten te boeien.
De cast van de film is er één om je vingers bij af te likken. Ten eerste is er natuurlijk Russell Crowe in de rol van James Braddock. Ondanks zijn reputatie buiten het filmen om, blijft Crowe toch een erg goed acteur, iets dat ook hij hier weer laat zien. Zijn spel is ingetogen en hij weet de juiste toon perfect neer te zetten. De rol van de vrouw van Braddock wordt gespeelt door Renée Zellweger en hoewel we wel eens betere rollen van haar gezien hebben, slaagt ze met vlag en wimpel voor haar vertolking. De laatste belangrijke rol is die van de trainer van Braddock, Joe Gould. Deze rol wordt neergezet door Paul Giamatti en ook hij speelt zijn rol met verve. Het lijkt dan ook niet meer dan terecht dat hij werd genomineerd voor een Oscar, die hij overigens niet won maar dit lijkt slechts een kwestie van tijd voordat dit wel gebeurt.
Samenvattend kunnen we zeggen dat Cinderella Man een film is die zeker een kans verdient. Je hoeft geen genie te zijn om te weten hoe het verhaal zich zal ontwikkelingen en ook moet je niet vies zijn van enkele sentimentele scènes maar alles bij elkaar is dit een film die weet te ontroeren en die je mee zal nemen naar het wonderbaarlijke leven van James J. Braddock.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 138 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8717418081041

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Op De Eerste Rij

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het originele formaat van 2.35:1. Zoals we mogen verwachten van een recente film zoals deze is het beeld van prima kwaliteit. De transfer bevat veel detail en de scherpte is gedurende de gehele lengte van de film uitstekend. In de film worden vrijwel alleen kleuren gebruikt met bruintinten, maar deze zien er mooi natuurlijk uit. Ook de huidskleur van de karakters komt natuurlijk over. Er zijn veel donkere scènes te vinden in de prent, onder andere in het matig verlichte huis van Braddock, maar deze scènes zijn allemaal prima te volgen dankzij het goede contrast en schaduwdetail. Ook het zwartniveau is van goede kwaliteit waardoor de verschillende tinten zwart mooi diep van kleur overkomen. Tijdens vooral de donkere scènes is filmgrain in het beeld aanwezig, maar storend wordt het op geen enkel moment. Bovendien is dit met opzet gedaan om de grauwe sfeer van het New York van de jaren \'30 goed over te laten komen. Andere artefacten komen niet voor en zelfs edge enhancement is niet aanwezig. Een prima transfer die goed past bij de sfeer van de film.
De film is verdeeld in 20 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen, maar staat te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

Net als het beeld is ook het geluid van goede kwaliteit. De originele Engelstalige soundtrack staat als Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) op de DVD. De track concentreert zich voornamelijk op de voorste kanalen, iets dat niet zo vreemd is als we kijken naar het karakter van de film. Grote delen bestaan namelijk louter uit dialoog. Deze dialogen worden netjes door het middenkanaal weergegeven en zijn goed verstaanbaar. De voorkanalen worden gebruikt voor het weergeven van de rest van het geluid en de muziek. Hier is een mooi breed stereogeluid te horen wat erg warm klinkt. De achterkanalen worden vooral gebruikt tijdens de boksscènes waar ze het geluid van het aanwezige publiek laten horen. Dit wordt gedaan in split-surround en geeft je als kijker het idee je midden in de ring te bevinden. Deze scènes bevatten ook de momenten dat het LFE kanaal een duit in het zakje mag doen. De subwoofer wordt dan ook gebruikt om de verschillende klappen wat meer impact te geven en het laag klinkt gedoseerd. Een prima track die wederom goed bij de film past door op de momenten dat het nodig is een ingetogen geluidsbeeld te laten horen, maar tijdens de boksscènes genoeg impact bevat om indruk te maken.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Een film als Cinderella Man leent zich uitstekend voor een DVD vol met extra\'s, zoals documentaires over de echte James Braddock, interviews met de betrokkenen en beelden van achter de schermen over hoe bijvoorbeeld de boksscènes tot stand zijn gekomen. Helaas is niets van dit alles op de DVD te vinden. Dit in tegenstelling tot de zogenaamde Collector\'s Edition die in Amerika is verschenen. Hier zijn namelijk verdeeld over twee schijven extra\'s te vinden als drie audiocommentaren, documentaires over het casten voor de film, over James Braddock en nog veel meer interessants.
Wij moeten het doen met twee korte extra\'s die nauwelijks bevredigend genoemd kunnen worden.

Deleted Scenes (22 min.)
Hier zijn zes verwijderde scènes te bekijken met of zonder commentaar van regisseur Ron Howard. Het zijn beelden die verwijderd zijn om bepaalde scènes wat in te korten.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Op De Eerste Rij (9 min.)
Regisseur Ron Howard, producent Brian Grazer en schrijver Akiva Goldsman discussiëren met boksexpert Norman Mailer over James Braddock terwijl ze kijken naar archiefbeelden van de partij van Braddock tegen Max Baer. Ze praten wat over Braddock en over hoe de partij tussen de twee mannen verliep.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Cinderella Man vertelt het waargebeurde verhaal van James J. Braddock, een getalenteerd bokser uit het New Yorn van de jaren \'30. Braddock was eens op weg naar de wereldtitel, maar blessures en de grote depressie gooide roet in het eten. Nu moeten Braddock en zijn vrouw alles op alles zetten om te overleven en hun drie kinderen gezond te houden. Dan staat ineens James\' oude trainer op de stoep en krijgt hij een tweede kans om naam voor zichzelf te maken. Zoals gezegd is de film gebaseerd op een waargebeurd verhaal en dit is één van de grootste krachten van de film. Wetende dat een man als Braddock door hard werken allerlei tegenslagen kan overkomen is een gegeven dat erg aanspreekt. De boksscènes zijn van ondergeschikt belang en het verhaal richt zich voornamelijk op de hordes die Braddock moet nemen op weg naar succes. De DVD heeft een prima beeld en geluidskwaliteit, maar valt qua extra\'s tegen, zeker in vergelijking met de regio 1 uitgaven van de film. Ben je een liefhebber van sentimentele films met een vleugje drama dan ben je met Cinderella Man aan het goede adres.

Laatste reacties

Sneaker  |  29-04-2006

Vandaag gezien. Prachtige film. Ok, de film is clichematig en ontzettend voorspelbaar. Maar dat maakt de film zeker niet slecht. De boksscene's spatten van het ...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  16-03-2006

Prachtfilm van begin tot eind. Ron Howard weet gelukkig hoe je een bekend gegeven toch tweeëneenhalf uur interessant kunt houden. En Crowe doet het ook uitsteke...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  15-03-2006

Ik vind dit een echte topper, heb hem nu al 3 keer in korte tijd gezien. Crowe is werkelijk fantastisch. Inderdaad, deze film had wel een veel mooiere uitgav...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  15-03-2006

Inhoudelijk een geweldig goeie film, da's buiten kijf. Maar een slechte en goedkope uitgave :evil: :twisted:
Lees meer >

Swanski  |  15-03-2006

Echt een ware topper. Ik heb erg genoten van deze film die op het niveau A Beautiful Mind en dat is ook zeker een ware topper. Een goede film die geen spanning ...
Lees meer >

Worm  |  14-03-2006

Prachtige film. De film verveelt inderdaad geen moment. Jammer alleen dat deze film net in de periode uitkwam van Million Dollar Baby. Ik denk dat deze film daa...
Lees meer >

MrEd  |  14-03-2006

Vorig jaar in de bios gezien en ik vond het een enorma leuke film. Russel Crowe blijft een topacteur en Giamatti maakt indruk (oscarwaardig!). Alleen de extra's...
Lees meer >

The Scratcher  |  14-03-2006

Werkelijk een dijk van een film wat mij betreft die mij van begin tot eind wist te boeien! Eén van de pareltjes van 2005 mijns inziens! (y) :bier: Jammer ...
Lees meer >

JCL  |  14-03-2006

Echt een ware topper. Ik heb erg genoten van deze film die op het niveau A Beautiful Mind en dat is ook zeker een ware topper. Een goede film die geen spanning ...
Lees meer >

Willy B.  |  14-03-2006

Heb ik maar ineens gekocht topper van formaat 9/10. Verveelt geene minuut. :wink:
Lees meer >

jasmin1  |  14-03-2006

prachtige film, niets verder aan toe te voegen
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 32
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.